• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

🗣️ Aylık Alımlar Eleştirel Bakış

Benim düşüncem insanların organize olup bir kavurucuya oy vermelerinde hiçbir problem yok, ki zaten bu çözülmesi gereken bir şey de değil. Demokratik olan fikirlerine güvendiğimiz insanların fikrimizin olmadığı konuda yoldaş olması. Fakat bu anket başlığı altında tekil "X firması (nokta) " yorumu hiçbir katkısı olan bir şey değil, sadece hiçbir fikri olmayan insanlar için x firması diyen 10 kişi var o zaman bi şey biliyorlardır denmesi.

Burada neredeyse açık oylama kapalı sayım gibi bir durum var. Grupları takip etmeyen, sadece o başlıktan fikir alan insanlar için "şu firma çünkü böyle böyle seçkisi var, şöyle şöyle iyi deneyimim oldu" tartışması görmek,ona göre yönlendirilirmek. Bu araştırmayı yapan çoğu kullanıcı zaten kendisine göre yorum yapıyor. Benim gayem sadece zaten açıkta olan şeyi demokratikleştirmek, bir nevi seçim öncesi canlı anket gibi.

Konunun içinde en fazla ismi geçenin seçilmesi bilgisi, insanların mesajlara göre oy verdiğini kesin olarak gösteren bir şey değil. Belki oy verenler direk mesaj olarak da bildiriyor anlamına da gelebilir.

Yorumların kapatılması fikri benim aklıma hiç yatmıyor. Ancak şuna da anlam veremiyorum; "x firmasına oy verdim." Şeklindeki sebep göstermeden yapılan yorumların hiçbir mantığı yok. Oyunu verdin, kime oy verdiğini değil neden oraya oy verdiğini bilmek istiyoruz. Bir diğer durumda halihazırda %20 indirimi olan bir firmaya oy verilmesi. O firma gidip %25 indirim verecek, zaten %20 indirim varken isteyen alsın neden gelecek ayın toplu alımına seçiyoruz? Evet aylık toplu alımın temel amacı indirimli kahve almak değil diye söylenebilir ama birçok kişi bu indirimlerde alışveriş yapıyor. Buna da adminlerin yapacağı pek bir şey yok. Herkes oy verdiği firmanın seçkisini incelemeli, gelecek ay yeni kahveler eklenecek mi, ne zaman indirim yapıyorlar veya o an indirimde mi kendi inceleyebilir. Firmaya mesaj ya da email yoluyla ulaşıp gelecek ay seçkisine 3 çeşit kahve eklenecekmiş ya da eklenmeyecekmiş gibi bilgileri edinebilirler. Kendi adıma buraya gelip "x firması." Yazan kişilerden etkilenmiyorum ama "x firması şubat ayında 3 farklı çeşit kahve ekleyecekmiş ayrıca tadım paketleri var, seçki geniş, özellikle espressoya yöneliyorlar, yılda 2 defa indirim yapıyorlar vb." Yorumları dikkate alıyorum, bu da bilmeyenler için iyi oluyor.

Peki oylama açılmadan önce firmalar seçkilerini anlatsa, neler eklenebilir hangi kahveler çabuk tükenebilir gibi bir nevi seçim propagandası yapsa, kendilerini anlatsa. Biz de onlardan etkilensek de öyle oy kullansak.
Tabi ki yapmak isteyen yapsın, bu da toplu alıma ne kadar istekli olduklarının değerlendirilmesine yardımcı olur. Bazı firmalar seçilirsek de olur seçilmesek de havasında gibi geliyor bana.

Bu ayki parsaya bu kadar oy çıkmasını anlamış değilim parsa ile ilgili bir durumum yok ama endüstriyel olan cekirdekleri ve cekirdek cesit azlığına rağmen tercih edilmesi ilginç başka bir sebep varsa burdan aydinlatabilirsiniz
Kahve kavurma yarışması derecesinden dolayı olsa gerek.

Son 3-4 aydır üyeler arasında kavurucu seçerken "Loring kullanıyorlar" şeklinde bir gerekçe gösteriliyor. Fakat bu süre boyunca Loring kullanmayan kavurucular hep seçildi. Herhangi bir eksikliğini gördünüz mü? Loring kullansalardı bu bizim fincanımıza yansır mıydı? Yoksa kavurucunun zaten bir yoğurt yeme şekli var, ne kullanırsa kullansın hep aynı profili mi yakalamaya çalışacaktı ve Loring de olsa X bir marka da olsa o çekirdekten aynı sonuç çıkacaktı? Bu faktörün ne kadar etki edeceğini çok merak ediyorum.

Son 3-4 aydır üyeler arasında kavurucu seçerken "Loring kullanıyorlar" şeklinde bir gerekçe gösteriliyor. Fakat bu süre boyunca Loring kullanmayan kavurucular hep seçildi. Herhangi bir eksikliğini gördünüz mü? Loring kullansalardı bu bizim fincanımıza yansır mıydı? Yoksa kavurucunun zaten bir yoğurt yeme şekli var, ne kullanırsa kullansın hep aynı profili mi yakalamaya çalışacaktı ve Loring de olsa X bir marka da olsa o çekirdekten aynı sonuç çıkacaktı? Bu faktörün ne kadar etki edeceğini çok merak ediyorum.
El yükselteyim;
Loring olunca nihai tüketici için ne oluyor bunu makina kriterini ön plana koyan kavurucu olman kimseler bir yazabilir mi?
Ayrıca önümüze aynı profilin loring, golden, probat, besca gibi üreticilerin makinalarından çıktılarını koysak kaçımız bunları ayırt ederiz?

Bunlar bana hep göz boyama, hep şekil şukul. İşini hakkıyla yapan her makinada yapıyor, defalarca şahit olduk.

Herkes aynı değirmeni kullansın o halde, farklı değirmenler var biri espresso biri filtre, işte biri toz yapar biri yapmaz, farklılıklar var ki farklı değirmenler seçiliyor, işin değirmen tarafı böyle. Makine tarafında da asıl etkiyi kavurucu dolaylı etkiyi de tüketici görüyor. Orkun Üstel'in Tim Wendelboe ile bir Vlog videosu var, kendisi videoda yıllarca Probat kullandığını ikisinde de iyi kavurma yapabildiğini hatta tatta farklılığın çok az olacağını anlatıyor ama kışın zorluk yaşadığını, makinenin mevsime göre performansının değiştiğini, dışarıdan sisteme çok hava aldığını, işte sürekli profil değiştirmeye zorlandığını anlatıyor, tutarlılığın çok zor olduğunu, Loring kapalı sistem olduğu için kontrolünün daha kolay olduğunu anlatıyor. Birkaç kavrumla ilgili bilgi veriyor air roasting ile başlayan, Probatta yeşil tatlar olurken aynı sürede Loring'de gelişmesinin güzel olduğunu, gelişme arasında fark vs. olduğunu anlatıyor. Konu verim ve süre kazancı, Loring daha hızlı ve verimli kavuruyor ve ideali yakalıyor. "Her makineyi iyi kullanabilirsin ama onu öğrenmen gerekiyor. Bir araba satın almak gibi, istediğin arabayı satın alabilirsin ama kullanmayı öğrenmen gerekir, bazı arabalar daha hızlıdır bazı arabalar daha kolaydır, bazı arabalar daha zor kullanılır vs."...

Kısaca modern, tutarlı ve hızlı kavuruyor. Bu dolaylı yoldan tüketiciye de yansıyor çünkü tutarlılık kim istemez ki? Probatta uzun uğraşlar sonucu, belki birçok profil değişikliği ile bunu yakalarken Loring daha kolay gelmiş ki onu almış.

()

Ben de merak ediyorum bu makineyi;çıkacak sonuçları. ancak yorumlara bakınca merak etmek bile nasıl eleştirilmiş anlamak mümkün değil.yeni bir ekipmanı da merak etmiyelim o vakit.

Bu arada Loring ile kavuran firma ankette 20 oy almış, 79 oyla Meetlab seçimi kazandıktan sonra bunu eleştiri olarak buraya yazmanın manasını anlamadım. Octagon kazansa derdim işte oy verdiği firma kazanamadı ondan bu eleştiriyi yaptı ama anlamsız bir eleştiri :d Sonraki oylama paketi güzel olan firmaya eleştiri bekliyorum.

Bu arada Loring ile kavuran firma ankette 20 oy almış, 79 oyla Meetlab seçimi kazandıktan sonra bunu eleştiri olarak buraya yazmanın manasını anlamadım. Octagon kazansa derdim işte oy verdiği firma kazanamadı ondan bu eleştiriyi yaptı ama anlamsız bir eleştiri :d Sonraki oylama paketi güzel olan firmaya eleştiri bekliyorum.
Bunu soruyu soran kişi olarak benim cevaplamam gerekirse; anlamamanız gayet normal, çünkü bir bağ kurmadım zaten. Yazımı bir eleştiri olarak görmeniz de yanlış. Merak ettiğim bir konuydu bu ve kişilerin görüşlerini merak ettim.(Özellikle de Loring kullanıyor diye o firmaları seçen arkadaşların görüşünü.)

Bunu soruyu soran kişi olarak benim cevaplamam gerekirse; anlamamanız gayet normal, çünkü bir bağ kurmadım zaten. Yazımı bir eleştiri olarak görmeniz de yanlış. Merak ettiğim bir konuydu bu ve kişilerin görüşlerini merak ettim.(Özellikle de Loring kullanıyor diye o firmaları seçen arkadaşların görüşünü.)
"Aylık Alımlar Eleştirel Bakış" konusuna neden yazdınız ya da anket konusuna o arkadaşları etiketleyip sormadınız ya da ilgili firmanın başlığına gidip neden Loring kullanıyorsunuz? demediniz. Başka bir anket konusunda başkasına yazdığınız mesajı atayım mesela.

Anket konusunda başkasının yazdıklarına müdahil olmak iyi olmuyor daha önce de gördük, yazılanlardan etkileniyorum o oluyor bu oluyor, Loring konusundan etkilenebilir, paketi güzeldir, kavurucu dostudur bunu bilemem sonuçta oy vermiş, tecrübeden seçkiden bahsetmiş.
Yazarken mimik falan olmadığından insanlar yanlış anlaşılabilir orası ayrı ama ben yanlış anlaşılmaması için gayret ediyorum.

Son düzenleme:
Herkes aynı değirmeni kullansın o halde, farklı değirmenler var biri espresso biri filtre, işte biri toz yapar biri yapmaz, farklılıklar var ki farklı değirmenler seçiliyor, işin değirmen tarafı böyle. Makine tarafında da asıl etkiyi kavurucu dolaylı etkiyi de tüketici görüyor. Orkun Üstel'in Tim Wendelboe ile bir Vlog videosu var, kendisi videoda yıllarca Probat kullandığını ikisinde de iyi kavurma yapabildiğini hatta tatta farklılığın çok az olacağını anlatıyor ama kışın zorluk yaşadığını, makinenin mevsime göre performansının değiştiğini, dışarıdan sisteme çok hava aldığını, işte sürekli profil değiştirmeye zorlandığını anlatıyor, tutarlılığın çok zor olduğunu, Loring kapalı sistem olduğu için kontrolünün daha kolay olduğunu anlatıyor. Birkaç kavrumla ilgili bilgi veriyor air roasting ile başlayan, Probatta yeşil tatlar olurken aynı sürede Loring'de gelişmesinin güzel olduğunu, gelişme arasında fark vs. olduğunu anlatıyor. Konu verim ve süre kazancı, Loring daha hızlı ve verimli kavuruyor ve ideali yakalıyor. "Her makineyi iyi kullanabilirsin ama onu öğrenmen gerekiyor. Bir araba satın almak gibi, istediğin arabayı satın alabilirsin ama kullanmayı öğrenmen gerekir, bazı arabalar daha hızlıdır bazı arabalar daha kolaydır, bazı arabalar daha zor kullanılır vs."...

Kısaca modern, tutarlı ve hızlı kavuruyor. Bu dolaylı yoldan tüketiciye de yansıyor çünkü tutarlılık kim istemez ki? Probatta uzun uğraşlar sonucu, belki birçok profil değişikliği ile bunu yakalarken Loring daha kolay gelmiş ki onu almış.

()

Cevabınız için teşekkürler. Yazınızın başındaki ilk cümleden anladığım kadarıyla sizin görüşünüze ters bir eleştiri yaptığımı düşündünüz sanıyorum, ancak öyle bir durum yok. O sebeple yazınızın devamındaki bilgilendirici kısımla ilgileniyorum, tekrar teşekkürler.

İşte merak ettiğim kısım bu; Loring'i CMD gibi aslında herkesin kullanması gereken bir ekipmanmış gibi mi görmeliyiz? Yoksa çekirdek çeşitleri gibi kimi yıkanmış tercih eder, kimi gövde tercih eder ve asidite tercih etmez, kimi espresso tercih eder ve pour over tercih etmez gibi mi bakmalıyız? Hangi örnek doğru olan?

Cevabınız için teşekkürler. Yazınızın başındaki ilk cümleden anladığım kadarıyla sizin görüşünüze ters bir eleştiri yaptığımı düşündünüz sanıyorum, ancak öyle bir durum yok. O sebeple yazınızın devamındaki bilgilendirici kısımla ilgileniyorum, tekrar teşekkürler.

İşte merak ettiğim kısım bu; Loring'i CMD gibi aslında herkesin kullanması gereken bir ekipmanmış gibi mi görmeliyiz? Yoksa çekirdek çeşitleri gibi kimi yıkanmış tercih eder, kimi gövde tercih eder ve asidite tercih etmez, kimi espresso tercih eder ve pour over tercih etmez gibi mi bakmalıyız? Hangi örnek doğru olan?
Kavurucu açısından zamanını seven, az zamanla yüksek verim almak isteyen Loring seçer ki videoda da ondan bahsediyor, kapalı sistem dışardaki faktörlerden fazla etkilenmez. Orasının iklimi buradan daha soğuk -20den falan bahsetmiş ama mantıken yine sisteme dışarıdan çomak sokan bir faktör var. Aynı kahvenin profilini haftada bir değiştiriyorduk diyor. Ben kavurucu olsam bu beni yorar belki de amannn boşver diye bir haftayı boş geçip önceki haftanın profiliyle devam eden de vardır, işte burada tüketici faktörü devreye giriyor, ben isterim ki bir önceki aldığım kavrumla diğer kavrum çok farklı olmasın, toplu alımda yoğunlukta firma arka arkaya kavrum yaparken cortlamasın (ki yaşandı).

Ankete katılan yani oy verenlerden biri olarak, Loring i ilk defa siz yazınca duydum 🫣
Hani halkın / oyverenlerin pek de öyle düşüne taşına o vermediklerini yıllardır tüm dünyadaki seçimlerden görüyor olmak lazım.
Burada da farklı olduğunu sanmıyorum :)
Farklı farklı firmaları deniyoruz işte, olaya ben bu gözle bakıyorum. Sonuçta seçildi diye ille de alacağım diye bir mantık da yok. Hani hiç bir şeyi eleştiremiyoruz ülkede bari bunu eleştirelim diyorsak süper aynen devam ama ciddi ciddi tartışılıyorsa, pardon çok boş.

Aylık alımları bir süreliğine durdurmayı öneriyorum.

Alım ekibi değiştikten sonra; o kural, şu yasak, bu seçilemez, bu bize bilgilerini iletmedi diye iyice kuşa döndü liste. Zaten forum ahalisi son zamanlarda alımlara fazla ilgi de göstermiyor.
Eskiden kavurucular, bir sonraki ay için şu çekirdekler gelecek, direct trade anlaştım, haftaya gümrükte diye heyecanlandırıyorlardı, şimdi aylardır seçkisinde 3-5 çekirdek olan kavurucu seçiliyor. 10 bin kişinin olduğu forumda 74 kişinin oyuyla bir alım yapılıyor.

Zaten indirimli fiyatlar iyice manasızlaştı. Eskiden kavurucular arasında aynı kahvede bu kadar fiyat farkı olmazdı olduğunda da tepki gösterilirdi. Artık iyice kanıksanmış, birinin 600 liraya sattığı kahveye bir diğeri 900 lira yazınca olabilir deniyor. Sonra burada o kavurucu aylık oylamada seçilip %25 indirim yapıyor.

Geri