• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

🗣️ Aylık Alımlar Eleştirel Bakış

Bir kaç gün önce firmanın indirim yaptığı söylenmişti yukarıda bir mesajda kahvelere. Daha sonra zam getirilip bu fiyat üzerinden indirim yapılıyor.

Anlayamakta zorlandığım konu şu;

Yurtdışındaki çekirdek alınan firmalar, kargo firmaları, paket yapan şirketlerden son gün mü zam olacağı bilgisi alınmış. Eğer daha önceden bilgi alındı ise neden daha önce indirim yapılmış. O yapılan indirim firmaya zarar olmuyor mu?

Bence olay tamamen toplu alıma yönelik yapılmış bir hareket gibi geliyor. Kim ne derse desin firmalar toplu alım zamanında en yüksek satış oranına ulaşıyorlar. Ve maalesef bazı firmalarda bu fırsatı kaçırmak istemiyorlar.

Türkiye çapında çoğu firmanın zam yapmasını normal karşılarım ama makul düzeyde olduğu sürece. Geçtiğimiz yıllarda çoğu şirket kar marjlarını katladılar ve katlamaya da devam ediyorlar. O nedenle kimse bana bunu enflasyon olarak açıklayamaz. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkı geçmiş yıllara bakarak değerlendirirseniz ne demek istediğimi de anlamış olursunuz. Üretici fiyatları düşük seyrederken tüketici fiyatlarının yüksek olması aradaki farkın nereye gittiğini açıkça gösteriyor.

aynı çekirdeğin diğer kavuruculardaki fiyatlarına bakarsınız, kavrumları da hoşunuza gidiyorsa alır geçersiniz.

Yorumlara baktığımda genel olarak maksatın çok aşıldığını düşünüyorum. İki hafta önce ben de iki kilogramlık bir seçki aldım. Daha önceki yaptığım alışverişlerde de hiç memnun kalmadığım olmadı. Tamamen aynı kahvelerin başka firmalarda %20-%30 daha fazla fiyata satıldığını da gördüm. Evet bu zam olayına tepkiyi bi nebze anlıyorum ama sadece bi nebze. Bence adamına göre muamele yapılması lazım. Sezy coffee özelinde artniyet olduğunu düşünmüyorum. Tabiki durumdan memnun olmadığınızı tepkinizi gösterip bundan sonraki pozisyonunuzu ona göre belirleyebilirsiniz ama karşımızdakinin de esnaf olduğunu unutmayalım. Firmanın ne artniyetliliği kalmış ne fırsatçılığı kalmış ne de açgözlülüğü. Yapmayın arkadaşlar güncel fiyatlara baktım ve max 250grda 30 tl fark gördüm. Toplu alımın amacı toplu ucuza alım değil diye milyon kere konuşuldu bu forumda. Ayrıca oylamada fiyatlara bakan kişiler %6lık veya 30tllik oranda mı ince hesap yapıyorlar anlamadım. Kaldı ki %25den az olmayan bir indirim yapılır diye bi kural mı var toplu alımlarda. Tabiki meseleyi zam oranına indirgemiyorum bu duruma da alışmayalım ama tepkimizi verirken firmaya göre muamele yapıp süte su katan esnaf yakalamış gibi davranmasak daha iyi olmaz mı.

Şahsım adına söylemeliyim ki fiyatların yüksekliği konusunda bir eleştiri de bulunmadım. Hatta siparişimi daha önceden verdim zaten. Burada bahsettiğim konu seçildikten sonra yapılan zam. Yapılan zam oranı fiyatı az da etkilese çokta etkilese ( tüm firmalar için söylüyorum ) zamanlamasının doğru olmadığı yönünde düşüncem devam ediyor. Aslında sorduğumuz soru çok basit;

Neden seçildikten hemen sonra zam yapma gereği ve bununla ilgili açıklama yapma gereği duyuldu. Gider kalemlerine gelen zamlar 1 günde mi belli oldu?

Herkesin bir fikri ve icraata geçirecek bir iradesi vardır. O nedenle kimse kimseye şahsın izni dışında ne yapacağı konusunda akıl verme cüretine sahip değildir.

Fiyat yükselmesini kabul etmemek gerçekten garip bir talep. O zaman herkes maaşının yükselmesini istemesin. Arkadaşlar, azıcık ekonomik okuyun lütfen. %10 kârlılıkla bile şu maliyetlerle kimse bu ülkede para kazanamaz. Matematik bilmeden bu tip yorumlar yapmak gerçekten yersiz. Bu forumda bu tür yorumları görmek, açıkçası, üzücü.

Bugün Yurtiçi Kargo bize sırf %55 zam yaptı; bu, bildiğim bir zamlanan konulardan sadece biri. Ama siz illa bu konu hakkında "Ben kabul etmiyorum," diyorsanız, tabi ki özgür iradeniz. Ancak şu listede gerçekten en uygun fiyat veren firmalardan biri olan Sezy Kahve'ye böyle bir yorumda bulunmak bence yersiz olmuş.

Bunu bir editör yazısı veya uyarısı olarak görmeyin, benim fikrim böyle arkadaşlar. Kimse hayrına veya sevdiğine bu işlere girmiyor; herkes bir bedel ödüyor ve bunun karşılığında size hizmet veriyor. Ama siz de işi şımarıklığa çıkarırsanız, gerçekten ne ticaretin ne de bu tip argümanlarınızın geçerliliği oluyor.

Ayrıca, son defa söylüyorum: **Bu forum KahvePazari.com** falan değil. Burası, sırf sizin ucuza kahve almanız için kurulmuş bir forum değil. Bu forum, kahveye değer veren, iyi kahvelerin peşinde olanların forumu.

Firma, kahvede sorun yaratır, kavurumunda sorun olur; istediğiniz gibi yorumlayın. Daha önce bildirmeden zam yapar; yine istediğiniz gibi yorumlayın. Ama biraz da mantıklı yorum yapın lütfen.

Herkese selam arkadaşlar. Bugün gelen mesajların hiç birine cevap yazamamış olma sebebim sabahtan bu saate kadar gelen siparişleri hazırlıyor olmamızdı. Halen daha paketleme devam ediyor ancak arkadaşlar forumda art niyetli esnaf, kazıkçı bilmem ne, indirim yapacağı için bindirim yapmış, vaaay öyle etmiş vaaaay böyle yapmış linçi devam ediyor. Bir bak istersen dedikleri için gelip okuyup topluca bir cevap yazayım istedim.

Arkadaşlar ben 50 yaşında adamım. 30 yıldır kendi işimi yapıyorum. Bu süre zarfında da bir günden bir güne kimsenin benim hakkımda dolandırıcı, sahtekar, cart curt diyeceği bir davranışta bulunmadım. Kimsenin böyle bir şey söylemesine de izin vermedim. Bu saatten sonra da buna izin verecek değilim. Lütfen ağzınızdan çıkanı kulağınız biraz duysun.

Biz cidden neyi tartışıyoruz ya acaba? Kargo şirketleri, ambalajcılar falan yapacakları zammı son gün mü açıklamışlar? Evet son günlerde açıkladılar. Her sene de bu şekilde oluyor çünkü adamlar asgari ücrete ne kadar zam geleceğini bilmeden kendi fiyatlarına ne kadar zaman yapacaklarını hesaplayamıyorlar. Vaaay Aralık sonu zam yapacağını nasıl söylemez? Bizim haberimiz olsa öyle ederdik böyle ederdik. Ya bu ülkede yaşayıp da sene sonu her şeye zam geldiğini bilmeyeniniz var mı gerçekten? Bir anda uzaylı görmüş gibi şaşırmanız size inandırıcı geliyor mu?

Vaay toplu alım başlarken bu fiyatları görüp oy verenler olmuş. 475 liralık kahve 500 lira olunca bu haksızlıkmış. Yani cidden bunu mu tartışıyoruz ya? Şakaysa hiç komik değil. Gerçekse gerçekten komik. Bakın arkadaşlar, lütfen tüm kibarlığımla çok rica ediyorum herkes biraz ben ne yazıyorum, ben ne söylüyorum diye bir düşünsün. Canınız öyle istiyor diye insanlara sahtekar, dolandırıcı, açgözlü, fırsatçı falan diyemezsiniz. Burada kimse sizin şamar oğlanınız değil.

Neymiş? Madem toplu alımda seçilmişmiş Aralık ayı sonunda gelen bütün fiyat artışlarını kendileri ödemeliymiş. Sizce ben de 500 liralık çekirdeğe 650-700 lira etiket koyup sevgili arkadaşlar size şöyle indirim verdim böyle indirim verdim demeyi akıl edemeyecek kadar salak mıyım? Senelerdir böyle yapmıyorum aksine her fırsatta böyle yapanları çatır çatır burada eleştiriyorum diye mi bu kadar hakareti hak ediyorum? Gerçekten pes ya. Vallahi diyecek başka bir söz bulamıyorum ama bu işlerin bu boyuta gelmesi galiba gerçekten benim suçum. Üçüncü kez toplu alıma seçildik. Kampanya şartlarını belirlerken ilk iki toplu alımda ne yaptıysak aynısını yapalım dedim. Seçen insanlar aaaa ama geçen sene böyle yapmıştı, şimdi neden böyle yaptı demesin, hayal kırıklığı yaşamasın istedim. Aynı şartları verebilmek için de bütün şartları zorladım. Güzel güzel neyi neden yaptığımızı da açıkladım ama fazla samimiyet, fazla şeffaflık bir parça aptallık olmuş.

Bu konuya ilişkin sizden son ricam şudur. Bizim art niyetli, sahtekar, dolandırıcı, aç gözlü falan olduğumuzu düşünenler bakın çok rica ediyorum lütfen bizden alışveriş yapmasınlar. Bunca yıldır özellikle fiyatlar maliyetler vs konusunda herkesin gözü önünde bu kadar sarf ettiğimiz çabaya, yaptığımız tüm fedakarlıklara rağmen hala bunları düşünebilenler çıkıyorsa belli ki bizim bu arkadaşlarla yıldızlarımızın barışması mümkün değil. Ne kendinizi üzün ne bizi üzün. Bizi tanıyan, seven, bunca yıldır yapmaya çalıştığımız şeyleri gören arkadaşlar bize fazla fazla yeter. Herkese sevgiler.

Alışveriş yapmayı seven birisi olduğum için tüm sektörlerde 1 günde gayette zam geldiğini sık sık görüyorum. Bir şey olur hemen zam yapılır, olmaz yine zam yapılır. Özellikle yeni yıla girerken zam gelmesine şaşırmak bana nedense çok makul gelmiyor. Sürekli olan zamlara tabii ki karşı çıkalım ama gerçekten her şey kitabına göre oluyor da sanki bir tek sezy zam yaptı. Her şey aynı kaldı ve afaki bir zamla hemen bu durum yaşandı. Seçilir seçilmez zam yaptı yerine bunu zam olacak zamanda seçildi değerlendirmesi çok daha gerçekçi geliyor bana. İlk kez kendilerinden alışveriş yaptım bu etkinlik sayesinde. Ne tanırım ne de tecrübem var ama gerçekten her şeyin makul seviyenin çok üzerinde arttığı bir ülkede yapılan bu zam ve açıklama ile birlikte bu kadar tepki toplamasına çok şaşırdım. Eleştiri hakkı herkesin sahip olduğu bir şey kesinlikle ama bu eleştirinin fazlası oldu gibi geldiği için bende fikrimi beyan etmek istedim. Istemeyen tabii ki bu duruma karşı çıkar ve alım yapmaz ama bu kadar sert olmasını gerçekten anlayamadım.

Gökhan Selametin çok güzel bir sitesi var, çoğu firma var ve hangi çekirdeğin fiyat değişimi hangi oranda yazıyor, aslında Sezy güzellik yapıp nitelikli taraftaki çekirdeklere %6 gibi oranlarda zam yaparken diğerlerine %20 yapmış, toplu alım olmasa belki onlara da aynı oranda zam gelirdi. Şu olabilirdi kademeli indirim, iki pakette %10, üç pakette %15, dört pakette %20 gibi, fiyatlar da %6 zam yerine aynı kalırdı, fazla sipariş teşvik edilir kavurucu da kazanırdı, tüketici de ama diğer maliyet kalemlerini bilmediğimden sonuç ne olur onu da bilemem. Calibre diğer forumda kahve, kahve paketinden uyguna geliyor ondan 200 gram almak 100 gram almaktan daha uygun aslında demişti, tek kalem kahve fiyatı da değil, elektrik konusunda da yeni kanunla yüksek kademe kullanan tüketicilere dağıtım şirketi serbest fiyatlandırma yapacak diye duydum o da iki katı fatura falanmış. Sezy'nin tek günahı bence Ocak ayında seçilmesi.
Şerif Hoca şunu da dedi, ucuza satıyoruz diye birisinden dava yemiştik yani sadece fiyatları etkileyenler maliyet değil, aç gözlü diğer satıcılar da etkiliyor.

Ben yaklaşık 10 yıldır kahve tüketiyorum. Türk kahvesinden nefret ederek başlayan biri olarak, sadece ve sadece filtre kahve içiyorum. Hiç bir kahve mekanına gitmedim. Evde başladım evde devam ediyorum. Değirmenimi, filtre kahve makinemi, tartımı vs alıp, deneme yanılmayla bir seviyeye geldim. Bir uğraş ve güzel zaman geçiriyorum. Hala bu konuda cahilim. Ama, bu içecek sektöründe en dürüst çalışanların ve fiyatları makul ve haklı bir seviyede artıranların KAHVE KAVURUCULARININ olduğunu düşünüyorum. Sezy cafenutz kahve fabrikası Williams cofedepertman, kapandı ama adını anmadan geçemiyorum overdose (kahve sakal) ilk kahvecimdir.Hepsi de güzel ve her bütçeye çok kahve mevcut. Herkese her bütçeye sayısız ve lezzetli ucuz kahvelerinin olduğunu görüyorum. Kg’mı 700₺’den yaklaşık 4.000₺’ye kadar mükemmel fiyatlı kahveler var. Artık kilosu 1.250₺’ye kadar olan kahvelerin ucuz kahveler olduğunu düşünüyorum. Üç kuruşluk zamlara takılmayın. Stokları şişirin derim. Sezy’nin şansızlığı yılın ilk ayı seçilmiş olması diye düşünüyorum. Zamlar genelde Ocak’ta yapılıyor. Adamlar ne yapsın. Makul ve mantıklı olana eyvallah denir. Gerisi teferruat. Sezy den geçen ay arkadaşla 10 kg süper ucuz f/p kahveler almıştık. Ev de ve iş yerinde kahve tüketen birisi olarak. Dün 2-3 kg civarı sipariş verdim. S. Yavuz kızıp alımı sonlandırmazsa ay sonuna doğru da 3-4 kilo daha alıp stokları şişiricem. Coffenutz tan da 1 kilo aldım. Ne güzel ki aynı kahve bir yerde 1.250 tl iken başka yerde 2.500 tl. Seçme şansımız çok. Kahvelerde f/p şansımız çok fazla. Ben bunun çok iyi bir şey olduğuna inanıyorum. Kavurucuların tümüne kolay gelsin diyorum. Herkese iyi alımlar

Eleştirmiş olmak için eleştirenleri görüyorum; Sanki Türkiyede yaşamıyorlar, asgari ücret daha 3 gün önce belli olmuş, iğneden ipliğe her şeyin fiyatı değişmiş şurada 250 gramı 290 liradan satıp üzerine %25 indirim veren kahvecinin durumunu tartışıyoruz. Bunu sezy'yi savunmak için söylemiyorum ama hangi kavurucu olsa benzer bir durum olacaktı, ya duruma önceden hazırlanıp 15 gün önceden bindirim yapıp üzerine indirim yapacaktı, ya da Sezy gibi bir açıklama ile gelecekti. Benim toplu alımlardaki fiyat davranışını eleştirdiğim durumlar oldu kaldı ki her ay da katılmıyorum benim toplu alımlardaki eleştirim daha çok bazı kavurucularda yoğun talep dolayısı ile kavurma kalitesinin düşüklüğü ve seçkinin durumu oluyor.

Arkadaşlar, içinizden bir çoğunun aslında çok da iyi niyetle durumu yorumladığının farkındayım. Hanımdan da cevap yazmamam, konuya müdahil olmamam için sürekli baskı yiyorum. O nedenle sus oğlum, sus be oğlum deyip duruyorum ama şu konuyu o kadar yanlış argümanlarla o kadar yanlış açılardan tartışıyorsunuz ki inanın susamıyorum.

Öncelikle şunu belirteyim. Benim ister fiyat olsun ister kahve olsun ister siyaset olsun ne konuştuğunu bilen, az biraz aile terbiyesi görmüş, biraz usul erkan bilen bir insanla en ufak bir sorunum olamaz. Ne kadar farklı fikirler savunursak savunalım, ne kadar çok tartışırsak tartışalım bundan gocunmam. Aksine keyif alırım ancak ağzından çıkanın (bu durumda elinden çıkanı) farkında olmayan, geniş geniş canının istediğine hakaret eden, canının istediğini en adi suçlamalarla damgalamaya kalkanlara da zerre müsamaha etmem. Öncelikle bunu bir daha belirteyim. Tartışmak, konuşmak farklı bir şeydir. Hakaret etmek farklı bir şeydir.

Bakın hiç darılmayın gücenmeyin ama çok çok önemli bir konuyu gözden kaçırıyorsunuz. Bunu sadece kendi firmam adına da söylemiyorum. Burada aktif olarak yer alan pek çok firma adına söylüyorum. Hepimizin kahve kulübü dışında da ticaretleri var. Yeniler özellikle son zamanlarda oluşan atmosferle toplu alımın mantığını kavrayamamış olabilirler ancak eskiler eminim ki bu işin mazisini hatırlıyorlardır. Her ay kahve severler oy verir ve önümüzdeki ay şu firmanın kahvelerini deneyelim derler. Topluca alım yapacağımız için de editörler firmayla görüşsün, firma bize bir teklif versin denir. Sonuçlar belli olduğunda editör arkadaşlar firmayla görüşürler. Firma onlara teklifini iletir veya "ben bu ay katılmak istemiyorum, teşekkür ederim" der. Bu da defalarca kez yaşandı ya da firma teklifini iletir ve ben %5 yapacağım %10 yapacağım, 5 lira yapacağım, 10 lira yapacağım der. Editör arkadaşlar teklifi inceler, gerekirse forumda tartışır ve yetersiz görürlerse ikinci gelen firmayla görüşür. Bu da daha önce yaşandı.

Yani kısaca anlatacak olursam firmalar ürünlerine fiyat belirlerken sadece forum üyelerine satış yapıyorlarmış gibi bir fiyat belirleyemezler. Buranın dışında da her ay binlerce sipariş hazırlanıyor, satış yapılıyor. Belirlenen fiyatlar üzerinden çeşitli indirim yüzdeleriyle kurumsal satışlar yapılıyor. Yıllık bazlı sözleşmeler yapılıyor. Kimi sözleşmeler sene başında da belirlenen fiyat üzerinden, kimi sözleşmeler bu fiyat karşılığı dolar tutarı üzerinden, kimileri ise farklı hesaplamalar üzerinden yapılıyor. Toplu alımın mantığı şudur. Firmaların ticari hayatları devam ederken forum üyeleri x bir ayda x bir firmadan alım yapmaya karar verir ve firmayla görüşülür. Şartlar beğenilirse alınır, beğenilmezse alınmaz. Forumu çok uzun yıllardır aktif olarak kullanan biri olarak sizden rica ediyorum, lütfen bazı gerçekleri gözden kaçırmayalım. Kahve kulübü benim de uzun yıllardır severek kullandığım, yazdığım çizdiğim, pek çok dost edindiğim çok güzel bir yapılanma ancak lütfen bütün dünya kahve kulübünün üzerinden dönüyormuş, insanlar sadece ve sadece kahve kulübü üyelerine satış yapıyorlarmış gibi bir durum yaratmayalım. Satılan ürünlere fiyat belirlerken kahve kulübü üyelerine şu fiyat, başka müşterilere bu fiyat, kurumsal olursa şöyle olmazsa böyle diye fiyat belirlenmiyor. Bu kahvenin fiyatı bu deniyor ve o şirketin bütün ticari bağlantıları da o fiyat üzerinden şekilleniyor. Lütfen biraz makul olalım.

Bakın Aralık ayında değil Kasım ayında seçilmiş olsaydık biz ahlaksız, üçkağıtçı, açgözlü değil f/p kralı, tüketici dostu Sezy olacaktık. Aynısı Şubat ayı için de geçerli. Ocak'ta değil Şubat'ta seçmiş olsaydınız da ahlaksız, üçkağıtçı, açgözlü olmayacaktık. Siz seçmemiş olsaydınız da biz Aralık sonu bu artışları yapmak zorundaydık ve yapacaktık ama zam ayı sizin seçmiş olduğunuz aya denk gelmediği için biz boşu boşuna linç yemeyecektik. Konu aslında bu kadar basit.

1 ocak itibariyle tüm işletmelerin kalemleri zamlanıyor. Buna kargo+elektrik+ maaş gibi tüm gider kalemleri artmış oluyor. Bu gider kalemleri genelde maliyetin %70'ni oluşturuyor. İnnovatif bir ürün üretmiyorsanız mal+hizmet veren firmaların bu tarz giderleri doğrudan fiyata yansıtmaz ise batarlar ya da olduğu yerde kalırlar. kimse böyle bir yükün altına zevkine girmez.

şimdi hesaplamaya gelelim.
  • Eski maliyet: 1 lira
  • Zamlanan gider oranı: %70 (0.7)
  • Sabit kalan gider oranı: %30 (0.3)
  • Zam oranı: %55 (0.55)
Zamlanan kısım
0,7x (1,55)= 0.7 x 1.55 =1.085

Sabit Kısım

0,3

Yeni Maliyet

1.085 + 0,3 =1.385

Yeni maliyet-eski maliyet/eski maliyet x 100

1.385-1/1 x 100 = 0,385 x 100 =%38.5 zamlanması gerekir.

%44 zam olsa %30,8

%30 zam olursa %21 artar.

kısacası

Kapasite aynı ve geçen sene ile aynı karı elde etmek isteyen bir işletme ya aynı miktar ile bu kadar zam yapıp yoluna devam edecek ya da daha az zam yapıp kapasiteyi yüksekte tutup benzer karı daha fazla emek ve işçiyle yapacak ki burada işçi denkleme girince yine maliyet artıyor kısacası otomasyon daha önemli. Neyse basit bir hesapta olsa neden 1 Ocakta her şey zamlanıyor açıklamak istedim.

Arkadaşlar tekrar ediyorum sorun devletin ekonomi politikalarında ve koyduğu vergilerde. Enflasyonu yaratan veya uyanıklık yapacak olan küçük esnaf değil milyar dolarları olan adamlar. siz küçük balığa büyük balık muamelesi yapıp suçluyorsunuz ama büyük balıktan korktuğumuz için sesimiz çıkmıyor. Sorun büyük balıkta ve o balığın bulunduğu denizde. Deniz kirli balık büyük ama siz yanlış yerde suçlu arıyorsunuz. Lütfen geniş çaplı düşünün. Bu denklemlerde sizin bireysel bakış açınız dar ve bencil kalabilir.

Son düzenleme:
şunu da eklemek istiyorum fark ettiyseniz her sene 3-4'er firmalar anketten eksiliyor. Bu konuda organizasyonun bence artık geleceği tehlikede. Bu konuyla ilgili nasıl bir önlem alırız bilmiyorum ancak 1-2 linç yapan insanın böyle emek verilip güzel bir organizasyonu baltalamasını izin vermem. Sabır sabır bir yere kadar. Kaç kahveciyle konuşsam amann kahvekulubu.net toplu alım mı diyip kaçıyorlar. Arkadaşlar aynaya bakmanın zamanı geldi bilginiz olsun.

şunu da eklemek istiyorum fark ettiyseniz her sene 3-4'er firmalar anketten eksiliyor. Bu konuda organizasyonun bence artık geleceği tehlikede. Bu konuyla ilgili nasıl bir önlem alırız bilmiyorum ancak 1-2 linç yapan insanın böyle emek verilip güzel bir organizasyonu baltalamasını izin vermem. Sabır sabır bir yere kadar. Kaç kahveciyle konuşsam amann kahvekulubu.net toplu alım mı diyip kaçıyorlar. Arkadaşlar aynaya bakmanın zamanı geldi bilginiz olsun.
Ben acıkcası organizasyonu yapan, oldukca fazla emek sarfeden biri olarak boyle dusunmenize uzuldum.
Bizde bu kahvecilerden biri olarak, hiç katılmıyorum bu dusunceye, aman diyip kaçacak bir durum olmadığı gibi tam tersini düşünüyorum.
Muhakkak binde uc bes istisna vardır, heves kacırabilecek. Fakat onun dısında dogru yapıldıgı surece, biz olumsuz bir tecrube yasamadık, yapılan elestirilerden fayda, fikir sagladık. Ticari olarakta faydası yadsınamaz oldugunu dusunuyorum.
Tabiki düzeltilecek, iyileştirilebilecek seyler her zman var ama cuvaldızı kendinize batırmayın sadece, baska sebeplerde olabilir, bazı kahvecilerin bu sekilde dusunmesinde, daha detaylı analiz yapmak gerek.

Eleştirel bakış açısı başlığı altında fikirlerini beyan edenleri de korkutmak, tabir-i caizse "aba altından sopa göstermek" sanırım bizim gibi 3. dünya ülkelerine has bir durum. İnsanların tartıştığı konunun paydaşlarına hakaret etmeden, kötü söz kullanmadan gördüğü/tespit ettiği hatalar ve noksanlıklar varsa dile getirmesinde dünyanın hiç bir demokratik ülkesinde problem olmaması lazım ve olmuyor da. Burada tartışırken, tek taraflı bir fikir /iddia beyan edip, diğer tarafa hiç söz vermeden dile getirme gibi bir durum olmuyor. Bizler kullanıcılar/tüketiciler olarak gördüklerimizi söylerken, tespitlerimizi datasını da ortaya koyarak beyan ederken, diğer taraf ta buna karşı sebeplerini söyleyebiliyor.

Burada tüketicileri "eli mahkum ne desek yapacaksınız; patron biziz! bir de karşı çıkıyorlar şunlara bak, bunlara iyilik yaramaz!!" üstten bakışıyla değersizleştirmeye çalışmak, yada her fikrini söyleyen için "şuna bak, süreci baltalıyor, toksik adam ne olacak?!!" demek çok yanlış bir tutum ama Türkiye'de gündelik hayattaki olay ve haberleri yakından takip eden biri olarak pek te şaşırmadığım ve sıklıkla gözlemlediğim bir durum. Aslında maalesef toplumun bir küçük yansıması, örneklemi burada da var. Toplu alım süreci, tüketici için olduğu kadar üretici için de kazançlı ve maddi kazançtan bağımsız pozitif bir deneyim/PR çalışması aynı zamanda. Karşılıklı WİN-WİN(karşılıklı fayda) bir faydadan bahsediyoruz. Toplu alımın, crowdsourcing'in gücüne ve önemine de yeri gelmişken tekrar vurgu yapmış olayım. Her iki tarafta burada kendini "bulunmaz hint kumaşı/nimet" gibi görmemeli ve asgari saygıyı göstererek süreci yönetmeli.

Kahvekulubu yada farklı bir oluşumun toplu alım etkinliğine katılmayan ve "aman aman!" gibi anlamsız fevri tepkilerle burun kıvıran üreticiler varsa, bu onların kişisel tercihi olduğu için saygı duymakla birlikte, onlara da vazgeçilmez olmadıklarını hatırlatmak lazım. Kimse burada bir şeyi negatif maliyetle , zararına yada "bedava" ver demiyor. Tüketici ve Türk halkının bir bireyi olarak Selçuk Tepeli'nin güzel bir sözünü de buradan hatırlatayım "Unutmayın , patron sizsiniz!".

Yine uzun uzadıya detaya girmemekle birlikte, firmalar maliyet hesaplarını yaparken, enflasyonun çok düşük olduğu ülkelerde, maliyetler de kontrol altındaysa bahsedildiği gibi sene sonunda sabit ve sabit olmayan tüm maliyet artışların bakıp, projeksiyonlar yaparak sene başında fiyat düzenlemesi yapabiliyorlar. Enflasyonun çok yüksek seyrettiği bizim gibi ülkelerde ise , haklı olarak üreticiler tüm zammı sene sonuna bırakmak yerine , kendini korumak için sene içerisinde aylara yayılmış şekilde benzer senelik hesaplamayı mikro ölçekte yaparak zam yapabilmektedirler. . Dolayısıyla, sene boyunca aylara yayılan zamlar sonrası, bazı üreticiler (Sezyy öyledir demiyorum; https://web.archive.org/ sitesinden gördüğüm kadarıyla aksine sene boyunca fiyatlarını makul tutmaya çalışmış düzgün bir üretici(y)) bir de sene başındaki bu başlıkta da dile getirilen psikolojiyi(!) kullanarak , "kendilerince haklı"(?!) bir toplu zammı da sene başında yapıyor.

Bundan dolayı, Türkiye'de şu anda yaşadığımız gibi Avrupa ülkelerinin çok üzerinde pahalılıkta, Big Mac Endeksine göre Amerika ile aynı fiyatlandırma seviyesinde (Amerikan vatandaşı ile sanki aynı alım gücümüz varmış gibi) bir fiyatlandırma görebiliyoruz. Burada bahsettiğim davranışı Sezzy göstermiştir demiyorum, kendilerini tenzih ederek belirtmiş olayım. Aksine yukarıda yazdığım gibi, https://web.archive.org/ tan web sitelerinin farklı aylardaki fiyat içeriğine baktığımda, gayet stabil ve düzgün bir tutum sergiledikleri gözükmekte ve tebrik ediyorum.
Benim eleştiri noktam, 29 Aralık'ta diğer forum üzerinden aldığım indirimli fiyatın, sadece 2-3 gün sonra %18 üzerinde fiyatı burada görmem oldu. Bunu da dile getirmekte bir kötü niyet aramayı ve farklı noktaya çekmeyi doğru bulmuyorum.

Sonuç olarak, burada firmayı eleştirirken de, firma ile geçmişte yaşadığımız pozitif deneyimden bahsettim, sorulara verdiği detaylı cevaplar ve zaman ayırdığından dolayı minnettarlığımı örneğin dile getirdim. Nezaket ve üslubu/seviyeyi koruyarak zıt fikirleri özgürce dile getirebileceğimiz ve doğru yolu bulabileceğimiz aydınlık günleri de umarım burada ve ülkemizde görebiliriz!!!

Son düzenleme:
Eleştirel bakış açısı başlığı altında fikirlerini beyan edenleri de korkutmak, tabir-i caizse "aba altından sopa göstermek" sanırım bizim gibi 3. dünya ülkelerine has bir durum. İnsanların tartıştığı konunun paydaşlarına hakaret etmeden, kötü söz kullanmadan gördüğü/tespit ettiği hatalar ve noksanlıklar varsa dile getirmesinde dünyanın hiç bir demokratik ülkesinde problem olmaması lazım ve olmuyor da. Burada tartışırken, tek taraflı bir fikir /iddia beyan edip, diğer tarafa hiç söz vermeden dile getirme gibi bir durum olmuyor. Bizler kullanıcılar/tüketiciler olarak gördüklerimizi söylerken, tespitlerimizi datasını da ortaya koyarak beyan ederken, diğer taraf ta buna karşı sebeplerini söyleyebiliyor.

Burada tüketicileri "eli mahkum ne desek yapacaksınız; patron biziz! bir de karşı çıkıyorlar şunlara bak, bunlara iyilik yaramaz!!" üstten bakışıyla değersizleştirmeye çalışmak, yada her fikrini söyleyen için "şuna bak, süreci baltalıyor, toksik adam ne olacak?!!" demek çok yanlış bir tutum ama Türkiye'de gündelik hayattaki olay ve haberleri yakından takip eden biri olarak pek te şaşırmadığım ve sıklıkla gözlemlediğim bir durum. Aslında maalesef toplumun bir küçük yansıması, örneklemi burada da var. Bu tüketici için olduğu kadar üretici için de kazançlı ve maddi kazançtan bağımsız pozitif bir deneyim/PR çalışması aynı zamanda. Karşılıklı WİN-WİN(karşılıklı fayda) bir faydadan bahsediyoruz. Toplu alımın, crowdsourcing'in gücüne ve önemine de yeri gelmişken tekrar vurgu yapmış olayım. Her iki tarafta burada kendini "bulunmaz hint kumaşı/nimet" gibi görmemeli ve asgari saygıyı göstererek süreci yönetmeli.

Kahvekulubu yada farklı bir oluşumun toplu alım etkinliğine katılmayan ve "aman aman!" gibi anlamsız fevri tepkilerle burun kıvıran üreticiler varsa, bu onların kişisel tercihi olduğu için saygı duymakla birlikte, onlara da vazgeçilmez olmadıklarını hatırlatmak lazım. Kimse burada bir şeyi negatif maliyetle , zararına yada "bedava" ver demiyor. Tüketici ve Türk halkının bir bireyi olarak Selçuk Tepeli'nin güzel bir sözünü de buradan hatırlatayım "Unutmayın , patron sizsiniz!".

Yine uzun uzadıya detaya girmemekle birlikte, maliyet hesapları firmalar yaparken, enflasyonun çok düşük olduğu ülkelerde, maliyetler de kontrol altındaysa bahsedildiği gibi sene sonunda sabit ve sabit olmayan tüm maliyet artışların bakılıp, projeksiyonlar yapılarak sene başında fiyat düzenlemesi yapılıyor. Enflasyonun çok yüksek seyrettiği bizim gibi ülkelerde ise , haklı olarak üreticiler tüm zammı sene sonuna bırakmak yerine , kendini korumak için sene içerisinde aylara yayılmış şekilde benzer senelik hesaplamayı mikro ölçekte yaparak aylara yayılacak şekilde zam yapabilmektedirler. . Dolayısıyla, sene boyunca aylara yayılan zamlar sonrası, bazı üreticiler (Sezyy öyledir demiyorum; https://web.archive.org/ sitesinden gördüğüm kadarıyla aksine sene boyunca fiyatlarını makul tutmaya çalışmış düzgün bir üretici(y)) bir de sene başındaki bu başlıkta da dile getirilen psikolojiyi kullanarak , "kendilerince haklı" bir toplu zammı da sene başında yapıyor.

Bundan dolayı, Türkiye'de şu anda yaşadığımız gibi Avrupa ülkelerinin çok üzerinde , Big Mac Endeksine göre Amerika ile aynı fiyatlandırma seviyesinde (Amerikan vatandaşı ile sanki aynı alım gücümüz varmış gibi) bir fiyatlandırma görebiliyoruz. Burada bahsettiğim davranışı Sezzy göstermiştir demiyorum, kendilerini tenzih ederek belirtmiş olayım. Aksine yukarıda yazdığım gibi, https://web.archive.org/ tan web sitelerinin farklı aylardaki fiyat içeriğine baktığımda, gayet stabil ve düzgün bir tutum sergiledikleri gözükmekte ve tebrik ediyorum.
Benim eleştiri noktam, 29 Aralık'ta diğer forum üzerinden aldığım indirimli fiyatın, sadece 2-3 gün sonra %18 üzerinde fiyatı burada görmem oldu. Bunu da dile getirmekte bir kötü niyet aramayı ve farklı noktaya çekmeyi doğru bulmuyorum.

Sonuç olarak, burada firmayı eleştirirken de, firma ile geçmişte yaşadığımız pozitif deneyimden bahsettim, sorulara verdiği detaylı cevaplar ve zaman ayırdığından dolayı minnettarlığımı örneğin dile getirdim. Nezaket ve üslubu/seviyeyi koruyarak zıt fikirleri özgürce dile getirebileceğimiz ve doğru yolu bulabileceğimiz aydınlık günleri de umarım burada ve ülkemizde görebiliriz!!!

Ana fikrine katılıp katılmamaktan bağımsız şekilde, derdini bu kadar güzel anlatan yazıları seviyorum.

Ben acıkcası organizasyonu yapan, oldukca fazla emek sarfeden biri olarak boyle dusunmenize uzuldum.
Bizde bu kahvecilerden biri olarak, hiç katılmıyorum bu dusunceye, aman diyip kaçacak bir durum olmadığı gibi tam tersini düşünüyorum.
Muhakkak binde uc bes istisna vardır, heves kacırabilecek. Fakat onun dısında dogru yapıldıgı surece, biz olumsuz bir tecrube yasamadık, yapılan elestirilerden fayda, fikir sagladık. Ticari olarakta faydası yadsınamaz oldugunu dusunuyorum.
Tabiki düzeltilecek, iyileştirilebilecek seyler her zman var ama cuvaldızı kendinize batırmayın sadece, baska sebeplerde olabilir, bazı kahvecilerin bu sekilde dusunmesinde, daha detaylı analiz yapmak gerek.
Destekleriniz için teşekkürler Okan bey. Bu düşünceleriniz beni ve eminim bir çok kişiyi mutlu etmiştir.

Geri