• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

🗣️ Aylık Alımlar Eleştirel Bakış

Madem böyle bir durum söz konusu ilk oylama başlama zamanında açıklama yapılması gerekirdi madem her sene aynı durum gidişat oluyor zamlar kargo ücreti o zaman en başında bilgi verilmesi gerekirdi kazanma ihtimali belli olduktan sonra açıklanması yanlış herkes paylaşılan anketteki bilgilere göre oy kullanıyor
 
Birde şöyle bir saçmalık ile karşılaştım kargo ücretini dahi versen 800 tl sepet tutarını karşılamaz isen kupon geçersiz yani 500 tl alışveriş yaptın kupon kullanayım dedin kargo ücretinide vereyim dedin ama kupon için 800 limit koyulmuş 😂
 

Ekli dosyalar

  • IMG_6638.jpeg
    IMG_6638.jpeg
    130.7 KB · Görüntüleme: 96
Son düzenleme:
Sayın hocam firma toplu alımdan bağımsız zam yapmış olabilir. Anladığım kadarıyla biz toplu alımı kazandık hemen zaman yapalım olayı yok. Ayrıyetten Serkan bey sorulduğu için cevap verdi yoksa muhtemelen detaylı açıklamaya bile girmeyecekti zaten. Mesela geçen bir firma adını vermeyeyim zam yaptıktan sonra kendi konusunda biz indirim yaptık diyip paylaşımda bulundu, herkes de eleştirdi. Ama burada olay farklı, sonuçta kimin birinci olacağını bilmenin imkanı yok
Firmanın niyetini okuyamayız, diyelim ki ve umuyoruz ki iyi niyetli.. Fakat oylamaya katıldığı firmalar ve tüketici için hangi taraftan bakarsanız bakın haksız bir durum oluştu!! Tüketici oylama yaparken gördüğünden farklı ve yüksek bir fiyat ile karşılaştı. Bunun azlığını/çokluğunu tartışmıyoruz.
Diğer taraftan diğer firmalar haksız rekabete maruz kaldı. Onlar da pekala bir miktar web sitelerindeki fiyatı indirimli gösterip, kazandıktan sonra zam yapabilirlerdi.

Adil olan, oylamaya katılan firmalar ile görüşülerek, kazanmaları durumunda oylama sırasındaki fiyatların üzerinden indirim uygulanacağı konusunda anlaşmak. Eğer bir firma fiyat düzenlemesi yapacaksa da, tabii ki bu olabilir bu arada, bunun oylama sırasında firmanın ismi yanında özellikle belirtilmesi ve oylamaya katılanların bilgilendirilmesi gerekir. Bu bilgilendirme yapılmadan önce oy vermiş olanlar için de oylarını değiştirme şansı vermek lazım. Özetle, oyun oynanırken oyunun kurallarını değiştirmemek lazım.
 
Arkadaşlar şimdi saat 00:30, belki kafam çalışmıyordur da kusuruma bakmazsınız. Kargo 480 idi, 580 oldu; 800 indirim kodunun aktif olması için sepetinize atmış olmanız gereken miktar. 800TL ürün atmışsınızdır, kod ile indirim yaparsınız, zaten kodla her türlü kargo bedavaya geliyor.

Yeni yıl ile her halta zam geldi arkadaşlar, Shantawene 470TL'den 500TL olmuş; vergilerinize %40 "yeniden değerleme" yapıldığı ortamda Shantawene'ye %6 zam çok mu?
 
Arkadaşlar şimdi saat 00:30, belki kafam çalışmıyordur da kusuruma bakmazsınız. Kargo 480 idi, 580 oldu; 800 indirim kodunun aktif olması için sepetinize atmış olmanız gereken miktar. 800TL ürün atmışsınızdır, kod ile indirim yaparsınız, zaten kodla her türlü kargo bedavaya geliyor.

Yeni yıl ile her halta zam geldi arkadaşlar, Shantawene 470TL'den 500TL olmuş; vergilerinize %40 "yeniden değerleme" yapıldığı ortamda Shantawene'ye %6 zam çok mu?
Cevabım yukarıda.. Buna ok dersek, ileride "her ay %x enflasyon olan ortamda, hem de emtia-kahve fiyatları bu kadar artarken, firma bu şekilde bir zam yapmış , olur öyle şeyler" diyerek zam yapan hiç bir firmanın linçlenmemesi lazım. Hatta ben firma sahibi olsam(yakından uzaktan ilgim yok bu meslekle bu arada :), farklı sektörde ücretli çalışanım), eğer bu şekilde kazandıktan sonra güncelleme normal karşılanacaksa, bir miktar oylama öncesi web sitesinde indirimli fiyat sunmakta sakınca görmezdim.

Ama dediğim gibi, gerçekte ne böyle bir şey yaparım, ne de şu an olduğu gibi herhangi bir firma sebebi ne olursa olsun oylamayı kazandıktan sonra zam yaparsa(az yada çok önemli değil) bunu doğal karşılarım. Bana göre doğru bir davranış değil.
 
Son düzenleme:
Merhaba,
Bir kaç gün önce birlikte10 koduyla Sezzy'den %10 indirimle 4 x Shantawene (250 gr) + 4 x Ethiopia Keramo Village(250 gr) aldım.
%10 indirimle normal fiyatı 2920 TL olan bu çekirdekleri aşağıdaki gibi 2655TL'e satın aldım.

Bugün kahvekulubu indirimi ile aynı ürünleri almak için sepete eklediğimde indirim sonrası 3000TL tutuyor.
Gördüğüm kadarıyla, ve çok doğru bulmadığım şekilde, indirim öncesi zam yapılmış, sonra %25 indirim uygulanmış. Bu fiyat politikasının çok hoşuma gitmediğini buradan paylaşmış olayım!!.

Burada firmalar toplu alımla bir indirim uygulayacaksa, bunun gerçek indirim olması gerektiğini düşünüyorum.


Ürün

Toplam

Ethiopia Shantawene Gafisse × 1
  • Gramaj:4 x 250gr.
  • Öğütülme Şekli:Çekirdek
1.460,40₺ (KDV hariç)

Ethiopia Keramo Village × 1
  • Gramaj:4 x 250gr.
  • Öğütülme Şekli:Çekirdek
1.460,40₺ (KDV hariç)

Ara toplam:

2.920,79₺ (KDV hariç)

İndirim:

-292,08₺

Gönderim:

Aras Kargo Ücretsiz Gönderim

KDV %1:

26,29₺

Ödeme yöntemi:

Kredi / Banka Kartı

Toplam:

2.655,00₺

Merhaba. Öncelikle dün Sezy Coffee başlığına yazmış olduğum mesajı şöyle aşağıya iliştireyim :
-------------------------
Herkese selamlar arkadaşlar. Bu zamlar konusuna topluca bir cevap vermek istiyorum ki şimdiye kadar fiyatlar konusunda elimizden geldiğince şeffaf olarak sürdüğümüz yaklaşımı devam ettirmiş olalım. Bizim son fiyat artışımızda dolar 33 küsurdu şimdi maalesef 35 küsur ve ithalatçıların kavurmacılara uyguladıkları kur çalıştıkları bankanın kuru oluyor. Yani haliyle 36 liraya yakın bir kurdan fiyatlar Türk lirasına çevriliyor. Buradan %8-10 civarı bir artış var.

Kargo ücretleri asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte değiştiriliyor. Aras ve Yurtiçi kargodaki artışımız da listelere göre yaklaşık %40-45 civarında.

Yine son fiyat artışımızda uluslararası kahve borsası yaklaşık 230-240 dolar arasındaydı. Şu anda ise maalesef 315-335 dolar arası bir yerlerde dalgalanıyor. Borsayı takip etmeyen arkadaşlar için şöyle anlatayım. Kahve çekirdekleri daha çiftliklerden çıkarken dolar bazında %20-30 arası zamlandı demek oluyor bu artış ki bazı çiftlikler bu oranda artış yaparken bazıları borsanın daha da yukarı çıkacağını düşünerek kendilerine bir koruma marjı da ekliyorlar.

Yine Aralık sonu olması nedeniyle hem maaşlar hem de kutu, ambalaj, etiket vb aklınıza gelen gelmeyen tüm yan kalemlerde artış var. Bazıları daha kabul edilebilir bazıları da maalesef bu kadar da olur mu dedirten cinsten.

Tüm bu artışlar her sene olduğu için biz de her sene Aralık ayı sonu fiyatlarımızda artış yapıyorduk ancak anketin gidişatına baktığımızda seçileceğimizi düşündüğümüz için aslında hiç zam yapmayıp artışı Ocak sonuna bırakmayı planlamıştık ancak maalesef artışlara baktığımızda bu planımızı gerçekleştirebilecek kadar bir kar marjımız kalmadı. O nedenle toplu alım kampanyasındaki indirim oranını, fiyat artışlarını ve gider kalemlerimizi yan yana koyup bir hesap yaptık ve bizi zarar ettirmeyecek, en azından satışını yaptığımız çekirdeklerin yerine yenilerini koyabilecek bir denge sağlamak için uğraştık. Anlayışınız için hepinize teşekkür eder, hepimiz için güzel bir ay olmasını dileriz.
-----------------------------------------

İkinci olarak bunun matematiğini de şöyle anlatayım. Bizim tüm kiloluk fiyatlarımız açılışımızdan bu yana altı yıldır 3x250 gram üzerinden belirleniyor. Bunun da iki nedeni var. Birincisi kurumsal müşterilerde insanlar üç kilo beş kilo kahve almak istediklerinde bunu toptan bir alım gibi düşünüyorlar ve indirim istiyorlar. Ancak evinde kahve içen insanların pek çoğu da buna yakın miktarlarda alışveriş yapıyorlar. Aynı miktarda kahve alan farklı insanlar farklı fiyatlar üzerinde alım yapmasınlar istediğimiz için aynı kahveden bir kilo alan herkese %25 indirimli alım şansı tanımak istedik. İkinci sebebi ise pek çok müşterimizin kahveyi ekmek gibi peynir gibi bir ihtiyaç olarak görüp bir kahve beğendiğinde bundan devam etmek istemesi. Böyle müşterilerimizin söz konusu kahveyi alabileceği en uygun fiyata almasının herkes için daha yararlı olacağını düşündük.

Siz alımınızı kiloluk yaptığınız için zaten %25 indirimden faydalanmış oldunuz. Üzerine de yine yıllardır sürdüğümüz birlikte deneyelim kuponunu kullanınca ekstra bir %10 daha indirim kazandınız. Aradaki matematik farkı buradan kaynaklanıyor.

Toplu alım öncesi indirim konusuna gelirsek, bunu aslında en baştan ben Sezy Coffee başlığı altında açıkladım. Yukarıdaki alıntıda detaylarını okuyabilirsiniz. Her sene Aralık ayı sonunda kur değişiklikleri, kargo ücretlerinde değişiklikler, ambalaj, etiket vs tüm yan kalemlerdeki artışlar ve maaş artışları doğrultusunda fiyatlarımızı arttırmak zorunda kalıyoruz. Toplu alımda seçilmiş olmasaydık da bu artışları yapmak zorundaydık ve hatta aslında daha fazlasını yapmak zorundaydık. Bu maalesef ülkemizin gerçeği. Uzun yıllardır bizi takip eden arkadaşlar zaten fiyatlar konusundaki yaklaşımımızı biliyorlardır. Çoğu zaman müşterilerden çok daha fazla fiyatlardan şikayet eden bir insanım. Hatta farklı ithalatçıların zaman zaman arayıp "diğer kavuruculardan çok şikayet geliyor, Sezy bu kadar ucuz satarsa senden çekirdek almayız diyorlar bize" diye yakındığı bir markayız. Dolayısıyla gerçek indirim, gerçek fiyat vb konularda maalesef işler hiç sizin düşündüğünüz gibi değil. Keşke öyle olsaydı da insanlar şikayet ediyorlar ama ne güzel para kazanıyorum diyebilseydim. Bu kampanya kapsamında yaptığımız satışlardaki tek hedefimiz sattığımız kahvenin, kullandığımız ambalajın kutunun vs yan malzemelerin yerine yenilerini koyabilmek. Maalesef bunun altında da bir durum bizim için sürdürülebilir olmuyor. Ay başında 5 ton kahve stoğum varsa ay sonunda elime geçen parayla satılan kahvelerin yerlerine yenilerini alırken stokumu yine 5 tona tamamlamam gerekiyor. Umarım bu fiyatlandırmanın nedenlerini sizin için yeterince açık anlatabilmişimdir.
 
Formda paylaşılan bilgide 480 olan kargo daha sonra nasıl 800 oluyor yaa insanları kandırmaktan Başaka bir şey değil form kazanılınca hemen kargo yükselmesi ??? Alım yaparken hem kahve hemde kargoya göre seçim yaparken böyle yanıltıcı davranış sergilenmesi açıkçası hiç etik değil bu ay alıma katılmaktan vazgeçtim
Arkadaşlar lütfen yorum yaparken gerçeklerden sapmayalım. Minimum kargo ücreti 800 lira değil. Yukarıda da öyle bir ibare söz konusu değil. Bu kupondan faydalanabilmek için yapmanız gereken minimum alışveriş tutarı 800 lira. Konunun kargoyla uzaktan yakından herhangi bir ilgisi yok. Bu kupondan faydalanabilmek için %25 indirim uygulanmadan önce minimum 800 liralık bir alışveriş yapmanız gerekiyor. Konu bu. Daha altında kargo ödersiniz üstünde ödemezsiniz gibi bir durum söz konusu değil.
 
İkinci olarak bunun matematiğini de şöyle anlatayım. Bizim tüm kiloluk fiyatlarımız açılışımızdan bu yana altı yıldır 3x250 gram üzerinden belirleniyor. Bunun da iki nedeni var. Birincisi kurumsal müşterilerde insanlar üç kilo beş kilo kahve almak istediklerinde bunu toptan bir alım gibi düşünüyorlar ve indirim istiyorlar. Ancak evinde kahve içen insanların pek çoğu da buna yakın miktarlarda alışveriş yapıyorlar. Aynı miktarda kahve alan farklı insanlar farklı fiyatlar üzerinde alım yapmasınlar istediğimiz için aynı kahveden bir kilo alan herkese %25 indirimli alım şansı tanımak istedik. İkinci sebebi ise pek çok müşterimizin kahveyi ekmek gibi peynir gibi bir ihtiyaç olarak görüp bir kahve beğendiğinde bundan devam etmek istemesi. Böyle müşterilerimizin söz konusu kahveyi alabileceği en uygun fiyata almasının herkes için daha yararlı olacağını düşündük.

Siz alımınızı kiloluk yaptığınız için zaten %25 indirimden faydalanmış oldunuz. Üzerine de yine yıllardır sürdüğümüz birlikte deneyelim kuponunu kullanınca ekstra bir %10 daha indirim kazandınız. Aradaki matematik farkı buradan kaynaklanıyor.
Yavuz bey yukarıda yazdım. %10 birlikte10 indirimi olmadan önce 2 çekirdeğin 4x250gr lık indirimsiz fiyat toplamı KDV hariç 2920,70 TL'di. Şu anda indirimsiz toplam fiyatı 3099TL. ((3099-2920,70) /2920,70) * 100 = %6,10 zam yapılmış. Bunu sanırım sizden habersiz yapmadılar, matematik bu şekilde :)

Toplu alım öncesi indirim konusuna gelirsek, bunu aslında en baştan ben Sezy Coffee başlığı altında açıkladım. Yukarıdaki alıntıda detaylarını okuyabilirsiniz. Her sene Aralık ayı sonunda kur değişiklikleri, kargo ücretlerinde değişiklikler, ambalaj, etiket vs tüm yan kalemlerdeki artışlar ve maaş artışları doğrultusunda fiyatlarımızı arttırmak zorunda kalıyoruz. Toplu alımda seçilmiş olmasaydık da bu artışları yapmak zorundaydık ve hatta aslında daha fazlasını yapmak zorundaydık. Bu maalesef ülkemizin gerçeği.
Oylamada çok sayıda firma var, her birinin zam politikası farklı olabiliyor. Bununla birlikte dediğiniz gibi ülkemizin gerçeği gereği, ara zamlar/güncellemeler farklı zamanlarda yapabiliyorlar. Burada oy kullanan kişiler, bu kadar değişkenliğin olduğu bir piyasada, firmaların zam ve fiyat politikasını ve varsa bundaki değişiklikleri takip edemez. Oylama başlamadan, firma isminizin yanında, toplu alım öncesi fiyatlarda güncelleme yapılacağı yazılsaydı, herkes oyunu da ona göre kullanırdı. Bu bizler için olduğu kadar, diğer firmalar için de haksızlık oluyor.
 
Biz oyları görebiliyoruz arkadaşlar, anlayacağınız bize çok süpriz olmuyor sonuçlar. Diğer editör arkadaşlar da beni onaylayacaktır, ben ayın ortasında aynen şunu söyledim; "Sezy kazanırsa ben nasıl indirim isterim bilmiyorum, zaten kahveleri %25 indirimli gibi satıyorlar". Hakikaten de öyledir, isteyen fiyat karşılaştırabilir. Yanlış olmasın ben Hound oyu verdim, isteyen gidip de bakabilir.

Diğer herhangi bir ayda eğer zam yapılmış olsaydı dediğiniz doğru olabilirdi(hızlı TL değer kaybedişi söz konusu değilse) ancak yeni yıla girerken yapılan zama diyecek söz olduğunu düşünmüyorum, her şeye zam geldi zaten.

Sizinki biraz insanlar taş yesin, karın tokluğuna çalışsına geliyor.

BİR DE ARKADAŞLAR, BEN YAZMAKTAN USANDIM;
Bu etkinlik Aylık Toplu Alım ve Toplu Tadım etkinliği, "Çılgın Fiyatlar, Muhteşem Fırsatlar Etkinliği" değil. Dolayısıyla bu etkinliğin üyelere düşük fiyatlar, iyi fırsatlar sunmak gibi bir misyonu yok. Biz burada her ay toplu alım yapmak istediğimiz ve toplu deneyim ederek bu deneyimlerimizi paylaşmak istediğimiz kavurucuyu belirliyoruz sadece. Firmanın %50 indirim yapmasını ya da 250g/250TL çekirdek satmasını isteyenler beklentilerini gözden geçirmeliler. Olay indirim ise her ay bir firmada indirim oluyor zaten, hatta bunlar +%30 oluyorlar; bunlara yönelebilirsiniz. Biz burada iş takviminde indirim olmayan bir firmadan indirim rica ediyoruz, onlar da bir teklif sunuyorlar.
DİKKAT DİKKAT - BU ETKİNLİĞİN AMACI FİYAT DEĞİLDİR - DİKKAT DİKKAT

Daha ne kadar ucuz olsun be kardeşim eeeeeeeyyyyyyy
 
Yavuz bey yukarıda yazdım. %10 birlikte10 indirimi olmadan önce 2 çekirdeğin 4x250gr lık indirimsiz fiyat toplamı KDV hariç 2920,70 TL'di. Şu anda indirimsiz toplam fiyatı 3099TL. ((3099-2920,70) /2920,70) * 100 = %6,10 zam yapılmış. Bunu sanırım sizden habersiz yapmadılar, matematik bu şekilde :)


Oylamada çok sayıda firma var, her birinin zam politikası farklı olabiliyor. Bununla birlikte dediğiniz gibi ülkemizin gerçeği gereği, ara zamlar/güncellemeler farklı zamanlarda yapabiliyorlar. Burada oy kullanan kişiler firmaların zam ve fiyat politikasını ve varsa bundaki değişiklikleri takip edemez. Oylama başlamadan, firma isminizin yanında, toplu alım öncesi fiyatlarda güncelleme yapılacağı yazılsaydı, herkes oyunu da ona göre kullanırdı. Bu bizler için olduğu kadar, diğer firmalar için de haksızlık oluyor.
Yani inanın aslında çok uzuuuuun uzuuuuuun bu konuyu enine boyuna tartışabilirim ama çok da bir faydası olacağını düşünmüyorum çünkü ortada sizin de içinde yaşadığınız bir realite var. Ben bu kahveyi koyacağım ambalajı Aralık ayında 10 liraya alırken bu ay 14 liraya alıyorum. Bu kahveyi Aralık ayında 100 lira civarı bir kargo ücretine gönderirken bu ay 140 lira civarı bir ücrete gönderiyorum. Aralık ayında ortalama bir çalışanımın bana maliyeti 30 küsur bin lirayken Ocak ayında 45 bin lirayı buldu. Şimdi biz burada cidden Shantawene'ye %6,10 mu zam gelmiş? Oy veren arkadaşlar yanlış bilgilendirilmiş ve kandırılmış, firma buradan indirim öncesi bindirim yapmış falanı mı tartışıyoruz? Yani bu kadar uzun uzun yazmış olmasaydınız ilk okuduğumda ironi yaptığınız düşünür ve ben de katılırdım. "Aslında %7 civarı zam yapıp arabayı değiştirecektim ama çok tepki çeker diye vazgeçtim" falan yazardım biraz güleriz diye. İyi ki boş anıma denk gelip de şaka yapmaya falan kalkmamışım. Siz tüketici olarak tabi ki kendiniz için en uygunu seçmeye gayret göstermelisiniz ve bu sizin en doğal hakkınız ancak benim de firmamın ayakta kalmasını, faturalarını vergilerini ödeyebilmesini, çalışanlarına zamanında insan gibi maaş verebilmesini sağlamak gibi bazı sorumluluklarım var. O nedenle gecenin bu saatinde bu konuyu daha fazla uzatmadan umuyorum ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Gerisini okuyanların takdirine bırakıyorum. İyi akşamlar dilerim.
 
Emre bey,
Ben bu toplu alım dönemini beklemeden Sezy'den de aldım, çok daha yüksek fiyata farklı çekirdekleri Montag'dan da alıyorum. Yani ucuz fiyat aramak vs değil konu.. Bu kısmı yanlış anladınız sanırım. İnsanların bir kısmı takdir edersiniz ki ekonomik koşullardan dolayı oylama yaparken fiyatlara da göz atıyorlar.

Sezy geçmişte de alım yaptığım ve sevdiğim bir firma. Burada benim yorumlarım ve tepkim Montag olsaydı farklı Sezy yada X firması olunca farkı olmazdı. Oylama sırasında, fiyat güncellemesi yapacak firmalar isimlerinin yanında not olarak yazarsa, oylama da daha adil olabilirdi diyorum.

Bu arada sadece 3 gün önce indirimli gönderim yapabilmiş bir firma %6 yada %7 zam yaptığını söylüyorsa, bunu ertelediğinde de batmaz; taş yemek vs biraz fazla abartı olmuş. Neyse içinize sindiyse , "oynat, devam" diyelim. "Zam, Ocak ayında serbest diğer aylarda yapılırsa firmaya kızalım" mı diyeceğiz?

Neyse çok şey yazdım, herkesin görüşüne saygı duymakla birlikte ben olaya bu şekilde bakıyorum.

Not: Yavuz bey , zam yapmalısınız ve dediğiniz maliyetlerin farkındayım. Fakat oylama sırasında, bu bilginin de firma bilginizle birlikte verilmesi daha iyi olurmuş. Bunu vurguluyorum. Bununla birlikte yüksek enflasyonlu dönemlerde sadece Ocak ayında değil, farklı aylarda da zamlar olabilir. Dolayısıyla geçmişte toplu alımı kazanınca, önce zam yapıp sonra indirim yapan firmalara da bu durumda hak vermek lazım. Firmaların aylık, 3 aylık , senelik planlama yaptıklarını düşünürsek, en azından oylamaya katılırken varsa bir fiyat güncelleme olasılığı, bunu da not olarak belirtmelerinde fayda var.
 
Son düzenleme:
Biz oyları görebiliyoruz arkadaşlar, anlayacağınız bize çok süpriz olmuyor sonuçlar. Diğer editör arkadaşlar da beni onaylayacaktır, ben ayın ortasında aynen şunu söyledim; "Sezy kazanırsa ben nasıl indirim isterim bilmiyorum, zaten kahveleri %25 indirimli gibi satıyorlar". Hakikaten de öyledir, isteyen fiyat karşılaştırabilir. Yanlış olmasın ben Hound oyu verdim, isteyen gidip de bakabilir.

Diğer herhangi bir ayda eğer zam yapılmış olsaydı dediğiniz doğru olabilirdi(hızlı TL değer kaybedişi söz konusu değilse) ancak yeni yıla girerken yapılan zama diyecek söz olduğunu düşünmüyorum, her şeye zam geldi zaten.

Sizinki biraz insanlar taş yesin, karın tokluğuna çalışsına geliyor.

BİR DE ARKADAŞLAR, BEN YAZMAKTAN USANDIM;

DİKKAT DİKKAT - BU ETKİNLİĞİN AMACI FİYAT DEĞİLDİR - DİKKAT DİKKAT

Daha ne kadar ucuz olsun be kardeşim eeeeeeeyyyyyyy
Yazı yazmaktan usandıysanız ben talibim editörlük için burda herkesin yorumlarına ve düşüncelerine saygı duymanız gerekir ve açıklama yapacaksanız da bizim tarafımızdan düşünmeniz gerekir olan durumu bir sonuca bağlamak diksiyon düzgün bir şekilde sonuçlandırmanız gerekir iyi geceler 🫡
 
Emre bey,
Ben bu toplu alım dönemini beklemeden Sezy'den de aldım, çok daha yüksek fiyata farklı çekirdekleri Montag'dan da alıyorum. Yani ucuz fiyat aramak vs değil konu.. Bu kısmı yanlış anladınız sanırım. İnsanların bir kısmı takdir edersiniz ki ekonomik koşullardan dolayı oylama yaparken fiyatlara da göz atıyorlar.

Sezy geçmişte de alım yaptığım ve sevdiğim bir firma. Burada benim yorumlarım ve tepkim Montag olsaydı farklı Sezy yada X firması olunca farkı olmazdı. Oylama sırasında, fiyat güncellemesi yapacak firmalar isimlerinin yanında not olarak yazarsa, oylama da daha adil olabilirdi diyorum.

Bu arada sadece 3 gün önce indirimli gönderim yapabilmiş bir firma %6 yada %7 zam yaptığını söylüyorsa, bunu ertelediğinde de batmaz; taş yemek vs biraz fazla abartı olmuş. Neyse içinize sindiyse , "oynat, devam" diyelim. "Zam, Ocak ayında serbest diğer aylarda yapılırsa firmaya kızalım" mı diyeceğiz?

Neyse çok şey yazdım, herkesin görüşüne saygı duymakla birlikte ben olaya bu şekilde bakıyorum.

Not: Yavuz bey , zam yapmalısınız ve dediğiniz maliyetlerin farkındayım. Fakat oylama sırasında, bu bilginin de firma bilginizle birlikte verilmesi daha iyi olurmuş. Bunu vurguluyorum. Bununla birlikte yüksek enflasyonlu dönemlerde sadece Ocak ayında değil, farklı aylarda da zamlar olabilir. Dolayısıyla geçmişte toplu alımı kazanınca, önce zam yapıp sonra indirim yapan firmalara da bu durumda hak vermek lazım. Firmaların aylık, 3 aylık , senelik planlama yaptıklarını düşünürsek, en azından oylamaya katılırken varsa bir fiyat güncelleme olasılığı, bunu da not olarak belirtmelerinde fayda var.

Bakın ben sizi gayet iyi anlıyorum ancak siz maalesef kahve sektöründe özellikle son dönemlerde yaşananları anlamıyorsunuz. Bir kahve sever olarak işin mutfağında neler olduğunu bilmek gibi bir sorumluluğunuz da tabi ki yok ancak durum maalesef öyle aylık, 3 aylık, senelik plan yapılacak noktayı çoktan aştı. Bırakın nitelikli kahveyi sıradan, bizim beğenip de almadığımız çiğ Türk kahvesinin bile kilosunu bile iki gün önce 260-270 lirayken iki gün sonra 300-310 liraya çıkıyor. En jenerik, tüm ithalatçılarda en rahat bulunan Colombia Medellin bile fazla değil bir ay önce 300 lira civarındayken şu anda 400 liraya dayandı. Siz tüketici olarak bunlarla tabi ki ilgilenmiyorsunuz ancak işin bu tarafında olunca maalesef korumamız gereken dengeler var. Yukarıda da yazdığım gibi ben sattığım kahvenin, ambalajın, kutunun yerine yenilerini koymak zorundayım. Bu ay da böyle oluversin deme lüksüm yok. Bilmiyorum okudunuz mu ama aslında yazdığım ilk mesajda da bu önceden bilgi verilseydi dediğiniz konuya değindim. Biz 31 Aralık gecesi aaaa seçilmiş diye öğrenmiyoruz. Üçüncü defa toplu alıma seçilen ve forumu da aktif yıllardır takip eden biri olarak o ay kimin seçileceğini kabaca ayın ortasında zaten üç aşağı beş yukarı biliyor oluyoruz. Yani aaa biz seçildik diye sürpriz olmuyor. Bu konuyu haftalar öncesinde oturduk, düşündük, taşındık ve başımıza gelecekleri, sayfa sayfa bu ve benzeri şeyler yazmak çizmek zorunda kalacağımı adım gibi bildiğim için fiyat artışını Aralık sonu değil Ocak sonu yapalım diye bir karar aldım ama maalesef kazın ayağı öyle olmadı. Bunu da zaten Sezy Coffee başlığında yazdım. Niyetimiz fiyat artışı yapmamaktı ama maalesef ay sonu gelip de güncel maliyetlerle hesap kitap yapınca zararına çalışmak zorunda kaldık diye açıkladım. Dolayısıyla ayın başında söyleselerdi demenizi anlıyorum ama o iş öyle olmadı. Son ana kadar zam yapmamak için elimizden geleni zaten yaptık ama artık zararına satış yapacağımız noktayı da geçince yapacak bir şey kalmadı. Buna inanıp inanmamak tabi ki size kalmış ama dediğim gibi ayın başında zaten bu gibi şeyler yazıp çizmek zorunda kalmamak için fiyat artışını Ocak sonuna bırakmak istiyorduk ama olmadı.

Bu arada şunu da ekleyeyim. Maliyetlerdeki artış öyle %6-7 falan değil. Yapmamız gereken artışın ancak ufak bir miktarını Aralık sonunda yaptık. Yani kampanya sonunda aslında yapmamız gereken artışın geri kalan kısmını zaten yine yapmak zorundayız. Önceden bilgilendirme konusunda hassasiyeti olan arkadaşları şimdiden bilgilendirmiş olayım. Kampanya bitişinde bu %6'lık artışı normalde yapmamız gereken artış oranına tamamlamak zorundayız.
 
Yarı yolda gelen zamlardan şikayet edilmesini anlıyorum. Bence de zamsız fiyat üzerinden oylama yapılmışken son dk zam gelmiş olması oylamanın güvenilirliğine gölge düşürmüş oluyor, az ya da çok.

Ama yeni yıla girerken herkesin her şeye zam yapabildiği ortamda bir kahve firmasının sırf toplu alıma Ocak ayında seçildi diye zam yapma hakkının elinden alınması da mantıksız olurdu. Sırf birileri ankette oy verdi diye niye 1 ay boyunca zarar ediyor ki firma? İndirim oranını düşük tutsaydı yine bir yerlerde hesap tutmuyor olacaktı muhtemelen. Hadi maddi olarak tutsa bile bu sefer de "yüzde 10 indirim yapacağını bilsek oy vermezdik" denirdi en kötü vb.

Bence iki taraf da bu konuda haklı. Ama davacı tarafın unuttuğu şöyle bir şey var; moderasyon anketlerin tam anlamıyla demokratik olmasını çok da önemsemiyor. Çalışıyorsa elleme gibi bir düşünce yapısı hakim şu an moderasyonda. Anket sürecinin tam anlamıyla demokrasiye uygun ve herkesin içine sinecek kadar güvenilir olması gibi bir amaçları yok. Evet, doğru tahmin ettiniz... Konuyu alakasız bir yerden alıp yine aynı yere geliyorum: Seçim yasakları uygulanmalı, anketler yorumlara kapatılmalı 😁
 
Bence de anketler yorumlara kapatılmalı ve sonuçlar her şey netleşince öğrenilmeli. En çok oy verilen firmayı mesajlardan öğrenmek çokta zor değil. Bu yorumlara bakıp zaten kazanıyor bende oy vereyim diyenler de vardır. Ama kapalı sistem oy verme olayı gerçekleşirse olay çözülür. Böylece firma sonuçlar belli olduğunda öğreneceği için fiyatlarda artış yapmaya fırsat bulamayacak, yapsa dahi kimsenin gözünden kaçamayacaktır.

Diğer yönden her şeye zam geldiğini söylüyoruz. Evet her şeye zam geliyor. Kimisi zorunluluktan kimisi de fırsatçılık yaparak zam olayına girişiyor. Daha önce başıma gelen bir olayı paylaşmak istiyorum. 3 yıl önce Aralık sonu gibiydi ve asgari ücrete gelecek zam belli olmuştu. Stor perde almak için araştırma yapıyordum. Bir arkadaş bir tanıdığını önerdi ve yardımcı olabileceğini söyledi. Dükkan sahibi ile görüştüm. Bana o zamanın fiyatı ile 1000 TL gibi bir fiyat çıkardı. ( Asgari ücret 4000 küsurdu ) Bende neden bu kadar pahalı olduğunu sorunca, "her şeye zam geldi, yeni malzeme alabilmek için bu şekilde satmak zorunda olduğu" gibi şeyler söyledi. Almadan çıktım ve benzer bir ürünü 300 TL gibi bir fiyatla internetten satın aldım. 3 ay sonra aynı ürünü aynı mağazaya yanımdaki arkadaşa sordurttuğumda 750-800 arası bir fiyat söyledi.

Şimdi buradan hareketle baktığımda yılbaşında gelen asgari ücret zammı ve yeniden değerlendirme adı altında yapılan zamları fırsat olarak görüp art niyetli kullanan firmalarında olduğu da itiraz edilemeyecek bir gerçek. Ticaret yapan hiç bir firma kendi kar payını düşürme gibi bir girişimde asla bulunmaz hatta üzerine koymaya devam eder. Olansa yine son tüketiciye olur. Aşağıda rahmetli Kemal Sunal'ın filminden bir kesit var. İyi seyirler


 
Tetra başlığında yapılan amiyane tabirle "önce bindirim sonra indirim" duyurusuna eleştirilerimizi belirtmiştik. Burada da tüketici topluluğu olarak eleştirilerimizi yazıyoruz. Serkan beyin en azından Tetra yetkilileri gibi sessiz kalmadığı ve haklı olduğunu düşündüğü noktalarda bu zammı yaptığı cevabını almak güzel.

Bu noktada yapılacak tek bir şey var bana göre. Piyasaya bakıp daha uyguna bir alternatif bulamıyorsak bu indirimle alışverişimizi yapacağız. Kırılıp küsmek akıllıca bir davranış değil. Eğer aynı kaliteyi daha pahalıya alıyorsak bu tüketici olarak bize zarar.
 
Adil olan, oylamaya katılan firmalar ile görüşülerek, kazanmaları durumunda oylama sırasındaki fiyatların üzerinden indirim uygulanacağı konusunda anlaşmak. Eğer bir firma fiyat düzenlemesi yapacaksa da, tabii ki bu olabilir bu arada, bunun oylama sırasında firmanın ismi yanında özellikle belirtilmesi ve oylamaya katılanların bilgilendirilmesi gerekir.
Toplu alım yönetimini moderetörler gönüllü olarak, ticari bir beklentisi olmadan yapıyor. Her ay tüm firmaların sitesine girip, mail atıp, bilgileri toplayıp liste olarak paylaşmayı ücretsiz ve istikrarlı bir şekilde yapabileceğinizi düşünüyorsanız ara ara moderatör alımı yapılıyor, değerlendirebilirsiniz.

Sezy'den yılda 1-2 kere kahve alırım, hatta aldığım kahvelerden bir tanesinde yaşadığım soruna da cevap alamadım (diğer alımlarımdan çok memnundum) fakat f/p olarak Sezy'nin en iyi firmalardan biri olduğunu, zam yaparken elini korkak alıştırdığını yıllar içinde gözlemledim. %6 zam yapmayıp toplu alıma %20 indirim tanımladık da diyebilirdi, o zaman bir şey de anlamazdık, fakat bu durumda forum dışı satışından zarar edecektir. Asgari ücret ve yeniden değerlenme sebebiyle vergisel yükümlülükler arttığı için yeni yıl başında zam yapmamak (özellikle düşük kâr marjıyla çalışan bir firma için) ütopik olurdu.
 
Türkiye'de yaşıyoruz arkadaşlar Yeni yıl ve asgari ücret artışı ile birlikte zam yapmayan 1 Tek işletme gösterin bana. Bazı arkadaşlar Türkiye'nin gerçeklerini kabul etmekte zorlanıyorlar gördügüm kadarıyla. Şu şekilde olsaydı tamam mı diyecektiniz: Kahvelere zam gelmeseydi ama indirim oranı yüzde 17-18 de kalsaydı bu sefer ooo örtülü zam düşük indirim verilmiş mi diyecektiniz 😂
 
hangi gerçekleri kabul edeceğiz?
her maaş artışında fiyatların şişirilmesine alışmasını mı bekliyorsun insanların?
ikinci el araba fiyatlarının sıfır fiyatlarını geçecek koşulların olağan kabul edilmesini mi bekliyorsun?
o zaman istiyorsun ki enflasyon hiç düşmesin, hep artsıni alım gücü azalmaya devam etsin, bir avuç zengin servetini arttırırken diğerleri her gün üç kuruş bile değil 0,03 kuruşun hesabını yapar hale gelsin?

Enflasyon sadece adaletsizlik, kötü yönetim ve liyakatsizlik nedeniyle değil EN AZ BİR O KADAR DA açgözlü esnaf nedeniyle düşmüyor. Birilerine empati yapmaya meraklıysan önce buradan başla. Sikindirik kahveyi İsviçre'deki ile aynı fiyata içiyorsun, bir sora bakalım kendine neden? Bunu mu kabul ettin de başkalarını yadırgıyor diye komik buluyorsun?

Ben fiyat yükseltme, indirme, tüketicinin alım kararını etklileyen hiçbir hareketi kabul etmiyorum, buna alışmayacağım. Alışmışsan senin sorunun, gülünecek bile değil acınacak haldesin.

Bu kadar insanın bu adamın olmaması gereken zamanda yaptığı zammı savunması şaka gibi. Sezy Coffee az talep görür yaptığının bedelini düşük satışla öder de sizin bu akılsızlığınızın kötülüğü içselleştirmenizin bedelini bir sürü akıllı, ahlaklı, çalışkan her gün vasat şeylere dünya kadar para vermek zorunda kalarak ödüyor.
İşi siyasete çekmeyelim piyasa dinamikleri vardır bozarsan toplayamazssın. Sen alışsanda alışmasanda gerçekler bu
 
Her sene sonu firmaların bir sonraki alımlarının ve her şeye gelen zammın bedelini ödüyor oluşumuza alışmalı mıyız sizce? Eski fiyattan alınmış olan ve muhtemelen zaten bir süredir stokta bulunan kahvelerin zamlı şekilde satılmak zorunda oluşu can sıkıcı. Bu zammın sebeplerini düşünürsek işin içine kahve çekirdeği dışında birçok parametre girdiğinin farkındayım fakat insan yine de kazıklanmış gibi hissediyor.

Firma zam oranını makul seviyede tutmuş gibi duruyor. En azından iletişim kanalını açık tutup açıklamalarını yapmışlar. Bu tarz durumlara alışmamalıyız ama hem tüketicinin hem de satıcının haklı olduğu fakat tüketicinin bir tık daha fazla haklı olduğu bir durum gibi geldi bana.

Son güne kadar zam yapmamaya çalıştık açıklaması bu denli tecrübeli bir firma için dürüst bir açıklama gibi hissettirmedi. Zam yapma kararını bir anda aldıklarını düşünmüyorum. Bu kararı açıklamak zorundalar mı ona da karar veremedim. Artık her yıl adet gibi bir şey oldu her şeye zam…
 
Geri
Üst