Merhaba,
Bir kaç gün önce
birlikte10 koduyla Sezzy'den %10 indirimle 4 x
Shantawene (250 gr) + 4 x
Ethiopia Keramo Village(250 gr) aldım.
%10 indirimle normal fiyatı 2920 TL olan bu çekirdekleri aşağıdaki gibi
2655TL'e satın aldım.
Bugün kahvekulubu indirimi ile aynı ürünleri almak için sepete eklediğimde
indirim sonrası 3000TL tutuyor.
Gördüğüm kadarıyla, ve çok doğru bulmadığım şekilde, indirim öncesi zam yapılmış, sonra %25 indirim uygulanmış. Bu fiyat politikasının çok hoşuma gitmediğini buradan paylaşmış olayım!!.
Burada firmalar toplu alımla bir indirim uygulayacaksa, bunun
gerçek indirim olması gerektiğini düşünüyorum.
Ürün |
Toplam |
Ethiopia Shantawene Gafisse × 1
- Gramaj:4 x 250gr.
- Öğütülme Şekli:Çekirdek
| 1.460,40₺ (KDV hariç) |
Ethiopia Keramo Village × 1
- Gramaj:4 x 250gr.
- Öğütülme Şekli:Çekirdek
| 1.460,40₺ (KDV hariç) |
Ara toplam: |
2.920,79₺ (KDV hariç) |
İndirim: |
-292,08₺ |
Gönderim: |
Aras Kargo Ücretsiz Gönderim |
KDV %1: |
26,29₺ |
Ödeme yöntemi: |
Kredi / Banka Kartı |
Toplam: |
2.655,00₺ |
Merhaba. Öncelikle dün Sezy Coffee başlığına yazmış olduğum mesajı şöyle aşağıya iliştireyim :
-------------------------
Herkese selamlar arkadaşlar. Bu zamlar konusuna topluca bir cevap vermek istiyorum ki şimdiye kadar fiyatlar konusunda elimizden geldiğince şeffaf olarak sürdüğümüz yaklaşımı devam ettirmiş olalım. Bizim son fiyat artışımızda dolar 33 küsurdu şimdi maalesef 35 küsur ve ithalatçıların kavurmacılara uyguladıkları kur çalıştıkları bankanın kuru oluyor. Yani haliyle 36 liraya yakın bir kurdan fiyatlar Türk lirasına çevriliyor. Buradan %8-10 civarı bir artış var.
Kargo ücretleri asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte değiştiriliyor. Aras ve Yurtiçi kargodaki artışımız da listelere göre yaklaşık %40-45 civarında.
Yine son fiyat artışımızda uluslararası kahve borsası yaklaşık 230-240 dolar arasındaydı. Şu anda ise maalesef 315-335 dolar arası bir yerlerde dalgalanıyor. Borsayı takip etmeyen arkadaşlar için şöyle anlatayım. Kahve çekirdekleri daha çiftliklerden çıkarken dolar bazında %20-30 arası zamlandı demek oluyor bu artış ki bazı çiftlikler bu oranda artış yaparken bazıları borsanın daha da yukarı çıkacağını düşünerek kendilerine bir koruma marjı da ekliyorlar.
Yine Aralık sonu olması nedeniyle hem maaşlar hem de kutu, ambalaj, etiket vb aklınıza gelen gelmeyen tüm yan kalemlerde artış var. Bazıları daha kabul edilebilir bazıları da maalesef bu kadar da olur mu dedirten cinsten.
Tüm bu artışlar her sene olduğu için biz de her sene Aralık ayı sonu fiyatlarımızda artış yapıyorduk ancak anketin gidişatına baktığımızda seçileceğimizi düşündüğümüz için aslında hiç zam yapmayıp artışı Ocak sonuna bırakmayı planlamıştık ancak maalesef artışlara baktığımızda bu planımızı gerçekleştirebilecek kadar bir kar marjımız kalmadı. O nedenle toplu alım kampanyasındaki indirim oranını, fiyat artışlarını ve gider kalemlerimizi yan yana koyup bir hesap yaptık ve bizi zarar ettirmeyecek, en azından satışını yaptığımız çekirdeklerin yerine yenilerini koyabilecek bir denge sağlamak için uğraştık. Anlayışınız için hepinize teşekkür eder, hepimiz için güzel bir ay olmasını dileriz.
-----------------------------------------
İkinci olarak bunun matematiğini de şöyle anlatayım. Bizim tüm kiloluk fiyatlarımız açılışımızdan bu yana altı yıldır 3x250 gram üzerinden belirleniyor. Bunun da iki nedeni var. Birincisi kurumsal müşterilerde insanlar üç kilo beş kilo kahve almak istediklerinde bunu toptan bir alım gibi düşünüyorlar ve indirim istiyorlar. Ancak evinde kahve içen insanların pek çoğu da buna yakın miktarlarda alışveriş yapıyorlar. Aynı miktarda kahve alan farklı insanlar farklı fiyatlar üzerinde alım yapmasınlar istediğimiz için aynı kahveden bir kilo alan herkese %25 indirimli alım şansı tanımak istedik. İkinci sebebi ise pek çok müşterimizin kahveyi ekmek gibi peynir gibi bir ihtiyaç olarak görüp bir kahve beğendiğinde bundan devam etmek istemesi. Böyle müşterilerimizin söz konusu kahveyi alabileceği en uygun fiyata almasının herkes için daha yararlı olacağını düşündük.
Siz alımınızı kiloluk yaptığınız için zaten %25 indirimden faydalanmış oldunuz. Üzerine de yine yıllardır sürdüğümüz birlikte deneyelim kuponunu kullanınca ekstra bir %10 daha indirim kazandınız. Aradaki matematik farkı buradan kaynaklanıyor.
Toplu alım öncesi indirim konusuna gelirsek, bunu aslında en baştan ben Sezy Coffee başlığı altında açıkladım. Yukarıdaki alıntıda detaylarını okuyabilirsiniz. Her sene Aralık ayı sonunda kur değişiklikleri, kargo ücretlerinde değişiklikler, ambalaj, etiket vs tüm yan kalemlerdeki artışlar ve maaş artışları doğrultusunda fiyatlarımızı arttırmak zorunda kalıyoruz. Toplu alımda seçilmiş olmasaydık da bu artışları yapmak zorundaydık ve hatta aslında daha fazlasını yapmak zorundaydık. Bu maalesef ülkemizin gerçeği. Uzun yıllardır bizi takip eden arkadaşlar zaten fiyatlar konusundaki yaklaşımımızı biliyorlardır. Çoğu zaman müşterilerden çok daha fazla fiyatlardan şikayet eden bir insanım. Hatta farklı ithalatçıların zaman zaman arayıp "diğer kavuruculardan çok şikayet geliyor, Sezy bu kadar ucuz satarsa senden çekirdek almayız diyorlar bize" diye yakındığı bir markayız. Dolayısıyla gerçek indirim, gerçek fiyat vb konularda maalesef işler hiç sizin düşündüğünüz gibi değil. Keşke öyle olsaydı da insanlar şikayet ediyorlar ama ne güzel para kazanıyorum diyebilseydim. Bu kampanya kapsamında yaptığımız satışlardaki tek hedefimiz sattığımız kahvenin, kullandığımız ambalajın kutunun vs yan malzemelerin yerine yenilerini koyabilmek. Maalesef bunun altında da bir durum bizim için sürdürülebilir olmuyor. Ay başında 5 ton kahve stoğum varsa ay sonunda elime geçen parayla satılan kahvelerin yerlerine yenilerini alırken stokumu yine 5 tona tamamlamam gerekiyor. Umarım bu fiyatlandırmanın nedenlerini sizin için yeterince açık anlatabilmişimdir.