Sizin eleştirileriniz gerçek bir eleştiri ihtiva etmediği için, eleştirilerinizin gerekçeleri sağlam olmadığı için söylediğimiz ifadeleri şahsi algılamanız normal. Ve her söyleneni kendinize saldırı olarak algılıyorsunuz. Size saldırmıyoruz,rahat olun

Oylama sonucunda çıkan firmayı eleştirecekseniz bunu sağlam argümanlarla yapmanız gerekir. Sizin bir firmayı değerlendirmenizdeki en büyük etken kahve fiyatları olabilir.Bu gayet normaldir.Fiyatlari pahalı bulursunuz ve oy vermezsiniz, gayet tutarlı bir durum. Fakat kimse, siz bu firmaya neden oy veriyorsunuz, fiyatları bunların pahalı, ben bu tutumu eleştiriyorum, diyemez. Benim bahsettiğim budur. Oylama sonucunda tutarlı eleştirilerin tabi yapılması gerekiyor; eleştiri firmanın kendine değil de firmanın kahveleri üzerinden olursa hem firma kendi ürünlerine daha çok dikkat edecek hem de diğer firmalar bu eleştirilerden kendine pay biçecektir. Mesela sizin birinci önceliğiniz fiyat olabilir ama çoğu arkadaşımızın önceliği bu değil. Size pahalı gelen herkese pahalı mı geliyor sizce ? Ve pahalı derken neye göre pahalı, çok genel altı boş bir iddia. Veya insanlar oy verirken sizce fiyatları göz önünde mi bulunduruyor ? Toplu alımlar bir indirim etkinliği mi yoksa insanların toplu bir şekilde aynı kahveler üzerinden bir deneyim kurması, kendi demlemelerini benzer tecrübelerle ileri bir noktaya taşıması mı ? Veya hiç denenmemiş bir firmayı denemek, toplu bir şekilde bağ kurup firmayı keşfetmek mi ? Herkesin farklı değerlendirme kriteri var; genel olarak kahve seçkisi, firmaya güven yani kavrumlardaki tutarlılık ve firmanın iletişim tutumu bu oylamalarda belirleyici oluyor. Calibre bu ay oylama öncesi bir sürü açıklama ve genel hazırlık sürecinden bahsettti, adamlar ciddi hazırlanmış, akılda kalıcı, hatıra odaklı yaklaşımlar bulmuş, bir yenilik getirmişler. Ve herkesi ister istemez etkiler bu yaklaşımlar.
Gelelim fiyat konusuna; eğer kahve fiyatına eleştiri yapacaksak bunu 2 şekilde yapabiliriz.
1. Alırız kahveleri ve deneriz. Bu fiyatı hak ediyor mu etmiyor mu ? diye bir değerlendirmede bulunuruz. Ben denedim, bu fiyatı hak etmiyor çünkü... diye bir açıklama yapabiliriz.
2. Bu kahveleri Türkiye içinde başka bir firma satıyor mu ? diye araştırma yaparak piyasadaki farklı fiyatlardan pahalı ve ucuz değerlendirmesi yaparız.
Fransa veya japonya olsun, bu ülkedeki fiyatlardan karşılaştırma yapmak çok yanlış. Böyle bir değerlendirme yapabilmemiz için bilinemeyecek kadar farklı konuda bilgi sahibi olmamız gerekir. Mesela sadece gümrük mevzuatlari bile buna izin vermez. Fransadaki firmanın gider kalemleri neler ? Tüketici hedefleri nedir,hangi müsteri grububa hitap ediyor? Kaç çalışanı var? Aynı kahveye acaba farklı olarak nasıl kalite kontrol süreçleri uyguladı ? Bunları biliyor muyuz ? Başka ülkenin asgari ücretine olayı indirgersek sadece kahve değil çoğu ürün grubunda biz pahalı kalırız. Dışarıda mercimek çorbası içerken her yerde fiyatlar aynı mı ? Endonezyadaki mercimek çorbası fiyatları mahallenizde çorba içerken sizin için belirleyici oluyor mu ?
Çok uyguna kahve satan yerler zaten var ama topluca aynı kahveyi alıp deneyeceğimiz bir etkinlik olmuyor. Bu yüzden bu toplu alımlari fiyata indirgemek doğru olmaz, mesela kahve firmalarından %25 değil de %30-40 gibi bir talepte, somut bir talepte bulunabiliriz. Somut konuşmak lazım, soyut, öznel çıkarımlarla bir yere varılmaz.
Eleştirelerde bizim kendi iddalarımızın çok güçlü olması gerekir. Eğer eleştiriyi sonraki alımlar ve kahve firmaları için bir gelişim ve iyileştirme olarak düşünüyorsak. Kahve fiyatları yüksek ? Ne demek bu, çok genel, yüzeysel, basit. Eleştiri falan değil bu. Son olarak; bu yazdıklarım genel bir değerlendirmedir, calibre savunucu falan değilim, calibreden de kimseyi tanımam. Konu buradan açıldığı için firmanın adı geçiyor.