Firma:
Kafein Kültür
Demleme Ekipmanı:
Bialetti Venüs 10Cup[Mokapot]
Değirmen:
1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:
2 Tam Tur +2 Step[22]
Çekirdek Miktarı:
48 Gram
Çekirdek:
Brezilya Pink Star
İşleme:
Natural
Kavrum Profili:
Espresso
Kavrum Tarihi:
18/10/2021
Su Sıcaklığı:
85°C - 87°C
Demleme Notları: Su haznesine önceden herhangi bir ısıtma yapmadım,kettle da ısınan suyu direk su haznesine valfin alt kısmına değdi/değmedi kıvamında boşalttım ve parametreler arasında yer alan dereceye ulaşmasını bekletip kahve sepetini yerine koyup kahve haznesini vidaladım.Ocağımdaki sorun nedeni ile yine en küçük gözden bir büyüğüne mokapotu koyarak en kısık derecede demlemeyi başlattım ve ilk kahve döküldüğünde en küçük göze aldım ve demlemeyi seyre koyuldum.Kahvenin açık tonundan su rengine döndüğünde içerisindeki suyu buz kalıpları ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine su haznesini oturttum.Ardından fincanlara servis ettim.
Tadım Notlarım: Bu tarif benim her zaman uyguladığım bir yöntem.Gövde hususunda hiç bir kayıp yok ve sanki çekirdeğin ısınması kahve notalarını biraz daha hissettir olmuş,aklımdan yarım gram daha çekirdeği arttırıp bir step daha kalınlaştırarak denemeyi düşünmedim değil çekirdeği bir kez daha temin edeceğim ve bu noktadan başlayarak fikrimi deneyeceğim.Evet evet bu çekirdeği yeniden temin edeceğim kesinlikle çünkü özellikle yaptığım son 3 deneme oldukça temiz,canlı ve lezzetli oldu.
Yanlış hatırlamıyorsam 4Cup bir mokapot'un vardı ve eğer alüminyum ise su haznesini ısıtmadan suyu döktüğünde 90°C nin altına düşebilir,benim 6Cup'lık alüminyum mokapotumda hep öyle oluyor.Zannımca kahve sepeti 15 Gram - 20 Gram aralığında çekirdeğine göre değişkenlik gösteren bir kapasiteye sahiptir lakin denemelerini 12 - 13 Gram ile yapmanı salık veririm.Çünkü 10Cup mokapotum en kalın öğütüme sahip çekirdekte dahi en az 50 Gram alıyor ve hep başlangıç noktası olarak 50 Gram çekirdek ve 2 Tam Tur ile 87°C - 88°C ile başlar ve referans alırım.Lakin bu çekirdekte görmüş olduk ki biraz ince ve böyle kadife gibi bir çekirdek ama yinede ısınınca hiç bitterliğe kaçmadı bitterliğin zerresi yoktu.
Sanırım bir ay kadar bir ara vereceğim biraz zaruri,olurda yüz yüze konuşmak kısmet olursa detaylarını paylaşırım sevgili
@orkunustel
Bu süreç içerisinde zannediyorum ki Etipyopya çekirdeğine espresso profil deneyeceksin ve yine yanılmıyorsam bu çekirdek yıkanmış.Yıkanmış çekirdeklerden dilediğim gövdeyi alamasamda senin elinden çıkmış çekirdeği denemeyi isterim.Bu süre zarfında da sanırım espresso profillemen ve pour-over reçeteleri ile düşündüğün video çekimlerini yapıp bitirmiş olursun ve belkide birlikte hem Pink Star'a biraz daha çalışma fırsatımız olur.
Yukarıda da söylediğim gibi son 3 fincanım özellikle en son senin tarifin ile demlediğim ve aynı kahve gramajı ile öğütüm derecesiyle kendi yöntemimle yaptığım deneme gerek gövdesi gerekse lezzeti benim için son derece tatminkardır ama hala çekirdek benim dahada potansiyelim var diyor ve ben bu bir aylık süreçten sonra bu çekirdeği yeniden temin edip içmek istiyorum.
Ben bu sürecin ve Kafein Kültür'ün bir parçası olmaktan sonsuz mutluluk ve gurur duydum.Bir şampiyon ile çalışmak benim gibi henüz yolun başımda olan ve bilgisi bilmediklerinden daha az olan bir ev demleyicisi olarak onur duydum.Çok güzel ve mütevazi bir yüreğe sahipsin sevgili
@orkunustel
Umarım yaptıklarım ve yorumlarım gerek sana gerekse seni ve yaptıklarını takip eden insanlar bir çıkış noktası sağlamıştır.Eğer işe yaradıysa ne mutlu bana gurur duyarım.
Dubai gezisinin güzel ve sağlıklı geçtiğini umarım.Bizleri aynı Pink Star ve seçkindeki diğer tüm çekirdekler gibi güzel ve yeni çekirdekler ile buluşturacaksın.
Sağlıcakla kal güzel insan sevgili
@orkunustel
Bu daha başlangıç,takipteyiz şampiyon...