Kahvefabrikasına bir kez daha şans veriyim dedim yeni nordic deneme paketini aldım. Etiyopya kavrumu gayet iyiydi Ama Honduras ve özellikle Colombiya için aynısını söylemeyeceğim malesef. Colombia içilebilecek vaziyette değildi. Kavrum sorununu çözmeleri lazım Honduras Caballaro çok iyi bir çekirdek ama o koyu kavrum bu güzel tadı baltalamış arkadan yine isli tatlar ve bitterimsilik geliyor. Başka üyelerde yaşamış benim yaşadıgım sorunu nordic deneme paketlerinde gördügüm kadarıyla buda kavrumlarda tutarsızlık yada paketleme sorunları olduğunu gösteriyor. Bu sorunu çözmek için aldığınız bir aksiyon var mı ? Yoksa Kahvefabrikasını gözden mi çıkartmalıyız artık
@SerifBasaran
@AltayOzger merhaba. Öncelikle şans verdiğiniz için teşekkür ederiz.
Nordic kahvelerin ikisi Anaerobic Natural, biri Natural. Washed kahveler ile kavurmada bariz farklar var;
Washed Kenya veya Ethiopia 1st Crack 184-186'larda başlar, 190-192 gibi çıkartılır ve Agtron Gourmet skalasında 93-98 civarı bir okuma elde edilir.
Red Honey, Anaerobic Natural, Extended Fermentation kahvelerde ise 1st Crack 193-194 gibi alıyoruz, 197-199'da çıkartıyoruz. Agtron Gourmet yine 93-98 arası çıkar.
1st Crack öncesi veya başlangıcında kahveler underdeveloped, sebze, bezelye tatları verir.
Peki Red Honey, Aanerobic neden yüzey daha koyu görünüyor?
2 sebebi var:
1.) Washed kahvelerin density'si ve water activitysi daha yüksek. Hücreler arası daha sıkı ve bu sebeple dış yüzey ile çekirdek içi renkleri birbirine daha yakındır (dış 85 agtron, iç 100 agtron gibi). Oysa Density daha düşük olanların iç ve dış spectrumu daha geniş (dış 80, iç 105 gibi).
Elinizdeki kahveler Agtron Gourmet ölçeğinden geçmeden gönderilmiyor. Etiket hatası yoksa, bu kahveler size göre olmayabilir, washed kahve tercih edin.
2.) Honey ve Natural Anaerobic'lerde silverskin (kepek) üzerine çok yapışıyor ve kavururken normalde kendini atması gerekirken yapışık kalıyor ve bu silverskin'ler 170 santigrad sonrası yanmaya başlar.
Bugün 3 kahveyi de kavurdum tekrar ve özellikle en beğenilen Hambela'da çok silverskini üzerinde yanmış çekirdek gözlemledim, gördükçe de elle ayıkladım, destonerimiz de ayırt edemiyor çok ince bir zar olduğu ve ağırlık farkı olmadığından. Elle ayıklarken kavurduğum 4 kilo kahveden 40-50 silverskini yanmış çekirdek ayıkladım. Bunları da yine agtronda ölçsem, yine düzgün çıkar, ama içersem az da olsa külümsü tat gelir.
Size ise önerim, karşı ödemeli tarafımıza geri gönderin, hemen size para iadesi yapalım. Veya yakınsanız misafirimiz olun, kahveyi birlikte kavururken yazdıklarımı daha iyi aktarabilirim, birlikte de demleriz kahveleri.
Saygılar,
Şerif