• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firma:Kafein Kültür
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 50 Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:18/10/2021
Su Sıcaklığı:94°C - 95°C

Demleme Notları:
Öncelikle kettle'da ve çaydanlıkta ayrı ayrı su kaynattım.Kettle'daki suyu mokapot'un su haznesine koyarak bir kaç kez ufak spinler ile su haznesini ısıtıp suyu kettle'a geri döktükten sonra ocakta kaynamakta olan suyu hemen valfin alt kısmına değdi/değmedi ölçüsünde koydum ve kahve sepetini üzerine koyup kahvenin dolacağı hazneyi su haznesine sıkıca vidaladım.Ocağımdaki bir sorun nedeni ile denlemeyi ocağın en ufak gözünden bir büyüğüne koyup en kısıkta demlemeyi başlattım ve demlenen kahve hazneye dolmaya başladığında hızlıca en küçük göze en kısık ateşe oturtup demlenen kahvenin rengi kahve renginden su rengine dönmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra içerisinde buz kalıpları beklettiğim su dolu kaba mokapotun su haznesini oturttum ve demlemeyi sonlandırarak kahveleri fincanlara servis yaptım.

Tadım Notlarım:Bu akşam sizler ile kahve demlemenin kahve demlemekten çok daha güzel ve yüce anlamları olduğunu dilim döndüğünce ve hayatım boyunca hatırlayacağım bir hikaye ile anlatmaya çalışacağım.Şampiyona kahveleri için yazdığımda benim mokapot demleyicisi olduğumu hatırladığını ve eğer kahvesini almak istiyorsam mokapotta demleyecek olan ve kendisine ulaşan ilk kişi olduğumu ve birlikte bir reçete çıkarmak konusunda çalışıp çalışmak istemediğimi sordu.Çok büyük bir gurur ve onur ile teklifini kabul ettim ve dünya şampiyonası öncesindeki son kavrumundan temin ettim.Dünya şampiyonası sonra iletişim kurduk ve tüm bu parametreleri uygulayabilmem için paylaştı,bende elimden geldiğince eksiksiz uygulamaya çalıştım.

Kahve paketini elime aldım makas ile üst kısmını kesip zipi açtım ve çekirdeklerin kokusunu içine çektim ve sonra bir kez daha ve tekrar içime çektim,çekirdeğin kokusu çok hoşuma gitti.Ardından demlemek için çekirdeği ölçtüm.Ölçmek için çekirdeği kaba koyduktan sonra çekirdeklerin son derece homojen kavrulduğunu ve çekirdeklerin yüzüme gülümsediğini gördüm.
El değirmeninde kahve öğütmek,değirmenin titreşimini hissetmek bana her zaman huzur vermiştir.Bu çekirdeği öğütürken ne kadar kadifemsi bir yapısı olduğunu fark ettim,yorucu bir günün ardından tüm yorgunluğumu aldı.
Mokapot'umun büyük olması sebebi ile çekirdekleri her zaman iki seferde öğütümü tamamlarım.Öğütülmüş çekirdeği kahve sepetine dökmeden önce kokladığımda düşük rakm kahvesi olmasına karşın kokusunun oldukça tatmin edici olduğunu fark ettim.Kahve sepetine öğütülen çekirdeği koyduğumda öğütümün biraz ince olduğunu fark ettim ve espresso derecesinde öğütür gibi kahvenin topaklandığını gördüm.Arından kalan kahveyide öğütüp sepete boşalttım ve üst kısmını düzleştirmeye başladım haliyle kahve biraz fazla olduğu için sepeyin yanlarından çok hafifçe vurarak oluşan boşlukları aldım ve tamamen düzleştirdim.Lakin kahveyi sepete sığdırmakta biraz zorlandım.Demleme aşamasında demlenen kahvenin kahve haznesi içerisindeki çubuktan çıkarken kesik kesik aktığını gördüm.
Öğütmüş olduğum çekirdeğin kahve sepetine zor sığması ve demlenen kahvenin kesik kesik geliyor olması çıktının sonuçları hakkında ufak ip uçları veriyordu.
Demlenen kahveyi fincada bir iki kez spin attırdıktan sonra yine çekirdeğin düşük rakımda yetiştiğinide göz önünde bulunduracak olursak hiç beklenmeyecek kadar meyve kokuları duygularınızı okşuyor.
Ardından kahve içilebilecek sıcaklığına ulaştığında yudumlamaya başladım.Öğütme ve demleme aşamasındaki ip uçlarından yaptığım çıkarımlarda yanılmadım.Su kahve içerisinden geçerken zorlandığı için bitterlik ve kahve sepetine öğütülen çekirdeği zor sığdırmış olmamdan mütevellit notaları bastıran bir asidite hissettim.Lakin ne bitterliği ne de asiditesi ya bu çekirdeği nasıl içilebilir hale getiririm düşünceleri ile kafamda soru işaretleri uçuşturan cinsten değil,asla değil.
Ben ince öğütümlerinimde asla bu kadar yüksek derecelerde başlatmam demlemelerimi fakat sevgili @orkunustel in bilgi ve görüşleri benim için çok kıymetli ve çekirdeği kavuranda kendisi olduğu için tam bir teslimiyet ruhu ile paylaştığı demleme parametrelerine riayet ettim ve elimden geldiğince uygulamaya çalıştım ve buradan kendime çıkardığım ders eğer kavurum başarılı ise ve çekirdek kaliteli ise yüksek sıcaklıklarda başlatılan demlemelerde de oldukça tamin edici gövde ve lezzetler elde edilebiliyor.Bence gövdesi orta-yüksek ve beni tatmin etti yani hafif bitterliğe ve asiditeye karşın keyifli ve temiz içimli bir fincan oldu.

Bir sonraki demlememi tamami ile aynı ayrı parametrelerde lakin bir step kalınlaştırarak 2 Tam Tur + 1 Step ile yapacağım.Böylelikle partiküller daha iri olacağı için kahve sepetine daha rahat sığacaktır ve su partiküllerin arasından daha kolay geçecektir.Böylelikle hafif olan bitterlik ve asidite kaybolacaktır.

Bir şampiyon ile birlikte kahve demleme fırsatı sunduğun için,bu kadar mütevazi olduğun için ve bu güzel çekirdeği tatmamı sağladığın için yürekten ve içten teşekkürler sevgili @orkunustel

Edit: Paketin rengi,elime aldığımda paketin bıraktığı his ve zipin yarattığı güven duygusu paketin kalitesini anlatıyor.
Vural yazdıkların için çok ama çok teşekkür ediyorum! Zaten yazışırken sağolasın çok güzel paylaşımlar yapıyordun, gurur duyup mutlu oluyordum. Şimdi de öyle oldu. Emeklerine, fikrine, ellerine sağlık!

Moka Pot benim yıllardır kullanmadığım bir ekipman olduğu için Moka Pot kullanıcılarının deneyimleri başka Moka Pot müşterilerimizle de bu deneyim birikimini ortak bir paylaşım ortamında aktarmak çok önemli, değerli. Sen de tabi ki Moka Pot için alan ilk kişi olduğun için ayrı değerli deneyimler bunlar. :)

Kafein Kültür'ü kurarken istediğim müşteri-kavurucu/kavurmahane ilişkisini karşı taraflar gibi değil, ortak paydada, ortak zevklerde buluşan insanlar ve kurum olarak konumlandırmaktı. Zira baristalık yıllarımdan beridir beni tanıyanlar, hatırlayanlar bilir, ben öyle bakan biriydim, öyle bakan biriyim. Buradaki oluşan dil kullanımından ve samimiyetten gördüğüm gerçekten böyle birşey mümkün. Sen dahil, son yazanlardan sevgili Aydoğan Bey dahil bir süredir yoğunluktan yazışamadığımız buradaki tüm arkadaşlarımız sağolun, sağolsunlar hepimizin emekleriyle sadece bir arkadaş ortamı değil aynı zamanda kaliteli bir alışveriş kültürü oluştu bu kanal altında da. (Evet alışveriş yapmanın dahi bir kültürü, bir düsturu olduğuna inancım tam. Çünkü alışveriş dediğimiz şey de karşılığı para da olsa bir emeğin karşılığının, başka bir emeğe değiş tokuşudur esasen.)

Hepinizin, hepimizin emeklerine sağlık.

Yeni reçete deneyimlerini de bekliyoruz. Dubai sonrası artık yavaş yavaş video işlerine de ağırlık vereceğim. Moka Pot için bu kahve özelinde nihai güzel birşey yakaladığımızda beraber, elbette senin emeklerinin de duyurusunu yaparak bir video çekeceğim. :)

Görüşmel üzere!

Vural yazdıkların için çok ama çok teşekkür ediyorum! Zaten yazışırken sağolasın çok güzel paylaşımlar yapıyordun, gurur duyup mutlu oluyordum. Şimdi de öyle oldu. Emeklerine, fikrine, ellerine sağlık!

Moka Pot benim yıllardır kullanmadığım bir ekipman olduğu için Moka Pot kullanıcılarının deneyimleri başka Moka Pot müşterilerimizle de bu deneyim birikimini ortak bir paylaşım ortamında aktarmak çok önemli, değerli. Sen de tabi ki Moka Pot için alan ilk kişi olduğun için ayrı değerli deneyimler bunlar. :)

Kafein Kültür'ü kurarken istediğim müşteri-kavurucu/kavurmahane ilişkisini karşı taraflar gibi değil, ortak paydada, ortak zevklerde buluşan insanlar ve kurum olarak konumlandırmaktı. Zira baristalık yıllarımdan beridir beni tanıyanlar, hatırlayanlar bilir, ben öyle bakan biriydim, öyle bakan biriyim. Buradaki oluşan dil kullanımından ve samimiyetten gördüğüm gerçekten böyle birşey mümkün. Sen dahil, son yazanlardan sevgili Aydoğan Bey dahil bir süredir yoğunluktan yazışamadığımız buradaki tüm arkadaşlarımız sağolun, sağolsunlar hepimizin emekleriyle sadece bir arkadaş ortamı değil aynı zamanda kaliteli bir alışveriş kültürü oluştu bu kanal altında da. (Evet alışveriş yapmanın dahi bir kültürü, bir düsturu olduğuna inancım tam. Çünkü alışveriş dediğimiz şey de karşılığı para da olsa bir emeğin karşılığının, başka bir emeğe değiş tokuşudur esasen.)

Hepinizin, hepimizin emeklerine sağlık.

Yeni reçete deneyimlerini de bekliyoruz. Dubai sonrası artık yavaş yavaş video işlerine de ağırlık vereceğim. Moka Pot için bu kahve özelinde nihai güzel birşey yakaladığımızda beraber, elbette senin emeklerinin de duyurusunu yaparak bir video çekeceğim. :)

Görüşmel üzere!

Sevgili @orkunustel

Ben gördüklerimi ve hissettiklerimi paylaşıyorum bu yüzden teşekküre hacet yok lakin çok naif ve naziksin,sağ ol var ol.

Bugün yaşamımızın hangi alanında bazı isimleri hatırlıyorsak ister siyasi ister sosyal,o kişilerin ilgili alanlara yaptığı katkılardır kazandırdığı değerlerdir.Kahve kültürü manasında ülkemizde isim yapan duayenlerin arasında yer alacaksın,buna yürekten inanıyorum.İçerisinde bulunduğun her türlü sürece saygın,sevgin,samimiyetin ve yardım severliğin bu kültürde iz bırakacak ve yer edecek.Bu düşünceleri bu foruma dokunan yada nitelikli kahve sektörüne kıyısından köşesinden değen herkes için böyledir,yalnızca benim düşüncem olduğunu düşünmüyorum.

Bu yüzden ortaya koymuş olduğun iş'e de gerekli özeni şahsım adına göstermek için elimden geleni yaptım ve eğer bir katkım oldu ise şahsım adına onur ve gurur duyarım.Kendimi Kafein Kültür'ün bir parçası olarak hissetmemi sağladığın için çok teşekkür ederim sevgili @orkunustel

Denemelerimin sonuçlarını aktarmaya devam ediyor olacağım ve mokapot kadar benim için kıymeti olan türk kahvesi demleme yöntemi ile de deneyerek parametlerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım.

Konu çekirdekin senin kavrumun ile birleşmesiyle potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum ve dünkü yapmış olduğum öğütüm ve demlemele sonucunda içtiğim kahvenin lezzetinden bu çıkarımı yaparak rahatlık konuşabiliyorum.Bu potansiyele uygun parametrelere kısa sürede ulaşacağımızdan eminim.

Saygı ve sevgilerim ile görüşmek üzere...

@orkunustel merhaba, Brezilya Pink Star Espresso için sitede bir referans yok. 1/2 25-30 sn standart demleme midir izlememiz gereken?

Sevgili @orkunustel

Ben gördüklerimi ve hissettiklerimi paylaşıyorum bu yüzden teşekküre hacet yok lakin çok naif ve naziksin,sağ ol var ol.

Bugün yaşamımızın hangi alanında bazı isimleri hatırlıyorsak ister siyasi ister sosyal,o kişilerin ilgili alanlara yaptığı katkılardır kazandırdığı değerlerdir.Kahve kültürü manasında ülkemizde isim yapan duayenlerin arasında yer alacaksın,buna yürekten inanıyorum.İçerisinde bulunduğun her türlü sürece saygın,sevgin,samimiyetin ve yardım severliğin bu kültürde iz bırakacak ve yer edecek.Bu düşünceleri bu foruma dokunan yada nitelikli kahve sektörüne kıyısından köşesinden değen herkes için böyledir,yalnızca benim düşüncem olduğunu düşünmüyorum.

Bu yüzden ortaya koymuş olduğun iş'e de gerekli özeni şahsım adına göstermek için elimden geleni yaptım ve eğer bir katkım oldu ise şahsım adına onur ve gurur duyarım.Kendimi Kafein Kültür'ün bir parçası olarak hissetmemi sağladığın için çok teşekkür ederim sevgili @orkunustel

Denemelerimin sonuçlarını aktarmaya devam ediyor olacağım ve mokapot kadar benim için kıymeti olan türk kahvesi demleme yöntemi ile de deneyerek parametlerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım.

Konu çekirdekin senin kavrumun ile birleşmesiyle potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum ve dünkü yapmış olduğum öğütüm ve demlemele sonucunda içtiğim kahvenin lezzetinden bu çıkarımı yaparak rahatlık konuşabiliyorum.Bu potansiyele uygun parametrelere kısa sürede ulaşacağımızdan eminim.

Saygı ve sevgilerim ile görüşmek üzere...
Çok güzel şeyler yazmışsın, gurur duydum ve çok teşekkür ederim Vural! Elimden geldiğince yapabileceğim en güzeli ve en temizini yapmaya gayret ediyorum, gayret etmeye devam edeceğim.

Yeni deneme ve sonuçlarını bekliyoruz! :)

@orkunustel merhaba, Brezilya Pink Star Espresso için sitede bir referans yok. 1/2 25-30 sn standart demleme midir izlememiz gereken?
Selamlar, profili ilk satışa açtığımızda direkt duyurusunu buradan yapmıştım. İnternet sitesiyle çok verimli ilgilenemiyorum yoğunluk sebebiyle. Dubai sonrası daha verimli zaman kullanımıyla siteyi de daha aktif tutacağm, videolar da daha aktif gelecek.

Kalibrasyon tavsiyem:

19/40
28-32 saniye aralığında demleme süresi.

Bu kalibrasyon özelinde çok fazla detay çalışma şansım olmadı yoğunluktan dolayı ama güzel bir sonuç aldım bu kalibrasyonla. Sizin de daha iyi sonuç aldığınız kalibrasyonlar olduğunda tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum. :)

Afiyetler şimdiden.

Selamlar, profili ilk satışa açtığımızda direkt duyurusunu buradan yapmıştım. İnternet sitesiyle çok verimli ilgilenemiyorum yoğunluk sebebiyle. Dubai sonrası daha verimli zaman kullanımıyla siteyi de daha aktif tutacağm, videolar da daha aktif gelecek.

Kalibrasyon tavsiyem:

19/40

Bu kalibrasyon özelinde çok fazla detay çalışma şansım olmadı yoğunluktan dolayı ama güzel bir sonuç aldım bu kalibrasyonla. Sizin de daha iyi sonuç aldığınız kalibrasyonlar olduğunda tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum. :)

Afiyetler şimdiden.
İlginiz için teşekkür ederim. Valla Bianca'da henüz bir standart oturtamadım el alışkanlığı kazanmaya çalışıyorum ama bir tarif çok iyi olursa paylaşırım mutlaka :)

İlginiz için teşekkür ederim. Valla Bianca'da henüz bir standart oturtamadım el alışkanlığı kazanmaya çalışıyorum ama bir tarif çok iyi olursa paylaşırım mutlaka :)
Haftaya Etiyopya espresso profiline kalibrasyon çalışacağım, bakalım iyi sonuç alırsam ilk partiden kalanlar satışa da çıkacak. Onu da deneyin derim. Biancanız var ne güzel, filtre profillerinde de iyi deneysel üretimler çıkarabilirsiniz.

Deneyimlerinizi bekliyorum. 🙂😇

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur +1 Step[21]

Demleme Notları:
Öncelikle kettle'da ve çaydanlıkta ayrı ayrı su kaynattım.Kettle'daki suyu mokapot'un su haznesine koyarak bir kaç kez ufak spinler ile su haznesini ısıtıp suyu kettle'a geri döktükten sonra ocakta kaynamakta olan suyu hemen valfin alt kısmına değdi/değmedi ölçüsünde koydum ve kahve sepetini üzerine koyup kahvenin dolacağı hazneyi su haznesine sıkıca vidaladım.Ocağımdaki bir sorun nedeni ile denlemeyi ocağın en ufak gözünden bir büyüğüne koyup en kısıkta demlemeyi başlattım ve demlenen kahve hazneye dolmaya başladığında hızlıca en küçük göze en kısık ateşe oturtup demlenen kahvenin rengi kahve renginden su rengine dönmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra içerisinde buz kalıpları beklettiğim su dolu kaba mokapotun su haznesini oturttum ve demlemeyi sonlandırarak kahveleri fincanlara servis yaptım.

Tadım Notlarım:Öğütülmüş çekirdekleri kahve sepetine koyduğumda hala öğütümün ince ve kahve miktarının fazla olduğunu fark ettim,ilk demlememdeki kadar değil ama öğütmüş olduğum kahveyi sepete sığdırmakta bir miktar zorlandım.Demlenen kahvenin biriktiği haznenin ortasındaki çubuktan çıkan kahve yine kesik kesik geliyordu.Bu nedenle yarın gramajı aynı tutarak bir step daha kalın öğüteceğim,normalde bu kadar kalın öğütmem ama daha iyiyi yakalayabilmek adına deneyeceğim.
Demlenen kahvenin kokusu yine çok güzeldi meyvemsi yumuşak kokular ruhumu okşadı.Sıcaklığı biraz yüksek iken aldığım yudumlarda hala bitterlik vardı ama bunu bekliyordum,demlemenin seyrinden dolayı.Hafif ve hoşa giden bir asidite damağı okşuyor.Kahvenin soğudukça yaşayacağı değişimleri gözlemleyebilmek adına uzun zamana yayarak tattım.Bitterlik giderek zayıfladı ama tatamen ortadan kaldırabilmem için biraz daha kalına gitmeliyim belki yarım step belki bir tam step.Bardağın sonlarına doğru özellikle son iki üç yudumda hissiyatım kaliteli,temiz ve kahve gibi kahve içmeyeli çok olmuş dedim kendi kendime.
Yarın ki denememin ardından sevgili @orkunustel in tarifine göre elde ettiğim en iyi sonucun parametrelerinden öğütüm derecesi ve kahve gramajını sabit tutaral kendi parameterlerimle deneyerek bir karşılaştırma yapacağım.
Bununla birlikte elbette yarın bir türk kahvesi demlememde olacak yine tüm deneyimimi paylaşacağım.

Edit: Demlenen kahvenin gövdesinde herhangi bir kayıp olmadı,orta-yüksek bir gövdeye sahip.Gayet keyifle yudumladım.Gövde de herhangi bir kayıp yada değişiklik olmadığı için yorumumda yer vermedim.

Kalibrasyon tavsiyem:

19/40

Afiyetler şimdiden.
Bunu 93° suyla yapmaya çalıştım, bir iki tık kalın öğütmüşüm sanırım; 27 saniye civarı sonlandı, yine de güzel bir fincandı. Bir tık ince 94° daha iyi olabilir. :)
Kontrollü makine büyük keyif. :)

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur +1 Step[21]

Demleme Notları:

Tadım Notlarım:Öğütülmüş çekirdekleri kahve sepetine koyduğumda hala öğütümün ince ve kahve miktarının fazla olduğunu fark ettim,ilk demlememdeki kadar değil ama öğütmüş olduğum kahveyi sepete sığdırmakta bir miktar zorlandım.Demlenen kahvenin biriktiği haznenin ortasındaki çubuktan çıkan kahve yine kesik kesik geliyordu.Bu nedenle yarın gramajı aynı tutarak bir step daha kalın öğüteceğim,normalde bu kadar kalın öğütmem ama daha iyiyi yakalayabilmek adına deneyeceğim.
Demlenen kahvenin kokusu yine çok güzeldi meyvemsi yumuşak kokular ruhumu okşadı.Sıcaklığı biraz yüksek iken aldığım yudumlarda hala bitterlik vardı ama bunu bekliyordum,demlemenin seyrinden dolayı.Hafif ve hoşa giden bir asidite damağı okşuyor.Kahvenin soğudukça yaşayacağı değişimleri gözlemleyebilmek adına uzun zamana yayarak tattım.Bitterlik giderek zayıfladı ama tatamen ortadan kaldırabilmem için biraz daha kalına gitmeliyim belki yarım step belki bir tam step.Bardağın sonlarına doğru özellikle son iki üç yudumda hissiyatım kaliteli,temiz ve kahve gibi kahve içmeyeli çok olmuş dedim kendi kendime.
Yarın ki denememin ardından sevgili @orkunustel in tarifine göre elde ettiğim en iyi sonucun parametrelerinden öğütüm derecesi ve kahve gramajını sabit tutaral kendi parameterlerimle deneyerek bir karşılaştırma yapacağım.
Bununla birlikte elbette yarın bir türk kahvesi demlememde olacak yine tüm deneyimimi paylaşacağım.

Edit: Demlenen kahvenin gövdesinde herhangi bir kayıp olmadı,orta-yüksek bir gövdeye sahip.Gayet keyifle yudumladım.Gövde de herhangi bir kayıp yada değişiklik olmadığı için yorumumda yer vermedim.
Aynen, senin parametrelerinde nasıl çıkacak meraktayım, Dubai sonrası nihai reçeteni deneyeceğim evde. Ama 4 fincanlık mokapotta. Uyarlamam gerekecek tarifini.

Türk kahvesini de mutlaka yem Brezilya, hem La Tanairi hem Etiyopya için deneyeceğim. Üçünü merak ediyorum oldukça.

Türk kahvesi deneyimini de bekliyorum. 🙏

Ellerine sağlık Vural. 🙏✌️✌️

Bunu 93° suyla yapmaya çalıştım, bir iki tık kalın öğütmüşüm sanırım; 27 saniye civarı sonlandı, yine de güzel bir fincandı. Bir tık ince 94° daha iyi olabilir. :)
Kontrollü makine büyük keyif. :)
Kesinlikle öyle. Ben de ilk denemeleri Bianca'da tam basınç sabit olarak yapmıştım, sıcaklık 94 derece idi. Yeni deneyimlerinizi bekliyorum. Haftaya Dubai sonrası Etiyopya Espresso profilini deniyor olacağım bir de bakalım ondan ne sonuçlar çıkacak. 😇

Demleme Ekipmanı:Bakır Cezve
Öğütüm Derecesi:0.9,5 [1 Tam Tur'dan 2 Ufak Nokta Geri]
Çekirdek Miktarı:23 Gram
Su Miktarı:220 Gram
Su Sıcaklığı:65°C - 70°C
Demelem Süresi:3 Dakika 45 Saniye

Demleme Notları:
Suyu ölçümlemem gereken bir ihtiyacım olmadığı için cezveyi üstüne koyabilecek bir tartı temin etmedim bu nedenle suyu önce fincana sonra da cezveye aktarıyorum.Bu nedenle su sıcaklığı daha fazla düşmemesi için su sıcaklığı 72°C iken ölçüp cezveye doldurdum ve tahta kaşık ile 5 tur karıştırdım ve ocağım en küçük gözüne koyup demleme süresini başlattım.Köpük tam doyum noktasına ulaştığında ocağın üstünden alıp fincanlara servis ettim.

Tadım Notlarım: Demlemeyi 2 kişilik yaptım,öğütümü normalde türk kahvesi için kullandığım öğütüm derecesinden yarım step-bir step kadar kalın yaptım.Çekirdek ile su gayey hoş bir şekilde birbirine geçti.Çok yüksek bir gövde değil ama benim türk kahvesinden beklentimi karşıladı.Klasik bir türk kahvesi seviyorsanız ve nitelikli bir türk kahvesi içmek isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.Bitterlikten uzak ve canlı temiz bir içimi var.Telvesine de bir iki pamak atmaktan kendimi alamadım sevgili @orkunustel

Aynen, senin parametrelerinde nasıl çıkacak meraktayım, Dubai sonrası nihai reçeteni deneyeceğim evde. Ama 4 fincanlık mokapotta. Uyarlamam gerekecek tarifini.

Türk kahvesini de mutlaka yem Brezilya, hem La Tanairi hem Etiyopya için deneyeceğim. Üçünü merak ediyorum oldukça.

Türk kahvesi deneyimini de bekliyorum. 🙏

Ellerine sağlık Vural. 🙏✌️✌️

Selamlar,

Dubai umarım güzel bir yolculuk olur.Bugün en son yaptığım denemenin bir step daha kalın olanını senin tarifin ile deneyip aralarından en çok beğendiğimi kendi tarifim ile deneyeceğim.Çok büyük keyif ortak bir iş çıkartmak ve çok heycanlı,bu akşımki çıktının sonucunu bende çok merak ediyorum 🤘

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur +2 Step[22]

Demleme Notları:

Tadım Notlarım: Ocağımın azizliğine uğradım küçük göz yanmak bilmedi,bir hayli zorlandım bu nedenlede demlemeyi takip edemedim bu nedenle kahvenin akışına bir yorum yapamıyorum.Kahveyi şuanda keyif ile yudumluyorum,bitterlikte uzak hafif ve keyifli bir asidite temiz bir fincan.
Çekirdek çok tok bir çekirdek hacimli,öğütülmüş hali bu öğütüm derecesine rağman hala ince gibi hala kullandığım gramaj bu nedenle fazla gibi geliyor.Evet bugünkü çıktı çok lezzetliydi ama hala aklımda kahveyi yarım gram azaltıp bir step daha kalımlaşsam da kendi yöntemimle öyle mi denesem diye düşünmüyor değilim,fikrini merak ediyorum sevgili @orkunustel
Ben genel itibari ile de böyleyim,acaba daha iyisi olabilir mi diye sınırları zorlarım,merak işte :=)))

Selamlar Vural. ✋✋Kapıda girişi beklerken uçağa, yazayım dedim. 🙂 Güzel bir yolculuk olacaktır. Bir de vlog gelir sonrasına. Nefis. ☕

Son denemenin daha iyi geçmesine sevindim. Bu parametreleri değiştirmeden sadece 2-3 gram kahveyi azaltmanın tavsiye ederim. Tek parametre değişikliği olumlu ya da olumsuz sonucu daha kolay anlamamızı sağlayacaktır. Nihai sonuca yakın gibiyiz son yazdığından anladığım kadarı ile.

Ellerine sağlık! ✌️✌️

Evvela hayırlı yolculuklar sevgili @orkunustel

Geliyor gelmekte olan ✌️

Şuan ki gramajı ile gövdesi çok güzel ama yüksek düşüşlerde gövdesini yitirmekten korkarım tabii 2 gramlık bir düşüş çokta sayılmayabilir.Yarın 48 gram ile deneyeceğim sonuçlarını bir görelim 🤘

Not:Öğütümü kalınlaştırırken gramaj düşürmek adetim değildir aslımda hatta tersine gövdeyi yitirmemek adıma gramajı arttırırımda ama bir yandan da düşünüyorum acaba 50 Grama öğütümü kalınlaştırdığımızda mı çıkmalıydık diye soruyorum kendime.Sesli düşünüyorum 😂

Evvela hayırlı yolculuklar sevgili @orkunustel

Geliyor gelmekte olan ✌️

Şuan ki gramajı ile gövdesi çok güzel ama yüksek düşüşlerde gövdesini yitirmekten korkarım tabii 2 gramlık bir düşüş çokta sayılmayabilir.Yarın 48 gram ile deneyeceğim sonuçlarını bir görelim 🤘

Not:Öğütümü kalınlaştırırken gramaj düşürmek adetim değildir aslımda hatta tersine gövdeyi yitirmemek adıma gramajı arttırırımda ama bir yandan da düşünüyorum acaba 50 Grama öğütümü kalınlaştırdığımızda mı çıkmalıydık diye soruyorum kendime.Sesli düşünüyorum 😂
Kahve fazla ise neden düşürmeyelim gramajı :) Oran kaybı yaşamamak için su miktarını azaltabilirsin. Son denemeleri bekliyorum. :)

Çekirdek Miktarı: 48 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notlarım: Demlerken çıktı kesik kesik geldi lakin fincanda sıfır bitterlik.Gerçekten bitterlikten uzak canlı mı canlı çok güzel ve kahve gibi bir kahve içtim hemde niteliklisinden.
Benim için mokapot,her yudumumda doygun dolu dolu öyle hemen boğazımdan akıp gitmeyen yavaş yavaş damağıma yayılan ve onu lezzetlendiren ufak aromalar.Bazen aromalar ön plana çıkar gövdeyi tölere eder bazende gövde ve canlılık ön plana çıkar aromalar tölere edilir.Bu çekirdek kalım öğütümlerde bile gövdesinin dağılmaması ile beni çok şaşırttı.
Bugüne kadar senediğim Brezilya kahvelerinin mokapotta hiç birisinde istediğim gövdeyi yada aromayı alamadım.Genellikle kendi kendime yaptığım yaptığım türk kahvesi harmanlarına ayırırdım.İki çekirdek hariç,biri şuanda konu olan çekirdek bir diğeride bir natural anaerobik'ti.

Bugünkü demleme parametrelerinden çekirdek gramajı ve öğütüm derecesini kullanarak genel itibari ile kullandığım ve iyi sonuçlarda elde ettiğim yöntem ile demleyeceğim.Çekirdek biraz narin biraz yumuşak,bakalım çekirdek biraz ısıya maruz kalınca nasıl davranacak.

Not: Ben normalde denlemelerimde hiç bir zaman süre tutmadım,süreye bağlı olarak değil demleme esnasında ki gidişata göre ve fincanıma yansıyan tada göre parametrelerimde değişiklik yaparım.Yani öğütüm kalınlaştıkça gramaj artımı yapmak yada öğütüm inceldikçe su sıcaklığını yükseltmek gibi.Yaptığım pratiklerden dolayı birden fazla paremetre değişikliği yapıyorum,elbette her zaman işe yaramıyor ama genel itibari ile tutuyor.
Yarın çok daha detaylı olarak görüşlerimi ve nacizane tavsiyelerimi paylaşacağım.

Şimdilik bu kadar :=)))

Çekirdek Miktarı: 48 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notlarım: Demlerken çıktı kesik kesik geldi lakin fincanda sıfır bitterlik.Gerçekten bitterlikten uzak canlı mı canlı çok güzel ve kahve gibi bir kahve içtim hemde niteliklisinden.
Benim için mokapot,her yudumumda doygun dolu dolu öyle hemen boğazımdan akıp gitmeyen yavaş yavaş damağıma yayılan ve onu lezzetlendiren ufak aromalar.Bazen aromalar ön plana çıkar gövdeyi tölere eder bazende gövde ve canlılık ön plana çıkar aromalar tölere edilir.Bu çekirdek kalım öğütümlerde bile gövdesinin dağılmaması ile beni çok şaşırttı.
Bugüne kadar senediğim Brezilya kahvelerinin mokapotta hiç birisinde istediğim gövdeyi yada aromayı alamadım.Genellikle kendi kendime yaptığım yaptığım türk kahvesi harmanlarına ayırırdım.İki çekirdek hariç,biri şuanda konu olan çekirdek bir diğeride bir natural anaerobik'ti.

Bugünkü demleme parametrelerinden çekirdek gramajı ve öğütüm derecesini kullanarak genel itibari ile kullandığım ve iyi sonuçlarda elde ettiğim yöntem ile demleyeceğim.Çekirdek biraz narin biraz yumuşak,bakalım çekirdek biraz ısıya maruz kalınca nasıl davranacak.

Not: Ben normalde denlemelerimde hiç bir zaman süre tutmadım,süreye bağlı olarak değil demleme esnasında ki gidişata göre ve fincanıma yansıyan tada göre parametrelerimde değişiklik yaparım.Yani öğütüm kalınlaştıkça gramaj artımı yapmak yada öğütüm inceldikçe su sıcaklığını yükseltmek gibi.Yaptığım pratiklerden dolayı birden fazla paremetre değişikliği yapıyorum,elbette her zaman işe yaramıyor ama genel itibari ile tutuyor.
Yarın çok daha detaylı olarak görüşlerimi ve nacizane tavsiyelerimi paylaşacağım.

Şimdilik bu kadar :=)))
Emeklerine, ellerine sağlık Vural. Anlattıkların kadarı ile epey iyi duruyor şu hali ile bile reçete. Bakalım son denemen sonrasında da nasıl çıkacaksa kahve kararımızı verelim, Türkiye'ye gelince ben de aynı reçeteyi 4 fincanlık modeline uyarlayayım Moka Pot'un, deneyeyim.

Son olarak senin kendi reçeten kaldı bir tek denenmedik. Sabırsızlıkla bekliyoruz. :)

Emeklerine sağlık tekrardan!

Geri