Firma:
Kafein Kültür
Demleme Ekipmanı:
Bialetti Venüs 10Cup[Mokapot]
Değirmen:
1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:
2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı:
50 Gram
Çekirdek:
Brezilya Pink Star
İşleme:
Natural
Kavrum Profili:
Espresso
Kavrum Tarihi:
18/10/2021
Su Sıcaklığı:
94°C - 95°C
Demleme Notları:Öncelikle kettle'da ve çaydanlıkta ayrı ayrı su kaynattım.Kettle'daki suyu mokapot'un su haznesine koyarak bir kaç kez ufak spinler ile su haznesini ısıtıp suyu kettle'a geri döktükten sonra ocakta kaynamakta olan suyu hemen valfin alt kısmına değdi/değmedi ölçüsünde koydum ve kahve sepetini üzerine koyup kahvenin dolacağı hazneyi su haznesine sıkıca vidaladım.Ocağımdaki bir sorun nedeni ile denlemeyi ocağın en ufak gözünden bir büyüğüne koyup en kısıkta demlemeyi başlattım ve demlenen kahve hazneye dolmaya başladığında hızlıca en küçük göze en kısık ateşe oturtup demlenen kahvenin rengi kahve renginden su rengine dönmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra içerisinde buz kalıpları beklettiğim su dolu kaba mokapotun su haznesini oturttum ve demlemeyi sonlandırarak kahveleri fincanlara servis yaptım.
Tadım Notlarım:Bu akşam sizler ile kahve demlemenin kahve demlemekten çok daha güzel ve yüce anlamları olduğunu dilim döndüğünce ve hayatım boyunca hatırlayacağım bir hikaye ile anlatmaya çalışacağım.Şampiyona kahveleri için yazdığımda benim mokapot demleyicisi olduğumu hatırladığını ve eğer kahvesini almak istiyorsam mokapotta demleyecek olan ve kendisine ulaşan ilk kişi olduğumu ve birlikte bir reçete çıkarmak konusunda çalışıp çalışmak istemediğimi sordu.Çok büyük bir gurur ve onur ile teklifini kabul ettim ve dünya şampiyonası öncesindeki son kavrumundan temin ettim.Dünya şampiyonası sonra iletişim kurduk ve tüm bu parametreleri uygulayabilmem için paylaştı,bende elimden geldiğince eksiksiz uygulamaya çalıştım.
Kahve paketini elime aldım makas ile üst kısmını kesip zipi açtım ve çekirdeklerin kokusunu içine çektim ve sonra bir kez daha ve tekrar içime çektim,çekirdeğin kokusu çok hoşuma gitti.Ardından demlemek için çekirdeği ölçtüm.Ölçmek için çekirdeği kaba koyduktan sonra çekirdeklerin son derece homojen kavrulduğunu ve çekirdeklerin yüzüme gülümsediğini gördüm.
El değirmeninde kahve öğütmek,değirmenin titreşimini hissetmek bana her zaman huzur vermiştir.Bu çekirdeği öğütürken ne kadar kadifemsi bir yapısı olduğunu fark ettim,yorucu bir günün ardından tüm yorgunluğumu aldı.
Mokapot'umun büyük olması sebebi ile çekirdekleri her zaman iki seferde öğütümü tamamlarım.Öğütülmüş çekirdeği kahve sepetine dökmeden önce kokladığımda düşük rakm kahvesi olmasına karşın kokusunun oldukça tatmin edici olduğunu fark ettim.Kahve sepetine öğütülen çekirdeği koyduğumda öğütümün biraz ince olduğunu fark ettim ve espresso derecesinde öğütür gibi kahvenin topaklandığını gördüm.Arından kalan kahveyide öğütüp sepete boşalttım ve üst kısmını düzleştirmeye başladım haliyle kahve biraz fazla olduğu için sepeyin yanlarından çok hafifçe vurarak oluşan boşlukları aldım ve tamamen düzleştirdim.Lakin kahveyi sepete sığdırmakta biraz zorlandım.Demleme aşamasında demlenen kahvenin kahve haznesi içerisindeki çubuktan çıkarken kesik kesik aktığını gördüm.
Öğütmüş olduğum çekirdeğin kahve sepetine zor sığması ve demlenen kahvenin kesik kesik geliyor olması çıktının sonuçları hakkında ufak ip uçları veriyordu.
Demlenen kahveyi fincada bir iki kez spin attırdıktan sonra yine çekirdeğin düşük rakımda yetiştiğinide göz önünde bulunduracak olursak hiç beklenmeyecek kadar meyve kokuları duygularınızı okşuyor.
Ardından kahve içilebilecek sıcaklığına ulaştığında yudumlamaya başladım.Öğütme ve demleme aşamasındaki ip uçlarından yaptığım çıkarımlarda yanılmadım.Su kahve içerisinden geçerken zorlandığı için bitterlik ve kahve sepetine öğütülen çekirdeği zor sığdırmış olmamdan mütevellit notaları bastıran bir asidite hissettim.Lakin ne bitterliği ne de asiditesi ya bu çekirdeği nasıl içilebilir hale getiririm düşünceleri ile kafamda soru işaretleri uçuşturan cinsten değil,asla değil.
Ben ince öğütümlerinimde asla bu kadar yüksek derecelerde başlatmam demlemelerimi fakat sevgili
@orkunustel in bilgi ve görüşleri benim için çok kıymetli ve çekirdeği kavuranda kendisi olduğu için tam bir teslimiyet ruhu ile paylaştığı demleme parametrelerine riayet ettim ve elimden geldiğince uygulamaya çalıştım ve buradan kendime çıkardığım ders eğer kavurum başarılı ise ve çekirdek kaliteli ise yüksek sıcaklıklarda başlatılan demlemelerde de oldukça tamin edici gövde ve lezzetler elde edilebiliyor.Bence gövdesi orta-yüksek ve beni tatmin etti yani hafif bitterliğe ve asiditeye karşın keyifli ve temiz içimli bir fincan oldu.
Bir sonraki demlememi tamami ile aynı ayrı parametrelerde lakin bir step kalınlaştırarak 2 Tam Tur + 1 Step ile yapacağım.Böylelikle partiküller daha iri olacağı için kahve sepetine daha rahat sığacaktır ve su partiküllerin arasından daha kolay geçecektir.Böylelikle hafif olan bitterlik ve asidite kaybolacaktır.
Bir şampiyon ile birlikte kahve demleme fırsatı sunduğun için,bu kadar mütevazi olduğun için ve bu güzel çekirdeği tatmamı sağladığın için yürekten ve içten teşekkürler sevgili
@orkunustel
Edit: Paketin rengi,elime aldığımda paketin bıraktığı his ve zipin yarattığı güven duygusu paketin kalitesini anlatıyor.