• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Friedhats Coffee Roasters (Hollanda) - Kolombiya - Diego Horta Geisha
Origami S Porselen - Origami Filtre
Fellow Ode Gen II - 5.0
Buzdağı 16 / 250 94° Fellow Stagg EKG
0:00-0:45 | 50 ml 1:00-1:10 | 150 ml 1:30 250 ml Finito: 2.30

Kolombiya'nın Huila bölgesindeki El Rincon çiftliğinde, 1700 metre rakımda yetiştirilen geisha varyete kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Yıkanmış işleme yöntemiyle hazırlanan bu kahve temiz ve narin bir tat profiline sahipmiş. Sitelerinde belirttikleri tadım notaları arasında sütlü oolong çayı, tatlı kavun ve kırmızı üzüm gibi lezzetler yer alıyor.

Friedhats Coffee Roasters, bu kahveyi daha önce hem yıkanmış hem de doğal işlenmiş versiyonlarıyla sunmuştu. Yıkanmış olanının, doğal işlenmiş olana göre daha temiz ve narin bir yapıya sahip olduğu ve kahvecilik jargonunda en sık rastlanan sıfatla "dengeli" bir tat profili sunduğu iddia ediliyor.

Bu kahveden kırmızı üzüm ve mandalina gibi tat notaları almak mümkün. Yıkanmış bu gesha varyete için narin ve temiz tat profiliyle öne çıkan, meyvemsi ve çiçeksi notalara sahip bir kahve diyebiliriz. Forumda da sıklıkla önerilen bu kavurucunun profilini beğendiğimi söyleyebilirim.

Favorim Origami dripper, bu kahvede de kompleks ve meyvemsi tat profilini öne çıkardı, daha temiz, parlak bir fincan elde etmemi sağladı, diye düşünüyorum. 250 gr bu çekirdeğe 22,6 EUR ödedim. Kavurum tarihi 28 Ocak.

Herkese afiyet olsun.

f8342581-c650-4151-ba43-f06e0a951de7.jpegd4bc5522-f3fb-4053-b509-c4171cdc2c28.jpeg3e7c1414-c1e4-4f62-8bef-194a76b2571c.jpeg228e00e2-df22-45f9-9e7b-82ed7b0b7097.jpeg

Gordion Coffee - Etiyopya Dukamo Heirloom
Moccamaster KGB Select - Moccamaster Filtre
Badempınarı - 30 gr 500 ml
Fellow Ode Gen II - 8

Bensa, Etiyopya’nın Sidamo bölgesinde yer alan ve özellikle yüksek kaliteli kahve üretimiyle bilinen bir alt bölge bildiğiniz gibi. Bensa bölgesindeki çiftlikler genellikle 1900–2300m gibi yüksek rakımlı olduğundan, kahveleri parlak asiditeye, çiçeksi ve meyvemsi tat profiline sahip olması bekleniyor. Bu çekirdekten de beklentim bergamot, limon, tropikal meyveler ve yasemin gibi vurucu aromalar. Varyete olarak belirtilen 74158, bildiğimiz heirloom. The World Atlas of Coffee kitabında Hoffmann, Etiyopya’daki kahve çeşitliliğinin benzersiz olduğunu ve bölgede binlerce farklı varyete bulunduğunu açıklıyor. Çoğu çiftçinin hangi spesifik varyeteyi yetiştirdiğini bilmemesi nedeniyle, Heirloom genel bir terim olarak kullanılıyor. Bu terimin bilimsel olarak doğru bir sınıflandırma olmadığını, ancak piyasada bir kategorizasyon amacıyla kullanıldığını da belirtiyor.

Moccamaster'la ilk denemeyi yaptım risk almak istemediğimden. İlk kez denediğim tüm çekirdeklerde aynı yöntemi kullanıyorum. Kahvenin beklediğim çiçeksi ve narenciye ağırlıklı tatlarını öne çıkarmak için de 8'e çıktım ancak bu kalınlık özellikle yıkanmış bu çekirdekte tatları yeterince çözmedi ve kahve lezzetli olmaktan epeyce uzaktı, aromalar sönük kaldı. Yasemin, bergamot ve limon çiçeği gibi çiçeksi aromalar beklerken is kokusu ve tadı karşıladı, sonrasında aynı şekilde uğurlandım. 2 Şubat kavurum tarihli olduğundan belki bir süre daha degass beklemek gerekebilir, yani umuyorum öyledir.

Herkese afiyet olsun.

a94f5976-a611-4f8d-b542-952889376296.jpeg

Sezy Coffee (Gölbaşı) - Etiyopya Keramo Village - Natural
Fellow Ode Gen II - 6.0
Erikli 15 / 240 90.5° Fellow Stagg EKG

Bu çekirdek, Etiyopya'nın yüksek rakım, verimli topraklar ve geleneksel işleme yöntemleri ile bilinen Sidama bölgesindeki Keramo köyünden geliyormuş. Yüksek rakımı nedeniyle yavaş olgunlaşan kahve kirazları daha yoğun ve kompleks tatlar barındırıyormuş. Kahveye daha yoğun meyvemsi tatlar kazandırmak ve o yörelerde pek az bulunan su tüketimini azaltmak için de doğal işlenmiş. Doğal işlemenin demlemesi zor ancak doğru parametreleri bulduğunuzda gizli hazineye ulaşıyorsunuz.

Origami ile demlediğim bu leziz kahve meyvemsi ve tatlı, yaban mersini, çilek ve tropikal meyve notaları baskın. Ayrıca bence çiçeksi ve ferah, hafif yasemin ve bergamot esintileri alt notalarda mevcut. Canlı ve parlak, limon veya narenciye benzeri bir asiditeye sahip. Tatlı, uzun süre damakta kalan meyvemsi bir bitişi var.

Bu kahveyi çok beğendim, serinin en iyisi olabilir.

Kavuran arkadaşların ellerine sağlık.

Sezy Coffee (Gölbaşı) - Etiyopya Keramo Village - Natural
Fellow Ode Gen II - 6.0
Erikli 15 / 240 90.5° Fellow Stagg EKG

Bu çekirdek, Etiyopya'nın yüksek rakım, verimli topraklar ve geleneksel işleme yöntemleri ile bilinen Sidama bölgesindeki Keramo köyünden geliyormuş. Yüksek rakımı nedeniyle yavaş olgunlaşan kahve kirazları daha yoğun ve kompleks tatlar barındırıyormuş. Kahveye daha yoğun meyvemsi tatlar kazandırmak ve o yörelerde pek az bulunan su tüketimini azaltmak için de doğal işlenmiş. Doğal işlemenin demlemesi zor ancak doğru parametreleri bulduğunuzda gizli hazineye ulaşıyorsunuz.

Origami ile demlediğim bu leziz kahve meyvemsi ve tatlı, yaban mersini, çilek ve tropikal meyve notaları baskın. Ayrıca bence çiçeksi ve ferah, hafif yasemin ve bergamot esintileri alt notalarda mevcut. Canlı ve parlak, limon veya narenciye benzeri bir asiditeye sahip. Tatlı, uzun süre damakta kalan meyvemsi bir bitişi var.

Bu kahveyi çok beğendim, serinin en iyisi olabilir.

Kavuran arkadaşların ellerine sağlık.
Teşekkür ederim. Afiyet olsun :)

Kavurucu: Standout
Kahve: Deiro Garcia Lord Voldemort, Colombia
Anaerobic Fermented - Natural Pink Bourbon
Kavrum Tarihi - Degas Günü: 28.03.2024 - 45.gün
Dripper: Kalita 155
Filtre: Kalita Wave 155
Ratio: 12,5 - 200 (1/16)
Öğütüm: Cmd 20
Su: 93 C° Buzdağı
Reçete: Double bloom
40ml blooming + 30.sn 40ml + 1.dk yavaş döküşle 200 ml.e tamamla + Spin
Demleme Bitişi: 2.30
Tadım Detayları: Gayet keyifli, ağız sulandıran bir kupa oldu. Böğürtlen ve mandalina tatları baskın. Orta, orta üstü asidite keyifli. After taste oldukça şaşırttı hala damağımda.

1000173518.jpg

Milestones Coffee, Ekvator, Pepe Jijon, Yıkanmış Sidra
Orea v3, Kalita 185 filtre
Comandante 18 klik
Nestle 95 derece
20x340
Bitiş 2.45

Bu kahve sezonda en beğendiğim çekirdek, gerçekten başka bir seviye. Ki ilk kahve stoklara gireceği zaman @blackeagle ile de konuşurken böyle olacağını tahmin ediyordum. Manhattan'da World Class kategorisinde satılıyor olması vesair de beklentimi yükseltmişti. Gece kahvemiz oldu, inanılmaz hoş kokan bir kahve ve 35. gününde. Soğudukça kokudaki şekerleme tatları belirginleşiyor. Stoklarda var mı bilmiyorum ama tavsiyedir.

A4 Kahve - Kolombiya Alonso Bustos
20 gr / 320 ml
Plastik Timemore Crystal Eye Dripper
CAFEC Traditional
CMD - 19 Klik
89 Derece - Buzdağı

60 ml blooming -> 190'a tamamla -> 320'ye tamamla

Künyesindeki tropikal meyve salatası ifadesinin hakkını veren, keyifle tüketilebilecek bir kahve.

Coffee Pirates (Viyana) - Kosta Rika Black Diamond (Las Lajas)
Fellow Ode Gen II - 6.0
Abant 16 / 250 92° Fellow Stagg EKG
0:00-0:45 | 50 ml 1:00-1:10 | 150 ml 1:30 250 ml Finito: 2.10

Kenyalı göçmenlerden SL-28 varyete bu kahve, oldukça özel bir çekirdek ve işleme yöntemiyle de dikkatimi çekmişti. Black Diamond, özel bir fermente işleme yöntemiymiş ve kahve kirazları, belirli bir süre boyunca kapalı tanklarda fermente edilip ardından kontrollü bir şekilde kurutuluyormuş. Bu durum da aldığınız ilk yudumdan da rahatça anlaşıldığı gibi kahveye yoğun meyvemsi ve çok katmanlı (siz kompleks de diyebilirsiniz) bir tat kazandırıyor. Sitelerindeki açıklamalara göre çekirdeğin hasat sürecindeki olgunluk ölçümünde brix değeri kullanılıyormuş. Brix, meyve suyundaki şeker oranını ölçen bir birimmiş. 22° Brix seviyesine ulaşıldığında, yani şeker oranı yeterli olgunluğa geldiğinde hasat başlıyormuş. Bunun nedeni de kahve çekirdeklerinin yüksek kalitede işleme yöntemine zemin hazırlamak için daha homojen bir olgunlukta toplanmasını sağlamakmış.

Küçük ve seçkin miktarlarda üretilen bu kahve mikro/nanolot olarak işleniyormuş. Muhtemelen en tatlı ve yoğun meyvemsi tatları yakalamak için de çok geç hasat ediliyormuş. Kahve çekirdekleri elle tek tek kontrol edilerek kusurluları ayıklanan bu kahve çekirdekleri genellikle honey veya doğal işlenmiş kahvelerde nadir görüldüğü üzer taze kaynak suyuyla yıkanıp güneşte 7 gün kurutuluyor ve daha sonra kontrollü gölgeli yataklarda, sıcaklık kontrolü altında 30 gün fermente ediliyormuş. Son aşamada ise %11 nem seviyesine ulaşınca, özel bir ısıtma-soğutma döngüsüne tabi tutularak kahvenin aromasını yoğunlaştırıp son şeklini veriyormuş. Oldukça zahmetli bir süreç olduğundan zannediyorum bu serinin en pahalı kahvesiydi. 250 gr. 24,9 EUR. diğer seçkide yer alan kahveler yaklaşık 15 EUR civarı.

Yoğun çikolata, aklınıza gelen tüm kırmızı meyveler ve hafif çiçeksi aromalar alabildiğiniz, parlak asidite, epey yoğun bir gövdeye ve uzun bir bitişe sahip lezzetli bir kahve. Kahve filtre için kavrulmuş olsa da çekirdekler isminin hakkını verecek kadar siyahi. Madonna’nın yağlı zencisi tabiri çekirdekleri görür görmez yine ilk aklıma gelenlerden oldu.

Spada ve Troika Roasting’de bu çekirdekler mevcut. Spada 250 gr için 1250 TL fiyat biçerken Troika fiyatı 975 TL olarak belirlemiş. Ancak esaslı bir husus dikkatimi çekti o nedenle Spada’daki çekirdek aynı mı emin değilim. Spada künyede varyete için Typica & Lima ifadesini kullanmış. Benim denediğim SL-28 varyetesi. Belki @SpadaCoffeeRoastery bu duruma açıklık getirebilir.

Herkese afiyet olsun.

18d36fe0-208e-404e-9c03-dcfc5138c626.jpeg

Merhabalar,
Volcan Azul bu bölgedeki en önemli çiftliklerden biri. Avrupa ve Japonya pazarinda da en seçkin coffee shoplarin seckilerinde Volcan Azul kahvelerini görebilirsiniz.
Hersene en özel varyetelerini mutlaka seçkimize ekliyoruz.
Typica Lima yine bu sene deneyerek ve severek aldiğimiz Spada icin gelen özel bir lot tur.
Çiftliklerde fiyatlandirmalar process ve varyetelere göre değiskenlik gösterebilir. Hatta bazen lot lara göre bile farkliliklar olabilir.

Merhabalar,
Volcan Azul bu bölgedeki en önemli çiftliklerden biri. Avrupa ve Japonya pazarinda da en seçkin coffee shoplarin seckilerinde Volcan Azul kahvelerini görebilirsiniz.
Hersene en özel varyetelerini mutlaka seçkimize ekliyoruz.
Typica Lima yine bu sene deneyerek ve severek aldiğimiz Spada icin gelen özel bir lot tur.
Çiftliklerde fiyatlandirmalar process ve varyetelere göre değiskenlik gösterebilir. Hatta bazen lot lara göre bile farkliliklar olabilir.
merhaba bilgilendirme için teşekkürler ancak künyenizde çiftliği Carrizal olarak belirtmişsiniz, yine sitenizdeki açıklamanızda ise yukarıda bahsettiğim Las Lajas çiftliği yer alıyor. Yazınızda ise Volcan Azul çiftliği diyorsunuz. Hangisini esas alalım?

kavurucu:Null
kahve:ethiopia uraga oro yeast
dripper: Hario V60
Filtre kağıdı: Hario bol poşet
1Zpresso X ultra 2.2.5 öğütüm(commandante 25 klik)
88° su sıcaklığı (nestle pure)
ratio:1/16
Kahve:15 gr
4 döküş

ilk başta 40 ml Blooming ile demlemeye başlıyoruz 40. saniyeye geldiğimizde 10 saniye içerisinde 50 ml daha ekliyoruz 1. dakikada 50ml su daha ekliyoruz 1.25 de kalan 100 ml suyu 20 saniyede döküyoruz döküşleri ortadan küçük yuvarlaklar halinde ve yakından döküyoruz kesinlikle fazla agigate etmek istemiyoruz

kokuda vanilya,çilek,karpuz
tatta:çilek,karpuz,kırmızı üzüm,tropik meyveler Sıcakken yoğun gövde kahve 60-70 derecelerde yükselen asidite ve soğudukça yükselen meyvemsi tatlılık kavurucununda yazdığı gibi gerçekten çilekli bir limoanatayı andırıyor meyvemsi notalar yüksek asidite ve yüksek tatlılık

kahveyi birkaç farklı metot ile denedim en iyi sonucu v60 ile bu reçetede aldım

20250330_125323.jpg

Firma: Null Coffee
Çekirdek: Gayo Sesongot Anaerobic Natural - Indonesia ( 25.03 filtre kavurum )

1)
Öğütüm:
CMD MK4 26 klik
Demleme yöntemi: French Press ( Casabarista marka )
Oran: 1:16.66, 250ml su için 15gr kahve
Reçete: Hoffman Ultimate French Press, kaynamış su ile.

2)
Öğütüm:
CMD MK4 15 klik ( klik sayısı biraz arttırılabilir )
Demleme yöntemi: Venus 4cup mokapot ( aeropress filtresiyle )
Oran: 190ml su için 18gr kahve --> 135ml çıktı ( giren su miktarı 20ml arttırılabilir )
Reçete: Alt hazneyi valfe kadar kaynar suyla doldurduktan sonra, ocağın en küçük gözünün en düşük ateşiyle demlendi.

3)
Öğütüm:
CMD MK4 10 klik ( Orjinal reçete: EK43'ün 5'inci kademesi )
Demleme yöntemi: Plastik Hario V60 V2, Cafec Traditional filtre
Oran: 1:12, 300ml su için 25gr kahve
Reçete: Kasuya one pour. Blooming olmadan; 15 saniye içinde, 25 gr kahveye, 96 derece sıcaklıkta olan 300gram suyu ekliyoruz. Demleme yaklaşık 1 dakika 30 saniye kadar sürüyor.

4)
Öğütüm:
CMD MK4 7 klik
Demleme yöntemi: Turkish, Soy C4G
Oran: 1:12, 190ml su için 15,8gr kahve ( 1:14 favori oranım ama bu seferlik 1:12 tercih ettim )
Reçete: Cezve'ye kahveyi koyduktan sonra, önceden ısıttığım yaklaşık 80 derecelik suyu ekliyorum. Odun kaşıkla yavaşça 20 kez karıştırdıktan sonra en küçük ocağın en düşük ateşiyle demlenmeye bırakıyorum. 3'üncü dakikaya az bir süre kala; kahve köpüğü cezvenin merkezine doğru ilermeye başlayınca, demlemeyi bitiriyorum.

Ben bu kahveyi çok sevdim. Karadut tatlılığı beraberinde yoğun ve gövdeli bir şekilde kendini gösteriyor. Degassing'in 5'inci günü olduğu için herhalde tadım notunda bulunan nergis kokusu/tadını alamadım. Favorim ise moka pot oldu. Çok leziz ve taze bir kahve bu.

Rumo Coffee & Chocolate- Ethiopia Keramo
20 gr / 320 ml
CAFEC Traditional
CMD - 26 Klik
91 Derece - Buzdağı

60 ml blooming -> 190'a tamamla -> 320'ye tamamla

Benim için tatlı ve keyif veren bir demleme oldu, 4-5 farklı deneme yapmama rağmen (öğütüm ayarı ve su sıcaklığı ile oynadım) en beğendiğim reçete bu oldu. Künyesinde vadettiği tatlılığa sahip bir kahve olduğunu düşünüyorum.

IMG_5393.jpeg
Ayrancı’nın en güzel kafelerinden Nitka’ya uğramışken Etiyopya’larının son paketini de almadan dönmedim. Tertemiz bir içimi var, üst üste bardaklarca içilebilecek bir kahve. Ancak muzlu ekmek notasını muz gibi düşünmemek lazım, muz kabuğuna daha yakın bir tadı ve kokusu var.

Calibre Coffee- Elias & Shady Bayter, El Vergel, Colombia
20 gr / 330 ml
CAFEC Abaca
CMD - 22 Klik
96 Derece - Buzdağı

60-90-90-90

Tüm demlemeyi yavaş döküşlerle tamamladım. Sıcakken tatlı, soğudukça mayhoş tatların ortaya çıktığı keyifli bir demleme oldu.

Calibre Coffee- Dimtu, Guji, Ethiopia
20 gr / 330 ml
CAFEC Abaca
CMD - 19 Klik
94 Derece - Buzdağı

60-90-90-90,
Bitiş: 02:50 - 03:10 aralığı

Tüm demlemeyi yavaş döküşlerle tamamladım. Sıcakken lavanta hissediliyor, soğudukça da tatlı notalar baskın olmaya başlıyor.

Montag - Kolombiya Diviso Aji
Fellow Ode Gen II - 8
30 gr 500 ml
Moccamaster - Cafec Filtre
Hayat Su

Sitesindeki açıklamalara göre Diviso Aji, Kolombiya'nın Huila bölgesinde yetişen özel bir kahve çekirdeği olup genellikle 1780 ila 1900 metre rakımda, küçük ölçekli üreticilerin mikrolotlarından elde ediliyormuş. Aji adını, olgunlaşma sürecinde ortaya çıkan hafif acı biber benzeri aromatik karakterden alıyormuş. Varyete olarak da El Salvador'da bulursanız kaçırmamanız gereken Bourbon'un mutasyonlarından biri olan Aji Bourbon ya da Aji olarak da anılıyormuş

Diviso Aji’nin tat profili alışılmış Kolombiya kahvelerine göre daha meyvemsi ve çiçeksi karakterde. Tıpkı kaliteli bir gesha içiyormuş gibi hissediyorsunuz. Fincanda bergamot, lime ve mandalina gibi narenciye notaları ön plana çıkarken aromaların grand masteri yasemin ve lavanta gibi çiçeksi tonlar da epey belirgin.

Asiditesi canlı ve narenciye bazlı ancak yüksek olmasına rağmen rahatsız etmiyor. Gövdesi ise bana göre orta ile hafif arasında.

Sonuç olarak, Diviso Aji; Kolombiya kahvelerinin klasik çikolata ve fındık profiline alternatif olarak, çiçeksi ve meyvemsi tatları arayan benim gibi kahveseverler için oldukça özel bir tercih bence. Kaliteli Uganda ya da Etiyopya çiçeksiliğini, Kolombiya gövdesiyle birleştiren zarif bir çekirdek.

Montag bu kahveyi çok başarılı kavurmuş. Yukarıda belirttiğim notaları arayanlara hiddetle tavsiye ederim.

dc4e4a49-004d-4210-959b-c0eef3d1ce28.jpeg

Noite Coffee - Etiyopya - Bochesa - Yıkanmış
Origami S Porselen - Abaca küçük filtre
CMD MK4 20 klik
Abant Bolu 20 / 320 - 94°
0:00-0:35 | 60 ml 1:10-1:25 | 190 ml 1:50 320 ml
Bitiş: 2:30

Tadım notalarında beyaz şeftali, şeftali çiçeği, portakal kabuğu vardı, gerçekten katman katman şeftalinin hissedildiği kaliteli bir kavrum olmuş, ellerinize sağlık @Noite Coffee Roastery

Rumudamo, Herpetic Sealed, Bernardina çekirdeklerini de denemek için sabırsızlanıyorum🫶🏼

Sezy Coffee- Ethiopia Keramo Village

20 gr / 320 ml
CAFEC Abaca
CMD - 21 Klik
95 Derece - Buzdağı Su (5 L)

60-130-130,
Bitiş: 02:30 - 02:45 aralığı

Tadım notalarında belirtilen tatlılığa fazlasıyla sahip çok güzel bir çıktı aldım. Son zamanlarda en çok beğendiğim çekirdeklerden birisi oldu.

Sezy Coffee- Ethiopia Keramo Village

20 gr / 320 ml
CAFEC Abaca
CMD - 21 Klik
95 Derece - Buzdağı Su (5 L)

60-130-130,
Bitiş: 02:30 - 02:45 aralığı

Tadım notalarında belirtilen tatlılığa fazlasıyla sahip çok güzel bir çıktı aldım. Son zamanlarda en çok beğendiğim çekirdeklerden birisi oldu.
Afiyet olsun :)

Geri