• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kahve dünyasında henüz yeni sayılırım. Yaklaşık 10 aydır forumu düzenli olarak takip ediyorum girmediğim gün okumadığım konu yok diyebilirim ama bir şeyi çok merak ediyorum. Henüz kahve ekipmanım yok sadece forumu takip ediyorum. Bu zamana kadar çeşitli kafelerde espresso ve çeşitli kahveler içtim. Hiçbirinde burada yazılanlar gibi lavanta, limon, çiçeksi, narenciye mango gibi tatlar alamadım. Yanlış anlaşılmasın kimseyi yalancılıkla itham etmiyorum ama kahvelerden gerçekten bu tatlar geliyor mu? Kafelerde benim aldığım tek tat bildiğiniz acımsı kahve tadı. Zaman zaman İstanbul ve Ankara’da bulunuyorum. Kahvelerden gerçekten bu tatları alabileceğim mekanlar varsa önerilere açığım çünkü inanılmaz merak ediyorum kahveden bu tatlar nasıl geliyor. Ben de buraya ‘şu notaları aldım’ yazmak istiyorum okurken çok havalı geliyor :D
Ben bunu ilk demleme yapmaya başladığım zamanlar bile düşünüyordum. Kötü bir değirmen ve çaycının kettleı ile v60 demlemesi yapıp kahve acı olmayınca vaaay müthiş kahve yaptım diyordum halbuki kahvelerin nasıl bir potansiyeli var farkında bile değilmişim.

Sonra bir şeylerin yanlış gittiğini ben de forumu okudukça hissetmeye başladım ya ben bu kahveyi demlediğimde neden lavanta bahçelerinde dolanıp portakal aromalarında yüzemiyorum diye sorgulamaya başladım. Ekipmanları yükselttim demlemeyle ilgili araştırmalar yaptım ve ilk o meyve aromasını aldığım andaki mutluluğum paha biçilemezdi 😅

Sonra yine çok tatmin olmayıp bir kaç kafede denemeler yaptım özellikle canım memleketim eskişehirde bulunan kokopellide denediğim kahveler kahve konusunda ufkumu açtı. Bu işin sadece ekipmanla değil kahvenin kendisi ile de çok alakalı olduğunu anladım. Velhasıl kelam ben de sizin gibi kahvede bu aromaların var olduğuna inanmıyorum diye çıktığım bu yolda çeşit çeşit kahvelerden çeşit çeşit aromalar almaktan keyif alıyorum.

Son olarak Ankarada Paper, Nitka, Rubber Soulu size nitelikli kahve denemeniz için tavsiye edebilirim. Eskişehire yolunuz düşüyorsa Kokopelliyi şiddetle tavsiye ederim. Nitelikli kahve deneyiminin zirvesiydi benim için.

Kahve dünyasında henüz yeni sayılırım. Yaklaşık 10 aydır forumu düzenli olarak takip ediyorum girmediğim gün okumadığım konu yok diyebilirim ama bir şeyi çok merak ediyorum. Henüz kahve ekipmanım yok sadece forumu takip ediyorum. Bu zamana kadar çeşitli kafelerde espresso ve çeşitli kahveler içtim. Hiçbirinde burada yazılanlar gibi lavanta, limon, çiçeksi, narenciye mango gibi tatlar alamadım. Yanlış anlaşılmasın kimseyi yalancılıkla itham etmiyorum ama kahvelerden gerçekten bu tatlar geliyor mu? Kafelerde benim aldığım tek tat bildiğiniz acımsı kahve tadı. Zaman zaman İstanbul ve Ankara’da bulunuyorum. Kahvelerden gerçekten bu tatları alabileceğim mekanlar varsa önerilere açığım çünkü inanılmaz merak ediyorum kahveden bu tatlar nasıl geliyor. Ben de buraya ‘şu notaları aldım’ yazmak istiyorum okurken çok havalı geliyor :D

Merhaba,

Siz tecrübe kazandığınızda evde demleyeceğiniz kahveden daha iyi kahve demleyebilecek az işletme var maalesef. Çoğu özensiz, demlediği kahveyi bilmeyenler bile var içlerinde.

Tabii siz yeteri kadar kahve tatmadığınız için tadım notlarını şimdilik ayıramayabilirsiniz ancak her insan "kahve güzel olmuş - kötü olmuş" ayrımını yapabilir, iyisini demleyen de çok az. Zaman zaman hiç çözünmemiş ya da zift gibi kahveler içiyorum, demleyen kişi farkında bile değil. İşletmelerin yaptığı çok iyi şeyler var, Instagram'a çok profesyonel fotoğraflar atıp akla hayale gelmeyen notaları kartlara yazmak, cam kavanozun üstüne de Kenya yazmak. Bunlar da kahvenin kendisiyle ilgili değil. Bazı firmaların personelleri de değişip durduğu için bir standardizasyon da sağlanamıyor.

Umarım iyi demleyenlere denk gelirsiniz.

Kavurucu : Coffee Nutz
Çekirdek : Ethiopia Hambela Bontiana (natural) 88 agtron (Agtron gourmet scale-DIY)
Dripper : Timemore crystal 01
Filtre Kağıdı : Cafec abaca
Öğütüm : ek43 6.5 (v60 normal ayarım 7.5-8.5)
Su : 150 ppm(normal 75/150 ppm)
Su Sıcaklığı : 93
Kahve Miktarı : 16.5
Su Miktarı : 258ml
Oran : 1/15.65(normalim 1/16)
Demleme 1x2 blooming 30 sn bekleme, 1x8 1.15 dk, kalan tek dokus toplam süre 3 dk. (Normal 2.15dk)
Bu gün farklı bir şeyler deneyip sonuç ne olacak dediğim bir demleme oldu. Normal ayardan ince ve su/kahve oranımın altında bir demleme ile çekirdeğin sınırlarını zorlamak istedim :)
Sonuc olarak 1.60 TDS ve 25% bir ext elde ettim.R2 (1.15-1.55, 18-22 SCA idealinin üstünde, skalaya göre bitter/strong )
Daha önceki tatlılık çok fazla bir şey kaybetmedi. Dusuk orandaki bitterness de hissedilir dereceye çıktı. Orta/dusuk gövde orta/yüksek bir gövdeye yükseldi. Düsük asidite yine düşük olarak kaldı. ( normal düşük , düşük/orta)
Aroma olarak. Normalde belirgin olan orta, orta/yuksek Nesquick/sarelle de çok az bir kayiptan bahsedebilirim ( yada bitterness biraz daha öne çıktı)
Kavurucunun cupping notlarını ideal olmayan parametrelerle bile nispeten yakaladığımı düşünüyorum. 8 günde 250 gr neredeyse bitirdim. V60 agirlikli ,espresso. Türk kahvesi. Filtre makine vs birçok versiyonunu denedim.
En sonda da böyle gereksiz bile çalışma yapmak istedim :)

Uzmani değilim ama kendi kişisel notum 85/100

Kavurucu : CoffeeNutz
Çekirdek : Ethiopia Hambela Bontiana (natural) 88 agtron (Agtron gourmet scale-DIY)
Öğütüm : ek43 6.5 (v60 normal ayarım 7.5-8.5)
Su : 150 ppm(normal 75/150 ppm)
Su Sıcaklığı : 93
Kahve Miktarı : 16.5
Su Miktarı : 258ml
Oran : 1/15.65(normalim 1/16)
Demleme 1x2 blooming 30 sn bekleme, 1x8 1.15 dk, kalan tek dokus toplam süre 3 dk. (Normal 2.15dk)
Bu gün farklı bir şeyler deneyip sonuç ne olacak dediğim bir demleme oldu. Normal ayardan ince ve su/kahve oranımın altında bir demleme ile çekirdeğin sınırlarını zorlamak istedim :)
Sonuc olarak 1.60 TDS ve 25% bir ext elde ettim.R2 (1.15-1.55, 18-22 SCA idealinin üstünde, skalaya göre bitter/strong )
Daha önceki tatlılık çok fazla bir şey kaybetmedi. Dusuk orandaki bitterness de hissedilir dereceye çıktı. Orta/dusuk gövde orta/yüksek bir gövdeye yükseldi. Düsük asidite yine düşük olarak kaldı. ( normal düşük , düşük/orta)
Aroma olarak. Normalde belirgin olan orta, orta/yuksek Nesquick/sarelle de çok az bir kayiptan bahsedebilirim ( yada bitterness biraz daha öne çıktı)
Kavurucunun cupping notlarını ideal olmayan parametrelerle bile nispeten yakaladığımı düşünüyorum. 8 günde 250 gr neredeyse bitirdim. V60 agirlikli ,espresso. Türk kahvesi. Filtre makine vs birçok versiyonunu denedim.
En sonda da böyle gereksiz bile çalışma yapmak istedim :)

Uzmani değilim ama kendi kişisel notum 85/100
Tebrikler Alpay Bey, hiç de gereksiz bir çalışma olmamış, Karataş'ta vaktimizin çoğunu bu şekilde denemelerle geçiriyoruz, hatta size motivasyon olsun diye geçtiğimiz hafta barista pro eğitimimizde öğrencimizin yaptığı bir çalışma örneğini ekliyorum, espressoda wdt ve ocd değişkenlerinin etkilerini inceledik, standart sapmalar çok düşüktü ve önemli bulgular elde ettik. Bu tip çalışmaların en önemli avantajlarından biri zemininizi sağlamlaştırması ve bu güvenle daha fazla soruya yönelebilmeniz. Mesela şimdi bu deneyin daha standart ve geleneksel bir espresso cihazında ve flair tipi manuel bir cihazda nasıl sonuçlar vereceğini merak ediyoruz (belki mevcut çalışmayı iterasyona sokmak da faydalı olabilir)...

Deneyin başarısının sonucundan daha değerli olduğunu unutmadan ve yılmadan çabalamaya devam etmenizi diliyor ve destekliyorum.

Not: Elbette araştırmanızı bizim kahvemizle yapmanızdan da gurur duydum, çalışmanızın yancısı kahveleriniz afiyet olsun.

Ekli dosyalar

• IMG_9167.JPG
    IMG_9167.JPG
    182.6 KB · Görüntüleme: 114
merhabalar Ömer Bey
Deneyin saçma kismi aslında şu; Cuma günü işinden çıkmışsın yoğun bir hafta geride kalmis, otur insan gibi demlemeni yap korfezi seyret , kahvenin keyfini çıkar :) Ben ise gidip reçete parametreleri ile oynayıp kahveyi yolundan çıkartmaya uğraşıyorum. Neyseki kahve o kadar guzel ki, bana uymadı, keyif vermeye devam etti. Yukarida bahsettiğim ufak tonlamalar dışında (bitterness ve gövde) yine de gayet başarılı bir kahve oldu. En sonda sensory de hissettiklerimi refraktometre ile de ispatlamak güzel bir deneyim oldu benim için.
Elinize saglik.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Coffee Department
Çekirdek: Los Duran (01.10.2024)
Demleme Yöntem ve Detayları: Cafec Flower/ Hario 100 bol poşet
Öğütüm Detayları: Comandante c40 20 klik
Su Detayları: 94° Zero Water+Sweet Water (100ppm)
Toplam Süre: 2:09
Kahve Miktarı: 15
Oran: 1/16

Demleme Basamakları: 4*60

Tadım Detayları: Severek tükettiğim bi çekirdek oldu bu ay. Sıcakken Bitter çikolata'yı andırıyor ılıdıkça vişneli browniye dönüyor.

WhatsApp Görsel 2024-12-01 saat 08.05.06_16520a64.jpg

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Coffee Department
Çekirdek: Los Duran (01.10.2024)
Demleme Yöntem ve Detayları: Cafec Flower/ Hario 100 bol poşet
Öğütüm Detayları: Comandante c40 20 klik
Su Detayları: 94° Zero Water+Sweet Water (100ppm)
Toplam Süre: 2:09

Tadım Detayları: Severek tükettiğim bi çekirdek oldu bu ay. Sıcakken Bitter çikolata'yı andırıyor ılıdıkça vişneli browniye dönüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 36281
elinize sağlık, afiyet olsun :):coffee:

Demleme Reçetesi

Kavurucu:
Firma1 Roastery
Çekirdek: Colombia Los Pinos - Anaerobic Honey
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Seramik V60 / Cafec Traditional Filtre Kağıdı
Öğütüm Detayları: CMD C40 MK4 / 18 Klik
Su Detayları: 94 C°/Kuzeyden
Kahve Miktarı: 18 gr
Su Miktarı: 296 ml
Oran: 1/16.4
Demleme Basamakları: 50 ml su 30 sn blooming sonrası 3 döküşle demlemeyi bitirdim. Bitiş süresi 2.26 idi.

Tadım Detayları: Öncelikle @roasterbeg in önerdiği continous flow harici bir reçete ile denemek istedim ve sonuç muazzamdı. Arkadaşıma serveri koklattığımda “Ooo, muzlu milkshake bu!” dedi. Gerçekten muz, bal ve soğudukça likörümsü tatlar ağızda öyle bir patlıyor ki bir paket daha almadığıma pişman oldum. Gerçekten harika bir lezzet, ellerinize emeğinize sağlık 🙏

Kavurucu: Firma1 roastery @Firma1
Çekirdek: Origin
Demleme Yöntemi: Lelit Grace espresso
Su: Çenesuyu
Sıcaklık: 94 derece
Öğütücü: Lelit Fred
Giriş/çıkış 18.5gr - 40ml - 9 Bar
Zaman:35 saniye
Tadım notları: Tatlı, vanilya

Kahvede ekşilik sevmeyenler bu çekirdeği denemezse çok şey kaçırır. Tadı damakta.

Görüntü.jpeg

Son düzenleme:
Demleme Reçetesi

Kavurucu:
Firma1 Roastery
Çekirdek: Colombia Los Pinos - Anaerobic Honey
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Seramik V60 / Cafec Traditional Filtre Kağıdı
Öğütüm Detayları: CMD C40 MK4 / 18 Klik
Su Detayları: 94 C°/Kuzeyden
Kahve Miktarı: 18 gr
Su Miktarı: 296 ml
Oran: 1/16.4
Demleme Basamakları: 50 ml su 30 sn blooming sonrası 3 döküşle demlemeyi bitirdim. Bitiş süresi 2.26 idi.

Tadım Detayları: Öncelikle @roasterbeg in önerdiği continous flow harici bir reçete ile denemek istedim ve sonuç muazzamdı. Arkadaşıma serveri koklattığımda “Ooo, muzlu milkshake bu!” dedi. Gerçekten muz, bal ve soğudukça likörümsü tatlar ağızda öyle bir patlıyor ki bir paket daha almadığıma pişman oldum. Gerçekten harika bir lezzet, ellerinize emeğinize sağlık 🙏
Afiyet olsun 🙏🏼🌸

Kavurucu:
Sezy Coffee
Çekirdek: Baragwi Muchagara, Kenia (02.10.2024)
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario V02/ Hario V02 40 ' lık Kutu
Öğütüm Detayları: Molent G50+ 38 klik
Su Detayları: Bolu Assu 92 Derece
Toplam Süre: 2:45

Yaklaşık 2 aylık bekleyiş ki ne kadar fazla bekletirseniz daha da net sonuçlar çıkıyor sonrası koku da aldığım tüm notaları bardak da hissettiğim dengeli parlak net bir bardak oldu benim için. İlk yudum da üzüm notaları, damakta kiraz ile pembe portakal uyumu uzun bir süre hissettirdi. Keyifli bir bardak çıktı aşırı beğendim teşekkürler.

Ekli dosyalar

• sezy.jpeg
    sezy.jpeg
    40.1 KB · Görüntüleme: 40
  • sezy1.jpeg
    sezy1.jpeg
    45.9 KB · Görüntüleme: 49
Kavurucu: Sezy Coffee
Çekirdek: Baragwi Muchagara, Kenia (02.10.2024)
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario V02/ Hario V02 40 ' lık Kutu
Öğütüm Detayları: Molent G50+ 38 klik
Su Detayları: Bolu Assu 92 Derece
Toplam Süre: 2:45

Yaklaşık 2 aylık bekleyiş ki ne kadar fazla bekletirseniz daha da net sonuçlar çıkıyor sonrası koku da aldığım tüm notaları bardak da hissettiğim dengeli parlak net bir bardak oldu benim için. İlk yudum da üzüm notaları, damakta kiraz ile pembe portakal uyumu uzun bir süre hissettirdi. Keyifli bir bardak çıktı aşırı beğendim teşekkürler.
Afiyet olsun. Beğenmenize çok sevindik :)

Colonna (İngiltere) - Panama - Chicho Gallo Natural
Origami S Porselen - Origami Filtre
Fellow Ode Gen 2 - 6
Assu 15 / 250 91° Fellow Stagg EKG
0:00-0:45 | 50 ml 1:00-1:10 | 100 ml 1:20 150 ml 1:40 200ml 1:50 250 ml Finito: 2.55

Naturel işlenmiş veya hiç işlenmemiş bu leziz kahve; kavurma profiline bayıldığım Colonna'nın "rare" serisinden. 150 gr şeklinde satılıyor ve 16.5 GBP. Sitesindeki açıklamalara göre hafif bir gövde, canlı meyveli asidik ve epey berrakmış. Hartmann Chicho Gallo Natural, yaylalarda bulunan aile tarafından işletilen bir çiftlik olan Finca Hartmann'da yetiştirilmeymiş. Bölgenin zengin volkanik topraklarından beslenen yağmur ormanı ağaçlarının gölgesinde gelişiyormuş.

Gayet lezzetli bir çekirdek. Tavsiye ediyorum.

e29fe63e-9fc1-4044-abc1-7700396ac793.jpegacddc2ff-d4bb-481b-95a4-5945ef0056a9.jpeg

Kavurucu :
Firma1
Çekirdek : el progresso (washed carbonic mace ration) 79 agtron (Agtron gourmet scale-DIY) 5 ölçüm ortalaması
Öğütüm : mazzer philos 85
Su : 75 ppm)
Su Sıcaklığı : 94
Kahve Miktarı : 15.3 gr
Su Miktarı : 242
Oran : 1/15.8
Demleme 1x2 blooming 30 sn bekleme, 1x8 1 dk, kalan tek dokus toplam süre 2 dk.
IMG_0178.jpeg
1.22 TDS ve 20% bir ext elde ettim.R2 aslında tam ideal SCA skalasi ama under ve over ext hallerini de denemek lazım.
Dusuk bitterness, Orta/dusuk gövde,dusuk/orta asidite
Kuru koku süt ıslak koku süt :)
Aroma süt ve greyfurt, vanilyalı bisküvi
Çok güzel bir kahve daha ilk denemem. İnsanda damacana ile içme isteği uyandırıyor

Kavurucu : Firma1
Çekirdek : el progresso (washed carbonic mace ration) 79 agtron (Agtron gourmet scale-DIY) 5 ölçüm ortalaması
Öğütüm : mazzer philos 85
Su : 75 ppm)
Su Sıcaklığı : 94
Kahve Miktarı : 15.3 gr
Su Miktarı : 242
Oran : 1/15.8
Demleme 1x2 blooming 30 sn bekleme, 1x8 1 dk, kalan tek dokus toplam süre 2 dk.
Ekli dosyayı görüntüle 36343
1.22 TDS ve 20% bir ext elde ettim.R2 aslında tam ideal SCA skalasi ama under ve over ext hallerini de denemek lazım.
Dusuk bitterness, Orta/dusuk gövde,dusuk/orta asidite
Kuru koku süt ıslak koku süt :)
Aroma süt ve greyfurt, vanilyalı bisküvi
Çok güzel bir kahve daha ilk denemem. İnsanda damacana ile içme isteği uyandırıyor
Merhaba,

1,22 TDS 15,8 oran ile 20,36 ext almanız mümkün değil. Kahve sıfır su tutsa bile 19 küsür çözünürlük çıkıyor.

Koyduğunuz su daha fazla ya da makine yanlış ölçüyor veya kahve örneği kalibrasyon ısısına gelmemiş olabilir diye düşünüyorum. (Daha önce Difluid kullanmadım)

Koyduğum su daha fazla. Yani kahve x 15.8 kadar su koymadım.(doğru anlayabildiysem sorunuzu)
R2 ye kahve Miktarı, eklenen su, Toplam çıktı ve tds girince ortaya çıkan değer.
Birkaç ölçüm var ben açıkçası birkaç ölçümün ortalamasını (yada 4 ölçme yaptıysam 2 nci yada 3ncü ) koyuyorum. Burada paylaştığım ortalama diyebiliriz. Kullanım kılavuzunda da farklı sıcaklıklarda ölçün diyor. Genelde kahve sıcaklığının 35-25 derece arasında ölçüm yapıyorum 40 dereceler falan çok farklı değer verebiliyor.
Ölçü aletlerini çok seviyorum ama çıkan sonuçları hep uyardığınız gibi +-%1/2 gibi değerlendirmek lazım.
Kendime göre ben şöyle değerlendiriyorum. İdeal skala %18-22 ext arası 3/4 ölçüm yaptım bu aralıkta mı bütün sonuçlar? O zaman tamam gibi.

Merhaba,

15,3*15,8=241,74

Demlerken 241 ml. ile demlediğiniz anlamına geliyor. Çıkan kahve de yaklaşık 200-210 ml. arasında olacaktır.

Çıkan kahve ile makinede ölçülen tds'i çarpıp 15,3'e bölmelisiniz.

Yani 205ml kahve çıktıysa.

205xTDS/15,3

Refraktometreyi saf su ile oda sıcaklığında sıfırlayıp hangi derecede sıfırladıysanız kahve aşağı yukarı o sıcaklığa geldiğinde aldığınız değeri ölçün. (yani difluid'in de bu mantıkla çalıştığını sanıyorum) Oda sıcaklığınız 35 derece olmayacağı için bence yeterli sıcaklığa düştüğünde tds değeri buraya yazdığınızın oldukça üstünde çıkacaktır. 20-25 dereceler düştüğünde belki de tds'i 1,45 ölçeceksiniz. Birkaç ölçüyü de birbiriyle mix etmemeniz daha iyi.

Yani kahve x 15.8 kadar su koymadım.(doğru anlayabildiysem sorunuzu)

242 dökmüşsünüz, ben de onun üzerinden hesaplıyorum.

Konuyu uzattım biraz ama yanlış ölçülmüş bir sonuç üzerinden kahveyi değerlendirmeyin diye söylüyorum. Kahvenin potansiyeli daha fazla olabilir.

Merhaba
Döktüğüm su 242 değil daha fazla. 242 = 15.3 gr kahve x 15.8 orantı. “Su miktarı” kısmını yanlış ifade etmişim, çıktı oranı olması lazım. Bunun sebebi de şimdi siz yazınca farkettim. Kullandığım mhw-3bomber tartı çıktı miktarını veriyor (dökülen miktar değil elde ettiğiniz çıktı miktarı) 15.8 tartıda gözüken oran. Şimdi bulamadım bahsettiğim demlemedeki kaydı ama hario caraf a göre 260/280ml su kullanıyorum. Hemen her zaman aynı ekipmanı kullandığım için başka amacım yoksa kullandığım su miktarini değiştirmiyorum.(bazen ekstra su ekliyorum bazi çekirdeklerde)
difluid 5-40 c arasinda olcun demis, ben de işte 25-35 arasında ölçüyorum.
Kahve potansiyelli zaten :) kesinlikle olumsuz bir düşüncem yok kahve ile ilgili. Over under ext hallerini görmek isteğim sadece merak :)

Geri