• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba
Döktüğüm su 242 değil daha fazla. 242 = 15.3 gr kahve x 15.8 orantı. “Su miktarı” kısmını yanlış ifade etmişim, çıktı oranı olması lazım. Bunun sebebi de şimdi siz yazınca farkettim. Kullandığım mhw-3bomber tartı çıktı miktarını veriyor (dökülen miktar değil elde ettiğiniz çıktı miktarı) 15.8 tartıda gözüken oran. Şimdi bulamadım bahsettiğim demlemedeki kaydı ama hario caraf a göre 260/280ml su kullanıyorum. Hemen her zaman aynı ekipmanı kullandığım için başka amacım yoksa kullandığım su miktarini değiştirmiyorum.(bazen ekstra su ekliyorum bazi çekirdeklerde)
difluid 5-40 c arasinda olcun demis, ben de işte 25-35 arasında ölçüyorum.
Kahve potansiyelli zaten :) kesinlikle olumsuz bir düşüncem yok kahve ile ilgili. Over under ext hallerini görmek isteğim sadece merak :)
kaç c de kalibre ettiyseniz o c civarında ölçmenizi öneririm

Ankara Mahalle Kahvecileri etkinliğinde çok güzel kahveler içtim. Yaklaşık 2 kilogram kahve aldım. Çekirdeği tadıp almak gibisi yok:)

A4 Kahve - @Sefer Dağ ve F451Murat. Standlarında çok eğlendim teşekkürler. Yakın zamanda bol bol A4 Kahve tatmaya hazır olun çünkü gerçekten iyiler. Benim gibi tırnak içerisinde "gelenekselci" iseniz doğru adres.

Alonso Bustos - Kolombiya - Natürel

Her zamanki %90 kullandığım standart demleme reçetem:

19-20 gram arası Commandante 24 klik
400 gram Erikli Damacana + 10 gram Beypazarı Maden Suyu - 92 derece
Cafec TH3 veya Traditional veya 1:45-2:20 demleme süresini tutturacağınız bir filtre
100 gram bloom
30. saniye 100 gram ikinci döküm 3 rao spin
50. saniye 100 gram son döküm kenarda çekirdekler belirince 3 rao spin

Kokuda mükemmel bir ikili; yasemin ve mango. İlk yudumda felaket meyvemsi tatlar. Kırmızı meyvelerden neyi düşünüyorsanız hissedersiniz diyebilirim. Derinlerde kaliteli bitter çikolata tadı.

Orta/Yüksek seviyesinde ve dengeli bir asidite profili var. Sitrik, malik, az asetik. Baya yüksek ve kaplayan bir gövdeye sahip.

Sıcakken çok canlı asidite ve soğudukça güzelleşeyen meyveli çikolata hissi. Güzel bir soğuma profili var.

Yeni açılan A4 Kahve'ye başarılar diliyorum. Takipteyim ;)

Ankara Mahalle Kahvecileri etkinliğinde çok güzel kahveler içtim. Yaklaşık 2 kilogram kahve aldım. Çekirdeği tadıp almak gibisi yok:)

A4 Kahve - @Sefer Dağ ve F451Murat. Standlarında çok eğlendim teşekkürler. Yakın zamanda bol bol A4 Kahve tatmaya hazır olun çünkü gerçekten iyiler. Benim gibi tırnak içerisinde "gelenekselci" iseniz doğru adres.

Cafec TH3 veya Traditional veya 1:45-2:20 demleme süresini tutturacağınız bir filtre
100 gram bloom

Kokuda mükemmel bir ikili; yasemin ve mango. İlk yudumda felaket meyvemsi tatlar. Kırmızı meyvelerden neyi düşünüyorsanız hissedersiniz diyebilirim. Derinlerde kaliteli bitter çikolata tadı.

Orta/Yüksek seviyesinde ve dengeli bir asidite profili var. Sitrik, malik, az asetik. Baya yüksek ve kaplayan bir gövdeye sahip.

Sıcakken çok canlı asidite ve soğudukça güzelleşeyen meyveli çikolata hissi. Güzel bir soğuma profili var.

Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.Afiyetler diliyorum 🌿

bende mera

100 gram bloom

bende merak ettim kahve listeme aldım

Ankara Mahalle Kahvecileri etkinliği tadımlarına devam ;)

Coffee Code Roasters - Yıllardır tartışmasız fiyat/performans canavarı. 300 TL seviyelerinin kralı. Seyfi işini severek yapıyor, selamlar kendisine.

El Jardin - Honduras - Natürel

Standart reçetem

Koku keşkül, ahududu ve çiçeksi diyerek gardımı alıyorum. Çok garip ama burnuma iyi gelen bir ikili. Tatlarda ahududu baskın. Sütlü çikolata, çok hafif likörümsülük.

Orta seviyede ve dengeli bir asidite profili. Sitrik ve malik asitler ön planda. Laktik ve asetik asitler yancı. Yormuyor, sırıtmıyor, hepsi var ama kararında. Orta seviye şurubumsu bir gövdeye sahip. Sürekli içebileceğim çekirdeklerde tercih ettiğim asidite profili ve gövde El Jardin'de mevcut.

Orta süreli bir damakta kalma tadına sahip. Benzer tatlar ama çiçeksilik ön planda.

Soğudukça çiçeksilik arttı ve asidite gölgelendi diyebilirim. Hızlı bitirmeyi isteyeceğim bir denge yapısına sahip. Fazla soğutmadan içmek iyi fikir.

Kör tadım yapsam fiyatının çok daha fazla olduğunu düşünürdüm çünkü gerçekten güzel bir çekirdek. F/P çekirdek arayanlar kaçırmasın derim (y)

Maze Lab (Prag) - Panama - Elida Estate Natural Geisha
Nagare - Londra
Yerinde demleme

Naturel işlenmiş veya hiç işlenmemiş "yarışma seviyesi"ndeki kahveyi Londra'nın bana göre en iyi mekanlarından birinde, Nagare'de deneme fırsatım oldu. Fincan başı 14 GBP. Kart üzerindeki açıklamlara çok yakın tatlar almak mümkün. Oturma alanı çok kısıtlı olan mekanda, Çekya'dan Maze Lab'ın iki fantastik geishasının yanında Oslo'dan Kaffa'nın da kahvelerini daha makul fiyatlara bulmak mümkün. Yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederim.

a75c1ad7-1149-4433-a2d7-3b731e087c28.jpegd98c9d4d-6d7a-4b69-9e21-ea42f32b3c85.jpeg

Colonna (İngiltere) - Uganda - Ibanda Natural
Origami S Porselen - Origami Filtre
Fellow Ode Gen 2 - 5.5
Pınar 15 / 240 91.5° Fellow Stagg EKG
0:00-0:40 | 50 ml 1:00-1:10 | 150 ml 1:20 240 ml Finito: 2.25

Naturel işlenmiş veya hiç işlenmemiş bu leziz kahve; kavurma profiline bayıldığım Colonna "discovery" serisinden. 250 gr fiyatı 13.5 GBP. Ibanda, Uganda'nın Rwenzori Dağları'nda 1.400 ila 2.000 yüksekliğinde yer alan küçük arazilerde yetiştiriliyormuş.

Paket üzerindeki açıklamalara göre bu Ugandalı'nın vadettiği profil; yoğun meyvemsi ama dengeli parlak bir asiditeymiş, tıpkı radical noise'un make a wish albümü gibi.

Bu sene içtiğim en iyi kahvelerden, muazzam bir çekirdek. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

IMG_3083.jpeg

Colonna (İngiltere) - Kolombiya - Juan Cubillos Washed Geisha
Fellow Ode Gen 2 - 6
Abant 16 / 250 92.5° Fellow Stagg EKG
0:00-0:50 | 50 ml 1:00-1:10 | 150 ml 1:30 250 ml Finito: 2.40

Kolombiya’nın önde gelen kahve üreticilerinden biri olan Juan Cubillos tarafından yetiştirilen, nadir ve yüksek kaliteli bir geisha. Bildiğiniz gibi bu çekirdekler genellikle yarışma kahvesi düzeyinde sayılan özel kahve kategorisinde. Özellikle kahvenin doğal parlaklığını ve berraklığını ön plana çıkaran washed yöntemiyle işlenmiş olması da temiz ve haddizatında kompleks tat profilini öne çıkarıyor.

Bu Geisha çekirdeklerinin tat profili oldukça sofistike ve zengin. Çiçeksi (özellikle yasemin), narenciye notaları (limon, bergamot) ve bazen de tropikal meyveler almak mümkün. Harici herhangi bir müdahale olmadığından bu notaları çekirdeğin kendi doğal profilinden alabiliyorsunuz.

Juan Cubillos Washed Geisha, hakikaten benzersiz bir kahve deneyimi sunuyor ve bu çekirdeklerin nadir ve prestijli karakteristiğini yansıtıyor. Bu kahve, kaliteli ve temiz işleme yönteminin Geisha’nın eşsiz tat profiline katkı sağladığı klasik bir örnek bence.

Eğer özel kahve çekirdeklerine ilgi duyuyorsanız, bu çekirdeği de mutlaka denemelisiniz. Tavsiye ediyorum.

IMG_3140.jpeg

Demleme Reçetesi

Kavurucu:
Spada Coffee Roastery
Çekirdek: Panama Mi Finquita - Natural Winey EF
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Seramik V60 / Hario 100’lü Bol Poşet Filtre Kağıdı
Öğütüm Detayları: MHW 3-BOMBER R3 / 95 Klik
Su Detayları: 93 C°/Kuzeyden
Kahve Miktarı: 15 gr
Su Miktarı: 255 ml
Oran: 1/17
Demleme Basamakları: 50 ml su 30 sn blooming sonrası 70-70-65 şeklindeki döküşle demlemeyi bitirdim. Bitiş süresi 3.40 idi.

Tadım Detayları: Öncelikle kokuda narenciye notalarını çok rahat alabildim. Tadımda ise ilk yudumu alıp ağzınızda gezdirdiğinizde hafif tatlı fakat baharatımsı bir tat geliyor (sanırım o meyan kökü 😂). After tastede ise vişnenin o asiditesi çok hoş bir şekilde vurup gidiyor. Spada kahveleri genellikle biraz daha çözünme istiyor, bu yüzden 1/17 oran ve yatağı fazla yükseltmeden yavaş akışla demleme yapıldığında süreler 3.30-3.50 civarında bitiyor fakat aşağıda da görebileceğiniz üzere over-extracted veya bitter bir fincan ortaya çıkmıyor.
IMG_2788.jpeg

Demleme Reçetesi

Çekirdek:
Ethıopıa Gujı Hambela Alaka G1
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Seramik V60 / Hario 40' lı Kutu Filtre Kağıdı
Öğütüm Detayları: Molent G50+ / 38 Klik
Su Detayları: 90 C°/Bolu Assu
Su Miktarı: 240 ml
Oran: 1/16
Demleme Basamakları: 4*60 olacak şekilde demleme yapıldı. Bitiş süresi 2.35

Tadım Detayları:

Öğütüm sonrası koku da ve bardak da aldığım kiraz notası damakta bıraktığı baskın çikolata ve kakao da hissettirdi. Genel de yoğun tadları sevdiğim için bu çekirdeğe bayıldım. Çekirdekleri biraz daha bekletip tad notalarının daha belirgin olacağını düşünüyorum. Kahve soğudukça böğürtlenli çikolata tadı belirginleşmeye başladı.

Ekli dosyalar

• ethiopia2.jpeg
    ethiopia2.jpeg
    81.2 KB · Görüntüleme: 46
  • ethiopia1.jpeg
    ethiopia1.jpeg
    74 KB · Görüntüleme: 49
Kavurucu: Tin Coffee
Çekirdek: Las Flores Chiroso, Kolombiya
Demleme Yöntemi: Etkin 2-cup
Oran: 12:200
Öğütüm: Sculptor 078, 10
Filtre: Kalita 155
Su: Nestle Pure Life 1,5lt. (90C)
Döküş Yöntemi (gr): 40*5
Tds: 1,38 Ext: %19,80

Anaerobik ya da natürel olup fermante tatların çok kuvvetli olduğu kahveleri pek içmiyorum, hoşlanmıyorum. Üç-dört sene önce Man Met Bril'den Recanto 175 adında bir Brezilya kahvesi içmiştim. Onda da çok kademeli fermantasyon aşamaları mevcuttu, fermante tatlar önde olmasına rağmen hindistan cevizi, vanilya tatları çok belirgindi, özel bir kahveydi. Değişik bir deneyimdi o an benim için. O zamandan bu yana içip de bu kadar etkilendiğim benzer özelliklerde bir kahve olmamıştı. Benzer tadım notları alıyorum zaten.

Çok katmanlı, derinlikli bir kahve. Çok memnun kaldım, teşekkürler @raistlin

Kavurucu: Tin Coffee
Çekirdek: Las Flores Chiroso, Kolombiya
Demleme Yöntemi: Etkin 2-cup
Oran: 12:200
Öğütüm: Sculptor 078, 10
Filtre: Kalita 155
Su: Nestle Pure Life 1,5lt. (90C)
Döküş Yöntemi (gr): 40*5
Tds: 1,38 Ext: %19,80

Anaerobik ya da natürel olup fermante tatların çok kuvvetli olduğu kahveleri pek içmiyorum, hoşlanmıyorum. Üç-dört sene önce Man Met Bril'den Recanto 175 adında bir Brezilya kahvesi içmiştim. Onda da çok kademeli fermantasyon aşamaları mevcuttu, fermante tatlar önde olmasına rağmen hindistan cevizi, vanilya tatları çok belirgindi, özel bir kahveydi. Değişik bir deneyimdi o an benim için. O zamandan bu yana içip de bu kadar etkilendiğim benzer özelliklerde bir kahve olmamıştı. Benzer tadım notları alıyorum zaten.

Çok katmanlı, derinlikli bir kahve. Çok memnun kaldım, teşekkürler @raistlin
Yüksek oranlı, doğru yaklaşımla demlendiğinde bu kahvelerin derinliği süper belirginleşiyor. Bir yandan da aşırı kuvvetin önüne geçebildiğimiz için nüans ayırt etmek kolaylaşıyor, açılıyor kahveler. Şahane, çok sevindim sizin için yılın böyle güzel bir demlemeyle başlamasına :)

Colonna (İngiltere) - Kolombiya - La Esperanza Rosado Anaerobic Natural
Fellow Ode Gen 2 - 6.3
Buzdağı 16 / 250 90° Fellow Stagg EKG
0:00-0:50 | 50 ml 1:00-1:10 | 150 ml 1:30 250 ml Finito: 2.30

La Esperanza Rosado Kolombiya'daki Cafe Granja La Esperanza adlı ünlü kahve çiftliğinden gelen özel bir kahve. Bu çiftlik, yenilikçi işleme yöntemleri ve yüksek kaliteli kahveleriyle tanınıyor bildiğiniz gibi. La Esperanza çiftliği, sürdürülebilirlik ve kalite odaklı üretim anlayışıyla biliniyor ve dünyanın en iyi mikro lotlarından bazılarını sunuyormuş.

Rosado veya daha ünlü ismiyle Pink Bourbon, Kolombiya'da yetiştirilen, Bourbon türlerinin doğal mutasyonu olan nadir bir kahve çeşidi. Özellikle El Salvador taraflarında yetişen Bourbonlar, ki buralarda bulmak gerçekten zor, tatlı bitişleriyle ünlü. Anladığım kadarıyla bu çekirdekler, genellikle tatlılık, parlak asidite ve kompleks meyvemsi notalarla öne çıkıyor.

Anaerobic Natural işleme yöntemi; kahveye yoğun, tatlı ve kompleks aromalar kazandırmış. Özellikle bu kahvede tropikal meyveler, kırmızı meyveler ve çiçeksi notalar hissediliyor. Çekirdek de kaliteli olunca işleme yöntemi çok rahatsız etmiyor.

Colonna Coffee, bu kahveyi "nadide" olarak nitelendirerek, kırmızı meyve asiditesi ve tatlılığının canlı bir örneğini, zengin fermantasyon sürecinden kaynaklanan belirgin bir derinlikle sunduğunu belirtiyor. Her ne kadar bu ileme yöntemini çok tercih etmesem de bu kahveden çok memnun kaldım.

Origami dripper, kahvenin tat profilini öne çıkaran, demleme süreci üzerinde büyük bir kontrol sağlayan bir ekipman bana göre. La Esperanza Rosado Anaerobic Natural gibi kompleks ve meyvemsi tat profiline sahip bir kahveyi demlemek için, hep Origamiyi tercih ettim. Origami’nin konik yapısı ve derin olukları, suyun kahve yatağından daha dengeli geçmesine yardımcı oluyor ve daha temiz, parlak bir fincan elde etmemi sağlıyor. Bu demleme yöntemiyle, La Esperanza Rosado Anaerobic Natural’in meyvemsi notaları, fermente tatları ve çiçeksi aromaları öne çıktı.

Tavsiye ediyorum.

IMG_3173.jpegIMG_3175.jpegIMG_3149.jpegIMG_3140.jpeg

Şimdi bu Orea için tam saran filtreler malumunuz Türkiye'de yok ve çok pahalı. Hasbelkader Orea içine koyunca formu bozulan Kalita 185 kağıdını sinirden buruşturup top haline getirdikten sonra geri açınca düz filtre olduğunu farkettim. Denemenizi öneririm. İyice buruşturup, top yapın ve açın, sonra elinizle ütüleyin, alın size bypassa mani filtre, geriye negotiatorla yerine yerleştirmek kalıyor.

Milestones Coffee, Ruanda, İbisi #156, natürel.
Orea, Kalita 185 filtre
12 gr kahve, 200 ml su
Nestle, 94 derece
Comandante, 17 klik
4x50 şeklinde döküş ve 3.40'ta bitiş.

Kağıt yine tam yerine oturmayınca negotiatorla yerine yerleştirdim, biliyorsunuz kağıdı böyle yerleştirince demleme uzuyor, 17 klikte de öğütmüş bulunduğum için demlemeyi böyle yaptım. Acı bir kahve beklerken aksine gayet tatlı bir çıktı elde ettim. Buram buram mor erik ve kırmızı elma. İlk demlemem hatalı olduğu için doğru demlemedeki tadını da çok merak ediyorum. İşin Türkçesi: kahve iyi, kavrum hatasız olunca kahveden olumsuz bir çıktı almak uğraşsanız dahi zor. Kesinlikle tavsiyedir. Afiyetler olsun.

Kavurucu: Baristatus
Çekirdek: honduras las virginias (12/11)
Demleme Yöntem ve Detayları: hario V60 02 100 lük japon üretim hario kağıt
Öğütüm Detayları: K-Ultra 79 klik
Su Detayları: nestle pure life+ pınar uludağ 97 derece
Toplam Süre: 2:56
Oran:1/16

Demleme Basamakları: 40+50+50+50+50

Açık kavrum ve yıkanmış bir çekirdek olduğundan çok basamaklı dökmek istedim aynı zamanda yatağı fazla yükseltmek istemedim yine de sınırda çözebilmişim diyebilirim tadından öle anlaşılıyordu asidiğe kayan bir çıktı aldım ama rahatsız eden bir asidite değil bir dahakine en az 82 klik yaparım yani kahve gerçekten muazzam bir tada sahip bir yandan yeşil çay, bir yandan narenciye notası sonlarda kırmızı meyve notaları aldım .

Belcika'dan küçük bir şehirde bulunan bir kavurucudan (çok güven vermediğim aslında) aldığım kahve paylaşmak istiyorum.

Sebeb 1 : process: itracelular. İlk defa görüyorum (itra mi? Intra mi?)

Sebeb 2 : aroma olarak "muz" yaziyor (çilek üzüm malt pekmez karamel ile)

Process konusunda "This process is very specific. The coffee is placed in a stainless steel vat, where it ferments for 96 hours. CO2 is introduced into the vat, until a pressure of 30 psi is reached." Bilgisi buldum. Neyi itracelular yaptırıyor anlamadım, ama olsun.

İlk demleme güzel. Tatlı, ve gerçekten muz tadı var. (Muz aromalı şekerlerde bulunan muz tadı)

1000030434.jpg

Adana’da Botta Bloom’da Null’un Rumudama Ethiophiasını içiyorum. Çok keyifli, tertemiz bir bardak. Ayrıca İstanbul, Ankara veya İzmir’de işletmelerin kaliteli kavurucuların çekirdeklerini kullanıp da Adana’daki fiyatlara kahve satacağını düşünmüyorum. (Görmedim de zaten.) Adana’ya yolu düşenler veya düşecek olanlar televizyon dizilerinde yansıtılan imajın şehrin sadece bir yüzü olduğunu göz önünde bulundurmalı bence. Gazipaşa ve Ziyapaşa civarlarında nitelikli kahveye ulaşabileceğiniz işletmeler bolca.IMG_4885.jpeg

Demleme Reçetesi
Çekirdek:
Milestones Kolombiya Sebastian Ramirez
İşleme/Varyete: Black Honey/Natural - Wush Wush - Omni Kavrum - 1700m.
Demleme Yöntem ve Detayları: Origami S / Cafec Th-3
Öğütüm Detayları: 1zpresso X-Pro 2.0.0
Su Detayları: RO System 48 ppm - 95 derece
Kahve Miktarı: 18 gr.
Su Miktarı: 300 ml.
Oran: 1/16,66
Demleme Basamakları: Bloom 60 ml, 30sn.de 1.döküş 145ml tamamla, 60.sn.de 2.döküş 230ml tamamla, 1.30.sn.de 300ml tamamla ve spin. Toplamda 2:15 sn sürdü.

Tadım Detayları:
Oğlum ve annemin bir anda ortak çıkmasıyla iyice kıymetlenen kahve biraz da soğumanın etkisiyle tam bir üzüm pekmezine döndü. Hem çok tatlı hem de meyse suyu gibi aromatikliği çok uyumluydu. Asidite orta-yüksek ve gövde orta idi. Ne ara bitti anlamadım, çok beğendim.

Son düzenleme:
Geri