• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Null Coffee - Istanbul

Konuya yarıda dahil oldunuz yada önceki yazdıklarımı kaçırdınız sanırım. Ben her türlü tedarikçinin eleştirilebilmesini savunuyorum. Geri dönüp mesajlarımı tekrar okursanız bunu görebilirsiniz. Forumda şunu görüyorum, hayatında hiç kavurma yapmayı bırakın, görmemiş biri bile kavurucuyu eleştirebiliyor. Üstelik tek bir alışverişin tek bir denemesinde. Bu kültür yeni gelen tüm üyelere empoze olmadan değişmeli.
Hayır bu konunun tamamını okumuştum. Hatta diğer forumda ne düşünülüyor diye orada da okumuştum, konuya hakimim.

Her türlü tedarikçinin eleştirilebilmesi ama kavurucunun eleştirilememesi bende çakışıyor tam anlayamadım bu dediğinizi? Kavurucu aynı zamanda tedarikçi de olmuyor mu?

Ben bu çekirdeği beğenmedim hiç verim alamadım diyen adama “hayatında hiç kahve kavurdun mu sen” demek hiçbir anlam ifade etmiyor benim için. Hayatında hiç kahve kavurmayanların bilmediği bir şeyler mi var?

O yüzden trafikteki motosikletliler gibi peşinen hatalı yada terörist gibi görünmemek için kavurucuları eleştirirken biraz daha tutarlı olmak gerekiyor. Yoksa adamlar hepimizi yeni başlamış ve forumların birinden 3-5 yalan yanlış şey öğrenerek kendisini eleştirdiğimizi düşünmeye başlayacak.
Kavurucuyu eleştiren arkadaşlar hangi konuda yalan söylüyorlar?

Konuya yarıda dahil oldunuz yada önceki yazdıklarımı kaçırdınız sanırım. Ben her türlü tedarikçinin eleştirilebilmesini savunuyorum. Geri dönüp mesajlarımı tekrar okursanız bunu görebilirsiniz. Forumda şunu görüyorum, hayatında hiç kavurma yapmayı bırakın, görmemiş biri bile kavurucuyu eleştirebiliyor. Üstelik tek bir alışverişin tek bir denemesinde. Bu kültür yeni gelen tüm üyelere empoze olmadan değişmeli. 250gr paketin sonuna geldiğinizde olması gereken parametreyi tutturabildiğiniz hiç olmadı mı? O yüzden trafikteki motosikletliler gibi peşinen hatalı yada terörist gibi görünmemek için kavurucuları eleştirirken biraz daha tutarlı olmak gerekiyor. Yoksa adamlar hepimizi yeni başlamış ve forumların birinden 3-5 yalan yanlış şey öğrenerek kendisini eleştirdiğimizi düşünmeye başlayacak.
Tek bir alışverişte neden eleştirmeyelim? Örneğin ilk kez alışveriş yaptığımız bir marketten bir yiyecek alıp kusurunu gördüğümüzde eleştirmememiz mi gerekiyor? Bunun için illa market açıp işi mi en baştan yapmak zorundayız?

Ben bir nitelikli kahveye 1000 küsür TL vereceksem (ki verdiğim miktarın o kadar da önemi yok) kahvenin kavrumunu en ideal şekliyle beklemem kadar doğal bir şey yok. Eğer beni ve diğer kişileri de eş zamanlı tatmin etmemişse suçu kavurucuda ararım. Bu seferlik kavuramadık yaaa bile absürt bi cevapken siz demleyememişsiniz cevabı tam çıldırmalık.

Her türlü tedarikçinin eleştirilebilmesi ama kavurucunun eleştirilememesi bende çakışıyor tam anlayamadım bu dediğinizi? Kavurucu aynı zamanda tedarikçi de olmuyor mu?
Hocam yazdıklarımı bir şekilde size aktaramıyorum. Daha açık şekilde örneklendirmeye çalışacağım. Biz tüketiciler olarak çekirdek satanı da, değirmen satanı da eleştirebilmeliyiz, fakat ölçülü olarak. Bunu bir çok kez tekrar ettim. Fakat bir değirmenle bir çekirdeğin faklı iki ürün olduğunu sürekli aklımızda bulundurmalıyız. X marka üreticinin Y değirmenini aldınız ve beğendiniz. Aynı Y ürününden tekrar aldığınızda aynısının geleceğine eminsiniz değil mi? Çekirdeğe bu muamele yapılması yanlış. En başta kavurucunun endüstriyel bir alet, bir cihaz üretmediğini, bir mahsul-verim ilişkisi içinde olduğunu söylüyorum. Daha önce de örnek verdiğim gibi aynı tarladan toplanan iki karpuzun biri iyiyken diğeri kötü çıktığında bunu ne derece eleştiriyorsunuz? Y değirmeni kötü çıktığında yaptığınız gibi tüketici hakem heyetine başvuruyor musunuz? Çekirdeğin nasıl bir ürün olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. İyi de kardeşim o zaman kavurucuyu nasıl eleştireyim diye soracak olursanız aşağıda bahsedeceğim ve hatta öyle ki, bu başlığa birkaç entry yaparken bile siz bunu kendiniz düzeltmişsiniz.

Ben bu çekirdeği beğenmedim hiç verim alamadım diyen adama “hayatında hiç kahve kavurdun mu sen” demek hiçbir anlam ifade etmiyor benim için. Hayatında hiç kahve kavurmayanların bilmediği bir şeyler mi var?
İşte burada örnek verirken aslında doğru tabiri kullanmışsınız. Bir çekirdeği beğenmediyseniz o çekirdekten verim alamadım demelisiniz. Bunu yaptım, şunu kullandım, şu şekilde demledim ve verim alamadım demelisiniz. Kavurucuyu tümden suçlamak, savaş resimleri göndermek artık bir yerden sonra komik oluyor. Ciddiye alınmak istiyorsak ciddi ve tutarlı eleştiri yamamız gerekiyor. Yoksa adamlar şunu düşünmeye başlayacak; kaç aydır barista belli değil, barda geçirdiği saat tecrübesi belli değil, benim ana işim ve para kazandığı profesyonelliğime tutarsızca ithamlarda bulunuyor. Bu müşteri olarak düşmek istemeyeceğim bir pozisyon.

Kavurucuyu eleştiren arkadaşlar hangi konuda yalan söylüyorlar?
Kimsenin yalan söylediğini yazmadım. Yalan yanlış şeyler öğrenmek kalıbını kullandım. Yani öğrenilen bir konunun %100'üne hakim olmadan bir kısmıyla iş yapmak. Yalap şap kalıbı da kullanabilirdim. Özellikle birinin yalan söylediğini söylemiyorum.

Tek bir alışverişte neden eleştirmeyelim? Örneğin ilk kez alışveriş yaptığımız bir marketten bir yiyecek alıp kusurunu gördüğümüzde eleştirmememiz mi gerekiyor? Bunun için illa market açıp işi mi en baştan yapmak zorundayız?
Hocam bu tutarlı bir örnek değil. Bir kez daha düşünün isterseniz. Kavurucuyu eleştirecekseniz kavurma bilmelisiniz. Bir üründen memnun kalmadıysanız ürünü eleştirmeniz lazım. Çünkü o kavurucudan bir çok kişi birçok farklı ürünlerden memnun kalmış. Bunu ben beceremedim diye yazmanıza da gerek yok. Gerçekten kavurma hatası da olabilir ama ben verim alamadım, şu şu şu şartlar altında iyi sonuç vermedi gibi daha elle tutulur değerlerle konuşmak gerekiyor.

Bu ezik psikolojiyi anlamıyorum, forumdaki çoğunluk parametrelerle oynayıp makul sonuca nasıl ulaşabileceğini biliyor. Kaldı ki en basit recetede bile icilebilir bir sonuc vermesi lazım iyi bir kahvenin :) şampiyonlara ozel uretilmiyor bunlar insanlar reçete kasmamalı. Kahve kavurmak bizim işimiz değil alakamız yok bize ne? Aldığım kahvenin vaad ettiği şeye yakın olmasını bekliyorum. Buradaki vaad yazılan abartılı tadım notları değil, künye.

Kebap yemeye gidince önünüze kömür olmuş kurumuş et parçası geldiğini düşünün. Menüde efsane görsel, kuzu kebap yazıyor. Önünüze gelen kurumuş yer yer kömür olmuş bir et parçası. Kasap mı suçlu? Pişiren mi eti mahvetmis? Yoksa ben mi kesmeyi beceremedim? :) ne garip muhabbet ya...

Kavurucuyu eleştirecekseniz kavurma bilmelisiniz.
katılmıyorum hocam.
Kavurma yapmadan de çekirdek ile ilgili sorun olduğunu fark edebiliriz. Zaten gördüğüm kadarıyla forumda bi çekirdek eleştirildiği zaman belli bir parametre değişikliğinden sonra eleştiriliyor. Haliyle o kadar denemeden sonra bence kavurmada sıkıntı var demek hakkımız. Yine benzer şekilde bir örneğin bir kafeden dondurma yiyip beğenmediğimiz zaman ben bundan ‘verim alamadım’ demek yerine ‘dondurma güzel’ olmamış diyoruz.

Geçenlerde Milli Eğitim Bakanını eleştirdim. Müfredat değişiklikleri çok canımı sıkmıştı.
Taak diye telefonuma MEB'den bi mesaj geldi, ''daha önce milli eğitim bakanlığı yaptınız mı ki sayın bakanımızı eleştirebiliyorsunuz''
O zaman pek anlam verememiştim ama bu muhteşem argümanları okuduktan sonra vay maşallah dedim.
''Trafikteki motosikletliler gibi peşinen hatalı yada terörist gibi görünmemek için'' haklısınız bakanım diye hemen dönüş yaptım.

@orkunaydin350 bey; kavurmacıların gereksiz yere eleştirildiğine inanıyorsunuz, buna saygım sonsuz. Ama kullandığınız argümanlar hakikaten çok tutarsız, bir çok şekilde yanlışlanabilir türden. Bence bizleri görüşlerinizin doğruluğuna ikna etmeye çalışmaktansa herkesin hayata bakışının farklı olabileceğini kabul etmeniz daha doğru olacak gibi.

Daha önce de örnek verdiğim gibi aynı tarladan toplanan iki karpuzun biri iyiyken diğeri kötü çıktığında bunu ne derece eleştiriyorsunuz?
Beyefendi, bir kilo kahvede yüzlerce çekirdek var, tek tek çekirdek mi inceleyeceğiz? Son derece uyumsuz bir örnek vermişsiniz, daha 2 ay önce aldığım hasata ait çekirdek öncekiyle aynı olmadığı gibi tat olarak da ‘nahoş’ ise buna hatalı kavrum yerine ne diyelim? Hadi ilk demlediğim 15 gr içindeki mevcut 37 çekirdek sıkıntılıydı, geri kalanı da mı öyleydi?

Yoksa adamlar şunu düşünmeye başlayacak; kaç aydır barista belli değil, barda geçirdiği saat tecrübesi belli değil, benim ana işim ve para kazandığı profesyonelliğime tutarsızca ithamlarda bulunuyor.
ağlayarak günlüğüne yazabilir, çünkü biz yaptığı işi tümden değil, o tarihte gönderdiği kavrumu beğenmedik. Bu arada, Vedat Milör de şef değil

Kavurucuyu eleştirecekseniz kavurma bilmelisiniz.
Ok

Gerçekten kavurma hatası da olabilir ama ben verim alamadım, şu şu şu şartlar altında iyi sonuç vermedi gibi daha elle tutulur değerlerle konuşmak gerekiyor.
Burada bir elin parmağını geçmeyecek kadar örnek dışında doğrudan bam güm eleştiren yok, zaten bu şekilde yazanlara da arkadaşlar bolca demleme tavsiyesi veriyorlar ancak diğer taraftan bahsi geçen kavurucunun tadım notları diye vaadettiği şeylere ve genel fiyatlandırmasına bakıldığında, insanların çok da laboratuar ortamına girmeden iyi kahve içmek istemelerinde eleştirilecek bir yan yok.

Bu arada firmanın zaten burada bir hesabı var, yazılanları görüyorlar, o yüzden yekten tek taraflı eleştiri falan da yok ortada

Null 'ün yaptığı işi severim. Hatta Probador hakkında da aynı görüşe sahiptim. Kavurucuyla muhatap olmana gerek yok, alışverişini yap geç.

Sonra iki firma hakkında da tutarsız kavrum konuşmaları çıkmaya başladı. Ben hiç yaşamadım ama yaşayan arkadaşlarımda gerçekten tutarlı argümanlarla şikayetlerini iletmeye çalıştılar.
Karşılarında ya duvar ya da üstten bakan bir tavırla karşılaştılar.

Hatta dün sipariş geçmek için yeltendim ve hemen akabininde kahveye yeni başlayan bir arkadaşım Null ile maiilerini attı. İzni olmadığı için burada paylaşamıyorum ama özetle konu
Müşteri : Alonso Bustas aldım ve sizin için zahmet olmayacaksa kavurma tarihini öğrenebilir miyim(gerçekten kibar bi dille yazılmış)
Firma : O alonso bustas değil Alonso Bostos! çiftliğinin kahvesidir ve hem Alonso Bustos hemde ekibimiz sizin talep ve beklentilerini karşılayamayacağız ve size ücret iadesi yapıyoruz. Lezzet yolculuğunda da çokça şans dilemişler.

Sonra şu konuyu okudum.
Çok değil 7 sayfa ama gene aynı minvalde üstten bakma dolu. Hem kavurucu hem de savunucu için. Boşluğunuz, fırsatınız varsa okuyun.

Bu iki örneği arka arkaya gönderiyorum çünkü ikisi aynı durumda, bilgileri yok ve nitelikli kahve için ilk alışverişleri. Tabi bu konuda yahu Null tekke mi yeni gelenlere müsamaha göstersin diyebilirsiniz, sizin fikrinizdir. Ben zaten muhatap olmaktan kaçınıyorum.

Peşinden bi aylık alım tartışması çıktı. Ve internet zorbası oldu forum.
Eksik gramaj kahveler gönderildi insanlara ve müşteri suçlandı.
Şubat indiriminde bariz kötü kahveler içildi.

Gün geçtikce beyfendi daha bilge bir esnaf olması gerekirken, ki bunuda yanlış hatırlamıyorsam beşeri bilimler fakültesinden mezun olduğunu ve sosyal zeka hakkında bir adım daha önde olduğunu düşünerek yapıyorum ama bırakın bilgeliği probadorlaşan bir esnaf tavrı benimsiyor.
Sinameki gibi adam derler büyükler. Aynı öyle.

Şimdi ben alışveriş yapmaktan imtina etmeye başladım. O yüzden buna kumar diyoruz. Çünkü kötü bir çekirdek/kavrum denk gelme ihtimali var ya da paket kargoda patladı. Beyfendiyle iletişim kuramıyorsunuz. Her zaman haklı. Bu çekirdeği çöpe atmaktan başka bir çare bırakmıyor.
Pekala güzeldir, iyidir, hoştur ama ya konuşmak zorunda kalırsan(: Kumar tam olarak burada.
En başa dönüyorum, ''kavurucuyla muhatap olmana gerek yok, alışverişini yap geç'' Her seferinden 1k+ TL sipariş geçiyoruz biz, afedersiniz ama ben bu parayı kazanmak için emek harcıyorum. Öylece çöpe atmak kolay olmuyor.

ben verim alamadım, şu şu şu şartlar altında iyi sonuç vermedi gibi daha elle tutulur değerlerle konuşmak gerekiyor.
Bunu yaptığımda, kavurucu sen demleyememişsindir düz tabanli kullan dedi. O örneği de beğenmediniz. Dönüş gelmemiş vs yazdınız.

Kahveyi taşla ezip kasede demlesek bile harika bir kahve sunabilen yurtiçi ve yurtdışı o kadar kavurucu varken, forumda ciddi kahve deneyimi ve ekipmanlara sahip insanların kavuma sorgusuna çekilmesi çok büyük bir ayıp. Yahu kahve iyiyse iyi kavrulmuştur, kötüyse kötü kavrulmuştur. Bunun başka nasıl bir izahı olabilir? Bu forumda (ya da diğerinde emin değilim) bir kavurucu, bir türlü iyi sonuç vermeyen bir kahvesi için "server'a 1 damla magnezyum at" gibi bir şey bile yazdı. İnanılmaz işler. Hobiyi yer yer işkenceye dönüştüren kavurucular yetmiyor, bir de eleştirince de kendilerinden önce burada fanatikvari bir tutuma maruz kalıyoruz.

Mesela hocam siz bu yorumu kavurma bildiğiniz için mi böyle yaptınız?
Hocam dikkatli okursan ben kavurucuyu tek bir paketle eleştirmeye cüret etmiyorum ve sanırım 5 farklı paket kahve almış birine konuyu danışıyorum. Bende böyleydi, sizde de böyle mi diye soruyorum. İtham ettiğiniz şey doğru mu bir kere daha düşünün.

Eksik kalmış, sadece kavurma değil, taş benzetmesi olduğu için maden mühendisliğide bilmek gerekiyor.
Şu söylem sırf polemik, başka bir şey değil. Konuya katkı yapacak bir şeyler yazmaya çalışıyorum ama işi sürekli çatışmaya çekmeye çalışıyorsunuz. Tetra başlığında da yaptığınız gibi. Neyse, ben de buna bulaşmadan gideyim en iyisi çünkü buna yazacağınız cevabın konuyla ilgisi olmayacağına ve sadece ortamı germek için yazılmış bir polemik olacağına eminim.

@orkunaydin350 ortada bir itham yok. siz okuduklarınızı anlamadığınız gibi yazdıklarınızın da bilincinde değilsiniz. verdiğiniz yanıtların içi boş, sabit fikrinizi dayatmaya çalıştığınız birbirini tekrar eden anlamsız cümlelerden ibaret. burada kendinizi bu duruma düşürmüş olmanızı talihsizlik olarak görüyorum.

son olarak itham arıyorsanız forumdan bir iki örnek vereyim size,

Doktor döven hasta yakını gibi yorum

trafikteki motosikletliler gibi peşinen hatalı yada terörist gibi görünmemek için kavurucuları eleştirirken

3 farklı bıçaklı değirmen, 5 farklı dripper, reflactometre, 3 farklı kağıt filtre ve saf su üstüne mineral kitler ile denemeler yapıp amatörde olsa evde yüzlerce demleme tecrübe edeceğim ve bir kahveden verim alamadığım için kavurucu eleştiremeyeceğim, inanılır gibi değil. Kavurma öğrenmem gerekiyor sanırım.

Geri