Ben buzluktan çıkardıktan sonra hiç dolapta tutmadım, direkt olarak dışarı çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyip sonra tükettim ve şimdiye kadar da bir sıkıntı yaşamadım. O yüzden önce dolapta tutma gibi bir zorunluluğunuz olduğunu düşünmüyorum.
Ne kadar sürede tüketmeli konusuna gelirsek de aslında bunun cevabı ne zaman dondurduğunuza bağlı. Donduduğunuzda aslında zamanı da dondurmuş gibi oluyorsunuz, belki çok az gün firesi oluyordur. Yani örneğin degassing sonrası bir çekirdek 1 ay içilebilir durumda oluyorsa, degassing sonrası dondurulup çözülmüş çekirdek de aşağı yukarı 1 aya kadar içilebiliyor oluyor, belki normale göre 3-5 gün önce bayatlıyor olabilir. Siz işi garantiye almak için normalden 1 hafta önce bayatlar gibi düşünebilirsiniz. Ben aynı anda birçok çekirdek tükettiğim için max 100'er gr'lık olacak şekilde parçalara ayırıp öyle donduruyorum ve şimdiye kadar bir çekirdeği tüketene kadar bayatlama gibi bir durumla karşılaşmadım. Bazı arkadaşlar buzlukta yüksek gramajlarda dondurup sonrasında kullanacağı zaman sadece kullanacağı miktarını içinden alıp tekrar vakumladıklarını söylemişler, ben bunu denemedim ama poşet sıkıntısı varsa denenebilir.
Bunlar benim tecrübelerim, benden daha tecrübeli arkadaşların belki daha net yorumları olabilir.