• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kavrulmuş Kahve Vakumlamak

Maydanoz vakumlayıp atmıştım dolabın normal kısmına, 1 hafta sonra falan yapraklar sararmaya içinde nem oluşmaya başladı. Kahve de yine karbondioksit salınımı yapar, buzluk direk donduruyor, buzluğa atsam maydanozu belki bir şey olmazdı. Yaşamsal belirtilerini de donduruyor, içine ne atılırsa.

Maydanoz vakumlayıp atmıştım dolabın normal kısmına, 1 hafta sonra falan yapraklar sararmaya içinde nem oluşmaya başladı. Kahve de yine karbondioksit salınımı yapar, buzluk direk donduruyor, buzluğa atsam maydanozu belki bir şey olmazdı. Yaşamsal belirtilerini de donduruyor, içine ne atılırsa.
Ana fikri anladm hocam ama maydanozu buzluğa atsaydınız donuk maydanoz olurdu, çözünce diriliği tazeliği filan kalmazdı :) Her şey de buzluğa atılmıyor maalesef.

Ekmeği buzlukta uzun süre saklamak sorun olmuyorken, dolabın normal kısmında küflenme yapıyor. Sanırım kahve için de geçerlidir

Ne zamandır aklımda olan bir soruyu sorayım ben de o zaman size. Vakumlamak taze tutmak için tek başına yetmez mi? Neden vakumladıktan sonra bir de donduruyoruz? Sıcaklıktan etkilenmesinler bozulmasınlar diyeyse zaten dondurup çözmek de farklı ısılara maruz bırakmak olmuyor mu? Ben vakumlayıp dışarıda oda sıcaklığında saklıyorum kahveleri. Memnunum da bundan.
@nuclearmoonrise'ın da dediği gibi asıl önemli olan dondurmak. Vakumu yapma sebebimiz çekirdeklerin nemlenmesini engellemek.

Peki neden sadece vakum yetmiyor? Vakum yaptığımızda oksijen ile temasını kesmiş oluyoruz. Oksijen genel olarak aktif bir element olduğu için birçok şey ile tepkimeye giriyor. Bu tepkimeler genelde istemediğimiz şeyler örneğin demirin paslanması.

Yani vakum yapınca oksidasyonu engellemiş oluyoruz ancak çekirdek içerisindeki biyokimyasal reaksiyonlar ve CO2 çıkışı devam ediyor. Böyle olunca kahve zamanla aroma ve tazelik kaybediyor.

Soğutarak bu biyokimyasal reaksiyonları çok ciddi derecede yavaşlatıyoruz. Yani oksidasyonu kesmek kesinlikle bir fayda sağlasada yeterli değil. Dondurarak gaz salınımımı ve diğer kimyasal reaksiyonları onlarca kat yavaşlatıyoruz.

Son düzenleme:
Vakumlu paketi buzluktan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra paketi açıp demleme yapıyorum ve demlede en net fark ettiğim şey asiditenin yok olmuş olmasıyla birlikte, kahvenin demleme sırasında daha az köpürmesi ve aromaların çok arka planda kalması. Bu sefer 5.5 saat oda sıcaklığında bekletip açtığım Guatemala Jaguar zaten pek asidik değildi ancak hem demleme sırasında daha az köpürdü hem kötü koktu. İçilebilir bi sonuç var ama keyifli mi? Hayır...

Not: Paket sepsertti, dokununca çekirdekler oynamıyordu, hava yoktu.

Vakumlu paketi buzluktan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra paketi açıp demleme yapıyorum ve demlede en net fark ettiğim şey asiditenin yok olmuş olmasıyla birlikte, kahvenin demleme sırasında daha az köpürmesi ve aromaların çok arka planda kalması. Bu sefer 5.5 saat oda sıcaklığında bekletip açtığım Guatemala Jaguar zaten pek asidik değildi ancak hem demleme sırasında daha az köpürdü hem kötü koktu. İçilebilir bi sonuç var ama keyifli mi? Hayır...

Not: Paket sepsertti, dokununca çekirdekler oynamıyordu, hava yoktu.
Benimde vakumlayıp buzluğa kaldırdığım kahvelerimden birinde çimen tadı oluştu, ama ilginç bir şekilde aradan 1 hafta geçmesi ile kahve yeniden kendine geldi. Kavrum tarihi aynı olan ve aynı zamanda beraber kaldırdığım diğer bir cins çekirdek ise tat profili olarak her hangi kötü bir değişikliğe uğramadı. Her iki kahvenin de önerilen degassing süresi benzer olmasına rağmen böyle ilginç sonuçlar aldım.
Bana kalırsa her çekirdek farklı etkilenebiliyor bunun dışında degassingi tamamlanmadan(bahsi geçen çekirdeği kavrumunun 6. gününde buzluğa attım, tavsiye edilen süre 8-10 gün idi) hiç vakum/buzluk işine girmemek lazım.
Bir de 1 gece boyunca vakumu açmadan oda sıcaklığında erimesine izin vermek lazım diyorlar.

Benimde vakumlayıp buzluğa kaldırdığım kahvelerimden birinde çimen tadı oluştu, ama ilginç bir şekilde aradan 1 hafta geçmesi ile kahve yeniden kendine geldi. Kavrum tarihi aynı olan ve aynı zamanda beraber kaldırdığım diğer bir cins çekirdek ise tat profili olarak her hangi kötü bir değişikliğe uğramadı. Her iki kahvenin de önerilen degassing süresi benzer olmasına rağmen böyle ilginç sonuçlar aldım.
Bana kalırsa her çekirdek farklı etkilenebiliyor bunun dışında degassingi tamamlanmadan(bahsi geçen çekirdeği kavrumunun 6. gününde buzluğa attım, tavsiye edilen süre 8-10 gün idi) hiç vakum/buzluk işine girmemek lazım.
Bir de 1 gece boyunca vakumu açmadan oda sıcaklığında erimesine izin vermek lazım diyorlar.
Acaba desassing süresi tam bitince atmak dahamı mantıklı, bende bu ay vakumlayıp koymayı düşünüyorum.

Bende 4.5 aydan beri vakumla buzlukta saklıyorum kahveleri şu ana kadar hic tadı bozulmadı ilk andakı tadı nasılsa o tadı koruyan kahveler içtim

Arkadaşlar biliyorum biraz pahalı ama ben zwilling vakum başlangıç setinden ve 10 lu small boy vakum poşetlerden aldım indirimden. O haliyle 1300 tl tuttu. Ama inanılmaz memnunum. Telefon uygulaması var. Poşetlerinde barkod var (bu arada poşetler tek kullanımlık değil). Barkodu okutup fotoğrafını çekip etiketi ekleyip programa organize ediyorsun. Sonra buzluktan çıkarırken tekrar barkodu okutup hangi kahve olduğunu görüyorsun. Süper.

Dün bir buçuk sene önce vakumladığım kahvemi çıkarıp içtim, herhangi bir tat kaybı yoktu kahvede. Hatta probadorun meşhur çekirdeği Guetamala El boqueron. Lakin sorun yaşadığım kahveler olmadı mı filhakika oldu. Özellikle experimental fermentasyona sahip kahvelerde ya da fermentasyon süreci uzamış natural kahvelerde (Clean Cup'ın Los Hermanos kahvesi gibi) sirke hissiyatı artmış, diğer zarif aromalarda ise bariz kayıplar hissettim. Genel anlamda içilemeyecek fincanlar çıktı. Bunun sebebine gelecek olursak, sanırım bu kahveler nezdinde ev tipi vakum makineleri havayı atmak konusunda yetersiz kalıyor. Çünkü bildiğim kadarıyla ev tipi vakum makineleri içerideki havanın yaklaşık yüzde 80 ini dışarı atabiliyor. Bu da bu kahveler için ideal şartları sağlamıyor olabilir. Genel anlamda dondurmaktan memnunum ama dediğim gibi her kahve aynı tepkiyi vermiyor ve sürprizlere açık olmak gerekiyor.

Kahveyi torbaya koyduktan sonra dışarıdan saç kurutma mak. ile hafifçe ısıtsak, içerideki hava sıcakken torbayı sıkıca kapatmak suretiyle dondurucuya atarsak acaba vakum benzeri çözüm sağlanır mı?
2si1 arada içerken daha mı mutluyduk :) Dertlerimize dert ekledik ( ama kaliteli dert ) :)

Arkadaşlar biliyorum biraz pahalı ama ben zwilling vakum başlangıç setinden ve 10 lu small boy vakum poşetlerden aldım indirimden. O haliyle 1300 tl tuttu. Ama inanılmaz memnunum. Telefon uygulaması var. Poşetlerinde barkod var (bu arada poşetler tek kullanımlık değil). Barkodu okutup fotoğrafını çekip etiketi ekleyip programa organize ediyorsun. Sonra buzluktan çıkarırken tekrar barkodu okutup hangi kahve olduğunu görüyorsun. Süper.

Bende parça parça almıştım kapları, pompa yoktu. Bir el pompam var ayrıca vakum makinesinin hortumlu parçası da uyuyor. Poşetleri alıp bir uygulama iyi olabilir.

Küçük boy poşet 20x23cm yazıyor 250 gr kahveyi alıyor mu? yoksa orta boy mu daha uygun olur ?

Bende parça parça almıştım kapları, pompa yoktu. Bir el pompam var ayrıca vakum makinesinin hortumlu parçası da uyuyor. Poşetleri alıp bir uygulama iyi olabilir.

Küçük boy poşet 20x23cm yazıyor 250 gr kahveyi alıyor mu? yoksa orta boy mu daha uygun olur ?
Tamı tamına alıyor. Ama daha fazla almaz

Ekli dosyalar

• 036D3432-EDCB-4A2F-BD3B-589DF59D3D41.jpeg
    036D3432-EDCB-4A2F-BD3B-589DF59D3D41.jpeg
    34.1 KB · Görüntüleme: 98
Teşekkür ederim cevabınız için. Trendyol da148 tl ye buldum. Sipariş geçtim .

Vakum poşetleri genelde çok sağlam değil ? Onları tek seferlik et ve sebze vakumlamak için kullanıyorum. Sonuçta vakumladıklarınızın kokusu geçiyor ne kadar yıkasanız da .

Bunları sadece kahve de uygulayacağım. İyi oldu.

Teşekkür ederim cevabınız için. Trendyol da148 tl ye buldum. Sipariş geçtim .

Vakum poşetleri genelde çok sağlam değil ? Onları tek seferlik et ve sebze vakumlamak için kullanıyorum. Sonuçta vakumladıklarınızın kokusu geçiyor ne kadar yıkasanız da .

Bunları sadece kahve de uygulayacağım. İyi oldu.
Bunlar gelince de anlayacaksınız gayet sağlam. Zaten defalarca kullanılabiliyor. Uygulamayı da indirin. Çok kolaylaşıyor.

Yazıcısı olan varsa internette dynamic qr kod yazınca farkli siteler yazıyor, ücretsizleri de vardır elbet, kaydediyorsunuz qr kod içine vakum kavrum cekirdek bilgisi falan okut qr kodu mis
Bizimki biraz tembellikten , yoksa ben ona yazılımda yaparım ama . ihtiyaç 10 dan fazla olmaz tanesi 14 tl ye geliyor . Uğraştığına değmez :)

Geri