• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Afiyet olsun Eyüp Bey. 🙂 Güzel fotoğraf olmuş, turkuaz da canlı canlı gözüküyor fotoğraftan. ✌️

Vaktiniz varsa cumartesi günkü etkinliğe katılım için bana yazmayı unutmayın. 😇
Fotograf çekmek hobim ama çok acele çekildi, kahvenin lezzeti çok daha çekiciydi 🙂
Vaktiniz olursa bu adresten amatör fotogramlarıma bakabilirsiniz🙂

Fotograf çekmek hobim ama çok acele çekildi, kahvenin lezzeti çok daha çekiciydi 🙂
Vaktiniz olursa bu adresten amatör fotogramlarıma bakabilirsiniz🙂

Özellikle Budha(sanırım o)nın olduğu, Haliç'ten geçen kuşun olduğu, oldukça sisli karlı bir havada çekilmiş uzakta tek bir ağacın özellikle görüldüğü üç fotoyu çok beğendim. Vakit oldukça da daha detaylı bakarım. Emeklerinize, zevkinize sağlık. ✌️✌️

Espresso sever arkadaşlar, ana espresso olarak Brezilya Pink Star'ı sonunda satışa açtık. :)

Detaylar gönderi de var ama buradan da belirteyim. Pazartesi kavurma günü olduğu için pazartesiye kadar kavrulur kavrulmaz gönder siparişleri toplandıktan sonra kavrulup, salı günü siparişler çıkarılacaktır.

Tavsiye ettiğim gaz salınım süresi en az 2 haftadır.

Reçete videosu da gelecek ama gelene kadar alacaklar için çalıştığım kalibrasyonu yazayım.

18 gram kahve
40 mililitre espresso çıktısı
30-32 saniye demleme süresi

Daha detaylı bilgileri videoda veriyor olacağım. Denemelerimi Lelit Bianca'da, kalibrasyonu Lelit William değirmende yaptım. Bianca'da basınç değişimi yapmadım tam açık ayarda çalıştı basınç. Bianca'da da kavurmahanemizdeki Mara X'te olduğu gibi EB Lab duş başlığı ve portafiltre sepeti var. Kalibrasyon tarifleri cihazdan cihaza, sepet ve duş başlığından duş başlığına değişiklik gösterecektir. Kalibrasyon videosu Mara X ve DF 64 ile çekilecek, o video özelinde de kalibrasyonda minör değişiklikler olacaktır.

Şimdiden espresso sever dostlara keyifli kalibrasyonlar. :)

*Alternatif espresso için tavsiye almaya devam ediyorum kesin karar vermedim henüz. Tavsiyelerinizi bekliyorum. :)

Selamlar arkadaşlar.

1 Ekim Dünya Kahve Günü için bu gece 00:00'da başlayıp, 3 Ekim Pazar günü bitiminde sona erecek %15'lik bir indirim kodu tanımladık.

Kod: kırkyıllıkhatır

Bu süreçte Brezilya Pink Star Espresso harici, cuma gelen siparişler direkt kargoya verilecek. Stoğu olmadığı için Brezilya Pink Star Espresso haftaya salı günü kargolanacaktır.

Kahvelerimizi almış halen tüketenler ve bugünlerde alacak olanlara hatırlatma geçeceğim. Dünya Kahve Günü sonrası da olsa bu özel gün sebebiyle yapılan indirimlere bilgi deneyim paylaşımı namına anlam kazandıracaktır. 2 Ekim Cumartesi günü saat 20:30'da .çevrimiçi Zoom'da ve Youtube'da yayınlanacak Cupping buluşmamız olacak. Birlikte tadım yapıp kahvelerin profillemesi üstüne konuşacağız, soru cevap yapacağız.

Katılım sağlamak isteyenlerin orkunustel@kafeinkultur.com adresine isim ve soy isimlerini e posta olarak atmalarını rica ediyorum.

Etkinlik için gerekenler;

*Aynı boyda kaç çeşit kahveniz var ise onun sayısı kadar fincan
*Buzdağı su (bu suyu bulamayanlar da Erikli veya Nestle su ile katılım sağlayabilirler)
*Öğütüm değirmenlerinizin tavsiye edilen V60 ayarının başlangıcı
*Kaşık (Cupping kaşığı olmak zorunda değil. :))
*Tartı

Kahve su oranı: 12/200
Su sıcaklığı 94 C derece

Bu tarz çevrimiçi tadım etkinliklerini ilerleyen zamanlarda da yapmaya devam edeceğim. Benzer bir örneğini Kahve Kulübü olarak beraber Probador Colectiva alımında çevrimiçi olarak yapmıştık. Merak edenler kulübün Youtube kanalından yaptığımız tadımı inceleyebilirler.

Herkese keyifli günler diliyorum! :)

Son düzenleme:
Kelloo Haru'yu Clever'la demledim bugün. CMD 21 klik, Buzdağı 96-97 derece, 13 gr 200 ml. Önce su sonra kahveyi ekledim, kısa bir karıştırmanın ardından 2. dakika itibariyle kabuğu kırma ve 2.30 itibariyle de drawdown başlangıcı. Hoffmann'ın klasik tarifi yani. Açıkçası sonuç çok da güzel oldu. Yıkanmış bir kahve olmasına rağmen immersion ile beraber tatlılık daha fazla ön plana çıktı. Bu su sıcaklıklarıyla demlendiğinde ben bardağa döktükten sonra en az 2-3 dakika daha beklenmesini de tavsiye edebilirim. Başta da güzel olsa da aromalar kahvenin biraz soğumasıyla çok daha fazla açığa çıktı. Şeftali kesinlikle belirgin, bir de her içtiğimde çiçeğimsi bir şeyler anımsatıyor bu kahve bana. Tadım notlarında yasemin de var zaten. Benim için V60'la bile yarışır şu haliyle.

Kahvelerle alakalı sanıyorum en hoşuma giden şey, ki Orkun Bey genel tavsiyeler videosunda da bahsetmiş, parametre değişimlerine karşı toleranslarının çok yüksek olması. Kavrum profili daha ince öğütüme, daha sıcak suya, daha uzun demleme sürelerine karşı çok iyi cevap veriyor. Bazen farklı çekirdeklerde bıçakla keser gibi 90 dereceyi aştığınız an garip tatlar ortaya çıkmaya başlıyor. Son 2-3 gündür Kafein Kültür kahvelerini hep 96-98 derecelerle başlayarak demledim, tat olarak hiçbir bozulmaya rastlamadım. Öğütüm olarak Kenya'da ilk başlarda CMD ile 23 civarı kliklerin daha iyi olduğunu yazmıştım ama dün 20 klik ile bir kere daha denediğimde daha güzel olduğunu düşündüğüm bir profil çıktı ortaya. Kahvelerin bekledikçe tat profilinin oturmasıyla da alakalı olabilir bu. Olabildiğine en yavaş filtreleri kullanmak çok daha güzel sonuçlar veriyor gibi. Bununla alakalı başka bir örnek, La Tanairi'yi Kalita 155 ile CMD 19 klikte demledim. 60x4 ve nispeten inceye doğru giden bir öğütüm olmasına rağmen demleme 155'in akış hızının yüksek olmasıyla da 2:10 gibi bitti. Aromalar yerinde olsa da istediğim tatlılıktan biraz uzak kaldı fincan. Yarın 15-16 klik ile demleme fikirlerim var. Açıkçası kahvelerin sınırlarının nerede olduğunu keşfetmek açısından ilginç bir deneyim oluyor. Orkun Bey'in de dediği gibi, overextraction bu kahvelerle epey zor ulaşılabilir bir şey gibi gözüküyor.

Öncelikle @orkunustel Orkun beyi gerek YouTube gerekse bu başlık altında severek takip ediyoruz. Bir kahve sever olarak samimiyetiniz ve ilgi alakanızı için teşekkürler. Kafeinkültür için de hayırlı olsun başarılı olacağınızdan hiç şüphem yok.

Sitenizden Kenya Ichuga AB aldım ve bugün ilk demlememi yaptım. Asiditesi çok hoşuma gitti. Kavurum için teşekkürler. Yalnız ilk defa bir demlemede son 20 ml kala filtre tamamen tıkandı. Aşağıda demleme parametrelerini paylaşıyorum. Nedeni hakkında görüşünüz nedir? Son döküşten sonra 3-4 defa spin yaptım bunun etkisi olabilir mi?

CMD 23 klik, buzdağı 94 derece, Cafec TH3, 16 gr kahve 250 gr su, döküş: 70-50-65-65. Tıkanma süresi 2:35

Kelloo Haru'yu Clever'la demledim bugün. CMD 21 klik, Buzdağı 96-97 derece, 13 gr 200 ml. Önce su sonra kahveyi ekledim, kısa bir karıştırmanın ardından 2. dakika itibariyle kabuğu kırma ve 2.30 itibariyle de drawdown başlangıcı. Hoffmann'ın klasik tarifi yani. Açıkçası sonuç çok da güzel oldu. Yıkanmış bir kahve olmasına rağmen immersion ile beraber tatlılık daha fazla ön plana çıktı. Bu su sıcaklıklarıyla demlendiğinde ben bardağa döktükten sonra en az 2-3 dakika daha beklenmesini de tavsiye edebilirim. Başta da güzel olsa da aromalar kahvenin biraz soğumasıyla çok daha fazla açığa çıktı. Şeftali kesinlikle belirgin, bir de her içtiğimde çiçeğimsi bir şeyler anımsatıyor bu kahve bana. Tadım notlarında yasemin de var zaten. Benim için V60'la bile yarışır şu haliyle.

Kahvelerle alakalı sanıyorum en hoşuma giden şey, ki Orkun Bey genel tavsiyeler videosunda da bahsetmiş, parametre değişimlerine karşı toleranslarının çok yüksek olması. Kavrum profili daha ince öğütüme, daha sıcak suya, daha uzun demleme sürelerine karşı çok iyi cevap veriyor. Bazen farklı çekirdeklerde bıçakla keser gibi 90 dereceyi aştığınız an garip tatlar ortaya çıkmaya başlıyor. Son 2-3 gündür Kafein Kültür kahvelerini hep 96-98 derecelerle başlayarak demledim, tat olarak hiçbir bozulmaya rastlamadım. Öğütüm olarak Kenya'da ilk başlarda CMD ile 23 civarı kliklerin daha iyi olduğunu yazmıştım ama dün 20 klik ile bir kere daha denediğimde daha güzel olduğunu düşündüğüm bir profil çıktı ortaya. Kahvelerin bekledikçe tat profilinin oturmasıyla da alakalı olabilir bu. Olabildiğine en yavaş filtreleri kullanmak çok daha güzel sonuçlar veriyor gibi. Bununla alakalı başka bir örnek, La Tanairi'yi Kalita 155 ile CMD 19 klikte demledim. 60x4 ve nispeten inceye doğru giden bir öğütüm olmasına rağmen demleme 155'in akış hızının yüksek olmasıyla da 2:10 gibi bitti. Aromalar yerinde olsa da istediğim tatlılıktan biraz uzak kaldı fincan. Yarın 15-16 klik ile demleme fikirlerim var. Açıkçası kahvelerin sınırlarının nerede olduğunu keşfetmek açısından ilginç bir deneyim oluyor. Orkun Bey'in de dediği gibi, overextraction bu kahvelerle epey zor ulaşılabilir bir şey gibi gözüküyor.
Bazı kahveler immersiona daha çok yakışıyor. Ben v60 ile uğraşmaktan ve deneme yapmaktan çok zevk aldığım için bazen immersion demleme yapmayı unutuyorum 😅 kelloo'yu immersion deneyeceğim yarın 🙂

Bazı kahveler immersiona daha çok yakışıyor. Ben v60 ile uğraşmaktan ve deneme yapmaktan çok zevk aldığım için bazen immersion demleme yapmayı unutuyorum 😅 kelloo'yu immersion deneyeceğim yarın 🙂
Kesinlikle, ben de çoğu zaman kendimi aynı durumda buluyorum. Sanki Clever her zaman tembel işiymiş ya da V60'a kıyasla kahvenin hakkını tam anlamıyla veremez gibi bir algıya da kapıldığımız olabiliyor zannediyorum. Bazı günler kendimi şartladığım oluyor, bugün sadece bir V60 hakkım var, diğer iki demlemeyi Clever veya başka bir şeyle yapacağım :D

Açık kavurmanın azizliği. 😅 Gaz salınım süresi uzun (eksisi), lezzet ömrü uzun (artısı), iyi çözmek için biraz daha uğraş gerekiyor (eksi sayılmaz ama alışıldıktan farklı), fazla ekstrakte (overextraction) etmek çok zor (artı). 🙂

İmersiyon yöntemler açık kavurmanın dostu. Keza stabil yüksek sıcaklıkla demleyen filtre kahve makineleri de öyle. İmersiyonu sevelim, sevdirelim. 🙂 Ayrıca işten gelen yorgun insanın dostudur Clever diyorum hep. 🙂

La Tanairi özelinde yoğunluk sebebiyle henüz yeni yeni özel reçete denemelerine başlayabildim. Fermantasyonu kaynaklı su tutuşu kavurma açık olduğu halde dahi az. Ondan ince ayarlarda normal sürelere ulaşabilirsiniz, tatlılığı o takdirde yakalayabilirsiniz. Kalita 155 hele hızlı akışıyla ünlü, ince öğütümden korkmayın. 🙂 Tabi kanallamaya sebebiyet verecek kadar da ince öğütmemenizi tavsiye ederim.

Çok güzel yorumlamışsınız ve deneyimlerinizi paylaşmışsınız. Ellerinize emeğinize sağlık. ☕

Öncelikle @orkunustel Orkun beyi gerek YouTube gerekse bu başlık altında severek takip ediyoruz. Bir kahve sever olarak samimiyetiniz ve ilgi alakanızı için teşekkürler. Kafeinkültür için de hayırlı olsun başarılı olacağınızdan hiç şüphem yok.

Sitenizden Kenya Ichuga AB aldım ve bugün ilk demlememi yaptım. Asiditesi çok hoşuma gitti. Kavurum için teşekkürler. Yalnız ilk defa bir demlemede son 20 ml kala filtre tamamen tıkandı. Aşağıda demleme parametrelerini paylaşıyorum. Nedeni hakkında görüşünüz nedir? Son döküşten sonra 3-4 defa spin yaptım bunun etkisi olabilir mi?

CMD 23 klik, buzdağı 94 derece, Cafec TH3, 16 gr kahve 250 gr su, döküş: 70-50-65-65. Tıkanma süresi 2:35
Çalkalamanızın büyük etkisi vardır. Benim şampiyonada ikinci olduğum sene finalde yaşadığım problemi yaşamışsınız. Tim Wendelboe kahvesi olup, özellikle o sene kahveyi fazladan fazladan ajite edici şeyler yaptığım için ufak bir sarsılmada filtrelerim tıkanmıştı. 🥲

Kenya yıkanmış, yoğunluğu nispeten yüksek su direnci de olan bir kahve. Bir sonraki sefere çalkalama yapmamanızı tavsiye ederim. Süre 3:30 ları görüyorsa da kalınlaştırabilirsiniz değirmeninizi.

Güzel dilekleriniz ve desteğiniz için de teşekkür ederim. 🙂

Aynı mentalitedeyiz. 🙂

Yorgun olmadıkça özellikle uğraşasım geliyor V60 ile demlemelerde, aşırı keyifli oluyor. Hatalı bişeyler çıkarsa dahi bişeyler öğrendiğim için de ayrı keyif alıyorum. Ama imersiyon sevgimiz bu kavurmalarla da artacak gibi duruyor. ☕☕

Kesinlikle, ben de çoğu zaman kendimi aynı durumda buluyorum. Sanki Clever her zaman tembel işiymiş ya da V60'a kıyasla kahvenin hakkını tam anlamıyla veremez gibi bir algıya da kapıldığımız olabiliyor zannediyorum. Bazı günler kendimi şartladığım oluyor, bugün sadece bir V60 hakkım var, diğer iki demlemeyi Clever veya başka bir şeyle yapacağım :D
Clever'ın sloganını unutmayalım. "Good consistent coffee made simple." 🙂

Hakkını tam anlamıyla vermez demeyelim de, özellikle yarışma düzeyinde reçete çalışıyorsanız, fazla oynanabilir bir ekipmanla bir kahveyi ne denli iyi ya da kötü çıkarabileceğinizi görüyorsunuz.

İmersiyonda kahve olması gerektiği kadar oluyor. Ne eksik ne fazla. Cupping'de öyledir ya.

Etiyopya sever birisine başka bir memleket sevdirecek hangi kahvenizi önerirsiniz. Bol süprizli bir kahve arıyorum.
Bol sürprizli bir kahve olmayabilirler belki ama Honduras'ta yetişmiş Catuailerin, Catuai olmasına rağmen iyi tarım ve iyi işleme ile kompleksleşebileceklerinin kanıtı olduklarını düşündüğüm için Caballero #5 ve Caballero La Tanairi'yi öneririm. 🙂

Deneme olsun az az olsun derseniz Latin Amerika Numune seti var sitemizde, ona da bakabilirsiniz. Ayrıca özlenen eski dost (bunu meslektaş bir arkadaşım söyledi 😅) statüsü kazanmış Kenya Ichuga AB var. Gerçekten keyifli bir Kenya'dır.

Elimdeki kahveler bitmek üzere, yeniden sipariş geçmeyi düşünüyorum. Kenya’yı çok beğendim o yüzden onu yeniden alırım. La Tanairi beğendim ama tam potansiyelini ortaya çıkaramadım gibi hissediyorum o yüzden bir kere daha sipariş versem mi emin olamadım. Akşam kalan son 16 gram ile demleme yapıp karar vereceğim. Son olarak Etiyopya’yı 50 gram deneyip beğenmiştim, onu da sepete ekleyeceğim.

clever ile direkt bardağa demliyorsanız eğer, bardakta 2-3 dakika bekleme yapmak yerine döküş tamamlandığında filtreyi çöpe atıp bardaktaki kahveyi tekrar clevera aktarmayı ve sonrasında cleverı bardağın üzerine koyup demlemeyi tamamlayabilirsiniz. bu sayede kahve havalanacak, daha iyi karışacak ve bir miktar da soğuyacaktır.

kendi fikrimmiş gibi yazdım ama european coffee trip'in videosunda görmüştüm.

Espresso sever arkadaşlar, ana espresso olarak Brezilya Pink Star'ı sonunda satışa açtık. :)

Detaylar gönderi de var ama buradan da belirteyim. Pazartesi kavurma günü olduğu için pazartesiye kadar kavrulur kavrulmaz gönder siparişleri toplandıktan sonra kavrulup, salı günü siparişler çıkarılacaktır.

Tavsiye ettiğim gaz salınım süresi en az 2 haftadır.

Reçete videosu da gelecek ama gelene kadar alacaklar için çalıştığım kalibrasyonu yazayım.

18 gram kahve
40 mililitre espresso çıktısı
30-32 saniye demleme süresi

Daha detaylı bilgileri videoda veriyor olacağım. Denemelerimi Lelit Bianca'da, kalibrasyonu Lelit William değirmende yaptım. Bianca'da basınç değişimi yapmadım tam açık ayarda çalıştı basınç. Bianca'da da kavurmahanemizdeki Mara X'te olduğu gibi EB Lab duş başlığı ve portafiltre sepeti var. Kalibrasyon tarifleri cihazdan cihaza, sepet ve duş başlığından duş başlığına değişiklik gösterecektir. Kalibrasyon videosu Mara X ve DF 64 ile çekilecek, o video özelinde de kalibrasyonda minör değişiklikler olacaktır.

Şimdiden espresso sever dostlara keyifli kalibrasyonlar. :)

*Alternatif espresso için tavsiye almaya devam ediyorum kesin karar vermedim henüz. Tavsiyelerinizi bekliyorum. :)

Selam Orkun Bey, öncelikli olarak hayırlı olsun beklediğimiz haber geldi sonunun da, inşallah en kısa zamanda sipariş vereceğim, kimse yoğurdum ekşi demez ama sizin samimiyetinize binaen, siz espresso yorumunuzu nasıl buldunuz, deneyiminizi paylaşırsanız makbule geçer.

Kelloo Haru 7-10 günde tat olarak otururken Tanairi için aşağı yukarı 20 gün gerekti.

Satın alanların aklında bulunması iyi olur.
Kahve özelinde deneyim paylaşımları hepimiz adına oldukça verimli duruyor. Elimizdeki dinlenmiş stoktan özellikle bir önceki stok olan 9 eylül stoğundan kahve varsa (Kenya'da bitti, La tanairi son 4 Paket kaldı.) almaktan çekinmeyin. Zira yarışma kahvemden de örnekleyeyim Tim Wendelbo Honduras Caballero Gesha'yı da yarışmada 16-19. Günleri arasında servis etmeyi planlıyorum. 🙂

Elimdeki kahveler bitmek üzere, yeniden sipariş geçmeyi düşünüyorum. Kenya’yı çok beğendim o yüzden onu yeniden alırım. La Tanairi beğendim ama tam potansiyelini ortaya çıkaramadım gibi hissediyorum o yüzden bir kere daha sipariş versem mi emin olamadım. Akşam kalan son 16 gram ile demleme yapıp karar vereceğim. Son olarak Etiyopya’yı 50 gram deneyip beğenmiştim, onu da sepete ekleyeceğim.

La Tanairi özelinde henüz yoğunluk sebebiyle yeni reçete çalışmaya başlayabildiğim için şunu tavsiye edebilirim şimdilik, yukarıda da belirtmiştim, La Tanairi özelinde kahveyi ince öğütebilirsiniz. Natürelde fermantasyon süresi kaynaklı tahminim, kahve açık kavrulmuş olsa dahi su direnci az. 02:30-02:40 gibi tatlılık yakalanabiliyor kahvede bu yöntemle.

Brezilya
Pink Star​

Yöre: Brezilya, Sul de Minas
Üretici: Kooperatif/Çeşitli Üreticiler
Sahibi: Cooxupe Üyeleri (12000 Çiftçi)
işlem: Natürel
Varyete: Çeşitli Varyeteler (Harman Varyeteler)
Rakım: 750 – 1100 m
Hasat: 2020 – 2021
Tedarikçi: Sucafina Specialty
Profil: Filtre
Tadım Notları: Çikolata, Fındık, Tütün

Şimdi bu çekirdek nitelikli oluyor mu? Üretilen çiftlik belli değil? Varyete belli değil?

Geri