• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İndirimi kaçırdım diye üzülürken hediyesiyle geldi , teşekkürler @orkunustel . Ben de üç haftayı tamamlayınca kahveleri tatmayi planlıyorum :)
Paketlemenin ekolojik olması, çöp yaratmadan kargoda sağa sola dağılmaması güzel olmuş , bu yönünüzü de tebrik ediyorum.
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. :)

Ne zaman aldınız bilmiyorum ama ikram kısmını siz söyleyene kadar sürpriz kalsın istemiştim. Bu hafta boyunca tüm müşterilerimize ufak çaplı ikramlarım olacak. Bu da kahve gününün hatrına sürprizdi. Bozuldu olsun. :)

Size ve herkese afiyet olsun. :)

alternatif ürün
Linkteki ürün ben nitelikliyim. Türüm bu, bu çiftlikte üretildim. Çiftçim bu diyor. Demek istediğim bu. Sadece sca puanı nitelikli yapmaya yetmemeli bi ürünü. Yoksa starbucks kahveleri sca'dan 80 üstü puan almayı istese başarır çok kolay. Bu onu nitelikli yapacak mı?
Adem Bey bahsettiğim gibi arzu ederseniz Sucafina'dan ya da Cooxupe'den birileri gelene kadar canlı yayına sorularınızı, şikayetlerinizi kendilerine de iletebilirsiniz.

Marka üzerinden örneklemeyelim, küresel kabulü olan SCA Cupping Protokolünde sadece aroma, lezzet, asidite, gövde ve bitiş üzerinden kahvelerin puanlanmadığını, aynı zamanda birlik, tatlılık, berraklık ve denge üzerinden puanlandığını da belirtmiştim. Kaldı ki tek çiftlik tek varyete olan onlarca ticari kahve tattım Kolombiya'da özellikle, kahvenin takip edilebilirliği direkt olarak nitelikli olduğu anlamına gelmez. Sadece Brezilya değil kooperatif ve harman varyete örnekleri özellikle Kenya ve Etiyopya'da da oldukça fazla. Hatta bu kahvelerin bir çoğu 88 ve üstü puanlar da alıyorlar. Harman varyetelerde Kenyalarda özellikle oldukça fazla 4-5 varyete harmanı giriyor kahvelere, Ruiru 11, SL28, SL34, Kent gibi. Daha fazla harman edilen varyeteler de oluyor bu kahvelere çokluk sebebiyle tedarikçi sitesinde yazılıyor ya da detaylı broşürlerde veriliyor bilgisi. Etiyopya özelinde Heirloom dediğimiz bir varyete değil, onlarca varyetenin karışımı olan kahve. Bu heirloomlar da genel olarak kooperatiflerden yine 10000lerce çiftçinin ortak üretimi olarak önce resmi görevi tadım olan kişilere sonra tedarikçilerin dağıtım depolarına sonra bizlere ulaşıyor.

Bir kahvenin bir çiftlik kahvesi olması bir çok çiftliğin kahvesi olması arasında nitelik farkını bizler değil görevi bunu resmileştirmek olan kahve profesyonelleri yapıyor. Sistemin kendisine de eleştiriniz var, eleştirel yaklaşımınıza, eleştirilerinizi saygıyla karşılıyorum. Tamamı ile sistem eleştirinizi CQI ve SCA'e yazabilirsiniz. Nitelikli tanımları onlar tarafından belirleniyor bizler tarafından değil.

Ne zamandır Aeropress'le demleme yapmıyordum, bugün Kenya ile Senor Gesha'nın tarifini denedim:

15 gr - 240 ml su
CMD 20 klik
Buzdağı 95-96 derece

Inverted Aeropress'e kahveyi koyduktan sonra üstüne tek seferde bütün suyu ekledim. 4-5 defa karıştırıp 1 dakika demlenmeye bıraktım. 1. dakika itibariyle kapağı takıp ters çevirdikten sonra epey yavaş bir şekilde pressledim. Yaklaşık 2.30 civarı demleme bitti. Daha temiz bir fincan için iki adet filtre kullandım. Aeropress olsun da bu kadar berrak bir fincan çıksın, ne yalan söyleyeyim şaşırttı. Elma, limon, turunçgil kekremsiliği, Allah ne verdiyse vardı. Immersion falan ama asidite de beklediğimin üstündeydi. Kahveler kesinlikle bekledikçe açılıyor. 22 gün olmuş ama daha yeni yeni prime dönemine ulaşıyor gibi.
Tim Wendelboe da barında sipariş olarak genellikle Aeropress demletiyor. Tabi Aeropresss Dünya Şampiyonasını bulmalarıyla da alakası vardır illa ki ama açık kavurma stillerine sahip kahveler Aeropress de de oldukça güzel çıkıyor sanırım. Şahsen Aeropress pek yapmam, denemem. Siz böyle güzel anlatınca eve bir tane alıp denemek istedim. :)

Kahvelerimizin profilleriyle imersiyon yöntemler oldukça uyuştu gözüken o ki. Şampiyona sonrası imersiyon videolarının yolu gözüktü bana öyleyse. :)

Kısmen @ademuysal ♣ 'a hak veriyorum. "Harman varyete olması" önemli değil, "binlerce çiftçi olması" da önemli değil. Bunu anladık. Ancak bir de tüm kavurcuların hep bir ağızla söylediği "puanlar" da önemli değil. E ne önemli?

Takip edilebirliği düşük nitelikli kahveler için bunlar "SCA'nın nitelik tanımı, bizlik değil" diyorsunuz ama yine SCA profesyonellerinin resmileştirdiği puanları da saklıyorsunuz. Ve biz bunları çoğu zaman ya öğrenemiyoruz ya da öğrenmek için şirinlik yaparak sormamız gerekiyor. (Örnek olarak websitelerinde kahvelerinin puanı yazmayan 10 kavurucuya puan bilgisi almak için e-posta attım, 3 cevap geldi, 2'si bilgi verdi, 1'i reddetti kalan 7'sinden haber yok.)

Bu, kahvelerin sayfasında puanları belirtmeyen tüm kavuruculara yönelik bir eleştiridir. Ne yazık ki önceki sayfalarda bilgi vermiş olmanıza rağmen bu puanları önemsemediğinizi söylediğiniz ve sitenizdeki künyelere yazmadığınız için sizi de kapsıyor Orkun Bey.

Kısmen @ademuysal ♣ 'a hak veriyorum. "Harman varyete olması" önemli değil, "binlerce çiftçi olması" da önemli değil. Bunu anladık. Ancak bir de tüm kavurcuların hep bir ağızla söylediği "puanlar" da önemli değil. E ne önemli?

Takip edilebirliği düşük nitelikli kahveler için bunlar "SCA'nın nitelik tanımı, bizlik değil" diyorsunuz ama yine SCA profesyonellerinin resmileştirdiği puanları da saklıyorsunuz. Ve biz bunları çoğu zaman ya öğrenemiyoruz ya da öğrenmek için şirinlik yaparak sormamız gerekiyor. (Örnek olarak websitelerinde kahvelerinin puanı yazmayan 10 kavurucuya puan bilgisi almak için e-posta attım, 3 cevap geldi, 2'si bilgi verdi, 1'i reddetti kalan 7'sinden haber yok.)

Bu, kahvelerin sayfasında puanları belirtmeyen tüm kavuruculara yönelik bir eleştiridir. Ne yazık ki önceki sayfalarda bilgi vermiş olmanıza rağmen bu puanları önemsemediğinizi söylediğiniz ve sitenizdeki künyelere yazmadığınız için sizi de kapsıyor Orkun Bey.
Cupping puanlarını soran beyefendinin düşündüğü gibi düşündüğümü söylemiştim. Sebebi ise şudur. Cupping puanları puanları yazacak ekibin, ekiplerin atölyelerinde bulunan numune kavurucuda tüm kahheler tek profilde kavrulduktan sonra yazılır. Amaç kahvenin cupping protokolünde yazan tüm öğelerinden toplamda kaç puan alacağıdır ki kahve piyasada değerinden işlem görebilsin.

Kahveler kavurucularca profillendikten sonra kahvenin puanlanmış halinin profilinde olmadığından zaten aynı kondüsyonda değildir. Sonrasında başka bir yetkili profesyonel profilin kahveye uyumluluğuna göre daha iyi ya da uyumsuzluğuna göre daha kötü puan verebilir. Toplamda puanın esas amaçlarından birisi piyasada değerinden işlem görmesidir bahsettiğim gibi. Puan yazmamamın sebebi buydu. Ancak bana hem forumdan, hem özelden, hem sosyal medyadan hem e postadan hangi arkadaşımız ne sordu ise anında cevap veririm bilenleriniz biliyor beni. Puan sorulduğu zaman da direkt yanıtladım. İnanmayanlarınız olabilir, Nordic Approach ve Sucafina'ya yine puanların teyiti için e posta atabilirler. Hatta 10 ekimde Sucafina ekibi Türkiye'ye geliyor. Eğer kavurmahanemizde bir toplantı yaparsak, kendilerine sorarım önceden, müşterilerle bir buluşma yapılıp soru cevap da yapılabilir. Kendilerine de birebir sorarak da teyitleşebilirsiniz. Nordic Approach ve Sucafina'ya da güvenmeme durumu için üretici, kooperatif yöneticisi bilgileri de bunun için var. Çoğu üretici ve kooperatifin Instagram'ı ve internet sitesi var. Kendilerine de ulaşıp sorabilirsiniz.

Eleştirinizi önemsiyorum her eleştiriyi önemseyeceğim gibi. Talep puanların yayınlanması yönünde sitede puanları yayınlayacağım pazartesi gününden itibaren.

Eleştirel ve yapıcı tavrınız için teşekkür ederim. 🙏

Cupping puanlarını soran beyefendinin düşündüğü gibi düşündüğümü söylemiştim. Sebebi ise şudur. Cupping puanları puanları yazacak ekibin, ekiplerin atölyelerinde bulunan numune kavurucuda tüm kahheler tek profilde kavrulduktan sonra yazılır. Amaç kahvenin cupping protokolünde yazan tüm öğelerinden toplamda kaç puan alacağıdır ki kahve piyasada değerinden işlem görebilsin.

Kahveler kavurucularca profillendikten sonra kahvenin puanlanmış halinin profilinde olmadığından zaten aynı kondüsyonda değildir. Sonrasında başka bir yetkili profesyonel profilin kahveye uyumluluğuna göre daha iyi ya da uyumsuzluğuna göre daha kötü puan verebilir. Toplamda puanın esas amaçlarından birisi piyasada değerinden işlem görmesidir bahsettiğim gibi. Puan yazmamamın sebebi buydu. Ancak bana hem forumdan, hem özelden, hem sosyal medyadan hem e postadan hangi arkadaşımız ne sordu ise anında cevap veririm bilenleriniz biliyor beni. Puan sorulduğu zaman da direkt yanıtladım. İnanmayanlarınız olabilir, Nordic Approach ve Sucafina'ya yine puanların teyiti için e posta atabilirler. Hatta 10 ekimde Sucafina ekibi Türkiye'ye geliyor. Eğer kavurmahanemizde bir toplantı yaparsak, kendilerine sorarım önceden, müşterilerle bir buluşma yapılıp soru cevap da yapılabilir. Kendilerine de birebir sorarak da teyitleşebilirsiniz. Nordic Approach ve Sucafina'ya da güvenmeme durumu için üretici, kooperatif yöneticisi bilgileri de bunun için var. Çoğu üretici ve kooperatifin Instagram'ı ve internet sitesi var. Kendilerine de ulaşıp sorabilirsiniz.

Eleştirinizi önemsiyorum her eleştiriyi önemseyeceğim gibi. Talep puanların yayınlanması yönünde sitede puanları yayınlayacağım pazartesi gününden itibaren.

Eleştirel ve yapıcı tavrınız için teşekkür ederim. 🙏
Eğer siz söylüyorsanız benim için başka bir kaynağa gerek yoktur. Güven problemi elbette yok. Ben hiçbir kavurucunun da yalan söylediğini hiçbir zaman düşünmedim, sadece puanları söylemediklerini belirttim.

Puanları yazacağınızı söylemeniz de samimiyetinizi bir kez daha gösterdi. Ben teşekkür ederim güzel cevabınız için :)

Eğer siz söylüyorsanız benim için başka bir kaynağa gerek yoktur. Güven problemi elbette yok. Ben hiçbir kavurucunun da yalan söylediğini hiçbir zaman düşünmedim, sadece puanları söylemediklerini belirttim.

Puanları yazacağınızı söylemeniz de samimiyetinizi bir kez daha gösterdi. Ben teşekkür ederim güzel cevabınız için :)
Yapıcı olan elimde olup çözebileceğim her eleştiriyi olumlu yönde kendimizi, markamızı geliştirmek için elimden geleni yaparım. Zor, yoğun bir dönemde açıldık hem fuar hem dünya şampiyonam, hem Procolombia ile ithalat işleri için Dubai derken bazı verdiğim sözleri tam anında yerine getiremediğimin de farkındayım. Bu noktaları tüm sözlerimi yerine getirene kadar özelden ve buradan tam özveri ile çalışarak yardımcı olmaya çalışıyorum, dünya şampiyonası sonrası da daha hızlı ve verimli bir şekilde verdiğim tüm yayın, paylaşım sözlerimin tamamı daha hızlı şekilde hayata geçireceğim. Bu süreçte hepinize desteği ve anlayışı için çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca bana güveniniz için de çok teşekkür ederim. 🙏😇

Adem Bey bahsettiğim gibi arzu ederseniz Sucafina'dan ya da Cooxupe'den birileri gelene kadar canlı yayına sorularınızı, şikayetlerinizi kendilerine de iletebilirsiniz.

Marka üzerinden örneklemeyelim, küresel kabulü olan SCA Cupping Protokolünde sadece aroma, lezzet, asidite, gövde ve bitiş üzerinden kahvelerin puanlanmadığını, aynı zamanda birlik, tatlılık, berraklık ve denge üzerinden puanlandığını da belirtmiştim. Kaldı ki tek çiftlik tek varyete olan onlarca ticari kahve tattım Kolombiya'da özellikle, kahvenin takip edilebilirliği direkt olarak nitelikli olduğu anlamına gelmez. Sadece Brezilya değil kooperatif ve harman varyete örnekleri özellikle Kenya ve Etiyopya'da da oldukça fazla. Hatta bu kahvelerin bir çoğu 88 ve üstü puanlar da alıyorlar. Harman varyetelerde Kenyalarda özellikle oldukça fazla 4-5 varyete harmanı giriyor kahvelere, Ruiru 11, SL28, SL34, Kent gibi. Daha fazla harman edilen varyeteler de oluyor bu kahvelere çokluk sebebiyle tedarikçi sitesinde yazılıyor ya da detaylı broşürlerde veriliyor bilgisi. Etiyopya özelinde Heirloom dediğimiz bir varyete değil, onlarca varyetenin karışımı olan kahve. Bu heirloomlar da genel olarak kooperatiflerden yine 10000lerce çiftçinin ortak üretimi olarak önce resmi görevi tadım olan kişilere sonra tedarikçilerin dağıtım depolarına sonra bizlere ulaşıyor.

Bir kahvenin bir çiftlik kahvesi olması bir çok çiftliğin kahvesi olması arasında nitelik farkını bizler değil görevi bunu resmileştirmek olan kahve profesyonelleri yapıyor. Sistemin kendisine de eleştiriniz var, eleştirel yaklaşımınıza, eleştirilerinizi saygıyla karşılıyorum. Tamamı ile sistem eleştirinizi CQI ve SCA'e yazabilirsiniz. Nitelikli tanımları onlar tarafından belirleniyor bizler tarafından değil.
Tabiki de eleştirelim. Herşeyi sorgulayalım. Sizin sitenizi açtım. Bu kahveyi buldum. Forumdan haberim yok. Bu kahveninin sayfasındaki bilgiler nitelikli demeye yetmiyor. çiflik yok, varyete yok, sca puanı da yok.(ki sca puanı çok bir şey ifade etmiyor) Kahve dünyasının Kolombiya kahvesi ile aynı oranda bilgi var sitenizde. Denemedim kahvenizi, tadına lafım yok. Ama siz satıcı değil de alıcı olsanız alır mısınız bu kahveyi.

Brezilya​

Pink Star​

Yöre: Brezilya, Sul de Minas
Üretici: Kooperatif/Çeşitli Üreticiler
Sahibi: Cooxupe Üyeleri (12000 Çiftçi)
işlem: Natürel
Varyete: Çeşitli Varyeteler (Harman Varyeteler)
Rakım: 750 – 1100 m
Hasat: 2020 – 2021
Tedarikçi: Sucafina Specialty
Profil: Filtre
Tadım Notları: Çikolata, Fındık, Tütün

Tabiki de eleştirelim. Herşeyi sorgulayalım. Sizin sitenizi açtım. Bu kahveyi buldum. Forumdan haberim yok. Bu kahveninin sayfasındaki bilgiler nitelikli demeye yetmiyor. çiflik yok, varyete yok, sca puanı da yok.(ki sca puanı çok bir şey ifade etmiyor) Kahve dünyasının Kolombiya kahvesi ile aynı oranda bilgi var sitenizde. Denemedim kahvenizi tadına lafım yok. Ama siz satıcı değil de alıcı olsanız alır mısınız bu kahveyi.
Adem Bey tekrarlıyorum ancak belirtmiş olayım. Etiyopya ve Kenya kahvelerinden örnekledim. Elimizdeki Etiyopya kahvesi iki spesifik varyetenin harmanıdır ancak diyelimki elimizdeki Etiyopya Kelloo Haru Heirloom olsun. Etiyopya Kelloo Haru Kanketi istasyonunun kahvesidir. İstasyon kendi çiftlikleri de olması ile beraber kooperatif olarak çalışıp ortak ürünü sunuyor. Varyetede heirloom olsaydı bu kahve de kooperatif ürünü olduğu için o niteliksiz kahve mi olurdu?

Bakın sizi anladığım kadarı ile, SCA'in ve CQI'ın hemen hemen bir çok belirlediği kritere karşısınız. Bunun mercii ben değilim. Direkt bu iki kuruluşa kendiniz yazın, tavsiyelerinizi belirtin.

Kolombiya dediniz, forumda ve sektörde emeği yıllardır bulunan sevgili Şerif Hocam ve sevgili Aslı Yaman kadar çiftlik ziyareti deneyimim olmasa da özellikle Kolombiya'da 10 gün 30'un üstünde üretici, kooperatif ve aracı firma ile toplantı, tadımlar yapmış, küçük, orta ve büyük ölçekte üç farklı çiftlik ziyareti yapmış (Capilla del Rosario, Cafe La Morelia, La Palma y El Tucan) birisiyim. Ayrıca Honduras kahvelerimizi üreten Caballero ailesi ile de yarışma kahvelerimi üreten çiftlik olmaları sebebi ile senelerdir süre gelen bir arkadaşlığım mevcut. Bu deneyimlerimi vloglarla da paylaşıp aktardım. Çeşitli görüştüğüm çiftlikler arasında tek varyete ticari kahve de üreten, aynı varyetenin iyi puanı almış lotunu nitelikli olarak satan çiftlikler de var. Bunlardan biri Cafe La Morelia'dır. İki segment biri ticari biri nitelikli iki Catuai üretir. Aynı çiftliğin aynı varyete üretimi bir lot ve seri nitelikli iken biri ticari. Ticari olan Catua'sinin de üreticisine, varyetesine kadar takip edebiliyoruz, nitelikli olanı da. Burada nitelikli kahveyi nitelikli kahve yapan durum bir varyete, tek varyete, tek çiftçi üretimi olması değildir. Zira içtiğimiz kahvelerin dünyada belki yüzde elliden fazlası kooperatiflerin ürettiği nitelikli kahvelerdir.

Gelelim Brezilya Pink Star'a. Neden böyle bir kahve de seçtiğimi hem vloglarda hem sitede bildirdim ancak anlatayım. Asidite sevmeyen, daha alışık tatlar arayan, kahve dükkanı ise veyahut ev baristası ise kalibrasyonu bütçe yakmayacak espresso arayanlara ortalama fiyatlı, tadı temiz, berrak olacak bir kahve arıyorduk, bunun için Sucafina ve Nordic Approach tarafından gönderilen dört cupping yaptık. Bu bahsettiğim kriterlerde bu kahveyi beğendik. Listedeki beş kahve çeşitli damak zevklerine uyacak şekilde seçildi.

Benim anlatıma güvenmeyebilirsiniz, CQI ve SCA'i de belki muhattap almayabilirsiniz. Ben künye bilgilerini sundum. Tedarikçi bilgilerini verdim, kooperatif bilgilerini verdim. Üreticilerle müşteri buluşmaları dahi yapmaya başladım. Yine de bana güvenmeyebilirsiniz saygı duyarım. Bir zorundalığınız da yok. Ancak bu kısımdan sonrası taleplerinizi bahsettiğim merciilere iletin rica ediyorum. Zira sorduklarınızın ben de daha ileri bir çözümü mevcut değil. Bana fikrimi sormuştunuz alır mıydınız diye, eğer bahsettiğim gibi asidite sevmeyen, daha alışıldık tatlar arayan veyahut ortalama fiyatlı espresso arayan bir müşteri isem alırdım. Bunu satıcı taraf ben olduğum için söylediğimi iddia edeceksiniz belki de bilmiyorum ancak forumda 1,5 yıldır ticari kimliğim olmadan öncesidir bilgi paylaşımı yapıyorum. Bu tarz konularda beni bilen hemen hemen benimle iletişime geçmiş tüm eski forum üyeleri tarafsızlığımı doğrulayacaktır.

Not: Bunları siz alın diye söyleyip anlatmıyorum. Yanlış anlaşılmak istemem. Pekala beni ticari kahveci de sayabilirsiniz.

İyi akşamlar diliyorum.

Son düzenleme:
Ben sizi bölmeyeyim, araya deneyimimi sıkıştırıp gideyim.

Siparişim bugün geldi, hediye olarak da 100 gr. Caballero #5 gönderilmiş, pek teşekkür ederim. Bu 100 gramın kavrum tarihi 9 Eylül'dü. Bu başlık altında da 3 hafta bekleme süresinin ideal olduğunu okumuştum. Dedim ki "Ben bugün bu kahveyi yerim"😛 Şimdi:
Aşağıdaki demlemeleri tutarsız bir seramik dişli değirmenle yaptığım hesaba katılsın lütfen
İlk demlemeyi 20-300 şeklinde V60 öğütümü ile Clever'da yaptım. 2.30'da karıştırıp 3. dakikada karafa yerleştirdim. Pek müthiş bir sonuç alamadım.
Sonra kapı çaldı, 1 Ekim indirimiyle sipariş ettiğim Moccamaster geldi. Kendisinin ilk demlemesi de sizin kahvenizle oldu @orkunustel , kendimce sizi böyle onore etmeye çalıştım.🙃
İkinci demlemeyi Moccamaster ile 30-500 şeklinde, yine V60 öğütümüyle, 45 saniye manuel blooming yaptırarak denedim. İçimi hoş, zevkli bir kahve elde ettim. Tadım notları bu demlemede belirmeye başladı. Lâkin kahveden çok çay içer gibi hissettim.
Üçüncü demlemeyi de şu şekilde gerçekleştirdim. Bu başlık altında kahvelerinizi gereğinden çok demlemenin zor olduğunu okumuş olduğum için öğütümü kalınlaştırmadım ve kahveyi yine V60 ayarında öğüttüm. İlk kupada diğerlerine göre daha dengeli bir içim yakaladım. Ardından 5-10 dakika boyunca ısıtıcı üzerinde karafta bekleyen çıktıyı tattım... 🥲 O ne güzel oldu öyle ya. Kahveye doymuştum ama hepsini zevkini çıkara çıkara içtim. Bütün tadım notlarını aldım. Gövdesi de ortaya çıktı. Yani... bayağı güzel bir kahve içtim şükür. Ve bunun, kahvenin tam potansiyeli olduğunu da düşünmüyorum. Daha fazla ajite edilebilir, yahut daha ince öğütülebilir, bilmiyorum; ama son noktasına bu şekilde dahi ulaşamadım.
Acaba over-extract noktası neresi?

Ben sizi bölmeyeyim, araya deneyimimi sıkıştırıp gideyim.

Siparişim bugün geldi, hediye olarak da 100 gr. Caballero #5 gönderilmiş, pek teşekkür ederim. Bu 100 gramın kavrum tarihi 9 Eylül'dü. Bu başlık altında da 3 hafta bekleme süresinin ideal olduğunu okumuştum. Dedim ki "Ben bugün bu kahveyi yerim"😛 Şimdi:
Aşağıdaki demlemeleri tutarsız bir seramik dişli değirmenle yaptığım hesaba katılsın lütfen
İlk demlemeyi 20-300 şeklinde V60 öğütümü ile Clever'da yaptım. 2.30'da karıştırıp 3. dakikada karafa yerleştirdim. Pek müthiş bir sonuç alamadım.
Sonra kapı çaldı, 1 Ekim indirimiyle sipariş ettiğim Moccamaster geldi. Kendisinin ilk demlemesi de sizin kahvenizle oldu @orkunustel , kendimce sizi böyle onore etmeye çalıştım.🙃
İkinci demlemeyi Moccamaster ile 30-500 şeklinde, yine V60 öğütümüyle, 45 saniye manuel blooming yaptırarak denedim. İçimi hoş, zevkli bir kahve elde ettim. Tadım notları bu demlemede belirmeye başladı. Lâkin kahveden çok çay içer gibi hissettim.
Üçüncü demlemeyi de şu şekilde gerçekleştirdim. Bu başlık altında kahvelerinizi gereğinden çok demlemenin zor olduğunu okumuş olduğum için öğütümü kalınlaştırmadım ve kahveyi yine V60 ayarında öğüttüm. İlk kupada diğerlerine göre daha dengeli bir içim yakaladım. Ardından 5-10 dakika boyunca ısıtıcı üzerinde karafta bekleyen çıktıyı tattım... 🥲 O ne güzel oldu öyle ya. Kahveye doymuştum ama hepsini zevkini çıkara çıkara içtim. Bütün tadım notlarını aldım. Gövdesi de ortaya çıktı. Yani... bayağı güzel bir kahve içtim şükür. Ve bunun, kahvenin tam potansiyeli olduğunu da düşünmüyorum. Daha fazla ajite edilebilir, yahut daha ince öğütülebilir, bilmiyorum; ama son noktasına bu şekilde dahi ulaşamadım.
Acaba over-extract noktası neresi?
Afiyet olsun Oğuzhan Bey. 😇

Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Öncelikle kahveleri oldukça açık diyebileceğimiz bir anlayış ile profilledim. Daha evvel Koppi, Kaffa, Coffee Colective, Tim Wendelboe, Bob Coffee Lab gibi kavuruculardan kahve tadımı yaptıysanız, benzeri diyebilirim. Bu tarz stilde profillerin üretimleri oldukça fazla ajitasyon ister ama çayımsı, temiz, berrak çıkarlar. Yüksek sıcaklıklarda, ince öğütümlerle demlemelerinizi yapabilirsiniz. Kenya ve Caballero 5 için iki farklı su için iki farklı reçete videolarım kanalımda ve sitede mevcut. Onun dışında reçetelerinin videolarını yetiştiremediğim kahveler için forumda eski sayfalarda reçeteler paylaştım, ayrıca genel reçeteler için uyabilecek parametre tavsiyelerimi paylaştığım bir video da mevcut. Deneyen arkadaşlarımız verimli sonuçlar aldılar, size de tavsiye ederim. 😇

Kahvenin fazla ekstrakte noktasını bulmak zor gerçekten acı, külümsü, isli tatlar alacağınız diyeyim. Açık stilde kavurmalar orta stildeki kavurmalar kadar kolay çözünmezler çünkü. Ancak genel olarak lezzetli olduğu oranlar 1,30-1,45 tds aralığı, 18-19 aralığı ekstraksiyon diyebilirim. Reçete videolarımda da referans olması adına iki su üzerindeki iki ayrı reçetede çıkan tds ve ekstraksiyon değerlerini de paylaşıyorum.

Kolaylık olması adına sizin için genel tavsiyelerimi bu mesaja da yazayım.

Tavsiye ettiğim genel değerler
1/15-1/16 aralığı kahve su oranı
94-96 derece aralığı su sıcaklığı. Ortam soğuksa eğer 98 e kadar da suyu yükseltebilirsiniz, yatak soğuyacaktır.
Tavsiye edilen v60 öğütme aralığında başlangıç ayarlarını tavsiye edebilirim değirmeninizde.
Su olarak alkalinitesi düşük, toplam sertliği düşük orta arası sular tercih edebilirsiniz. Ya da genel su tavsiyem Buzdağı sudur. Buzdağı bulamıyorsanız Erikli su, Nestle su da ortalama iyi sonuç verecektir.
Toplam demleme süresi tavsiyem 02:30-03:10-15 aralığı diyebiliriz. Bazı kahvelerde daha uzun demlemelerde de daha güzel sonuçlar alınabiliyor.

Tekrardan afiyet olsun. 🙏

Brezilya Pink Star (09.09.21)
Ters Aeropress
CMD 22 klik
15/240
Buzdağı Su

Normal kettle kullandığım için tam olarak derece bilemiyorum ancak 0.5-1 L arası suyu kaynadıktan sonra ortalama 2 dk beklettim.

Bütün suyu tek seferde ekledim, 2.30-40'a kadar hiçbir müdahalede bulunmadım. Sonra kabuğu kırarak karıştırdım ve 3.00 civarı çevirip presslemeye başladım. 3.30 bitiş.

Naturel bir Brezilya kahvesinden beklentim düşük olduğu için buna kıyasla beni oldukça memnun etti. Daha önce bildiğim Brezilya kahvelerinden yoğun tatlılığıyla ayrışmış oldu.

Kavrumun üzerinden neredeyse 1 ay geçmiş kahvenin de bayatlamadığına, aksine güzel sonuçlar verebileceğine de güzel bir örnek oldu :)

Brezilya Pink Star (09.09.21)
Ters Aeropress
CMD 22 klik
15/240
Buzdağı Su

Normal kettle kullandığım için tam olarak derece bilemiyorum ancak 0.5-1 L arası suyu kaynadıktan sonra ortalama 2 dk beklettim.

Bütün suyu tek seferde ekledim, 2.30-40'a kadar hiçbir müdahalede bulunmadım. Sonra kabuğu kırarak karıştırdım ve 3.00 civarı çevirip presslemeye başladım. 3.30 bitiş.

Naturel bir Brezilya kahvesinden beklentim düşük olduğu için buna kıyasla beni oldukça memnun etti. Daha önce bildiğim Brezilya kahvelerinden yoğun tatlılığıyla ayrışmış oldu.

Kavrumun üzerinden neredeyse 1 ay geçmiş kahvenin de bayatlamadığına, aksine güzel sonuçlar verebileceğine de güzel bir örnek oldu :)
Deneyim paylaşımınız için teşekkürler!

Aeropress'le hangi arkadaşlarımız denediyse memnun kalmış. Bende de bundan dolayı bir Aeropress merakı sarmaya başladı. :)

Lezzet ömrü kahveler açık profilde olduğu için saklama koşuluna göre henüz denemediğim için kesin konuşamam ama 1,5 2 ay aralığında gibi duruyor.

Reçete için de emeğinize sağlık!

La tanairi süreyi uzun tutmayı ajitasyon yapmamayı dolayısıyla parçalı döküş yapmamayı tercih ettim. 20-22. Günleri bana göre tad olarak pik noktası ama her zaman söylediğim gibi hava almadan paketi açmadan veya açtıktan sonra vakumlayarak saklarsaniz geçerli. Hava alırsa her türlü aroma kalmaz 😁 Yaptığım denemelerde kendi damağıma göre en uygun reçete söyle

Cmd22 (23klik ile daha kısa süren demleme de farklı ve zevkli oluyor)
Su90ppm 1:15.6(normalde kendi hazırladım su "120-140ppm" civarı) 93°C
50ml switch kapalı karıştırmadan 1dk ön demleme. 1:45-1:50 ye kadar 250 tamamla
Çok nazik ve yavaş döküş. Bitiş 2:25-2:30 civarı sürmesi lazım.

Bu arada kullandığım filtre akışı daha yavaş olan cafec traditional filtre. Normalde th3 kullanıyorum fakat bu kahvenin akışı çok hızlı ve temiz bir bardak istediğim için daha yavaş süzen daha kalın bir filtre kullanıyorum. Th1 çok daha iyi çalışır bu kahveye benim için.

Sure uzayınca veya ajitasyon yapınca çok tatlı ve çikolata notaları çok belirgin oluyor gene zevkli aslında ama ben daha canlı ve daha geriden gelen çikolata notaları istediğim için süre ve ajitasyona dikkat ettim.
Sonuç sıcakken çilek ve çikolata çok lezzetli
Soğudukca yaban mersini ve güzel bir asidite. Temiz bir fincan uzun bir bitiş.

Asıl ilginç olan ben belirgin muz notası alıyorum @orkunustel cupping sırasında böyle not alan oldu mu merak ediyorum 😂 yoksa bana mı öyle geliyor?

Aldığım üç kahveyi de bütün sene içsem sıkılmam gerçekten. Ellerinize sağlık Orkun Bey.

Deneyim paylaşmaca 😊
20 Eylül kavrumlu La Tanairi ile bugün iki demleme yaptım. Buzdağı su kullanıyorum.
James hoffman aeropress tarifini 10 gram 180ml suyla dener misiniz. Ben çok beğendim.
Önce bu Aeropress tarifini çift filtre ile denedim. "Tıss" duyunca da press'i bıraktım, sanırım Hoffman bırakmıyordu. Parlak ve çok lezzetli bir kahve içtim, hani damak çatlatan kahveler olur ya, öyle oldu şükür 🤌

clever 1/15 önce sonra su. 1 dk bekle karıştır. Üstüne 4 dk daha bekletiyorum. Drippere alıyorum.
Standart clever tarifim. Çok memnunum tam tembel işi.
Ardından, sofistike hesaplamalar gerektiren bu clever tarifini denedim. 😄 Buzdağı su ile Kenya demlediğiniz videodan ötürü de oranı 16-245 yaptım. Bundan aldığım çıktı da immersion demlemenin sözlükteki karşılığı oldu yani. Ne bir eksik, ne bir fazla.
Yâ Hû, maşaallah, nazar değmesin, kahveler bayağı güzel, her yola da geliyorlar. İçerken keyif alıyorum, teşekkürler @orkunustel

Son düzenleme:
La tanairi süreyi uzun tutmayı ajitasyon yapmamayı dolayısıyla parçalı döküş yapmamayı tercih ettim. 20-22. Günleri bana göre tad olarak pik noktası ama her zaman söylediğim gibi hava almadan paketi açmadan veya açtıktan sonra vakumlayarak saklarsaniz geçerli. Hava alırsa her türlü aroma kalmaz 😁 Yaptığım denemelerde kendi damağıma göre en uygun reçete söyle

Bu arada kullandığım filtre akışı daha yavaş olan cafec traditional filtre. Normalde th3 kullanıyorum fakat bu kahvenin akışı çok hızlı ve temiz bir bardak istediğim için daha yavaş süzen daha kalın bir filtre kullanıyorum. Th1 çok daha iyi çalışır bu kahveye benim için.

Sure uzayınca veya ajitasyon yapınca çok tatlı ve çikolata notaları çok belirgin oluyor gene zevkli aslında ama ben daha canlı ve daha geriden gelen çikolata notaları istediğim için süre ve ajitasyona dikkat ettim.
Sonuç sıcakken çilek ve çikolata çok lezzetli
Soğudukca yaban mersini ve güzel bir asidite. Temiz bir fincan uzun bir bitiş.

Asıl ilginç olan ben belirgin muz notası alıyorum @orkunustel cupping sırasında böyle not alan oldu mu merak ediyorum 😂 yoksa bana mı öyle geliyor?

Aldığım üç kahveyi de bütün sene içsem sıkılmam gerçekten. Ellerinize sağlık Orkun Bey.
Sizin de ellerinize sağlık Ali Bey. Güzel deneyimler. Muz hiç birimiz almadık tadım notu yazarken. 🥲 Ama bunlar kişisel deneyimler tabi ki. 🙂 Amerika'lı bir arkadaşımız vardı tadım notu yazdığımız tadımda, çikolata kaplı çilekli dondurma demişti de gülmüştük, öyle bişey yazılmaz demiştim 😅, tadımı hatırlayınca bu geldi bizden ilginç not yazan tek örnek o şekilde bir betimleme olarak geldi çünkü. 🙂

Afiyet olsun çok. 🙏

Deneyim paylaşmaca 😊
20 Eylül kavrumlu La Tanairi ile bugün iki demleme yaptım. Buzdağı su kullanıyorum.

Önce bu Aeropress tarifini çift filtre ile denedim. "Tıss" duyunca da press'i bıraktım, sanırım Hoffman bırakmıyordu. Parlak ve çok lezzetli bir kahve içtim, hani damak çatlatan kahveler olur ya, öyle oldu şükür 🤌

Ardından, sofistike hesaplamalar gerektiren bu clever tarifini denedim. 😄 Buzdağı su ile Kenya demlediğiniz videodan ötürü de oranı 16-245 yaptım. Bundan aldığım çıktı da immersion demlemenin sözlükteki karşılığı oldu yani. Ne bir eksik, ne bir fazla.
Yâ Hû, maşaallah, nazar değmesin, kahveler bayağı güzel, her yola da geliyorlar. İçerken keyif alıyorum, teşekkürler @orkunustel
Çok güzel deneyim paylaşımları gerçekten. Aeropress ve Clever'ın kahvelerimde bu kadar iyi çalışacağını düşünmemiştim başlangıçta. Dünya Şampiyonam sonrasında videoluk, atölyelik bolca malzeme birikti böylece. 🙂

Yorumlarınız gece bana La Tanairi demletme isteği getirdi ama yarışma sebebiyle Caballero Gesha demliyorum geceleri. 😅

Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum! 🙏

Arkadaşlar selamlar, bir yandan yarışma çalışırken bir yandan da kahvelerimizin reçetelerine çalışmaya ve video çekmeye devam ediyordum. Reçete videolarını tamamladık ancak videoların çıkışı yarışma öncesini bulur mu emin değilim.

İki kahvenin reçete videoları çıkmıştı Etiyopya ve Brezilya'nın reçetelerini de paylaşmıştım burada videolar çıkana kadar. Honduras Caballero La Tanairi için de hem kavurmahane suyuna (Mineralizasyonlu arıtma kullananlar ve mineral kitleri kullananlar için) hem de Buzdağı suyuna reçeteler de tamam. Videolar çıkana kadar Honduras Caballero La Tanairi Buzdağı reçetesini de paylaşmış olayım buradan.

Öncelikle genel reçetemle neredeyse bire bir aynı diyebilirim. :) Güzel uydu bence bu kahveye standart reçetem.

15/240
92 C derece sıcaklık
Öğütme Chestnut X 9,0 ayarı
60-60-60-60 dört basamak
Ön demleme bekleme süresi 30 saniye
son döküş 1:40-1:45 arası (Filtrenizin akışına göre değiştirebilirsiniz son döküş süresinin bitişini.)
Toplam süre 2:20-2:30 arası

Evet kahveler açık profilde olduğu için genel reçete tavsiyelerimde hep daha yüksek sıcaklık tavsiye etsem de bu kahve özelinde yüksek sıcaklık ve ajitasyon kahveyi tatlılığa boğuyor ve tadım notları çok belirgin alınamıyordu. Kahvenin su tutuşu düşük olduğundan öğütmeyi ince tutup, çözünmeyi çok fazla kaçmaması için de su sıcaklığını 92 ye düşürdüm ve oldukça keyifli oldu.

Bir çoğunuz da deneyimlerini paylaşmıştı kendi hazırladıkları reçeteler ile, bu deneyim paylaşımları konuyu zenginleştirdi bence. Standart reçetemde bu öğütme ayarı, sıcaklık ayarı ile deneyenler olursa deneyimlerini paylaşırsa sevinirim. Bakalım detaylı bilgileri içeren videolar da ne zamana yetişirse artık. :)

Arkadaşlar selamlar, bir yandan yarışma çalışırken bir yandan da kahvelerimizin reçetelerine çalışmaya ve video çekmeye devam ediyordum. Reçete videolarını tamamladık ancak videoların çıkışı yarışma öncesini bulur mu emin değilim.

İki kahvenin reçete videoları çıkmıştı Etiyopya ve Brezilya'nın reçetelerini de paylaşmıştım burada videolar çıkana kadar. Honduras Caballero La Tanairi için de hem kavurmahane suyuna (Mineralizasyonlu arıtma kullananlar ve mineral kitleri kullananlar için) hem de Buzdağı suyuna reçeteler de tamam. Videolar çıkana kadar Honduras Caballero La Tanairi Buzdağı reçetesini de paylaşmış olayım buradan.

Öncelikle genel reçetemle neredeyse bire bir aynı diyebilirim. :) Güzel uydu bence bu kahveye standart reçetem.

15/240
92 C derece sıcaklık
Öğütme Chestnut X 9,0 ayarı
60-60-60-60 dört basamak
Ön demleme bekleme süresi 30 saniye
son döküş 1:40-1:45 arası (Filtrenizin akışına göre değiştirebilirsiniz son döküş süresinin bitişini.)
Toplam süre 2:20-2:30 arası

Evet kahveler açık profilde olduğu için genel reçete tavsiyelerimde hep daha yüksek sıcaklık tavsiye etsem de bu kahve özelinde yüksek sıcaklık ve ajitasyon kahveyi tatlılığa boğuyor ve tadım notları çok belirgin alınamıyordu. Kahvenin su tutuşu düşük olduğundan öğütmeyi ince tutup, çözünmeyi çok fazla kaçmaması için de su sıcaklığını 92 ye düşürdüm ve oldukça keyifli oldu.

Bir çoğunuz da deneyimlerini paylaşmıştı kendi hazırladıkları reçeteler ile, bu deneyim paylaşımları konuyu zenginleştirdi bence. Standart reçetemde bu öğütme ayarı, sıcaklık ayarı ile deneyenler olursa deneyimlerini paylaşırsa sevinirim. Bakalım detaylı bilgileri içeren videolar da ne zamana yetişirse artık. :)
Merhaba Orkun Bey
Bu sabah Üstteki tarifinizi aynen uyguladım fakat önceki tavsiyenize istinaden ısıyı 97 olarak ayarlamıştım. Tadım notlarının yanı sıra yoğun enfes bir çikolata-kakao tadı vardı. Az önceki demlememde Isıyı 92'e düşürdüğümde ise sürpriz bir şekilde kayboldu. Bir parametrenin değişmesi tadına bu denli etkisi "açık kavrum" ile mi alakalıdır ?

Geri