Çarşamba günü elime ulaşan Fakir Aroma Master kahve makinesini bugün Fakir'e geri kargoladım. 1 ay her gün demleme yapıp yorum yapacaktım, ama dayanamayarak geri yolladım.
Öncelikle bu makine hakkında "rezalet" demem, makine seven insanları kızdırmış olabilir, özür diliyorum. Fakat bu makine hakkında o kadar övgü yapıldı ki, almadan önce de demlerken de beklentim ortalama üzerindeydi. Çıktılar ise değil ortalama altı, herhangi bir kahve demleme ekipmanı ile karşılaştırılamayacak kadar tutarsız ve anlamsızdı.
Makine fikir ve tasarım olarak bence de muhteşem. Benim V60'a dokunma motivasyonum, bundan 7 sene önce plastikten uzak kalma isteğiydi. Yani çekirdek özelmiş, reçete yazalım, filan değildi. Zaman içerisinde V60 bana manuel demlemenin sonsuz kapıları olduğunu öğretti. Fakir Aroma Master'ı görünce ise, yeni işe ve ofis rutinlerime başlamış biri olarak çok sevindim ve her sabah 6.30'da pour over yapacak bir şeyin varlığından çok mutlu oldum. Aletin su tankı dahi cam, muhteşem!
Tanka suyu koydum ve çevirerek modları değiştiren düğmeyi kullanmaya başladım. Düğme, elimde kalacak kadar kötü. Daha önce de bahsettiğim gibi, modlar arası adım sayamıyorsunuz bu düğme ile. 1 adım atacak kadar çevirirken 2 adım atıyor. Daha ileri modları kullanmak istiyorsunuz, olduğu yerde sayıyor. Bu tuşa kötü demek yetmez, gerçekten rezalet! Neyse moralimi bozmadım ve su tankını temizlemek için "Clean" modunda suyu 100 derece ısıtıp kendi karafına dökülmesini sağladım. Su ısıtmasının tutarlı olduğunu düşüyorum, zira hassas bir şekilde ısısını ölçebiliyor. Fakat ilk başarısız demlemem sonrası, kendi karafının ısı kaybına yine "clean" modu sonrası tankına geri boşaltarak baktım, 100 derece 1 lt ye yakın suyu, su tankına geri boşaltınca tanktaki su sıcaklığı 82'yi gösteriyor. Bu demek oluyor ki 100 derecede, hiçbir kahveden geçmemiş 1 lt. suda bile çok ciddi bir ısı kaybı var.
1) Karafı çöp! Borosilikat bir karaf şart. Hario Decanter fiyatını 1400 civarı görüyorum şu anda, bunu hemen çok ucuza kapattığımız makineye ekleyelim, makine süper dahi çalışsa 2500+1400=3900 tl makinenin ederi. Bende Hario Ice Cold Dripper vardı, decanter a benzeyen. Onunla demlemelere devam ettim, sıcaklık problemi ortadan kalktı
Meetlab'ten bu ay aldığımız Ethiopia Bundukti çekirdeğini 15 gr. Timemore'da tartarak başladım ve manuel ayarda 1:16 tek kişilik bir demleme yaptım. Karaf+dripper+ıslak kağıt darasını alıp 15 gr çekirdeği ekledim, tartı doğru. Fakat sıcaklığı değiştiriyorum o saçma düğme ile, gr. 16-17 ya sıçrıyor. Karaf'ı herhalde 10 kere yerinden alıp koymuşumdur tekrardan 15'i yakalayabilmek için. 1-2 gr oynayabilir tartısı denmiş, oynaması mümkün olabilir, can sıkıcı olan buna müdahale edememek veya suyu da ona göre dökmesi. 15 gr.ı yakaladıktan sonra tam keskinlik, 240 gr su döktü, ve ilk takdir tamam, mutluyum.
2) Su döküş modülü çöp! Karafı bir çektim, dripper'ın sol tarafında koca bir kanal, merkezde de değil. Blooming'i yaptıktan sonraki tek döküş de dripper'ın sol köşesinde kalmış, son derece kötü demlenmiş bir kahve çıktısı aldım.
Ertesi sabah zamanlamayı kullanmak istedim, uyanınca bana kahve demlesin, pour over'a bir de öyle bakalım diye. Yine 1:16 ve 95 derece ile o saçma düğmeden ayarımı yaptım, 25 gr cmd öğütümü yaptım, saat 06.30 a kurdum, Fakat 25 gr koyduğum kahve düğmeyle oynayınca 16 lara düştü, 32 lere çıktı, bir anda düğmenin başında, gecenin bir saati 10 dk oynarken buldum. Ben işimi kolaylaştırması için edinmişken işimi iyice zorlaştıran bu makineyi 25 gr ile kurmayı başardım, karafı da tabanın yine merkezine koydum, karaf ve dripper Hario. Uyandım ve ve sabah saat 06.30
3) Tartı çöp! Uyanır uyanmaz makineye koştum ve 25 gr kahveye tam 322 ml. su döktü. 25 gr. ne ara değişti? Ekstra su dökmek için power tuşuna yeltendim ve 400'e el çabukluğuyla tamamladım. Kahveye kendi elimle de zulmetmeye başladım, tabi unuttum ki bu alet bir gün önce soldan kanal açıp girdap gibi bir görsel vermişti. Yine aynı. Fellow Carter'a kahvemi koydum, gittim işe. Çıktı tam bir çöp!
Takatim o kadar azaldı, ama umudum bitmemişti. Şaşı gibi bir alet, suyu dökemiyor. Ulan dedim, karafı ben sola çekeyim, dipteki dairenin merkezine değil de en sol kısmına çektim ve nihayet merkezden hareket etmesini sağlayabildim. Yine o rezalet tuşunu ilgili modlarda kullanabilmek için ton maister gibi bir sürü parmak hareketi kullandım. 25 gr ve yine 400 ml dökülemeyen bir su. Tam ortadan kocaman bir girdap. Çıktı bu kez daha iyi.
4) Düğmesi çöp! İlgili moda geçebilmek ve o modda olduğunu anlayabilmek için sürekli ışığını izlemek gerekiyor. Elle kontrolü çok zor. Aslında alet, genel olarak insan kontrolüne izin verecek bir alet değil. Ne su miktarı ne da kahve miktarını hiçbir şekilde makine üzerinden yönetmek mümkün değil. Karaf darasını alacaksınız, üzerine kahveyi koyup o şekilde tartacaksınız. Kahveyi harici bir tartıda tartıp, alışkanlıkla dripper'a koyarsanız geçmiş olsun! Makineye onu ne kadar kahve ile çalıştıracağınızı öğretemiyorsunuz.
Son demlemeyi ise forumdaki temiz görüntülerden dolayı kendi dripper'ında yapmak istedim. Aynı metotları bu dripper'da da denedim ki, Hario kullanmak halen daha en güzel akışı yönetecek ekipman. Son derece gövdesiz, parlamayan sönük bir çıktı aldım. Tabi o sinirle buraya da 1-2 post attım. Aleti güzelce kutusuna koyup ertesi günü doğru kargoyla ait olduğu yere.
Şimdi, tüm bu deneyimi bir köşeye koyalım. Alet sizlerin anlattığı gibi süper olsun. (ki öyledir, bana piyangodan nah çıkmış) Bir kahve makinesini kullanmak bu kadar zor olmamalı! Alete hiç bir şekilde müdahale edilmiyor. Ne dökeceği suya, ne koyduğumuz kahvenin ağırlığını güncellemeye. Deniyor ki aletin en büyük eksisi bu. Abi evet, aletin eksisi değil, doğrudan bir sıkıntı bu yahu! Aleti demleme esnasında unutamıyorsun, ille başında duracaksın, yok öyle sallamak lazım böyle sallamak lazım. Arkadaşlar, yapmayın! RAO spin isteyen yapar, istemeyen yapmaz. Ben tutma yeri olan bir Hario kullandığım için problem olmadı, ama bu hareketlerde tam makinenin arasındaki Chemex benzeri boğumlu bir cam karafa el atmak başlı başına dikkat isteyen bir iş. Makine mi kullanıyoruz, makine mi bizim kullanıyor belli değil.
Bu ekonomik devirde, cebinde kıt parası olan herkese de önerim şudur: Porselen herhangi bir dripper, bir de 350 ml'lik mini kettle. Bir de tutarsız mutfak tartısı. Tutarsız diyorum, çünkü onların da sapmaları 1-2 gr. Evdeki standart kettle'da suyu ısıtıp sabit sıcaklık'tan bağımsız, 3 dk döküş süreci içerisine fincan içine mis gibi kahve çıkarırsınız. Bu alette nitelikli demleme yapacağım diye dünyanın çekirdeğini heba etmeyin, aklınızı yitirmeyin. Makineyi keyifle kullananlar adına seviniyorum, fakat alet bende "makine" olgusunu kesinlikle verememiş bir alettir. Alet ucuz görünse de, seri üretim bozukluğu herhalde Fakir'in aleti elden çıkarma sebebi olmuş.
Bu gibi konulara yeni heves eden hiç kimseye bu aleti önermiyorum. Bu aleti, kahve konusunda deneyimi olan kimselere sadece bir eğlence aracı olarak önerebilirim, veya masasından kalkmayan bir yazılımcı iseniz öneriyorum. Masanızda her daim aleti konumlandırır, izler, canınız istediğinde müdahale eder, PC başında zihin harcayarak pour over yaparsınız.
Bana göre değil...