• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Fakir Aroma Master

Eylülde kendi evime geçerken kullanırım diye aldım. Kırık vs var mı diye kontrol edip kutusuna geri kaldırmıştım. Üretimsel hataların olabileceği yorumlarını okuyunca aleti açıp denemek gerektiğini anladım.
Ayrıca olumsuz yorumlara @Colove Faruk Bey'in savaşını görmek için bile alınır :)
Çok konuştum ben de farkındayım🥳 Bilmeden fanboy mu oldum ben?🤐

Tek döküş yerine 3-4 döküş istesek durdurup devam ettirebiliyor muyuz su akışını?
Durdurup değil ama demleme esnasında böyle çat diye karafı çekiyoruz, o da hemen duraklıyor. Sonra karafı geri koyunca kaldığı yerden devam ediyor. Bu şekilde üşenmezseniz yapabilirsiniz. Fakat bu duraklatmalar gramajda 7-8 gram sapmaya neden olabilir.

Alet Moccamaster'dan daha güzel demleme yapıyor o bakımdan çok iyi. Yalnız çok pratik bir makine değil ve bildiğimiz klasik makineler gibi demleme sonrasında kahveyi sıcak tutma özelliği yok (Ben bu özelliği kullanmam ama çok kullanan var).

Montag Funkyberry
16/256
34 bloom yapti
Dokus bitince hafif bir salladim serveri
Th3 , dragon fly 60 ppm
V60 da demleyip nasil sonuc aldiysam oyle sonuc verdi
Demleme suresi 2:44
Ben bu aleti alirken arkadasla uzerine biraz makara yaparak aldim ama gercekten şaşirtti , kronik arizalari var gibi yorumlar gordum eger kısa vadede bozulmazsa uzun bir sure v60 setimi rafa kaldiririm ben arkadaşlar
Asla abartmiyorum suan bu yorumu yazarken demledigim kahveyi yudumluyorum
Ekli dosyayı görüntüle 38882
Kendi dripperi mı bu

Tropic Punch da demledim simdi
2 30 sureli bir demleme oldu yine dokus bittikten sonra hafif salladim ve goruldugu uzere
Arkadaslar bu iki kahveyi v60 da da bizzat demledim ve alete bir yandan sinir de oldum cunku benim kadar iyi bir sekilde v60 demliyor :) suan kahvemi yudumluyorum keyiften 4 köşeyim 2500 TL ye aldigim keyif paha bicilemez :)
1000046374.jpg

Kendi dripperini kullanmak lazım.İlk defa onu kullandım ve tartı doğru ölçtü . Çünkü kendi karafı tam oturuyor bölmesine. Akısı da ona göre ayarlanislar belli ki. Ama yine de çıkan kahve asidite düşük normal drip makine kahvesi ayarında.

Bence harika bir ekiman, tartarken 1 gram eksik veya fazla tartsa da demlerken sanırım bunu telafi ediyor. 425 ml dolduracaksa tam 425 ml dolduruyor, en ufak bir sapma olmadı şuana kadar:

Eksileri:
1- Malzeme kalitesi iyi hissettirmedi
2- her sürahi veya dripper rahatça oturmuyor. mesela altı fazla geniş olan sahalab sürahisi dengesiz durduğu için tartıya etki etti. sıradan v60 sürahileri düzgün oturuyor
3- fix bir bloom + tek döküş yapması kısıtlayıcı ama başedilmesi mümkün bir durum.
4- işlem sürecine alışmak biraz zor. Mesela kahveyi koymadan önce darasını almayı unuttum, o vakitten sonra o demlemeyi kurtarmanın bir yolunu bulamadım. ve şimdi en sıkıntılı olana geliyoruz:
5- Mesela neden oraya "salla oranı, 400 ml dök" gibi bir komut giremiyoruz. Bunu yazılımsal olarak oluşturmak zor olmamalı. Zira tartısı 20 gram koyduğumu algılıyor, 1:17 oran verdim diye hesaplayıp 340 ml de durduruyor. Neden ben "340 dök" diyemiyorum doğrudan? Bunun önü açılsa basamaklı demlemeler yapmak da kolay olurdu. 100 ml böle böle döktürürdük mesela.

Artıları:
1- Çıktı niye bu kadar iyi oldu çözemedim. ben dandik mi döküyormuşum acaba?
2- Her zaman aynı şeyi yaptığı için düzgün tarif bulursanız hata payı çok aza iniyor
3- Doğrudan "75 derece su ver" dediğinizde ortadan döküyor. Yeşil çaylarım için de kullanır oldum.
4- yanında gelen sürahisi de filtresi de iyi bence.
5- Fiyatı (3000 tl idi fiyat, kettle'ım bunun 3-4 katı fiyatına satılıyor yahu bu ne!)
5- ve forumda şuana kadar yazılmış pek çok şey

Kullanıp fikir sahibi olduğuma memnun olduğum bir ekipman oldu, forumda haber verenlere teşekkürlerimi sunarım.

Ancak, hiç de ihtiyacım olmayan bir ekipman. Buradan yazmış olayım, Mardin/diyarbakır civarlarında olup da indirimi kaçırdığına üzülen varsa aldığım civarlardan devredebilirim ekipmanı :)

Kinto ve plastik V60 dışında denemedim, bu gidişle denemem de sanırım. Tartısı doğru tartıyor bende. Çıktılar da gayet iyi.

şu ana kadar sadece otomatik modda kendi dripperında hario 40'lı kutu filtre ile denemeler yaptım ve çıktılardan genel olarak memnun kaldım, manuel v60'a göre gövdeyi biraz düşürüyor ama daha dengeli hissettirdi.
2 husus gözüme takıldı,
  • döküş yaparken kahve yatağına ulaşana kadar laminer akış bozulmuş oluyor, yatağı höpürdeterek demliyor, görünce eyvah demiştim ama bardakta kötü olmadı (en azından bu denediğim çekirdekte) sizde de böyle mi akış?
  • bir de, kendi karafında tek bardaklık denemelerde hiç bekletmeden içmeye başlamama rağmen manuel v60 93 derecelik demlemeden bariz şekilde daha soğuk çıkardı (yeni çıkmış hali manuel v60 10-15 dakika beklemiş haldeki sıcaklığındaydı). karafı ısıtmamıştım ama manuel demlerken de ısıtmıyorum soğuk suyla yapıştırıyordum. acaba termometrenin hassasiyetinde problem mi var? harici ölçüm-karşılaştırma yapan oldu mu su sıcaklığı için?

şu ana kadar sadece otomatik modda kendi dripperında hario 40'lı kutu filtre ile denemeler yaptım ve çıktılardan genel olarak memnun kaldım, manuel v60'a göre gövdeyi biraz düşürüyor ama daha dengeli hissettirdi.
2 husus gözüme takıldı,
  • döküş yaparken kahve yatağına ulaşana kadar laminer akış bozulmuş oluyor, yatağı höpürdeterek demliyor, görünce eyvah demiştim ama bardakta kötü olmadı (en azından bu denediğim çekirdekte) sizde de böyle mi akış?
  • bir de, kendi karafında tek bardaklık denemelerde hiç bekletmeden içmeye başlamama rağmen manuel v60 93 derecelik demlemeden bariz şekilde daha soğuk çıkardı (yeni çıkmış hali manuel v60 10-15 dakika beklemiş haldeki sıcaklığındaydı). karafı ısıtmamıştım ama manuel demlerken de ısıtmıyorum soğuk suyla yapıştırıyordum. acaba termometrenin hassasiyetinde problem mi var? harici ölçüm-karşılaştırma yapan oldu mu su sıcaklığı için?
Dokus kismiyla alakali durumda benzer deneyimleri yasamisiz , ben de ilk gordugumde bu ne eyvah falan dedim ama çiktilar beni hayrete dusurdu , SB sidra - funkyberry ve tropic punch Hepsinde de manuel demlemeden aldigim sonuclari aldim
Sicaklik konusunda ben bir sorun gormedim Thermopro termometre ile yine bi kontrol edecegim ama

Tropic Punch da demledim simdi
2 30 sureli bir demleme oldu yine dokus bittikten sonra hafif salladim ve goruldugu uzere
Arkadaslar bu iki kahveyi v60 da da bizzat demledim ve alete bir yandan sinir de oldum cunku benim kadar iyi bir sekilde v60 demliyor :) suan kahvemi yudumluyorum keyiften 4 köşeyim 2500 TL ye aldigim keyif paha bicilemez :)
Ekli dosyayı görüntüle 38886
İyi günler, kullandığınız öğütüm kalınlığı nedir acaba?

Ben de bugün bir kere kullandım makineyi, öyle karışık bir makine değil, he tabi evdeki anne, baba ve amca vs. için çok pratik gelmeyebilir, ama konumuz da onlar değil. Öyle çok sağlam bir makineye benzemiyor, ama gereksiz para harcamaktan zevk alan bendeniz için çok sorun olacak gibi değil, sonuçta dendiği gibi 2500 üstelik taksitli fiyata tartı, kettle v60 dripper ve karaf almış gibi oluyorsunuz, olaya böyle bakarsanız bence bu fiyata İngilizlerin de dediği gibi 'an absolute steal'.

İyi günler, kullandığınız öğütüm kalınlığı nedir acaba?
İyi gunler , cmd 22 click th3 filtre ile 2 30 - 3 dk arasi surelerde demlemeler yaptim sonuclar iyiydi V60 ogutum araliklari bence iyidir , Hario kagit kullanacaksaniz ogutum araligini biraz daha kalına cekebilirsiniz Bahsettigim parametrelerde th3 le cok iyi sonuclar aldim diyebilirim ama elinizdeki filtre kagidina gore de birkac deneme yapip o sekilde de ilerleyebilirsiniz

Çarşamba günü elime ulaşan Fakir Aroma Master kahve makinesini bugün Fakir'e geri kargoladım. 1 ay her gün demleme yapıp yorum yapacaktım, ama dayanamayarak geri yolladım.

Öncelikle bu makine hakkında "rezalet" demem, makine seven insanları kızdırmış olabilir, özür diliyorum. Fakat bu makine hakkında o kadar övgü yapıldı ki, almadan önce de demlerken de beklentim ortalama üzerindeydi. Çıktılar ise değil ortalama altı, herhangi bir kahve demleme ekipmanı ile karşılaştırılamayacak kadar tutarsız ve anlamsızdı.

Makine fikir ve tasarım olarak bence de muhteşem. Benim V60'a dokunma motivasyonum, bundan 7 sene önce plastikten uzak kalma isteğiydi. Yani çekirdek özelmiş, reçete yazalım, filan değildi. Zaman içerisinde V60 bana manuel demlemenin sonsuz kapıları olduğunu öğretti. Fakir Aroma Master'ı görünce ise, yeni işe ve ofis rutinlerime başlamış biri olarak çok sevindim ve her sabah 6.30'da pour over yapacak bir şeyin varlığından çok mutlu oldum. Aletin su tankı dahi cam, muhteşem!

Tanka suyu koydum ve çevirerek modları değiştiren düğmeyi kullanmaya başladım. Düğme, elimde kalacak kadar kötü. Daha önce de bahsettiğim gibi, modlar arası adım sayamıyorsunuz bu düğme ile. 1 adım atacak kadar çevirirken 2 adım atıyor. Daha ileri modları kullanmak istiyorsunuz, olduğu yerde sayıyor. Bu tuşa kötü demek yetmez, gerçekten rezalet! Neyse moralimi bozmadım ve su tankını temizlemek için "Clean" modunda suyu 100 derece ısıtıp kendi karafına dökülmesini sağladım. Su ısıtmasının tutarlı olduğunu düşünüyorum, zira hassas bir şekilde ısısını ölçebiliyor. Fakat ilk başarısız demlemem sonrası, kendi karafının ısı kaybına yine "clean" modu sonrası tankına geri boşaltarak baktım, 100 derece 1 lt ye yakın suyu, su tankına geri boşaltınca tanktaki su sıcaklığı 82'yi gösteriyor. Bu demek oluyor ki 100 derecede, hiçbir kahveden geçmemiş 1 lt. suda bile çok ciddi bir ısı kaybı var.

1) Karafı çöp! Borosilikat bir karaf şart. Hario Decanter fiyatını 1400 civarı görüyorum şu anda, bunu hemen çok ucuza kapattığımız makineye ekleyelim, makine süper dahi çalışsa 2500+1400=3900 tl makinenin ederi. Bende Hario Ice Cold Dripper vardı, decanter a benzeyen. Onunla demlemelere devam ettim, sıcaklık problemi ortadan kalktı

Meetlab'ten bu ay aldığımız Ethiopia Benti Buku çekirdeğini 15 gr. Timemore'da tartarak başladım ve manuel ayarda 1:16 tek kişilik bir demleme yaptım. Karaf+dripper+ıslak kağıt darasını alıp 15 gr çekirdeği ekledim, tartı doğru. Fakat sıcaklığı değiştiriyorum o saçma düğme ile, gr. 16-17 ya sıçrıyor. Karaf'ı herhalde 10 kere yerinden alıp koymuşumdur tekrardan 15'i yakalayabilmek için. 1-2 gr oynayabilir tartısı denmiş, oynaması mümkün olabilir, can sıkıcı olan buna müdahale edememek veya suyu da ona göre dökmesi. 15 gr.ı yakaladıktan sonra tam keskinlik, 240 gr su döktü, ve ilk takdir tamam, mutluyum.

2) Su döküş modülü çöp! Karafı bir çektim, dripper'ın sol tarafında koca bir kanal, merkezde de değil. Blooming'i yaptıktan sonraki tek döküş de dripper'ın sol köşesinde kalmış, son derece kötü demlenmiş bir kahve çıktısı aldım.

Ertesi sabah zamanlamayı kullanmak istedim, uyanınca bana kahve demlesin, pour over'a bir de öyle bakalım diye. Yine 1:16 ve 95 derece ile o saçma düğmeden ayarımı yaptım, 25 gr cmd öğütümü yaptım, saat 06.30 a kurdum, Fakat 25 gr koyduğum kahve düğmeyle oynayınca 16 lara düştü, 32 lere çıktı, bir anda düğmenin başında, gecenin bir saati 10 dk oynarken buldum. Ben işimi kolaylaştırması için edinmişken işimi iyice zorlaştıran bu makineyi 25 gr ile kurmayı başardım, karafı da tabanın yine merkezine koydum, karaf ve dripper Hario. Uyandım ve ve sabah saat 06.30

3) Tartı çöp! Uyanır uyanmaz makineye koştum ve 25 gr kahveye tam 322 ml. su döktü. 25 gr. ne ara değişti? Ekstra su dökmek için power tuşuna yeltendim ve 400'e el çabukluğuyla tamamladım. Kahveye kendi elimle de zulmetmeye başladım, tabi unuttum ki bu alet bir gün önce soldan kanal açıp girdap gibi bir görsel vermişti. Yine aynı. Fellow Carter'a kahvemi koydum, gittim işe. Çıktı tam bir çöp!

Takatim o kadar azaldı, ama umudum bitmemişti. Şaşı gibi bir alet, suyu dökemiyor. Ulan dedim, karafı ben sola çekeyim, dipteki dairenin merkezine değil de en sol kısmına çektim ve nihayet merkezden hareket etmesini sağlayabildim. Yine o rezalet tuşunu ilgili modlarda kullanabilmek için ton maister gibi bir sürü parmak hareketi kullandım. 25 gr ve yine 400 ml dökülemeyen bir su. Tam ortadan kocaman bir girdap. Çıktı bu kez daha iyi.

4) Düğmesi çöp! İlgili moda geçebilmek ve o modda olduğunu anlayabilmek için sürekli ışığını izlemek gerekiyor. Elle kontrolü çok zor. Aslında alet, genel olarak insan kontrolüne izin verecek bir alet değil. Ne su miktarı ne da kahve miktarını hiçbir şekilde makine üzerinden yönetmek mümkün değil. Karaf darasını alacaksınız, üzerine kahveyi koyup o şekilde tartacaksınız. Kahveyi harici bir tartıda tartıp, alışkanlıkla dripper'a koyarsanız geçmiş olsun! Makineye onu ne kadar kahve ile çalıştıracağınızı öğretemiyorsunuz.

Son demlemeyi ise forumdaki temiz görüntülerden dolayı kendi dripper'ında yapmak istedim. Aynı metotları bu dripper'da da denedim ki, Hario kullanmak halen daha en güzel akışı yönetecek ekipman. Son derece gövdesiz, parlamayan sönük bir çıktı aldım. Tabi o sinirle buraya da 1-2 post attım. Aleti güzelce kutusuna koyup ertesi günü doğru kargoyla ait olduğu yere.

Şimdi, tüm bu deneyimi bir köşeye koyalım. Alet sizlerin anlattığı gibi süper olsun. (ki öyledir, bana piyangodan nah çıkmış) Bir kahve makinesini kullanmak bu kadar zor olmamalı! Alete hiç bir şekilde müdahale edilmiyor. Ne dökeceği suya, ne koyduğumuz kahvenin ağırlığını güncellemeye. Deniyor ki aletin en büyük eksisi bu. Abi evet, aletin eksisi değil, doğrudan bir sıkıntı bu yahu! Aleti demleme esnasında unutamıyorsun, ille başında duracaksın, yok öyle sallamak lazım böyle sallamak lazım. Arkadaşlar, yapmayın! RAO spin isteyen yapar, istemeyen yapmaz. Ben tutma yeri olan bir Hario kullandığım için problem olmadı, ama bu hareketlerde tam makinenin arasındaki Chemex benzeri boğumlu bir cam karafa el atmak başlı başına dikkat isteyen bir iş. Makine mi kullanıyoruz, makine mi bizi kullanıyor belli değil.

Bu ekonomik devirde, cebinde kıt parası olan herkese de önerim şudur: Porselen herhangi bir dripper, bir de 350 ml'lik mini kettle. Bir de tutarsız mutfak tartısı. Tutarsız diyorum, çünkü onların da sapmaları 1-2 gr. Evdeki standart kettle'da suyu ısıtıp sabit sıcaklık'tan bağımsız, 3 dk döküş süreci içerisine fincan içine mis gibi kahve çıkarırsınız. Bu alette nitelikli demleme yapacağım diye dünyanın çekirdeğini heba etmeyin, aklınızı yitirmeyin. Makineyi keyifle kullananlar adına seviniyorum, fakat alet bende "makine" olgusunu kesinlikle verememiş bir alettir. Alet ucuz görünse de, seri üretim bozukluğu herhalde Fakir'in aleti elden çıkarma sebebi olmuş.

Bu gibi konulara yeni heves eden hiç kimseye bu aleti önermiyorum. Bu aleti, kahve konusunda deneyimi olan kimselere sadece bir eğlence aracı olarak önerebilirim, veya masasından kalkmayan bir yazılımcı iseniz öneriyorum. Masanızda her daim aleti konumlandırır, izler, canınız istediğinde müdahale eder, PC başında zihin harcayarak pour over yaparsınız.

Bana göre değil...

EDIT: Çekirdek adı ve bazı yazım yanlışları

Son düzenleme:
tartısı iyi çalışıyor. genelde 15 ölçüp koyuyorum. 15 olarak tartıyor. bir sorun yaşamadım. tabi ki daha hassas bir tartı olsa daha iyi olurdu. kahve yatağı falan da düzgün çıkıyor. en kötü minik bir dokunuş kafi oluyor.
tek sorun blooming şu an için.

makinenin yazılımındaki bu bölümü tekrar kodlayamaz mıyız acaba? bunu çözsek kafi. 1x2 gibi bir blooming ayarı var. 3'e çıkarsak bile kafi.

Çarşamba günü elime ulaşan Fakir Aroma Master kahve makinesini bugün Fakir'e geri kargoladım. 1 ay her gün demleme yapıp yorum yapacaktım, ama dayanamayarak geri yolladım.

Öncelikle bu makine hakkında "rezalet" demem, makine seven insanları kızdırmış olabilir, özür diliyorum. Fakat bu makine hakkında o kadar övgü yapıldı ki, almadan önce de demlerken de beklentim ortalama üzerindeydi. Çıktılar ise değil ortalama altı, herhangi bir kahve demleme ekipmanı ile karşılaştırılamayacak kadar tutarsız ve anlamsızdı.

Makine fikir ve tasarım olarak bence de muhteşem. Benim V60'a dokunma motivasyonum, bundan 7 sene önce plastikten uzak kalma isteğiydi. Yani çekirdek özelmiş, reçete yazalım, filan değildi. Zaman içerisinde V60 bana manuel demlemenin sonsuz kapıları olduğunu öğretti. Fakir Aroma Master'ı görünce ise, yeni işe ve ofis rutinlerime başlamış biri olarak çok sevindim ve her sabah 6.30'da pour over yapacak bir şeyin varlığından çok mutlu oldum. Aletin su tankı dahi cam, muhteşem!

Tanka suyu koydum ve çevirerek modları değiştiren düğmeyi kullanmaya başladım. Düğme, elimde kalacak kadar kötü. Daha önce de bahsettiğim gibi, modlar arası adım sayamıyorsunuz bu düğme ile. 1 adım atacak kadar çevirirken 2 adım atıyor. Daha ileri modları kullanmak istiyorsunuz, olduğu yerde sayıyor. Bu tuşa kötü demek yetmez, gerçekten rezalet! Neyse moralimi bozmadım ve su tankını temizlemek için "Clean" modunda suyu 100 derece ısıtıp kendi karafına dökülmesini sağladım. Su ısıtmasının tutarlı olduğunu düşüyorum, zira hassas bir şekilde ısısını ölçebiliyor. Fakat ilk başarısız demlemem sonrası, kendi karafının ısı kaybına yine "clean" modu sonrası tankına geri boşaltarak baktım, 100 derece 1 lt ye yakın suyu, su tankına geri boşaltınca tanktaki su sıcaklığı 82'yi gösteriyor. Bu demek oluyor ki 100 derecede, hiçbir kahveden geçmemiş 1 lt. suda bile çok ciddi bir ısı kaybı var.

1) Karafı çöp! Borosilikat bir karaf şart. Hario Decanter fiyatını 1400 civarı görüyorum şu anda, bunu hemen çok ucuza kapattığımız makineye ekleyelim, makine süper dahi çalışsa 2500+1400=3900 tl makinenin ederi. Bende Hario Ice Cold Dripper vardı, decanter a benzeyen. Onunla demlemelere devam ettim, sıcaklık problemi ortadan kalktı

Meetlab'ten bu ay aldığımız Ethiopia Bundukti çekirdeğini 15 gr. Timemore'da tartarak başladım ve manuel ayarda 1:16 tek kişilik bir demleme yaptım. Karaf+dripper+ıslak kağıt darasını alıp 15 gr çekirdeği ekledim, tartı doğru. Fakat sıcaklığı değiştiriyorum o saçma düğme ile, gr. 16-17 ya sıçrıyor. Karaf'ı herhalde 10 kere yerinden alıp koymuşumdur tekrardan 15'i yakalayabilmek için. 1-2 gr oynayabilir tartısı denmiş, oynaması mümkün olabilir, can sıkıcı olan buna müdahale edememek veya suyu da ona göre dökmesi. 15 gr.ı yakaladıktan sonra tam keskinlik, 240 gr su döktü, ve ilk takdir tamam, mutluyum.

2) Su döküş modülü çöp! Karafı bir çektim, dripper'ın sol tarafında koca bir kanal, merkezde de değil. Blooming'i yaptıktan sonraki tek döküş de dripper'ın sol köşesinde kalmış, son derece kötü demlenmiş bir kahve çıktısı aldım.

Ertesi sabah zamanlamayı kullanmak istedim, uyanınca bana kahve demlesin, pour over'a bir de öyle bakalım diye. Yine 1:16 ve 95 derece ile o saçma düğmeden ayarımı yaptım, 25 gr cmd öğütümü yaptım, saat 06.30 a kurdum, Fakat 25 gr koyduğum kahve düğmeyle oynayınca 16 lara düştü, 32 lere çıktı, bir anda düğmenin başında, gecenin bir saati 10 dk oynarken buldum. Ben işimi kolaylaştırması için edinmişken işimi iyice zorlaştıran bu makineyi 25 gr ile kurmayı başardım, karafı da tabanın yine merkezine koydum, karaf ve dripper Hario. Uyandım ve ve sabah saat 06.30

3) Tartı çöp! Uyanır uyanmaz makineye koştum ve 25 gr kahveye tam 322 ml. su döktü. 25 gr. ne ara değişti? Ekstra su dökmek için power tuşuna yeltendim ve 400'e el çabukluğuyla tamamladım. Kahveye kendi elimle de zulmetmeye başladım, tabi unuttum ki bu alet bir gün önce soldan kanal açıp girdap gibi bir görsel vermişti. Yine aynı. Fellow Carter'a kahvemi koydum, gittim işe. Çıktı tam bir çöp!

Takatim o kadar azaldı, ama umudum bitmemişti. Şaşı gibi bir alet, suyu dökemiyor. Ulan dedim, karafı ben sola çekeyim, dipteki dairenin merkezine değil de en sol kısmına çektim ve nihayet merkezden hareket etmesini sağlayabildim. Yine o rezalet tuşunu ilgili modlarda kullanabilmek için ton maister gibi bir sürü parmak hareketi kullandım. 25 gr ve yine 400 ml dökülemeyen bir su. Tam ortadan kocaman bir girdap. Çıktı bu kez daha iyi.

4) Düğmesi çöp! İlgili moda geçebilmek ve o modda olduğunu anlayabilmek için sürekli ışığını izlemek gerekiyor. Elle kontrolü çok zor. Aslında alet, genel olarak insan kontrolüne izin verecek bir alet değil. Ne su miktarı ne da kahve miktarını hiçbir şekilde makine üzerinden yönetmek mümkün değil. Karaf darasını alacaksınız, üzerine kahveyi koyup o şekilde tartacaksınız. Kahveyi harici bir tartıda tartıp, alışkanlıkla dripper'a koyarsanız geçmiş olsun! Makineye onu ne kadar kahve ile çalıştıracağınızı öğretemiyorsunuz.

Son demlemeyi ise forumdaki temiz görüntülerden dolayı kendi dripper'ında yapmak istedim. Aynı metotları bu dripper'da da denedim ki, Hario kullanmak halen daha en güzel akışı yönetecek ekipman. Son derece gövdesiz, parlamayan sönük bir çıktı aldım. Tabi o sinirle buraya da 1-2 post attım. Aleti güzelce kutusuna koyup ertesi günü doğru kargoyla ait olduğu yere.

Şimdi, tüm bu deneyimi bir köşeye koyalım. Alet sizlerin anlattığı gibi süper olsun. (ki öyledir, bana piyangodan nah çıkmış) Bir kahve makinesini kullanmak bu kadar zor olmamalı! Alete hiç bir şekilde müdahale edilmiyor. Ne dökeceği suya, ne koyduğumuz kahvenin ağırlığını güncellemeye. Deniyor ki aletin en büyük eksisi bu. Abi evet, aletin eksisi değil, doğrudan bir sıkıntı bu yahu! Aleti demleme esnasında unutamıyorsun, ille başında duracaksın, yok öyle sallamak lazım böyle sallamak lazım. Arkadaşlar, yapmayın! RAO spin isteyen yapar, istemeyen yapmaz. Ben tutma yeri olan bir Hario kullandığım için problem olmadı, ama bu hareketlerde tam makinenin arasındaki Chemex benzeri boğumlu bir cam karafa el atmak başlı başına dikkat isteyen bir iş. Makine mi kullanıyoruz, makine mi bizim kullanıyor belli değil.

Bu ekonomik devirde, cebinde kıt parası olan herkese de önerim şudur: Porselen herhangi bir dripper, bir de 350 ml'lik mini kettle. Bir de tutarsız mutfak tartısı. Tutarsız diyorum, çünkü onların da sapmaları 1-2 gr. Evdeki standart kettle'da suyu ısıtıp sabit sıcaklık'tan bağımsız, 3 dk döküş süreci içerisine fincan içine mis gibi kahve çıkarırsınız. Bu alette nitelikli demleme yapacağım diye dünyanın çekirdeğini heba etmeyin, aklınızı yitirmeyin. Makineyi keyifle kullananlar adına seviniyorum, fakat alet bende "makine" olgusunu kesinlikle verememiş bir alettir. Alet ucuz görünse de, seri üretim bozukluğu herhalde Fakir'in aleti elden çıkarma sebebi olmuş.

Bu gibi konulara yeni heves eden hiç kimseye bu aleti önermiyorum. Bu aleti, kahve konusunda deneyimi olan kimselere sadece bir eğlence aracı olarak önerebilirim, veya masasından kalkmayan bir yazılımcı iseniz öneriyorum. Masanızda her daim aleti konumlandırır, izler, canınız istediğinde müdahale eder, PC başında zihin harcayarak pour over yaparsınız.

Bana göre değil...
ZATEN KAHVE MAKİNESİNİ ZAMANI OLMAYAN KİŞİLER TERCİH EDER ÖNCELİKLE
VE BEĞENMEDİĞİNİZ BİR ŞEY İÇİN BU KADAR DETAY VERMENİZ DE GERÇEKTEN İLGİNÇTİR.
BU FİYATA NE BEKLİYORSUNUZ ANLAMIYORUM. F/P OLARAK DEDİKLERİNİZ BENCE HİÇ AKLA UYGUN DEĞİL 20-30 BİN FİYATLARA GÖRE BENCE ÇOK İYİ Bİ SEÇENEK AKSİNE

Ben epinox server ve hario seramik v60 ile kombinledim. Sonuç gayet tatmin edici idi. Sonraki demlemede bir de uraldrip(metaldrip) yerleştirdim. Çok daha dengeli bir çıktı aldım. Böyle de devam edeceğim sanırım. Gooseneck kettle ile manuel demlemeye bir süreliğine ara veriyorum.

Ekli dosyalar

• 20250518_141116.jpg
    20250518_141116.jpg
    113.4 KB · Görüntüleme: 109
Geri