• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Fakir Aroma Master

Ben epinox server ve hario seramik v60 ile kombinledim. Sonuç gayet tatmin edici idi. Sonraki demlemede bir de uraldrip(metaldrip) yerleştirdim. Çok daha dengeli bir çıktı aldım. Böyle de devam edeceğim sanırım. Gooseneck kettle ile manuel demlemeye bir süreliğine ara veriyorum.
Dripper çok alçakta mı kaldı?

Bu cihaz bu ücretiyle çöp ise dünya üzerinde bugüne kadar üretilmiş herhangi bir filtre makinesini edinmek saçmalık olmalı. Makineden memnun olan da var olmayan da. Fakat yineliyorum; bu makine tüm parametreler, fiyat dahil, hesaba katıldığında çöp ise acil filtre kahve makinesi üreticileri konkordato falan ilan etsin. Moccamaster'dan daha iyi çıktılar veriyor yahu. :LOL:

Çarşamba günü elime ulaşan Fakir Aroma Master kahve makinesini bugün Fakir'e geri kargoladım. 1 ay her gün demleme yapıp yorum yapacaktım, ama dayanamayarak geri yolladım.

Öncelikle bu makine hakkında "rezalet" demem, makine seven insanları kızdırmış olabilir, özür diliyorum. Fakat bu makine hakkında o kadar övgü yapıldı ki, almadan önce de demlerken de beklentim ortalama üzerindeydi. Çıktılar ise değil ortalama altı, herhangi bir kahve demleme ekipmanı ile karşılaştırılamayacak kadar tutarsız ve anlamsızdı.

Makine fikir ve tasarım olarak bence de muhteşem. Benim V60'a dokunma motivasyonum, bundan 7 sene önce plastikten uzak kalma isteğiydi. Yani çekirdek özelmiş, reçete yazalım, filan değildi. Zaman içerisinde V60 bana manuel demlemenin sonsuz kapıları olduğunu öğretti. Fakir Aroma Master'ı görünce ise, yeni işe ve ofis rutinlerime başlamış biri olarak çok sevindim ve her sabah 6.30'da pour over yapacak bir şeyin varlığından çok mutlu oldum. Aletin su tankı dahi cam, muhteşem!

Tanka suyu koydum ve çevirerek modları değiştiren düğmeyi kullanmaya başladım. Düğme, elimde kalacak kadar kötü. Daha önce de bahsettiğim gibi, modlar arası adım sayamıyorsunuz bu düğme ile. 1 adım atacak kadar çevirirken 2 adım atıyor. Daha ileri modları kullanmak istiyorsunuz, olduğu yerde sayıyor. Bu tuşa kötü demek yetmez, gerçekten rezalet! Neyse moralimi bozmadım ve su tankını temizlemek için "Clean" modunda suyu 100 derece ısıtıp kendi karafına dökülmesini sağladım. Su ısıtmasının tutarlı olduğunu düşüyorum, zira hassas bir şekilde ısısını ölçebiliyor. Fakat ilk başarısız demlemem sonrası, kendi karafının ısı kaybına yine "clean" modu sonrası tankına geri boşaltarak baktım, 100 derece 1 lt ye yakın suyu, su tankına geri boşaltınca tanktaki su sıcaklığı 82'yi gösteriyor. Bu demek oluyor ki 100 derecede, hiçbir kahveden geçmemiş 1 lt. suda bile çok ciddi bir ısı kaybı var.

1) Karafı çöp! Borosilikat bir karaf şart. Hario Decanter fiyatını 1400 civarı görüyorum şu anda, bunu hemen çok ucuza kapattığımız makineye ekleyelim, makine süper dahi çalışsa 2500+1400=3900 tl makinenin ederi. Bende Hario Ice Cold Dripper vardı, decanter a benzeyen. Onunla demlemelere devam ettim, sıcaklık problemi ortadan kalktı

Meetlab'ten bu ay aldığımız Ethiopia Bundukti çekirdeğini 15 gr. Timemore'da tartarak başladım ve manuel ayarda 1:16 tek kişilik bir demleme yaptım. Karaf+dripper+ıslak kağıt darasını alıp 15 gr çekirdeği ekledim, tartı doğru. Fakat sıcaklığı değiştiriyorum o saçma düğme ile, gr. 16-17 ya sıçrıyor. Karaf'ı herhalde 10 kere yerinden alıp koymuşumdur tekrardan 15'i yakalayabilmek için. 1-2 gr oynayabilir tartısı denmiş, oynaması mümkün olabilir, can sıkıcı olan buna müdahale edememek veya suyu da ona göre dökmesi. 15 gr.ı yakaladıktan sonra tam keskinlik, 240 gr su döktü, ve ilk takdir tamam, mutluyum.

2) Su döküş modülü çöp! Karafı bir çektim, dripper'ın sol tarafında koca bir kanal, merkezde de değil. Blooming'i yaptıktan sonraki tek döküş de dripper'ın sol köşesinde kalmış, son derece kötü demlenmiş bir kahve çıktısı aldım.

Ertesi sabah zamanlamayı kullanmak istedim, uyanınca bana kahve demlesin, pour over'a bir de öyle bakalım diye. Yine 1:16 ve 95 derece ile o saçma düğmeden ayarımı yaptım, 25 gr cmd öğütümü yaptım, saat 06.30 a kurdum, Fakat 25 gr koyduğum kahve düğmeyle oynayınca 16 lara düştü, 32 lere çıktı, bir anda düğmenin başında, gecenin bir saati 10 dk oynarken buldum. Ben işimi kolaylaştırması için edinmişken işimi iyice zorlaştıran bu makineyi 25 gr ile kurmayı başardım, karafı da tabanın yine merkezine koydum, karaf ve dripper Hario. Uyandım ve ve sabah saat 06.30

3) Tartı çöp! Uyanır uyanmaz makineye koştum ve 25 gr kahveye tam 322 ml. su döktü. 25 gr. ne ara değişti? Ekstra su dökmek için power tuşuna yeltendim ve 400'e el çabukluğuyla tamamladım. Kahveye kendi elimle de zulmetmeye başladım, tabi unuttum ki bu alet bir gün önce soldan kanal açıp girdap gibi bir görsel vermişti. Yine aynı. Fellow Carter'a kahvemi koydum, gittim işe. Çıktı tam bir çöp!

Takatim o kadar azaldı, ama umudum bitmemişti. Şaşı gibi bir alet, suyu dökemiyor. Ulan dedim, karafı ben sola çekeyim, dipteki dairenin merkezine değil de en sol kısmına çektim ve nihayet merkezden hareket etmesini sağlayabildim. Yine o rezalet tuşunu ilgili modlarda kullanabilmek için ton maister gibi bir sürü parmak hareketi kullandım. 25 gr ve yine 400 ml dökülemeyen bir su. Tam ortadan kocaman bir girdap. Çıktı bu kez daha iyi.

4) Düğmesi çöp! İlgili moda geçebilmek ve o modda olduğunu anlayabilmek için sürekli ışığını izlemek gerekiyor. Elle kontrolü çok zor. Aslında alet, genel olarak insan kontrolüne izin verecek bir alet değil. Ne su miktarı ne da kahve miktarını hiçbir şekilde makine üzerinden yönetmek mümkün değil. Karaf darasını alacaksınız, üzerine kahveyi koyup o şekilde tartacaksınız. Kahveyi harici bir tartıda tartıp, alışkanlıkla dripper'a koyarsanız geçmiş olsun! Makineye onu ne kadar kahve ile çalıştıracağınızı öğretemiyorsunuz.

Son demlemeyi ise forumdaki temiz görüntülerden dolayı kendi dripper'ında yapmak istedim. Aynı metotları bu dripper'da da denedim ki, Hario kullanmak halen daha en güzel akışı yönetecek ekipman. Son derece gövdesiz, parlamayan sönük bir çıktı aldım. Tabi o sinirle buraya da 1-2 post attım. Aleti güzelce kutusuna koyup ertesi günü doğru kargoyla ait olduğu yere.

Şimdi, tüm bu deneyimi bir köşeye koyalım. Alet sizlerin anlattığı gibi süper olsun. (ki öyledir, bana piyangodan nah çıkmış) Bir kahve makinesini kullanmak bu kadar zor olmamalı! Alete hiç bir şekilde müdahale edilmiyor. Ne dökeceği suya, ne koyduğumuz kahvenin ağırlığını güncellemeye. Deniyor ki aletin en büyük eksisi bu. Abi evet, aletin eksisi değil, doğrudan bir sıkıntı bu yahu! Aleti demleme esnasında unutamıyorsun, ille başında duracaksın, yok öyle sallamak lazım böyle sallamak lazım. Arkadaşlar, yapmayın! RAO spin isteyen yapar, istemeyen yapmaz. Ben tutma yeri olan bir Hario kullandığım için problem olmadı, ama bu hareketlerde tam makinenin arasındaki Chemex benzeri boğumlu bir cam karafa el atmak başlı başına dikkat isteyen bir iş. Makine mi kullanıyoruz, makine mi bizim kullanıyor belli değil.

Bu ekonomik devirde, cebinde kıt parası olan herkese de önerim şudur: Porselen herhangi bir dripper, bir de 350 ml'lik mini kettle. Bir de tutarsız mutfak tartısı. Tutarsız diyorum, çünkü onların da sapmaları 1-2 gr. Evdeki standart kettle'da suyu ısıtıp sabit sıcaklık'tan bağımsız, 3 dk döküş süreci içerisine fincan içine mis gibi kahve çıkarırsınız. Bu alette nitelikli demleme yapacağım diye dünyanın çekirdeğini heba etmeyin, aklınızı yitirmeyin. Makineyi keyifle kullananlar adına seviniyorum, fakat alet bende "makine" olgusunu kesinlikle verememiş bir alettir. Alet ucuz görünse de, seri üretim bozukluğu herhalde Fakir'in aleti elden çıkarma sebebi olmuş.

Bu gibi konulara yeni heves eden hiç kimseye bu aleti önermiyorum. Bu aleti, kahve konusunda deneyimi olan kimselere sadece bir eğlence aracı olarak önerebilirim, veya masasından kalkmayan bir yazılımcı iseniz öneriyorum. Masanızda her daim aleti konumlandırır, izler, canınız istediğinde müdahale eder, PC başında zihin harcayarak pour over yaparsınız.

Bana göre değil...
Doğru söze ne denir. Bu aleti haklı çıkaran tek şey kampayalı fiyatı. Bunları çok söyledim ben ama insanlar oyuncak gibi alıp basında bekleyerek spin falan atmayı seviyor :))))))
Başında bekleyeceksem alırım manuel v60 ı keyfime göre 5 dakikada demlerim. Ki öyle yapiyorum. Bunla ugrasmak çooook daha uzun süruyor. Paşam doğru tartacak da demlemeye başlayacağım :))))

Ben bu makineyi bazılarının yanlış kullandığını düşünmeye başladım, sırf merakımdan youtube incelemelerine baktım basit bir makine... Dönen düğmeden bahsedilmiş, videoda gördüğüm kadarıyla mantıken o düğme modlar arası geçiş yapıyor, su sıcaklığı, ratio vs. kalan ayarlar alttaki ok tuşundan ayarlanıyor, onda da bir sorun görmedim tek tek sayıyor.
Ben mi yanlış görüyorum, yani karafa filtre koy > darasını al > sonra kahveni koy > düğmeyi çevir > oklarla sıcaklığı ve ratio ayarla bu kadar, geri döndün kahveyi 15 yerine 14 mü gösteriyor bazen manuel demlerken de tartı yapar onu, o zaman tüm ayarları yap daha sonra karaf darasını alıp kahveyi koy tek yapılan tek tuşa basmak olsun.
Bu makinede eksik olarak timer yok, hızlı ya da geç bitmesini öğütümden ayarlayacaksınız, harici timerdan bakmanız gerekiyor.
Karaf konusunda yurtdışında farklı markalarda da benzeri satıldığından yorumlara baktığımda tartı olduğu için, kahveyi sıcak tut fonksiyonu da yok o yüzden yüksek gramaj demlemede termos şarttır diye düşünüyorum.
Döküş konusunda elde kettle dripper manuel de demleseniz döküş sonunda nereye daha fazla dökerseniz o kısım çukurlaşır makine de döküş nerede biterse orada kalıyor, en son ortaya geleyim, ortaya dökeyim mantığında çalışmıyor, onun telafisi de çalkalarsın demleme sonu, zaten timer yok, son suyu döktükten sonra karafı makinede tutmanın bir anlamı yok.
Yani sabah 6 ya ayarlayayım kalktığımda kahvem hazır olsun mantığı bu makinede efektif olmayabilir diye düşünüyorum çünkü dahili sıcak tutma fonksiyonu olmadığından uyanana elimi yüzümü yıkayana kadar kahve az biraz soğuyabilir. Uyanıp tuşuna basmak, su ısınana kahveyi yapana kadar da hazırlanmak daha mantıklı.

Şimdi sonuca gelelim bu fiyat bu makine, yeni başlayan ve makine arayan biri için mükemmel, su sıcaklığı ölçmesi var, tartısı var.
X marka buhar püskürtmeli bir makine alsan şuan en ucuzu 700 tl, pof pof yapar kahveyi yakar, derece ne bilmezsin, 300g su koy 275 atar, temizlemesi zor, dahili plastik filtresi vardır, başka ekipman kullanamazsın falan filan.

Başına kahve gelen her ekipman +500 tl olduğundan 2500 tl vade farksız 9 taksitle bu makineyi almak bu ekonomide rakipsiz ve kötü olmadığını da düşünüyorum. Makineyi daha yakından tanımak ve kullanmayı daha iyi öğrenmek isteyenler youtube videolarını izleyebilir. Örnek video koyuyorum.

İyisini isteyen 13 binden başlayan fiyatlarla alışverişini yapabilir belki 27.500 tlye şirinleri de görebilir

Son düzenleme:
ZATEN KAHVE MAKİNESİNİ ZAMANI OLMAYAN KİŞİLER TERCİH EDER ÖNCELİKLE
VE BEĞENMEDİĞİNİZ BİR ŞEY İÇİN BU KADAR DETAY VERMENİZ DE GERÇEKTEN İLGİNÇTİR.
BU FİYATA NE BEKLİYORSUNUZ ANLAMIYORUM. F/P OLARAK DEDİKLERİNİZ BENCE HİÇ AKLA UYGUN DEĞİL 20-30 BİN FİYATLARA GÖRE BENCE ÇOK İYİ Bİ SEÇENEK AKSİNE
Sanırım Ben Fero fanısınız, yalnızca Caps Lock kullanarak yazmışsınız.

Hobimize ait ne varsa tüm detayları ve deneyimiyle ele almaya çalıştım. Kaldı ki 14 sayfa bu alete methiyeler düzülmüş, bir ben olumsuz yazmışım. Kimseye de hakaret etmedim.

Benim yazdıklarım sizi rahatsız ettiyse bence özeleştiri yapıp kendinize bakın.’Ne bekliyordunuz?’ sorusunu sorarken bu başlıktaki geçmiş yazılmış ne varsa onları tümden okuyun ve almadan önce ortak hobimin olduğu gruba sorduğuma da tanık olun. Bu fiyata ne bekliyordunuz derken benim anlattıklarını destekliyorsunuz, farkındasınızdır umarım. Performans ve çalışmasının kötü olması benim şanssızlığım olabilir, bunu yazdım ve bu fiyata bu rezilliği bu başlıkta tüm yazılanlar kılavuzluğunca hiç beklemiyordum. Bana göre değil, diyerek de yazımı bitirmişim.

1000185180.jpg

Ilk denememi yaptim, v60, hario filtre, ve epinox sürahi ile. Sette ile 17g ayarinda öğüttüm, setteden memnun degildim zaten ama bi kez daha deneyeyim dedim. Kahve de kahvefabrikasindan, tarrazu san rafael. Yatak güzel olmadi ama şu aşamada setteyi sucluyorum. Blooming haric 2:33 sürdü demleme, bloomingden sonra zamanlayici tutmak aklima geldi.

Timemore crystal+ ZP6 ile güzel sonuç verdi. Tabi ki el demlemesinin yerini almaz ama fiyata göre memnunum. Ben yokken evdekilerin kahve demlemesi için yeterli bir alet. Benim şansıma yukarıda bahsedilen tartma problemleri veya düz yatak olmaması denk gelmedi bana.

Sanırım Ben Fero fanısınız, yalnızca Caps Lock kullanarak yazmışsınız.

Hobimize ait ne varsa tüm detayları ve deneyimiyle ele almaya çalıştım. Kaldı ki 14 sayfa bu alete methiyeler düzülmüş, bir ben olumsuz yazmışım. Kimseye de hakaret etmedim.

Benim yazdıklarım sizi rahatsız ettiyse bence özeleştiri yapıp kendinize bakın. ’Ne bekliyordunuz?’ sorusunu sorarken bu başlıktaki geçmiş yazılmış ne varsa onları tümden okuyun ve almadan önce ortak hobimin olduğu gruba sorduğuma da tanık olun. Bu fiyata ne bekliyordunuz derken benim anlattıklarını destekliyorsunuz, farkındasınızdır umarım. Performans ve çalışmasının kötü olması benim şanssızlığım olabilir, bunu yazdım ve bu fiyata bu rezilliği bu başlıkta tüm yazılanlar kılavuzluğunca hiç beklemiyordum. Bana göre değil, diyerek de yazımı bitirmişim.

Ben sizin hakkınız da herhangi bir varsayımda bulunmadım. AYNI ŞEKİLDE SİZDE SAKIN buna dikkat edin. Sadece burada yazılan fikirler çerçevesinin dışına çıkmayın. Benim kime bakıp bakmadığıma veya ne okuyup okumadığımı varsaymanıza gerek yok bence veya sence her zaman farklıdır o yüzden sadece kendi fikrinizi ifade edin karşınızdaki kişinin fikrini karşıya bırakın.

NOT: BEKLENTİLER KİŞİSELDİR.

Timemore crystal+ ZP6 ile güzel sonuç verdi. Tabi ki el demlemesinin yerini almaz ama fiyata göre memnunum. Ben yokken evdekilerin kahve demlemesi için yeterli bir alet. Benim şansıma yukarıda bahsedilen tartma problemleri veya düz yatak olmaması denk gelmedi bana.
yatak ilk basta bende de duze yakin cikiyordu ama sonradan bozulmaya basladi.

su haznesine cok su koyunca akisi bozuluyor bence cihazin, son demlemelerimde hep iki kati su koydum ve tek dikkatimi ceken buydu.

bir de dripperi sallayayim derken ayari kaciyor cihazin herhalde, 1;15 demlemeye fazla su koydu.

Fiyatı gözardı edersek, yorumlarda belirtilen eksikliklerin olmadığı alternatif bir ürün bulunuyor mu?
Sage'ciler yoldadır şimdi :)
yatak düzlüğü, akış sallanması vs vs bütün şikayetleri gözardı ederek, tatsal olarak güzel birşey içiyor muyuz, buna odaklanmamız gerekiyor galiba.
Alternatif olarak şu an bire bir aynısı yok gibi, tabi xbloom studio'yu saymazsak :)

Fiyatı gözardı edersek, yorumlarda belirtilen eksikliklerin olmadığı alternatif bir ürün bulunuyor mu?
Fiyattan bağımsız konuşuyorum, şu an Türkiye piyasasında Aroma Master'ın yaptığı işi yapabilen kaç tane alet var? Sayısı bir elin parmakları kadar değil.

Şimdi gelelim fiyatına, bu makinanın ister kabul edelim ister kabul etmeyelim, bence doğrudan tek rakibi Fellow Aiden, ki bu sevimli ve ileride sahibi olmak istediğim arkadaş Aroma Master'dan 10 kattan daha pahalı. Elbette Aiden bu cihazdan daha üstün ama oynadıkları lig aynı lig. İkisi de manuele en yakın - hatta daha üstün- çıktı vermeyi hedefleyen cihazlar. Burda yersiz bir marka-model seviciliği yapmak istemiyorum ama daha önce de belirtmiştim, özellikle sıfırdan başlayıp harika kahveler içmek isteyen biri sadece öğütücü edindikten sonra kettle ve terazi masrafına girmeden ve cihazın kendi indirimi ile 10 Bin TL tasarrufa giriyor.

Burda bu aleti kullanan kimse artık manuel demlemeye gerek yok demiyor ama benim gibi kimisi çoktan manuel demlemeyi bıraktı bile. Özellikle bir yaştan sonra günlük hayatın işlerinin arasında kahveye sadece kahve gözüyle bakmaya ve bu zevkin hobi yönünü artık çok da birinci sıraya almamaya başladığınızda Aroma Master size göz kırpıyor.

Bu cihaz zaten bildiğimiz üzere Fakir'in kendine has bir ürünü değil. Çinli kardeşlerimiz isteyene bu makineyi istediği marka ismiyle gönderiyor. Aşağıdaki bıraktığım Alibaba ekran görüntüsüne bakınız. Mimimum 1000 adet aldığınızda aşağıdaki fiyata yüzde 60 gümrük vergisi ve ilave masrafları ekleyiniz. Tahminen karlı bir ticaret için 10 binden aşağı olmaması gerekir. Bence Fakir bu makineleri büyük şekilde zararına elden çıkarıyor.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-05-19-15-09-36-94_a04944f99a062af0791c9039e89fa6b9.jpg
    Screenshot_2025-05-19-15-09-36-94_a04944f99a062af0791c9039e89fa6b9.jpg
    62 KB · Görüntüleme: 83
Manuel'de benim istediğim kadar su akıtması gerekmiyor mu ? 37 gram kahve koydum 544te kendisi durdu halbuki 592de benim müdahelemle durması gerekmiyor muydu

@ogundemir Manuel demlemede kahve su oranını kendiniz giriyorsunuz. Girmediğinizde manuelde en son hangi oranda yaptıysanız o oranda kalıyor ayar.

Ayrıca demleme devam ederken karafı kaldırdığınızda tartıda sapıtmalar oluyor. Siz karafa/drippera hiç dokunmadan mı demlemeyi sonlandırdınız?
Merhaba
Hep manuel modda benimki. İlk önce karafı ve filtreyi başka bi yerde sıcakl su ile ıslattım. Sonra karafaı koydum aletin içşne. Darasını aldım. 37 gram kahveyi koydum demlemeye başlarken 37 gram olarak gördü. 75 gram su döktü ve 544 gramda kendi sonlandırdı. Kahve su oranı zaten hep 1/16. Her demlemede tekrar bu ayara oran vermek gerekmez diye düşünüyorum. Bir de önceki demlememde 41 gram kahve vardı. Anlamadım kendi kendine alakasız bir gramda demlemeyi bitirmesini

Çarşamba günü elime ulaşan Fakir Aroma Master kahve makinesini bugün Fakir'e geri kargoladım. 1 ay her gün demleme yapıp yorum yapacaktım, ama dayanamayarak geri yolladım.

Öncelikle bu makine hakkında "rezalet" demem, makine seven insanları kızdırmış olabilir, özür diliyorum. Fakat bu makine hakkında o kadar övgü yapıldı ki, almadan önce de demlerken de beklentim ortalama üzerindeydi. Çıktılar ise değil ortalama altı, herhangi bir kahve demleme ekipmanı ile karşılaştırılamayacak kadar tutarsız ve anlamsızdı.

Makine fikir ve tasarım olarak bence de muhteşem. Benim V60'a dokunma motivasyonum, bundan 7 sene önce plastikten uzak kalma isteğiydi. Yani çekirdek özelmiş, reçete yazalım, filan değildi. Zaman içerisinde V60 bana manuel demlemenin sonsuz kapıları olduğunu öğretti. Fakir Aroma Master'ı görünce ise, yeni işe ve ofis rutinlerime başlamış biri olarak çok sevindim ve her sabah 6.30'da pour over yapacak bir şeyin varlığından çok mutlu oldum. Aletin su tankı dahi cam, muhteşem!

Tanka suyu koydum ve çevirerek modları değiştiren düğmeyi kullanmaya başladım. Düğme, elimde kalacak kadar kötü. Daha önce de bahsettiğim gibi, modlar arası adım sayamıyorsunuz bu düğme ile. 1 adım atacak kadar çevirirken 2 adım atıyor. Daha ileri modları kullanmak istiyorsunuz, olduğu yerde sayıyor. Bu tuşa kötü demek yetmez, gerçekten rezalet! Neyse moralimi bozmadım ve su tankını temizlemek için "Clean" modunda suyu 100 derece ısıtıp kendi karafına dökülmesini sağladım. Su ısıtmasının tutarlı olduğunu düşünüyorum, zira hassas bir şekilde ısısını ölçebiliyor. Fakat ilk başarısız demlemem sonrası, kendi karafının ısı kaybına yine "clean" modu sonrası tankına geri boşaltarak baktım, 100 derece 1 lt ye yakın suyu, su tankına geri boşaltınca tanktaki su sıcaklığı 82'yi gösteriyor. Bu demek oluyor ki 100 derecede, hiçbir kahveden geçmemiş 1 lt. suda bile çok ciddi bir ısı kaybı var.

1) Karafı çöp! Borosilikat bir karaf şart. Hario Decanter fiyatını 1400 civarı görüyorum şu anda, bunu hemen çok ucuza kapattığımız makineye ekleyelim, makine süper dahi çalışsa 2500+1400=3900 tl makinenin ederi. Bende Hario Ice Cold Dripper vardı, decanter a benzeyen. Onunla demlemelere devam ettim, sıcaklık problemi ortadan kalktı

Meetlab'ten bu ay aldığımız Ethiopia Benti Buku çekirdeğini 15 gr. Timemore'da tartarak başladım ve manuel ayarda 1:16 tek kişilik bir demleme yaptım. Karaf+dripper+ıslak kağıt darasını alıp 15 gr çekirdeği ekledim, tartı doğru. Fakat sıcaklığı değiştiriyorum o saçma düğme ile, gr. 16-17 ya sıçrıyor. Karaf'ı herhalde 10 kere yerinden alıp koymuşumdur tekrardan 15'i yakalayabilmek için. 1-2 gr oynayabilir tartısı denmiş, oynaması mümkün olabilir, can sıkıcı olan buna müdahale edememek veya suyu da ona göre dökmesi. 15 gr.ı yakaladıktan sonra tam keskinlik, 240 gr su döktü, ve ilk takdir tamam, mutluyum.

2) Su döküş modülü çöp! Karafı bir çektim, dripper'ın sol tarafında koca bir kanal, merkezde de değil. Blooming'i yaptıktan sonraki tek döküş de dripper'ın sol köşesinde kalmış, son derece kötü demlenmiş bir kahve çıktısı aldım.

Ertesi sabah zamanlamayı kullanmak istedim, uyanınca bana kahve demlesin, pour over'a bir de öyle bakalım diye. Yine 1:16 ve 95 derece ile o saçma düğmeden ayarımı yaptım, 25 gr cmd öğütümü yaptım, saat 06.30 a kurdum, Fakat 25 gr koyduğum kahve düğmeyle oynayınca 16 lara düştü, 32 lere çıktı, bir anda düğmenin başında, gecenin bir saati 10 dk oynarken buldum. Ben işimi kolaylaştırması için edinmişken işimi iyice zorlaştıran bu makineyi 25 gr ile kurmayı başardım, karafı da tabanın yine merkezine koydum, karaf ve dripper Hario. Uyandım ve ve sabah saat 06.30

3) Tartı çöp! Uyanır uyanmaz makineye koştum ve 25 gr kahveye tam 322 ml. su döktü. 25 gr. ne ara değişti? Ekstra su dökmek için power tuşuna yeltendim ve 400'e el çabukluğuyla tamamladım. Kahveye kendi elimle de zulmetmeye başladım, tabi unuttum ki bu alet bir gün önce soldan kanal açıp girdap gibi bir görsel vermişti. Yine aynı. Fellow Carter'a kahvemi koydum, gittim işe. Çıktı tam bir çöp!

Takatim o kadar azaldı, ama umudum bitmemişti. Şaşı gibi bir alet, suyu dökemiyor. Ulan dedim, karafı ben sola çekeyim, dipteki dairenin merkezine değil de en sol kısmına çektim ve nihayet merkezden hareket etmesini sağlayabildim. Yine o rezalet tuşunu ilgili modlarda kullanabilmek için ton maister gibi bir sürü parmak hareketi kullandım. 25 gr ve yine 400 ml dökülemeyen bir su. Tam ortadan kocaman bir girdap. Çıktı bu kez daha iyi.

4) Düğmesi çöp! İlgili moda geçebilmek ve o modda olduğunu anlayabilmek için sürekli ışığını izlemek gerekiyor. Elle kontrolü çok zor. Aslında alet, genel olarak insan kontrolüne izin verecek bir alet değil. Ne su miktarı ne da kahve miktarını hiçbir şekilde makine üzerinden yönetmek mümkün değil. Karaf darasını alacaksınız, üzerine kahveyi koyup o şekilde tartacaksınız. Kahveyi harici bir tartıda tartıp, alışkanlıkla dripper'a koyarsanız geçmiş olsun! Makineye onu ne kadar kahve ile çalıştıracağınızı öğretemiyorsunuz.

Son demlemeyi ise forumdaki temiz görüntülerden dolayı kendi dripper'ında yapmak istedim. Aynı metotları bu dripper'da da denedim ki, Hario kullanmak halen daha en güzel akışı yönetecek ekipman. Son derece gövdesiz, parlamayan sönük bir çıktı aldım. Tabi o sinirle buraya da 1-2 post attım. Aleti güzelce kutusuna koyup ertesi günü doğru kargoyla ait olduğu yere.

Şimdi, tüm bu deneyimi bir köşeye koyalım. Alet sizlerin anlattığı gibi süper olsun. (ki öyledir, bana piyangodan nah çıkmış) Bir kahve makinesini kullanmak bu kadar zor olmamalı! Alete hiç bir şekilde müdahale edilmiyor. Ne dökeceği suya, ne koyduğumuz kahvenin ağırlığını güncellemeye. Deniyor ki aletin en büyük eksisi bu. Abi evet, aletin eksisi değil, doğrudan bir sıkıntı bu yahu! Aleti demleme esnasında unutamıyorsun, ille başında duracaksın, yok öyle sallamak lazım böyle sallamak lazım. Arkadaşlar, yapmayın! RAO spin isteyen yapar, istemeyen yapmaz. Ben tutma yeri olan bir Hario kullandığım için problem olmadı, ama bu hareketlerde tam makinenin arasındaki Chemex benzeri boğumlu bir cam karafa el atmak başlı başına dikkat isteyen bir iş. Makine mi kullanıyoruz, makine mi bizi kullanıyor belli değil.

Bu ekonomik devirde, cebinde kıt parası olan herkese de önerim şudur: Porselen herhangi bir dripper, bir de 350 ml'lik mini kettle. Bir de tutarsız mutfak tartısı. Tutarsız diyorum, çünkü onların da sapmaları 1-2 gr. Evdeki standart kettle'da suyu ısıtıp sabit sıcaklık'tan bağımsız, 3 dk döküş süreci içerisine fincan içine mis gibi kahve çıkarırsınız. Bu alette nitelikli demleme yapacağım diye dünyanın çekirdeğini heba etmeyin, aklınızı yitirmeyin. Makineyi keyifle kullananlar adına seviniyorum, fakat alet bende "makine" olgusunu kesinlikle verememiş bir alettir. Alet ucuz görünse de, seri üretim bozukluğu herhalde Fakir'in aleti elden çıkarma sebebi olmuş.

Bu gibi konulara yeni heves eden hiç kimseye bu aleti önermiyorum. Bu aleti, kahve konusunda deneyimi olan kimselere sadece bir eğlence aracı olarak önerebilirim, veya masasından kalkmayan bir yazılımcı iseniz öneriyorum. Masanızda her daim aleti konumlandırır, izler, canınız istediğinde müdahale eder, PC başında zihin harcayarak pour over yaparsınız.

Bana göre değil...

EDIT: Çekirdek adı ve bazı yazım yanlışları
Hocam makina mukemmel otesi , sizin yasadiginiz deneyime uzuldum acikcasi ama saglik olsun siz manuelden devam , biz Aroma Masterla , makina bozulana kadar keyif şolenine devam 😍
Not : Dusuk butcesi olan arkadaslara kesinlikle tavsiye ediyorum Alın , aldırın , aldırtsinlar ☕

Her iki forumda da paylasimlarimi takip eden arkadaşlar bilir , gerçekten içime sinen bir kahve veya makinayi överim
Paylastigim goruntuler kendi karafi ve dripperi ile demleme sonrasi goruntuler Yaptigim tek şey dokus sonrasi hafif bir sallama
İlk demlemelerimde blooming asamasinda salliyordum fakat az su dokusu oldugu icin sonrasinda , dokus bitten sonra yapmaya basladim Kahve yataklari goruldugu uzere bu sekilde
Makinanin uzun kullanim surecine bagli ariza verme durumu icin hicbir sey diyemem orasini ben de yasayarak gorecegim ama işlevsellik acisindan muthis bir cihaz
Null Uraga Anaerobik demledim simdi , sonuc yine harika
Bu ekonomide bu makinayi ovmeyi boynumun borcu bilirim ☕
Tropic Punch da demledim simdi
2 30 sureli bir demleme oldu yine dokus bittikten sonra hafif salladim ve goruldugu uzere
Arkadaslar bu iki kahveyi v60 da da bizzat demledim ve alete bir yandan sinir de oldum cunku benim kadar iyi bir sekilde v60 demliyor :) suan kahvemi yudumluyorum keyiften 4 köşeyim 2500 TL ye aldigim keyif paha bicilemez :)
Ekli dosyayı görüntüle 38886

Montag Funkyberry
16/256
34 bloom yapti
Dokus bitince hafif bir salladim serveri
Th3 , dragon fly 60 ppm
V60 da demleyip nasil sonuc aldiysam oyle sonuc verdi
Demleme suresi 2:44
Ben bu aleti alirken arkadasla uzerine biraz makara yaparak aldim ama gercekten şaşirtti , kronik arizalari var gibi yorumlar gordum eger kısa vadede bozulmazsa uzun bir sure v60 setimi rafa kaldiririm ben arkadaşlar
Asla abartmiyorum suan bu yorumu yazarken demledigim kahveyi yudumluyorum
Ekli dosyayı görüntüle 38882

Geri