• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
tecrübelerimle beraber çok netim, katılmıyorum.
İsteyen istediğine inanabilir arkadaşlar kimsenin kişisel inançları ile bir sorunumuz yok.

Ben konuya bilimsel açıdan yaklaşıyorum sadece.

"Sıkı tamp yapmadığımda daha hızlı akıyor" un tek manası kanallanma yaşadığınızdır.

Özetle tamp sadece hava kabarcıklarını puck'tan çıkarır ve kanallanmasını engeller başka bir fonksiyonu yoktur.
9 barlık basınç aniden oluşmuyor. Doğrusal bir şekilde artarak başlıyor ve bu suyun bizim yaptığımızdan farklı bir tamp yapmasına neden oluyor. Hafif tamp yaptığımızda suyun ilk yumuşak barlarla gelişi ve pucktan geçişi, sert tampa göre daha kolay oluyor. Ard arda aldığım aynı gramajlı iki fincanda bu genelde 5-10 saniyelik farklara sebep oluyor. Yani tamp şiddeti süreyi değiştiriyor gibi. Puck preparation için önemli bir konu olarak görüyorum tamp şiddetini. Ama bence sabit bir değişken olmalı. Yani hep aynı şiddette tamp yapılmalı...

9 barlık basınç aniden oluşmuyor. Doğrusal bir şekilde artarak başlıyor ve bu suyun bizim yaptığımızdan farklı bir tamp yapmasına neden oluyor. Hafif tamp yaptığımızda suyun ilk yumuşak barlarla gelişi ve pucktan geçişi, sert tampa göre daha kolay oluyor. Ard arda aldığım aynı gramajlı iki fincanda bu genelde 5-10 saniyelik farklara sebep oluyor. Yani tamp şiddeti süreyi değiştiriyor gibi. Puck preparation için önemli bir konu olarak görüyorum tamp şiddetini. Ama bence sabit bir değişken olmalı. Yani hep aynı şiddette tamp yapılmalı...

9 bar bir anda oluşmuyor ama 1 bar bile 26kg dan fazla güç uyguluyor puck'a.

9 bar bir anda oluşmuyor ama 1 bar bile 26kg dan fazla güç uyguluyor puck'a.

Neden-sonuç ilişkisi kurarken değişkenlerin hepsini kontrol altında tutmak gerekiyor ama espresso demlerken zor. Puck Press'im olsaydı evde bir deney de ben yapardım. :)
Benden deneyimli bir espresso demleyicisi olduğunuzu biliyorum. Pratikte fark gözlüyorum bir miktar ama siz bunun kanallanmadan kaynaklı olduğunu söylüyorsunuz. Ama bence kanallanma da yaşamıyorum.
Evde test yapayım desem değişkeni gözlemlemek için uyguladığım kilo miktarını not etmem gerekecek. Testi mümkün değil gibi şimdilik benlm açımdan. :)

Neden-sonuç ilişkisi kurarken değişkenlerin hepsini kontrol altında tutmak gerekiyor ama espresso demlerken zor. Puck Press'im olsaydı evde bir deney de ben yapardım. :)
Benden deneyimli bir espresso demleyicisi olduğunuzu biliyorum. Pratikte fark gözlüyorum bir miktar ama siz bunun kanallanmadan kaynaklı olduğunu söylüyorsunuz. Ama bence kanallanma da yaşamıyorum.
Evde test yapayım desem değişkeni gözlemlemek için uyguladığım kilo miktarını not etmem gerekecek. Testi mümkün değil gibi şimdilik benlm açımdan. :)
Dediğiniz doğru sonuçta çok fazla değişken var hepsini sabit tutup sadece tek birini değiştirmek de emek/zaman istiyor.

Pratikte yaşadığınız farkın tek sebebinin tampleme baskısı olduğundan emin olmak çok zor. Kanallanma derken illa etrafa püskürmesi şart değil. Mikro kanallanmada olabilir. Sonuçta puck yoğunluğunun her yerde eşit olduğundan emin olmak çok kolay değil.

Benim kısaca söylemek istediğim şey videoda da anlatıldığı üzere bilimsel açıdan bakıldığında da mantıklı olan şey şu. tamp yapılmalı mı ? evet.( ki yüksekliği doğru ayarlanmış bir distribütör ile tamplemeden de espresso yapılabiliyor ama şimdilik bunu karıştırmayalım)

Sadece belirli bir basınçtan sonra misal yaklaşık 10 kg diyelim uyguladığınız baskının akışa etkisi olmuyor çünkü daha 1 bara ulaştığında bile 26kg basınç altında kalıyor puck.

Iyi geceler arkadaşlar, bugün elime geçen beko/gaggia evolution (ikinci el) setup ı ile uğraştım ve bir tık çıkmazdayım JX-Pro ile 2.0.0 dan 1.7.0 ve 1.6.0 olarak 3 shot aldım.
Descaling yapamadım elimde descaler olmadığı için fakat PF, sepet, shower screen puly caff solusyonunda bekletildi, dispersion plate ise yine puly solusyonlu fırça ile elden geçti. Aynı şekilde sıcak suda çözünen ardından oda sıcaklığında damaca su ile seyreltilip soğutulan puly solusyon döndürülüp makinadan durulandı.
Isı dengelendiğinde shotlar alındı.

Kullanılan tamp makine ile gelen dandirik tamper.
Puck prep için kendi yaptığım gerila usulu WDT kullandım anlayacağınız çok kaliteli sayılmaz.
16gr brezilya çekirdeği kullandım espresso kavrumu, çalıştığım yerden bir miktar aldım ilk shotlar için.
35gr çıktı hedefim idi 20-40 saniye arası.

Dikkatimi çeken normalde moka pot için kullandığım kalınlıkta bile shotların ağır akmasıydı ilk shot JX-Pro da 1.7.0 ayarında 50 saniyeyi buldu 35gr çıktı için ve krema yoktu, tat olarak moka potumsu fakat belirgin bir keskinlik vardı ayırt edici bir faktor olarak gövde açısından, daha kompleks bir yudum moka pot a göre.

Ardından 1.6.0 denedim diğer değişkenler aynı olmak üzere ve 50 saniye sonrası bir akış göremeyince pompayı durdurdum, bir kaç saniye sonra ufak damlalar akmaya başladı.

En son 2.0.0 ayarında bir shot aldım ki bu direkt olarak moka pot için kullandığım merkezi başlangıç noktam, bu shotta 35gr ı 35 saniyede aldım, yine hiç krema oluşmadı ve tat profili ilk shot a benzerdi.

Ilerleyen süreçte espresso da hangi faktörlere ve hangi sırayla dikkat etmemi önerirsiniz ve kısa vadede nasıl geçici bir çözüm üretebilirim acaba?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Iyi geceler arkadaşlar, bugün elime geçen beko/gaggia evolution (ikinci el) setup ı ile uğraştım ve bir tık çıkmazdayım JX-Pro ile 2.0.0 dan 1.7.0 ve 1.6.0 olarak 3 shot aldım.
Descaling yapamadım elimde descaler olmadığı için fakat PF, sepet, shower screen puly caff solusyonunda bekletildi, dispersion plate ise yine puly solusyonlu fırça ile elden geçti. Aynı şekilde sıcak suda çözünen ardından oda sıcaklığında damaca su ile seyreltilip soğutulan puly solusyon döndürülüp makinadan durulandı.
Isı dengelendiğinde shotlar alındı.

Kullanılan tamp makine ile gelen dandirik tamper.
Puck prep için kendi yaptığım gerila usulu WDT kullandım anlayacağın çok kaliteli sayılmaz.
16gr brezilya çekirdeği kullandım espresso kavrumu, çalıştığım yerden bir miktar aldım ilk shotlar için.
35gr çıktı hedefim idi 20-40 saniye arası.

Dikkatimi çeken normalde moka pot için kullandığım kalınlıkta bile shotların ağır akmasıydı ilk shot JX-Pro da 1.7.0 ayarında 50 saniyeyi buldu 35gr çıktı için ve krema yoktu, tat olarak moka potumsu fakat belirgin bir keskinlik vardı ayırt edici bir faktor olarak gövde açısından, daha kompleks bir yudum moka pot a göre.

Ardından 1.6.0 denedim diğer değişkenler aynı olmak üzere ve 50 saniye sonrası bir akış göremeyince pompayı durdurdum, bir kaç saniye sonra ufak damlalar akmaya başladı.

En son 2.0.0 ayarında bir shot aldım ki bu direkt olarak moka pot için kullandığım merkezi başlangıç noktam, bu shotta 35gr ı 35 saniyede aldım, yine hiç krema oluşmadı ve tat profili ilk shot a benzerdi.

Ilerleyen süreçte espresso da hangi faktörlere ve hangi sırayla dikkat etmemi önerirsiniz ve kısa vadede nasıl geçici bir çözüm üretebilirim acaba?

Şimdiden teşekkürler.
Aklıma gelen sorular;
1: kahvenin kavrum tarihi?
2: makinenin basıncının doğruluğu?

Şimdilik daha kalına doğru gidip shotlar alıp durumu gözlemleyebiliraibiz gibi duruyor ama üstteki sorularımın cevabı olsa daha net konuşulabilir.

Makine stok OPV içeriyor 9bar statik OPV ile değiştirmeyi düşünüyorum, makine elime geçtiğinde kötü durumdaydı ve halen iyi bir sevgi dolu bakıma ihtiyacı var, pompanın istenilen basıncı veremediğini düşünüyorum shower screen de tıkanma olabilir kalsifike bir boylerden ötürü diye düşünüyorum, ilk temizlikten sonra gayet iyi bir akış vardı başlıktan fakat 2 depo su ile durulandıktan ve 2 tane shot aldıktan sonra %60 oranında (göz kararı) bir azalma oldu akışta ve filtresiz bir şekilde başlıktan su alınca belli noktalardan hiç su gelmediğini, gelen yerlerden ise uygun bir akışın devam ettiğini gözlemledim.

Descaler kullandıktan sonra güncel bilgileri aktaracağım, umudum komple bir revize gerekmesin 😥

Son düzenleme:
Makine stok OPV içeriyor 9bar statik OPV ile değiştirmeyi düşünüyorum, makine elime geçtiğinde kötü durumdaydı ve halen iyi bir sevgi dolu bakıma ihtiyacı var, pompanın istenilen basıncı veremediğini düşünüyorum shower screen de tıkanma olabilir kalsifike bir boylerden ötürü diye düşünüyorum, ilk temizlikten sonra gayet iyi bir akış vardı başlıktan fakat 2 depo su ile durulandıktan ve 2 tane shot aldıktan sonra %60 oranında (göz kararı) bir azalma oldu akışta ve filtresiz bir şekilde başlıktan su alınca belli noktalardan hiç su gelmediğini, gelen yerlerden ise uygun bir akışın devam ettiğini gözlemledim.

Descaler kullandıktan sonra güncel bilgileri aktaracağım, umudum komple bir revize gerekmesin 😥
Beko üstadı @seffa da bi görmeli bence.
Dediğim gibi basınç ve akışta sıkıntı var gibi anlattıklarından.

@Mühendis abi sizin de fikrinizi alabilirmiyim acaba sakıncası yoksa?
Rica ederim, benim de ilk yapacağım şey descaling olurdu. İkinci adımda da pompa kontrolü yapılabilir.
Beko kullananların da fikrini iletmesi iyi olur elbette, ben Gaggia'yı düşünerek fikir yürütüyorum.

Hocam kireç temizliği yapın sonrasında grup başlığındaki parçaları sökün. Orada bir valf var orayı da temizleyin. Ama tamp ve kahveden de kaynaklanıyor olabilir. Dilerseniz özelden de yazabilirsiniz.

Tamperleme ile ilgili biçok video izledim buradaki çoğu bilgiyi dikkate almaya çalışıyorum dağıtıcı ile düzgün bir şekilde eşitliyorum yalnız yine de kanallanmanın önüne geçemedim. Kahve kekinde kılcal açılmalar kenar kısımlarında açılmalar oluyor. Bazen akış çok temiz oluyor kahve keki düzgün, bazen görseldeki gibi bardağın etrafında lekeler oluyor. Wdt yerine kürdan kullanıyorum o aşamada hata yapıyor olabilir miyim ya da dağıtıcının yükseklik ayarında bir sorun olabilir mi?

Ekli dosyalar

• 23C5808E-F7A5-47AF-9C2B-CF8DC1B88000.jpeg
    23C5808E-F7A5-47AF-9C2B-CF8DC1B88000.jpeg
    51.7 KB · Görüntüleme: 29
Tamperleme ile ilgili biçok video izledim buradaki çoğu bilgiyi dikkate almaya çalışıyorum dağıtıcı ile düzgün bir şekilde eşitliyorum yalnız yine de kanallanmanın önüne geçemedim. Kahve kekinde kılcal açılmalar kenar kısımlarında açılmalar oluyor. Bazen akış çok temiz oluyor kahve keki düzgün, bazen görseldeki gibi bardağın etrafında lekeler oluyor. Wdt yerine kürdan kullanıyorum o aşamada hata yapıyor olabilir miyim ya da dağıtıcının yükseklik ayarında bir sorun olabilir mi?
Değirmenden de kaynaklanıyor olabilir ya da blend kahve de yapabiliyor.

Evet arkadaşlar beklenen güncelleme geldi! 😅😅
Durgol Swiss ile descale işlemi gerçekleşti, 4 full tank ile durulandı ve buhar çubuğu ve grup başlığı tekrar bir detay temizlikten geçti. Not etmeliyim ki bu işlemlerden sonra buhar çubuğundan eser miktarda kalıntılar gözlemlemeye devam ettim (sürekli gözaltı modundaydı makine.) Grup başlığından herhangi bir tortu, kalıntı akmadığını teyit ettikten sonra dial sürecinden geçtim.
Doz 16g sabit.
JX-Pro da
1.8.2 den 40g çıktı 47 saniye
1.7.2 den 36g çıktı 38 saniye
1.6.0 dan 40g çıktı 61 saniye
1.5.0 dan 36g çıktı 37 saniye
Olarak ilk etap bitti, bu noktada pompayı devreye sokup gruptan akışı sağlayıp sonra PF nin takılması ve demleye başlamanın daha net süreler sağladığını fark ettim ki 1.5.0 ayarındaki shotta bunu gözlemleyebiliriz diye düşünüyorum.
Son iki shotta az da olsa bir krema sağlandı.
_________
İkinci etap: kullanılan çekirdek Niji Haruki Blend.
1.5.0 16g den 37.6g 51 saniye
1.4.3 16g den 37g 37 saniye
1.4.2 16g den 38.3g 39 saniye
1.4.2 18g den 43g 72 saniye
En sonda 18g olan doz fazla geldi gibi geldi bana fakat 16g dan 38.3g alınan ümit vaat etti bana.
_________
Üstteki shotlardan yola çıkarak bu sabah iki tane daha shot aldım
1.4.2 17.1g den 40g 25 saniye
1.4.2 17.1g den 38.5g 31 saniye
Bu iki shotta krema akışı gözle görülür bir şekilde arttı ve tat bakımdan daha oturaklı ve dengeli idi.
Krema çabuk dağılmaya meyilliydi fakat biraz araştırdıktan sonra vibrasyon pompalı cihazlarda yaşanan bir durummuş.

Şu an en son aldığım shottan devam etmeyi planlıyorum, fakat öneri ve tavsiyeleriniz için buradayım. Vaktini harcayıp okuyan herkese teşekkürler.

Dipnot: devam etmekten kastım sadece bir müddet duyularımı çok fazla değişkene boğup hissizleştirmemek adına kesinlikle bunu son bir nokta olarak düşünmekte değilim.

Geri