• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
espresso demlemelerimde shot'ın ikinci yarısında ( mesela 18:40 demlemede 25. gramdan sonra) bazı bölgelerden akış kesiliyor, ne yapsam çözemedim renk açılmaya başladığında bazı bölgelerde akış duruyor, yani kanallanma oluyor. Çok uzun wdt ve iyi tamp yapıyorum. Cafelat robot kullanıyorum, değirmen comandante. Önerisi olan varsa deneyebilirim. 2. yarıda basıncı 6bardan 4 barlara düşürmeyi denedim, bazen kısmen fayda ediyor ama tamamen çözmüş değil.

Arkadaşlar merhaba,

Espresso konusunda yeniyim. Şöyle bir sorum olacaktı, Gagia new classic kullanıcısıyım. Yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum. Ama bazen shotları aldıktan sonra posanın portafiltrenin içinde değilde yukarıya (makinaya) yapışık halde olduğunu görüyorum ve bunu el/parmak yordamıyla çıkartıyorum.

Bunun sebebi nedir? Acaba tampi fazla mı yapıyorum?

Teşekkürler.

Arkadaşlar merhaba,

Espresso konusunda yeniyim. Şöyle bir sorum olacaktı, Gagia new classic kullanıcısıyım. Yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum. Ama bazen shotları aldıktan sonra posanın portafiltrenin içinde değilde yukarıya (makinaya) yapışık halde olduğunu görüyorum ve bunu el/parmak yordamıyla çıkartıyorum.

Teşekkürler.
Kahveyi fazla koyuyor olabilir misiniz?

Arkadaşlar merhaba,

Teşekkürler.
aynısını tekli baskette de yaşadım, daha sonra fazla doldurduğumu fark ettim.

Artık klasik italyan tarzı espresso kavrumları pek tüketilmiyor. Espresso nun tadına göre süre ve öğütüm inceliğini ayarlamalısınız.
Daha evvel de buna benzer soru sormuştum cevap ogün için yeterli idi ama şöyle bir örnek vererek sorumu açıklamaya çalışayım.
Epeydir Zümrüt Karacanın Banko Guiti Omni Kavrumu ile çıktılar alıyorum. 18,5/45 çoğunlukla çıktılarım . Bazen 39 gr a kadar çıktı aldığım da oldu. En iyi tada 60 sn civarında ulaşabiliyorum hatta 61-62 sn de bile çok az asidik olduğu oluyor. Bugün süre çok oldu diye 52 sn de aldım çıktıyı çok net underextract oldu. Yaklaşık 5-6 aydır tüm espresso çıktılarında 12 sn steam preinfusuion kullanıyorum. Sorularım şöyle;

1. Bloom veya Steam preinfusion hangisini yapıp yapmaya veya sürelerine karar vermek için başlangıç referans var mı ? Ya da siz ilk denemelere nasıl karar veriyorsunuz. ?
2. Tada göre hedef koyuyoruz süre olarak tamam da bunun bir üst limiti var mı ? Ya da bu noktaya ulaşırken diğer parametreleri mi daha önce değiştirmek gerekli vs.

Epeydir paylaşım olmamış , ben kıymetli fikirlerinize başvurmak istiyorum çok methedildiği için aylık alımdan 1 gün evvel 25 Mayıs kavrumlu Cascavel Verde espresso kavrumu alıp tavsiye ettikleri gibi 15-20 gün bekleyip yaklaşık 10 gündür her sabah hazırlıyorum 1 fincan. Genel olarak ideal zamanlar ve çıktılar konusunda bir sorun yaşamıyorum artık VST sepetime uygun olarak 18.5 gr girdiye 37-45 gr out olacak şekilde denemeler yapıyorum ve 25-35 arası sürelerde veya 6 sn blooming yaptığımda 33-43 arası sürelerde 10-11 fincan aldım. Bu kahve çok asidik ben en uzun sürelerde bile hala underextract olduğunu değerlendiriyorum. Hala inceldip süreyi uzatmam mı gerekiyor tadımdan emin olamıyorum. Birde dünkü ve bugünkü çıktıların resmini atacağım çok fazla kabarcık çıkıyor fincanda hepsinde böyle oldu , sebebi hakkında ne düşünürsünüz? BWT arıtma ve peakwater 4 120 ppm civarı suyum. Makine Elizabeth. Diğer kahvelerde çok az oluyordu. Cascavel Türk kahvesinde beğendim ayrıca .

Ekli dosyalar

• B90A03A6-8B7F-4F0D-8E35-CEC01198A301.png
    B90A03A6-8B7F-4F0D-8E35-CEC01198A301.png
    217.3 KB · Görüntüleme: 76
  • BE149624-FD8A-4736-86E2-4CC461BDD696.png
    BE149624-FD8A-4736-86E2-4CC461BDD696.png
    217.3 KB · Görüntüleme: 75
Bloom veya Steam preinfusion hangisini yapıp yapmaya veya sürelerine karar vermek için başlangıç referans var mı
Steam preinf nasıl oluyor teknolojisini etkisini bilemiyorum ama ben genel olarak ön demlemeli shotlar yapıyorum. Herhalde Bloom dediğiniz sınıfa giriyor. Her çekirdeğe ve öğütüme göre değişebilir; bottomless portafiltreden alttan bakıyorum ve tüm kahve ıslanıp ilk damlalar akınca direk demlemeye başlıyorum. Bu ilk damla sonrası Pavonide kolla basıncı artırıyordum, Bianca'da pedalı en sağa alıyorum.İlk damlamanın gelmesini geciktirme işini filtre kavrumlarda sıkça yapıyorum. Akış süreleri dozaja göre değişmekle birlikte 25-35 sn arasında olabiliyor.

Hep bu şekilde yapıyorum ama değirmenim için başlangıç referanslarım var. Cmd için Red 13, Perfetto için Turco 3.5... Tada ve akış temposuna göre inceltip kalına gidebiliyorum ama ön demlemeyi hep dediğim gibi yapıyorum. Ön demlemenin ne kadar süreceği öğütüme de bağlı, bu kısmı o yüzden ekledim.

3. Soruya gelirsek de, çıktı miktarını artırınca yoğunluğun bittiği ve sulu tadın geldiği bir nokta var, o noktada durmak gerekiyor artık. Bu arada o nokta espressoya başlayacak kişileri tavlamak için kullanılabilir. :) Çıktıyı sulu oluyor diye artıramayınca inceye gitmek, suyu değiştirmek de performansı artırmıyorsa "nalet gele bele çekirdee" diyerek çekirdeği değiştiriyorum. Eşe dosta sütlü gidiyor.

merhaba, espresso konusunda oldukça acamiyim, kasım indirimlerinde gaggia aldım denemeler yapmaktayım. makinenin modlanması gerektiğini düşünüyorum zaman içerisinde halledicem de ama şuan iki sorum var biri öncelikle makine bana çok hızlı ısınıyormuş gibi geliyor 1-1.5dk gibi bir süre demlemeden önce yine su akışı yapıyorum sıcaklığa güvenemdiğim için ama bu normal mi bilemedim, bir de sütlü içecek hazırlığı da yapıyorum bugün ilk defa süt bir anda kaynamaya başladı, buharı sonuna kadar açmıştım bu konuda ne yapmam gerekir, sanırım buharı sonuna kadar açmak çok iyi bir fikir değil bu konudaki fikir ve önerilerinizi rica ederim.

makinenin modlanması gerektiğini düşünüyorum

En büyük hata elinizde ki cihazın yetersiz olduğunu düşünmek. Gaggia başlangıç için oldukça iyi bir cihaz. Öncelikle odaklanmanız gereken tekniğinizi geliştirmek ve daha iyi shotlar almaya çalışmak. Aldığınız çıktıları Kahve Pusulasını kullanarak tadsal olarak karşlaştırmak. Kabaca ekşi tadlar yeterince demlenmemiş kahve, aşırı bitter tadlar isa kabaca aşırı demlenmiş kahve demek. Aldığınız sonuçlara göre demleme parametrelerini değiştirmek daha ince veya daha kalın öğütmek veya gramaj ile oynamak.

Sıcalık konusuna gelecek olursak öncelikle elinizde ki cihaz oldukça küçük bir boiler(kazan) a sahip yaklaşık 200 ml civarı bu neden ile dediğinizgibi 1.5 dk da ısınıyor gibi gelebilir. Ama burada önemli olan nokta sadece içerisinde ki suyun değil makinede bulunan kazan grup vb materyallarinde ısınması. Benim tavsiyem makineyi açtıktan sonra en az 30 dk beklemek nedenine gelecek olursa bu süre zarfında su deposunda ki suda ısınacaktır. Bu sayede grupta bulunan yaklaşık 93 derecede ki su ile depoda bulunan biraz daha ısınmış bir su temas edeceği için sıcaklık stabilitesi daha iyi olacaktır. Shot öncesi PF yi takmadan 2-3 sn su akıtırsanız grubun aşırı ısınmasına bağlı ani sıcaklık artışının önüne geçmiş olursunuz. (bknz: cooling flush)

Süt konusuna gelince buhar vanasını az açmak veya çok açmak sütü ısıtma sürenize etki edecektir. Sütü daha soğuk istiyorsanız tavsiyem daha erken vanayı kapatmanız. Latter art yapma niyetiniz var ise daha yüksek basınçlı buhar daha çok işinize yarar bunun içinde vanayı sonuna kadar açmanız gerekecektir.

Arkadaşlar yeni makine aldım, şuan portafiltre ve sepet ayarını tutturamadım henüz. Sepetlerin en ideal kaç gr kahve aldığını tam olarak kestiremiyorum. Bu da shotları tutarsızlaştırıyor. Dene yanıl yapıyorum ama ciddi bir kahve israfı oluyor. Pratik bir yöntem var mıdır?

Bir de single shot espresso için 1:2 oranı tutarlı mıdır? Örneğin 10gr kahveye 20gr çıktı denedim. Ama single sepette kahve posası çok sulu çıktı. Sepet için 10 gr az gibi düşündüm. Ama bunun fazlası da single için çok değil mi?

Arkadaşlar yeni makine aldım, şuan portafiltre ve sepet ayarını tutturamadım henüz. Sepetlerin en ideal kaç gr kahve aldığını tam olarak kestiremiyorum. Bu da shotları tutarsızlaştırıyor. Dene yanıl yapıyorum ama ciddi bir kahve israfı oluyor. Pratik bir yöntem var mıdır?

Bir de single shot espresso için 1:2 oranı tutarlı mıdır? Örneğin 10gr kahveye 20gr çıktı denedim. Ama single sepette kahve posası çok sulu çıktı. Sepet için 10 gr az gibi düşündüm. Ama bunun fazlası da single için çok değil mi?
sepetten sepete değişmekle birlikte, ben genelde 18 gr/40 ml ile ilerliyorum. ancak lelit'in default sepetlerini (yeni sepetler IMS'miş sanırım, bendekiler lelit'in kendi sepetleri) hiç kullanmadım diyebilirim, IMS ve VST sepet kullanıyorum. 18 gr'ın altına hiç inmedim, gerektiği zaman 19,5 gr'a kadar çıktığım oluyor, çıktı kısmını ise kahveye ve tadına göre belirliyorum, nispeten açık kavrumlarda süreyi uzatıp 50-60 ml seviyesine çıkmışlığım var.

tekli sepeti ise hiç kullanmadım, geçen gün meraktan aradım bulamadım bile, atmış olabilirim.

En büyük hata elinizde ki cihazın yetersiz olduğunu düşünmek. Gaggia başlangıç için oldukça iyi bir cihaz. Öncelikle odaklanmanız gereken tekniğinizi geliştirmek ve daha iyi shotlar almaya çalışmak. Aldığınız çıktıları Kahve Pusulasını kullanarak tadsal olarak karşlaştırmak. Kabaca ekşi tadlar yeterince demlenmemiş kahve, aşırı bitter tadlar isa kabaca aşırı demlenmiş kahve demek. Aldığınız sonuçlara göre demleme parametrelerini değiştirmek daha ince veya daha kalın öğütmek veya gramaj ile oynamak.

Sıcalık konusuna gelecek olursak öncelikle elinizde ki cihaz oldukça küçük bir boiler(kazan) a sahip yaklaşık 200 ml civarı bu neden ile dediğinizgibi 1.5 dk da ısınıyor gibi gelebilir. Ama burada önemli olan nokta sadece içerisinde ki suyun değil makinede bulunan kazan grup vb materyallarinde ısınması. Benim tavsiyem makineyi açtıktan sonra en az 30 dk beklemek nedenine gelecek olursa bu süre zarfında su deposunda ki suda ısınacaktır. Bu sayede grupta bulunan yaklaşık 93 derecede ki su ile depoda bulunan biraz daha ısınmış bir su temas edeceği için sıcaklık stabilitesi daha iyi olacaktır. Shot öncesi PF yi takmadan 2-3 sn su akıtırsanız grubun aşırı ısınmasına bağlı ani sıcaklık artışının önüne geçmiş olursunuz. (bknz: cooling flush)

Süt konusuna gelince buhar vanasını az açmak veya çok açmak sütü ısıtma sürenize etki edecektir. Sütü daha soğuk istiyorsanız tavsiyem daha erken vanayı kapatmanız. Latter art yapma niyetiniz var ise daha yüksek basınçlı buhar daha çok işinize yarar bunun içinde vanayı sonuna kadar açmanız gerekecektir.

cevabınız için teşekkürler. gaggia'nın başlangıç için yeterli olduğunu ve özellikle modlanabilmesinin kolay ve mümkün olduğunu düşündüğüm için satın aldım zaten, modlanmadan da elbette kötü bir makine değil fakat bazı parametreler için de biraz yetersiz malum. şuan elimde grizzly alaska blend var deneme yapmak için 500 gram aldım bu süreçte bazı şeyleri oturturum diye düşünüyorum. şuan sanırım tek sorun bir süre kendi evimde olamayacağım için molent ile öğütüm yapmak onun da bir öğrenme aşaması oluşturacağını düşünüyorum. kutudan çıkan tamper çok yeterli gelmedi bir tamper edindim ama tampladıktan sonra biraz sağında solunda kalıyor ayarlanabilir tamperler belki daha iyi bir seçenek olacaktır. onun dışında daha önce filtre demlemeler için kullandığım pusulayı tamamen unutmuşum hatırlatmanız benim için çok daha verimli oldu, tekrardan teşekkür ederim.

süt konusunda da şuan pitcherım yolda olduğu için cezve kullanmaya çalıştım fakat çok mümkün olmadı, pitcherla daha iyi sonuç olacağını düşünüyorum ergonomik açıdan.

Sıcaklık ayarı olan makineler için konuşuyorum, sıcaklığa ne sıklıkla müdahale etme ihtiyacı hissediyorsunuz? Genelde kullandığınız min-max sıcaklık nedir, sıcaklıkta yaptığınız ayarın lezzeti ne ölçüde etkilediğini düşünüyorsunuz?

Sıcaklık ayarı olan makineler için konuşuyorum, sıcaklığa ne sıklıkla müdahale etme ihtiyacı hissediyorsunuz? Genelde kullandığınız min-max sıcaklık nedir, sıcaklıkta yaptığınız ayarın lezzeti ne ölçüde etkilediğini düşünüyorsunuz?
çekirdeğe göre değişiyor, normalde 92-93'ten pek şaşmıyorum ama açık kavrum ise 95-96, koyu kavrum ise 88-90'lara kadar indiğim oluyor. 1-2 derecelik değişimlerin tada büyük oranda etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Gözüme koyu gelen kavrumlarda 89-91,92 gibi, açık görülenlerde ise 93-95° gibi değerlerle başlıyorum ben, ama yeterli düzeyde farklı çekirdek denemedim o yüzden etkileri konusunda çok bir şey söylemek doğru olmaz. Aynı çekirdek özelinde ise doğru sıcaklık; öğütüm ve çıktı oranıyla desteklenirse tatlı ve aromatik oluyor. Yüksek sıcaklık normal olarak bitter, düşük sıcaklık ise ekşi tatlara neden oluyor. Akış ve oran iyi gibiyse ve çıktı ekşi ya da bitterse sıcaklıkla oynuyorum.

Merhabalar, espresso denemelerimde şimdilik beni tam anlamıyla tatmin edecek bir lezzet yakalayamadım ve oldukça da yeniyim. Makinem gaggia new classic, şuan molent g50 ve kahve olarak 29 kasım kavrumlu girzzly alaska blend kullanıyorum. paylaştığım görselde sürece dair detaylar mevcut, genelde elde ettiğim çıktı ekşi olarak nitelendirebilirim. emoji olan denemem tüm zamanlarda içtiğim en kötü kahveydi o yüzden onu belirtmek istedim. önerilerinizi merak ediyorum.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2021-12-09 at 14.48.16.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-09 at 14.48.16.jpeg
    90.2 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
Merhabalar, espresso denemelerimde şimdilik beni tam anlamıyla tatmin edecek bir lezzet yakalayamadım ve oldukça da yeniyim. Makinem gaggia new classic, şuan molent g50 kullanıyorum. paylaştığım görselde sürece dair detaylar mevcut, genelde elde ettiğim çıktı ekşi olarak nitelendirebilirim. emoji olan denemem tüm zamanlarda içtiğim en kötü kahveydi o yüzden onu belirtmek istedim. önerilerinizi merak ediyorum.
Alaska yazdığı için çekirdeğin Grizzly Alaska Blend olduğunu tahmin ederek yazıyorum. Makineye saka su koyup 25-27 saniye arası 1:2 oranında çıktı kavurucusu önerisiydi, ben de garip bir tat aldığım için instagram hesaplarından yazmıştım suyu değiştirip süreyi kısaltınca sorun çözüldü. 5 klik sizin değirmeniniz için ideal gibi gözüküyor, bir suyu değiştirmeyi deneyin belki sorununuz çözülür.

evet
Alaska yazdığı için çekirdeğin Grizzly Alaska Blend olduğunu tahmin ederek yazıyorum. Makineye saka su koyup 25-27 saniye arası 1:2 oranında çıktı kavurucusu önerisiydi, ben de garip bir tat aldığım için instagram hesaplarından yazmıştım suyu değiştirip süreyi kısaltınca sorun çözüldü. 5 klik sizin değirmeniniz için ideal gibi gözüküyor, bir suyu değiştirmeyi deneyin belki sorununuz çözülür.
grizzly alaska blend kullanıyorum. kokusundan çok uzakta bir çıktı yakalıyorum hep kokladığım zaman da dahi ekşi bir koku alıyorum. suyu değiştirmeyi deneyeceğim, çıktıları genelde 5. saniyede gibi almaya başlıyorum acaba tamplarken mi bir hata yapıyorum bilemedim.

Geri