• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Çuval aynı, çekirdek aynı, makina aynı, kavrum profili aynı (yani vardır o profil herhalde), eh iklim nem yaklaşık aynı.
Kanaatim odur ki, ciddiyet aynı değil, özen aynı değil. Yaptığı işe saygısı yok.
Not:Yorumum söz konusu çekirdek ve kavurucu ile ilgili değildir. Bütün meslek ve iş kollarında durum maalesef bu minvaldedir.

Bilmediğimden ve cidden anlayamadığımdan soruyorum.

Bu tutarsızlık neden oluyor?

Çuval aynı, çekirdek aynı, makina aynı, kavrum profili aynı (yani vardır o profil herhalde), eh iklim nem yaklaşık aynı.

Neden bu derece farklılık ve tutarsızlık yaşanıyor hangi etken bunu tetikliyor?
Kavurmaya ve sektöre o kadar hakim degilim maalesef. Ama eminim bircok parametresi vardir yesil cekirdegin saklandigi yerden makinenin temizligine kadar. Bilmeden yorum yapmak istemiyorum..
Bu tat farkliligi degassing ile alakali degil mi diyorsunuz simdi?
Sunu diyorum: evinizde ayni sicaklikta ayni su, ayni ogutucu ayni incelik, ayni filtre ayni tarif denediginizde gecen ay 8/10 ictiginiz kahve bu kez 3/1 oluyorsa sucu kendinde aramamak gerek..

bunua beraber tabii ki degass kaynakli lezzeteiz tatlar alabilirsiniz; ama degass olmamis kahvenin dahi belli bir seviyesi olur, siz ondan memnun olmayip foruma yazmissiniz.. yani 20 gun sonra da o paketten memnun olmayacaginizi ongoruyorum.. :(

Tat farklılığının nedenini anlamak için öncelikle tat farklılığının ne olduğunu anlamamız gerekir. Kavurma kaynaklı hatalar elbette olabilir ancak, özellikle espresso konusunda bunu ayırt etmek filtreye göre zor eğer çok bariz bi hata söz konusu değilse. Filtre kavramlarında basitçe bir cupping düzeneğiyle yine hataları anlamak mümkün ancak espresso kavrumunda maalesef cupping pek objektif bir sonuç vermiyor. Öncelikle kahvenin ideal demlendiğine emin olup ondan sonra eğer istenmeyen sonuç varsa kahvenin kavrulmasıyla alakalı bir fikir yürütmek daha mantıklı olacaktır. Espressonun az veya fazla çözünmüş olmadığından emin olduktan sonra yer fıstığı, yüz ekşiten limon, ekmek, is, giderilemeyen acılık, bitkisel tatlar kahvede mevcut ise ya da kahvenin asiditesi ve tatlılığı çok sönük ise çok büyük ihtimalle kavurma profilinde hata vardır. Tabi bu tatları hata kabul edip etmemek de ayrı bir konu ama oraya hiç girmeyelim. Bu süreçte kahvenin tadından hoşnut değilseniz de parametreleri değiştirmekten çekinmeyin. Eğer açık kavrum bir kahve ise 1e 2.5 hatta 1e 3 oranında espressolar deneyebilirsiniz. Genelde single origin açık kavrum kahvelerde 21-22 gram kahve için 55gr espresso ilk reçetem oluyor. Sütlü kahvelerde ise 1e 2 oran genelde daha iyi sonuç veriyor.

Bilmediğimden ve cidden anlayamadığımdan soruyorum.

Bu tutarsızlık neden oluyor?

Neden bu derece farklılık ve tutarsızlık yaşanıyor hangi etken bunu tetikliyor?

Farz edelim ki bir kavurucunun 3 kahvesi var:
Ethiopia Yirgacheffe - Ethiopia Sidamo - Ethiopia Harar

Kavurucu birinci hafta kavrumunda ilk sırada Yirgacheffe kavursun. İkinci hafta kavrumunda önce Sidamo, sonra Yirgacheffe'i kavursun. Üçüncü hafta ise önce Harrar, sonra Sidamo ve son sırada Yirgacheffe kavursun.

Netice itibariyle aynı kahve ve aynı ortam şartlarında olan bir kahve 3 farklı sıralama ile kavrulduğunda sonuç çoğunlukla tutarsızlık.

Beko-Arçelik-Gaggia kullanıcısıyım. Yanında gelen plastik tamp düz olmamasına rağmen hedef süreleri yakalıyordum. Yeni tamp edindim o saat bu saatttir 7-8 shot aldım süreler yaklaşık 10sn kısaldı değirmen ayarı ve çekirdek aynı

Beko-Arçelik-Gaggia kullanıcısıyım. Yanında gelen plastik tamp düz olmamasına rağmen hedef süreleri yakalıyordum. Yeni tamp edindim o saat bu saatttir 7-8 shot aldım süreler yaklaşık 10sn kısaldı değirmen ayarı ve çekirdek aynı
Eski tampere dönünce süreler düzeliyor mu peki yeniden?

plastik ve yeni tamperin çapları nasıl? hassas ölçme imkanın var mı ve ekstraksiyon kenarlardan mı başlıyor yoksa homojen mi?
Kesinlikle homojen değil. Yeni tamp 58 diğeri 57,8 falandır içinde baya bir boşluk kalıyor. Bottomless olmadığından net bişi diyemem ama podu çıkarınca öncekinde kenarlardan şişmiş oluyordu bu eşit şişiyor.
Öncekine abanırsam pod kenarından sızıntı yapıyordu damla damla akıp 45-50snleri görüyordu
Bunda akışta kalın geliyor

Kesinlikle homojen değil. Yeni tamp 58 diğeri 57,8 falandır içinde baya bir boşluk kalıyor. Bottomless olmadığından net bişi diyemem ama podu çıkarınca öncekinde kenarlardan şişmiş oluyordu bu eşit şişiyor.
Öncekine abanırsam pod kenarından sızıntı yapıyordu damla damla akıp 45-50snleri görüyordu
Bunda akışta kalın geliyor
plastik tamperin merkezden gelen kuvvet ile ortayı basıp kenarlarının yukarıda kalması gibi bir durum mu oluştu da konveks davranıp ekstraksiyonu iyileştirdi diye bir varsayım yaptım da kendimce, belki metal tamperi kullanırken tam düz basmıyor da olabilirsin. tabii düz bastıgından eminsen hiç aldırma bu dedigime.

plastik tamperin merkezden gelen kuvvet ile ortayı basıp kenarlarının yukarıda kalması gibi bir durum mu oluştu da konveks davranıp ekstraksiyonu iyileştirdi diye bir varsayım yaptım da kendimce, belki metal tamperi kullanırken tam düz basmıyor da olabilirsin. tabii düz bastıgından eminsen hiç aldırma bu dedigime.
Zaten çift taraflı tamp ayakları conta gelen yere dayanıyor. Tampın bileziğini söktüm direk merkezdeki halkaya oturuyor bassam bile az mı eziliyorki diyerek

bunu anlamadım fotoğraf var mı?
Tünaydınlar

@krmbyl abi burada gördüğünüz gibi bir leveler tarafı etrafı tutuyor tamper tarafını çıkardım. İç tarafından sıkıyor zaten dış yüzüğünü çıkardım

17gr dan eksik koyarsam tırtıklı yer basınca şap oturuyor

IMG_20211125_080616~2.jpg

Son düzenleme:
Geri