• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bugün İçtiğiniz Espresso

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben birşey sormak istiyorum, reçete olarak yazdığınız sürelerde ön demleme süresi içinde mi oluyor ? yani örneğin kahve 7-8. saniyede akmaya başladı diyelim, hedeflenen süre 30 saniye ise ilk akış başlangıcından itibaren mi 30 saniye olması gerekiyor yoksa start verildiği andan itibaren mi bu süreyi dahil ediyoruz ?
Standart süre tutturmaya çalışıyorsanız, şaltere bastıktan sonraki süreyi hesap ediyorlar.

Ben birşey sormak istiyorum, reçete olarak yazdığınız sürelerde ön demleme süresi içinde mi oluyor ? yani örneğin kahve 7-8. saniyede akmaya başladı diyelim, hedeflenen süre 30 saniye ise ilk akış başlangıcından itibaren mi 30 saniye olması gerekiyor yoksa start verildiği andan itibaren mi bu süreyi dahil ediyoruz ?

Dünya genelinde bu işin standartı start verilmesiyle başlayan süredir.

Bugün Starbuckstaki espressoyu deneyeyim dedim. Nespresso kapsül kahve haricinde espresso icmisligim yok.
Büyük boy olduğunu dusunerek bir üst espressoyu aldım. Hayatımda bu kadar acı kahve içmedim. acı biber yiyince insanın bian gözleri açılır ya aynısı oldu ilk yudumda 😁 Sonradan alıştım. Megersem double shotmus.
O kadar yorgundum, uykum vardı... Sabaha kadar ayakta durabilirim 😁

Cafelat Robot
18/36
Guatemala Antigua sgh
Kiffa ile kendim kavurumum
Çekirdek çok iyi değil fakat kendi kavurduğun kahveyi içmenin keyfi de bir başka oluyor

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2022-04-20 at 23.59.40.jpeg
    WhatsApp Image 2022-04-20 at 23.59.40.jpeg
    69.4 KB · Görüntüleme: 149
Tavsiye uzerine grizzly alaska blend aldim espressoda demlemek icin fakat inanilmaz asidik bir espresso iciyorum birkac gundur, sorun bende mi yoksa cekirdek espresso cekirdegi degil mi acaba?

Makine: Delonghi EC685, 51mm bottomless portafiltre takili.
Dozaj: 15.5 gram cekirdek - 31 gram kahve
Ogutum: JMax ile, espresso damlamaya basladigindan itibaren 25-30 saniyede (ekstraksiyon suresini uzun da tuttum biraz asidite gider diye) 31 gram verecek ayarda oguttum. Iki uc klik asagisi ve yukarisini da denedim yine asidik.

duzenleme: italya'da ictigim espresso gibi bir kahve hala icemedim kac yildir ne evde ne disarda. lavazza expert gusto gibi zifir olmayan cekirdek tavsiyeleriniz varsa cok memnun olurum.

Tavsiye uzerine grizzly alaska blend aldim espressoda demlemek icin fakat inanilmaz asidik bir espresso iciyorum birkac gundur, sorun bende mi yoksa cekirdek espresso cekirdegi degil mi acaba?

Ogutum: JMax ile, espresso damlamaya basladigindan itibaren 25-30 saniyede (ekstraksiyon suresini uzun da tuttum biraz asidite gider diye) 31 gram verecek ayarda oguttum. Iki uc klik asagisi ve yukarisini da denedim yine asidik.

duzenleme: italya'da ictigim espresso gibi bir kahve hala icemedim kac yildir ne evde ne disarda. lavazza expert gusto gibi zifir olmayan cekirdek tavsiyeleriniz varsa cok memnun olurum.

Alaska Blendden bağımsız söylüyorum, İtalya’da içtiğim gibi bir kahve bende içemedim. Birçok etken var, çekirdek, ekipman, barista, tecrübe vs..
Ben o arayışımı bıraktım elimizdeki imkanlarla en iyiye ulaşmaya çalışıyorum.

Selamlar, İtalya’da içtiğiniz gibi bir espresso içmek istiyorsanız Miscela’yı öneriyorum size. Onun dışında en koyu kavrum diyebileceğimiz espressomuz Alaska Blend. Ama bu da Alaska’da asidite olmayacağı anlamına gelmiyor. Single Origin Espressolarımız ile Miscela arasında konumlanmış bir kahvedir. Kahvede bir problem yok ama damak tadınıza göre çok açık kalmış olabilir kavrumu.

Sırf bu cümleler yüzünden bir gün İtalya turu satın alacağım. 😂

Nerede içtiniz hatırlıyor musunuz? Robustalı blend miydi?
Benim önerim Roma’da Tazza D’oro. (Yıllar oldu gideli belki o da bozmuştur) Başka da güzel İtalyan kahvesi içtiğimi hatırlamıyorum İtalya’da :) En son Milano’ya gidince de sadece Specialty’cilere gittim.

Benim önerim Roma’da Tazza D’oro. (Yıllar oldu gideli belki o da bozmuştur) Başka da güzel İtalyan kahvesi içtiğimi hatırlamıyorum İtalya’da :) En son Milano’ya gidince de sadece Specialty’cilere gittim.
Çok bi olayı yok diyorsunuz o zaman :)

1-2 aylık Miscela olursa sizden temin edeyim mutlaka.

Sırf bu cümleler yüzünden bir gün İtalya turu satın alacağım. 😂

Tura gerek yok aslında. Daha pahalıya gelir. Bireysel olarak gidip, birkaç sokak büfesinde birkaç shot içmek kâfi. İtalya'daki kallavi markalı dükkanların hepsi espresso mevzusunda "Yandım Ali" modunda. 😂

Ama irili ufaklı büfelerde Napoliten roast ile kavrulmuş arabikalar yüz güldürür az da olsa. Sicilya tarzı tam yanık, Napoliten yanmadan önceki son çıkış gibi.
Ancak kahve ticaretinin toptanlaşması, tekelleşmesi sonucu birkaç fabrikadan kavrulup piyasaya yayılan kahveler kullanılıyor genellikle. Onlar da zaten kömür.

Kavurucu: Montag
Çekirdek: Ethiopia Bombe Natural
Kavurma Profili: Espresso
Kahve Miktarı: 20 gr
Çıktı: 41 gr
Süre: 48 sn
Makine: Lelit Bianca
Değirmen: idose DF64 / Standart dişli/18

Ülke içinde denediğim Bombe'lerden en temizi diyebilirim. Hem espresso kavrumunu, hem de filtre kavrumunu aldım. 😅 İlk olarak espresso paketini açtım. Hem filtre performansı, hem de espresso performansı hoşuma gitti. Kavrum tarihi 04.04.2022

Uzun shotların natural kahvelerde ortaya çıkardığı fincana ciddi anlamda ilgi duyuyorum. Bianca'yı aldığımdan beri bunu her espresso tüketimimde daha net anlıyorum. Bu shot'ı alırken herhangi bir öndemleme yapmadım. Sadece gereğinden fazla inceltip, demleme süresini uzattım. Aynı kahve ile yaptığım öndemlemeli ve öndemlemesiz normal zamanlı shot'lara nazaran, asiditenin minimuma indiği, gövdenin aroma yapısı ile tertemiz bir fincan ortaya çıkardığını söyleyebilirim.

Ayrıca, 250 gr paket alımında bir fincan kahve ikramını sürdürdükleri için Montag'a teşekkür etmek lazım. Zira birçok firma bu uygulamayı terk etti. Bence önemli bir nüans.

Geçen sefer J-Max ile öğüttüğüme nazaran bunda daha canlı asidite ve aroma ön planda olup gövde daha geri planda. Ancak uzun shot'ın etkisi ile baskın bir asidite almadım. Aromatik yapının öne çıktığı güzel bir fincan oldu.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220423_212348.jpg
    Screenshot_20220423_212348.jpg
    101.4 KB · Görüntüleme: 94

Bende alaska blend ve beraberinde aldığım 4 kahveyibeğenmemiştim,ekşiydi.Kavrumlar açık çünki.Sizin isteğinize en yakın miscela.Daha kavruk ki kömür gibi değil,biraz da robusta eklenmiş ve de klasik espresso kavramına en yakını.Ben miscelayı beğendim tavsiye ederim

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Peru Huabal
Kavurma Profili: Filtre (Dark stil)
Kahve Miktarı: 20 gr
Çıktı: 30 gr
Süre: 36 sn
Makine: Lelit Bianca
Değirmen: idose DF64 / Standart dişli/15

Peru Huabal çekirdeğini sevmiyorum. Bunu baştan belirteyim. Profil itibariyle vasat bir kahve bence.

Hediye gelen bir paket. Filtre dark profil olsa da, filtrede kullanılacak bir roast değil. Espressoda tüketeceğim. Ya sabah sabah shot için, ya da evdekilere sütlü içecekler hazırlamak için. Sütle birleşimi iyi. Ona eleştirim yok.

Sütsüz tüketildiğinde alınabilecek en olumlu fincan ristretto olarak alınabiliyor bence. Ya da 20'ye 30 gibi oranlar. Ancak espresso ve üstü çıktı alınan fincanlarda profile ayva diye yazılan, fakat aslında hiç hoş olmayan bir ekşilik yansıyor.

125 lira verip de almayı düşüneceğim bir çekirdek değil. Bunu almaktansa Spada, Coffeenutz, Montag gibi yerlerden 110-120 bandındaki kahveleri almayı tercih ederim şahsen.

Fotoğraf, gece içtiğim espresso çıktısına ait. Bu sabahki ristrettoyu çekmeye fırsat olmadı.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220511_072831.jpg
    Screenshot_20220511_072831.jpg
    104.7 KB · Görüntüleme: 106
ben de italya'da burası haricinde bulduğum 3rd wave bir kafe harici de güzel espresso içmedim. @CoFFeePaTh
ama Tazza D'oro mekan olarak da harika bir yer. italyada espresso için çekirdek namına çeşitliliği (yemen vs.. ) bulabileceğiniz bir yer. üst üste 3 espresso içmişliğim var orada.

Preon Damo Espresso Kavrum
17/45
Comandante Red Clix 12'
96° Hayat Su 140 ppm
Süre:35 sn
Tatlar: Tatlı, meyvemsi, orta gövdeli, dengeli asiditeli, yüksek zevkli içim

Metal puck screen kullandığım shotlarda sıcaklığı biraz artırıp dozu da 1 gram kadar azaltıyorum, dolayısıyla biraz da ince çekime gidiyorum. Biraz tesadüfi şekilde, daha iyiyi aramadan; bu sabahki shot, paketten aldığım en güzel fincanı verdi. Normalde ideal süre için 18/45 93-94° cmd red 14 deniyordum. Fakat burada bir fark daha var; çoğu shotu pedalla oynamadan 25-30 sn civarı alıyordum. Bu shotun başında pedalı en kısık vaziyete getirerek ilk birkaç damlanın düşük basınç altında düşmesini bekledim. Sonrasında hızlıca en açık pozisyona getirdim; grup basıncı 8 bardan yukarı çıkmadı. Uzun ön demleme kahveyi daha geçirgen hale getiriyor ve böylece demleme süresi de uzamıyor. Yani toplamda yine 35 saniyelik bir demleme gerçekleşiyor. Daha incede süre uzayabilir ama bittere kaçma ihtimali var, tatlığın zirvesindeydi nitekim. Sepetin altı şekerden yapış yapıştı. 😂

Sonuç olarak özet geçeyim, pedalı ya da pavonisi olan arkadaşlar, elinizde bu kahveden varsa daha inceye gidip uzun ön demleme yapıp 1'e 2.5 gibi bir oranla; içtiğinizden daha iyisini içme fırsatınız olabilir.

İtalyadan selam:)
Kahvelerin çoğunda %20 robusta var ve güney ya da orta amerika+robusta olarak harmanlanıyor.
Bu doğrultuda seçim yapmak size hitap edecektir. Nitelikli çekirdek ile espreso çekmek farklı bir damak tadına hitap ediyor.
Sanalbaharat'dan brezilya ve robusta alıp kendiniz harmanlayın ilk önce. Bir de coffetropic espresso kavrumunu sizin istediğiniz gibi yapıyor. African magic blend deneyebilirsiniz.
İyi günler

Preon Damo Espresso Kavrum
17/45
Comandante Red Clix 12'
96° Hayat Su 140 ppm
Süre:35 sn
Tatlar: Tatlı, meyvemsi, orta gövdeli, dengeli asiditeli, yüksek zevkli içim

Metal puck screen kullandığım shotlarda sıcaklığı biraz artırıp dozu da 1 gram kadar azaltıyorum, dolayısıyla biraz da ince çekime gidiyorum. Biraz tesadüfi şekilde, daha iyiyi aramadan; bu sabahki shot, paketten aldığım en güzel fincanı verdi. Normalde ideal süre için 18/45 93-94° cmd red 14 deniyordum. Fakat burada bir fark daha var; çoğu shotu pedalla oynamadan 25-30 sn civarı alıyordum. Bu shotun başında pedalı en kısık vaziyete getirerek ilk birkaç damlanın düşük basınç altında düşmesini bekledim. Sonrasında hızlıca en açık pozisyona getirdim; grup basıncı 8 bardan yukarı çıkmadı. Uzun ön demleme kahveyi daha geçirgen hale getiriyor ve böylece demleme süresi de uzamıyor. Yani toplamda yine 35 saniyelik bir demleme gerçekleşiyor. Daha incede süre uzayabilir ama bittere kaçma ihtimali var, tatlığın zirvesindeydi nitekim. Sepetin altı şekerden yapış yapıştı. 😂

Sonuç olarak özet geçeyim, pedalı ya da pavonisi olan arkadaşlar, elinizde bu kahveden varsa daha inceye gidip uzun ön demleme yapıp 1'e 2.5 gibi bir oranla; içtiğinizden daha iyisini içme fırsatınız olabilir.
Afiyet olsun hocam çok doğru bir tespitte bulunmuşsunuz. Preon espresso kavrum damoyu uzun ön demleme yapıp 1:2,5 ve üstü oranda demleyince çok güzel sonuç veriyor. Sıcaklıkta da çok nazlı değil, kaldırabildiği noktaya kadar sıcaklığı artırabilir deneyecek olanlar.
Gördüğüm en bariz şeylerden biri de uzun degassing süresidir. 20 günden sonra profil oturmaya başlıyor, naçizane bunu da eklemek isterim yorumunuza :)

Afiyet olsun hocam çok doğru bir tespitte bulunmuşsunuz. Preon espresso kavrum damoyu uzun ön demleme yapıp 1:2,5 ve üstü oranda demleyince çok güzel sonuç veriyor. Sıcaklıkta da çok nazlı değil, kaldırabildiği noktaya kadar sıcaklığı artırabilir deneyecek olanlar.
Gördüğüm en bariz şeylerden biri de uzun degassing süresidir. 20 günden sonra profil oturmaya başlıyor, naçizane bunu da eklemek isterim yorumunuza :)
Teşekürler.
Aynen öyle, ilk demlemelerim de fena değildi, ben genelde ilk haftadan denemelere başlarım ama 17-18 günlükken tadı daha bir oturmuş geldi. 20 gün diyorsanız biraz daha artabilir tat hissiyatı. Zaten iki paket almıştım. :)

Ben hayatımda içtiğim en iyi kahveyi espresso olarak Viyana'da, ufacık kiosk gibi bir dükkan olan Fenster Cafe'de içtim. Şerbet gibiydi mübarek. 😍 Gidenler mutlaka denesinler isterim.
1652358805252.png

Geri