Signature Specialty kahvelerinden Finca Soledad in 3 kahvesinide etkin 2, Flower dripper ve deep 27 ile denedim. En iyi etkin 2 ile sonrada deep 27 ile sonuç aldım ve tüm denemelerde en iyi çıktıyı Geisha dan aldım. Sıralama olarak 1. Geisha, 2. Typica Mejorado, 3. Sidra xdt.
Typica Mejorado un bigten lot ta ki yıkanmış Typica Mejorado dan farkını deneyimleyen oldu mu?
@meetlabcoffee siz aradaki farkları nasıl açıklarsınız
Merhabalar Sayın Türklan ,
Finca Soledad’daki Typica Mejorado ile Bigten’daki yıkanmış Typica Mejorado arasındaki temel fark proses kadar terroir ve lot seçimi tarafında ortaya çıkıyor.
Signature Specialty’deki Finca Soledad Typica Mejorado, TyOxidator prosesine sahip. Kirazlar önce aerobik oksidasyona bırakılıyor, ardından pulpesi alınıp müsilajıyla birlikte yaklaşık 48 saat kontrollü fermantasyona devam ediyor. Bu nedenle fincanda daha katmanlı, daha meyvemsi, daha aromatik ve prosesin desteklediği bir yapı görüyoruz.
Bigten tarafındaki yıkanmış Typica Mejorado ise daha “şeffaf” bir yaklaşım sunuyor. Özellikle Putushio lotu 2222 masl gibi oldukça yüksek bir rakımda yetişiyor ve aynı gün depulp edilip kaynak suyuyla yıkanarak yaklaşık 30 gün yavaş kurutuluyor. Burada amaç proses karakterini büyütmekten çok, Typica Mejorado’nun genetik karakterini ve yetiştiği terroir’ü mümkün olduğunca doğrudan göstermek.
Fincanda bizim gördüğümüz fark kabaca şöyle: Finca Soledad TyOxidator daha canlı, katmanlı, meyvemsi ve aromatik; Bigten washed ise daha temiz, daha rafine, şeker kamışı/kahverengi şeker ekseninde, floral ve hurma notalarına sahip.
Dolayısıyla Geisha’yı üçlü içinde birinci sıraya koymanız bizi şaşırtmıyor. Özellikle Etkin 2 gibi daha temiz ve yüksek berraklık veren dripper’larda Gesha’nın floral, limon çayı, yaban mersini ve yasemin karakteri çok net açılıyor.
Typica Mejorado’da ise iki lotu yan yana demlemek çok güzel bir karşılaştırma olur: aynı varyetenin proses ve terroir değiştiğinde ne kadar farklı konuşabildiğini oldukça net gösteriyor.
Sevgiler
Meet Lab Coffee