• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

Ben artık değirmeni değişim için geri gönderirken yanında da 100 gram kahve göndereceğim. Denesinler, bir güzel TK'lerini, pour overlarını, french presslerini içsinler güzel güzel öyle göndersinler istiyorum en kesin çözüm 😂

Ben artık değirmeni değişim için geri gönderirken yanında da 100 gram kahve göndereceğim. Denesinler, bir güzel TK'lerini, pour overlarını, french presslerini içsinler güzel güzel öyle göndersinler istiyorum en kesin çözüm 😂
Istanbulda olsam direk gidip gostermek istiyordum. Sizdeki cekirdekle deneyelim bi. Konusurken bu durumun cekirdek farkindan da olabilecegini iletti. Dedim ayni marka model cekirdek fakat bu seferde kavrum farki batch farkinda var dediler acikcasi. Demediler aa tamam ozaman ayni marka model cekirdekse bu anormal ozaman yine demediler.

Istanbulda olsam direk gidip gostermek istiyordum. Sizdeki cekirdekle deneyelim bi. Konusurken bu durumun cekirdek farkindan da olabilecegini iletti. Dedim ayni marka model cekirdek fakat bu seferde kavrum farki batch farkinda var dediler acikcasi. Demediler aa tamam ozaman ayni marka model cekirdekse bu anormal ozaman yine demediler.
Ben dört farklı çekirdek denedim, çekirdekler masum, kavrum farkı, batch farkı vs hikaye açıkçası, çekirdek çekirdektir, olsun olsun 20 saniye fark etsin hadi. Dakikalarca fark olmamalı.

Ben k proyu aldığımdan beri bugün ancak deneyebildim. 40 klikte 10 gr kahve öğüttüm 40 sn sürdü ama bu olan olaylardan sonra düşük kliklere düşmeye korktum açıkçası :) elimde kahvem de az gerçi ama düşürüp bir deneme yapacağım.

Peki arkadaşlar 6 klik sonrası nasıl? Hep düşük klikleri test ettik. Bende 6-7,5 arası son derece akıcı rahat ve hızlı. Öğütümleri de hep 30gr yaptım. Süre tutmadım ama yaklaşık 40 saniye civarıdır en fazla. Bir de o aralıkları test etmek lazım.

Peki arkadaşlar 6 klik sonrası nasıl? Hep düşük klikleri test ettik. Bende 6-7,5 arası son derece akıcı rahat ve hızlı. Öğütümleri de hep 30gr yaptım. Süre tutmadım ama yaklaşık 40 saniye civarıdır en fazla. Bir de o aralıkları test etmek lazım.
V60 icin 70-75 araligini kullaniyorum. Oralarda bir problemim yok sure acisindan. 15 gr kullanirim 20-40 sn arasi degisiyor.

Şimdi testi gerçekleştirdim. Sürtünme duymadığım yerden 10 klik saydım. 10 gr Hambella öğüttüm. Bitiş 1dk 20 sn.

Kaç klik mühim değil dedim, ama aralıklarımız üç aşağı beş yukarı aynı olmalı.
Benim kullanım aralığım:
25-35 TK
35-40 espresso
60-65 Kalita
65-70 V60

Elimizdeki veri şu: kesicilerin sürtme sesi ne kadar çabuk kesilirse ince öğütümde o kadar hızlı öğütüyor hangi klik numarasında olduğundan bağımsız. Genelde herkesin değirmeni 4-5-6 klik arası ses kesiyor ve en fazla 80 saniye sürüyor iki arkadaşımızın değirmeni 11 klikte ses kesiyor ve dakikalarca sürüyor.

Elimizdeki veri şu: kesicilerin sürtme sesi ne kadar çabuk kesilirse ince öğütümde o kadar hızlı öğütüyor hangi klik numarasında olduğundan bağımsız. Genelde herkesin değirmeni 4-5-6 klik arası ses kesiyor ve en fazla 80 saniye sürüyor iki arkadaşımızın değirmeni 11 klikte ses kesiyor ve dakikalarca sürüyor.
Burada ufak bir sorun var, yanlış hatırlamıyorsam 1Zpresso'nun ve Dems Coffee'nin sitesinde sürtme tolerans aralığı bilgisi yok, o yüzden nereye kadar normal bilinmiyor.

Merhaba. K-pro kullanıcısıyım. Az önce değirmeni temizleyip tekrar monte ettim ve sıfır noktası ayarını, ayar halkasındaki kırmızı nokta ve 0(sıfır)
hizalanacak şekilde yaptım. Sonrasında ise bilimin bile kıskandığı detaylı bir çalışma yaptım :)
0(sıfır) noktasından başlayıp her 1(bir) click artırdığımda çevirme kolunun sürtünme sesini kontrol ettim ve aşağıda gibi madde madde yazdım.
  • 0, 0.1, 0.2, 0.3 click : Kol sabit ve dönmüyor.
  • 0.4 click : Kol serbest kalıyor ,rahat dönmüyor ve sürtünme sesi var
  • 0.5 click : Kol serbest kalıyor , rahat dönüyor ama sürtünme sesi var.
  • 0.6 click : Kol serbest kalıyor , rahat dönüyor ama sürtünme sesi var.
  • 0.7 click : Kol serbest kalıyor , rahat dönüyor, sürtünme sesi yok gibi ama çok dikkatli dinlediğimde sanki milimetrik bir kısım da hafif bir sürtünme sesi var hafif duyuluyor.
  • 0.8 click : Herşey normal.

***0.8 click'ten itibaren 10 click saydım, ayar halkasındaki kırmızı nokta 1.7 click hizasındayken, 10 gr. Brasil Barbosa öğütmeye başladım.
Bu ayardayken sanki kesici kahve çekirdeğini alamıyor gibi kol nerdeyse sürekli boşa döndü.
Kolu 30 sn. civarı bu şekilde boş çevirdikten sonra, böyle devam ederse ya öğütüm bitmeyecek ya da çok uzun sürecek düşüncesiyle öğütümü bıraktım. Kahve çekirdeğinin hangi ayarda kesici tarafından alınıp öğütülmeye başlayacağını tespit etmek amacıyla, tek tek click artırarak kolu çevirip kontrol ettim. Bu şekilde 18 click daha çevirdikten sonra (Ayar halkasındaki kırmızı nokta 2.5 click hizasına geldiğinde) çekirdekler öğütülmeye, öğütüm sesi gelmeye ve kol artık boşa dönmemeye başladı.

***Deney Tekrarı
Değirmenin kahve çekirdeği öğütebilmeye başladığı click olan, ayar halkasındaki kırmızı nokta 2.5 click'te (Sürtünme sesinin kesildiği 0.8 clickten itibaren + 18 click daha) 10 gr. Brasil Barbosa kahveyi tekrar denedim ve öğütüm toplam 85 saniye sürdü. Öğütüm sonucu gayet tatminkar, un kıvamında.
Deneyi, öğütücü kolunun sanki boşa döndüğü clickte( sürtünme sesinin kesildiği clickten sonra 10 click) yapsaydım sanırım ben de 5 dk. ve üzeri bir sonuç alırdım diye düşünüyorum.

Edit: Kol boşa dönüyormuş gibi olsa da, 5 dk ve üzerini göze alıp bütün arkadaşların denediği click ayarında denemeye gidiyorum. 10 dk. sonra geri gelmezsem polisi, 112'yi falan arayın :)

Sonuç : 0.8 click'ten itibaren 10 click saydım, ayar halkasındaki kırmızı nokta 1.7 click hizasındayken, 10 gr. Brasil Barbosa öğütmeye başladım. Yukarıda yazdığım ilk deneyde olduğu gibi kol sanki boşa dönüyor, kahve çekirdeği kesici bıçak tarafından alınamıyor gibi bir durum sözkonusu oldu. 4 dakika kadar bu şekilde öğütmeye çalıştım, arada öğütücüyü sallayıp içindeki çekirdeklerin kesiciye girmesini sağladım ama bu şekilde her çekirdek için öğütücüyü sallayıp sonuç almak anlamsız olacağı için 4 dakikada deneyi bitirdim. Sonrasında, öğütücünün çekirdeği öğütebilmeye başladığı ayar olan, ayar halkasındaki kırmızı noktayı 2.5 click'e aldım (Sürtünme sesinin kesildiği 0.8 clickten itibaren 18 click) ve içinde kalan çekirdekleri bu şekilde öğütebildim.

SONUÇ: Kendi deneyimden şu sonucu çıkardım; kullandığım K-Pro ayar halkasında kırmızı nokta 2.5 click ayarında iken normal öğütmeye başlıyor. Ve 10 gr. Brasil Barbosa'yı 85-90 saniyede öğütüyor. Bu arada Barbosa öğütümü kolay bir çekirdek. Mesela Peru La Huaca daha sert bir çekirdek ve 10 gr.ın öğütülmesi 2 dakikayı bulur diye tahmin ediyorum.
Ayar halkasındaki 2.5 clickten daha düşük ayarlarda kesici çekirdeği alamıyor ve kol boşa dönüyor, dolayısıyla 2.5'ten düşük ayarlarda öğütmeye çalışmanın bir anlamı yok.

Son düzenleme:
Arkadaşlar benim değirmenimde sürtme sesi muhtemel 4-5' te kesiliyordur, 10 adım ilerlesem 14-15'e tekabül eder. Yine denemedim ama 15 klikte muhtemelen öğütüm süresi çok uzar gibime geldi, zira yaptığım ilk incelemede 20 klik pudra kıvamında öğütmüştü, ben 25 klikte öğütüyorum Türk kahvesi için.

sure tutmadim ancak az once bir avuc kahveyi (10gr uzerindedir) 0 noktasindan 15 klik sayarak oguttum. tahminim 40-50 saniye surmustur.

sure tutarak oguttum 1 dk. 15 sn. surdu 10 gr cekirdek.

Son düzenleme:
K serisi değirmen kullanan arkadaşlar, 0 ayarını yapıyorken. Üste çevirdiğimiz pimi tam yerine kadar sıkmadığımızda kliki 0 dan aşşağı en fazla 8’e kadar mı gidiyor? 0 ayarlamaya çalıştığımız yeri soruyorum?

K serisi değirmen kullanan arkadaşlar, 0 ayarını yapıyorken. Üste çevirdiğimiz pimi tam yerine kadar sıkmadığımızda kliki 0 dan aşşağı en fazla 8’e kadar mı gidiyor? 0 ayarlamaya çalıştığımız yeri soruyorum?
Bende 8'e kadar gitmedi, 0'dan 6 klik geriye kadar gidebildim en fazla, orada da bıraktım, artık 2.0 klikte 35 saniyede TK öğütebiliyorum 😂

o somunu ben ortada bırakıyorum daha rahat ayarlama yapmak için. Somunu hep ayar mekanizmasını 5’e alıp sıkıp gevşetiyorum. Sıfır oturmadıysa yeniden beşe gel sık ya da gevşet. Tam sıfıra oturunca da sıfırdan sıfıra tam tur ve bir 5 numara daha gidiyor yani 50 klik. Toplamda 90+50 140 kilik bir aralığı oluyor somunun nerde durduğundan bağımsız.

Geri