• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim 🙏🏻
fakat şu cümleden bana siz 1Zpresso alsanız dahi gelecekte comandante alırsınız gibi geldi..
Cmd fanı değilim lakin üst düzey bir değirmene geçmek için güzel bir indirim, her gün artış gösteren fiyatlar ve döviz kurlarını göz önünde bulundurunca
Cmd’nin hala yanına yaklaşılamadığı en büyük avantajı tüm tariflerdeki klik sayılarının ona göre verilmesi
Dediği gibi 1zpresso göre en büyük artısı (kafamı kurcalayan)
Önümüzdeki aylarda ben de bir yükseltmeye giderek Comandante almayı düşünüyordum. Comandante alma fikri de gerçekten epey zamandır kafamda var. Hatta o kadar işlemişti ki başka bir şey almayı ihtimal dahilinde görmüyordum. Ama ne yalan söyleyeyim son zamanda Kplus kafama girmeye başladı. Öğütüm anlamında ikisinden de memnun kalacağımdan şüphem yok, ama incelemeye devam ettikçe Kplus'ın sağladığı bazı artılar (özellikle ilgimi çeken ayarlama mekanizması ve öğütüm hızı) bana daha hoş gelmeye başladı. En az bir iki ay daha düşünüp inceleyeceğim gibi duruyor. Bu arada Kplus alan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa süper olur, belki karar vermeme de yardımcı olur bu tecrübeler.
Aklımdan geçenlere tercüman olan bir yorum kesinlikle👍🏻. K serisinin cmd ile benzer öğütüm kalitesine sahip olması ve ergonomisinin daha iyi olması ve K-pro'nun indirimle Cmd'ye göre neredeyse bin lira gibi ucuza gelmesi beni çok cezbediyor (kaç klik sorusuna rağmen😃)
Beni de gruba ekler misiniz
Yarın akşama kadar pro mu plus mı düşünüp sipariş vereceğim sanrım🤔

Son düzenleme:
Cmd’nin hala yanına yaklaşılamadığı en büyük avantajı tüm tariflerdeki klik sayılarının ona göre verilmesi.
Bunu daha önce de bir yerlerde yazmıştım. "Kaç klik?" sorusu çok havada ve yine çok da bir şey ifade etmeyen bir soru. Aldığınız kahveyi belli bir ayarda öğütüp fincandan aldığınız tada göre ayarlamayı siz yapacaksınız. Evet evet sen yapacaksın. Ne sanmıştın?
Şöyle bir şey zannediliyor galiba bu konu: "abi şu klikte şöyle demle al sana mükemmel fincan." veya "her şey ultra mükemmel bir öğütüm ayarı kaldı."
Her şeyi mümkün derece aynı kılmış sadece kaç mikron boyutunda öğütmem gerekiyor diye düşünen arkadaşlar, bunun cevabı yudumladığın fincanda, bende veya bir başka kahve gurusunda değil.

Bunu daha önce de bir yerlerde yazmıştım. "Kaç klik?" sorusu çok havada ve yine çok da bir şey ifade etmeyen bir soru. Aldığınız kahveyi belli bir ayarda öğütüp fincandan aldığınız tada göre ayarlamayı siz yapacaksınız. Evet evet sen yapacaksın. Ne sanmıştın?
Şöyle bir şey zannediliyor galiba bu konu: "abi şu klikte şöyle demle al sana mükemmel fincan." veya "her şey ultra mükemmel bir öğütüm ayarı kaldı."
Her şeyi mümkün derece aynı kılmış sadece kaç mikron boyutunda öğütmem gerekiyor diye düşünen arkadaşlar, bunun cevabı yudumladığın fincanda, bende veya bir başka kahve gurusunda değil.
Katılmıyorum maalesef. Ortak bir dil gibi düşünebiliriz bunu. Hele ki özel bir çekirdek demleyeceksem ve uygun ayarı yakalamak için vakit kaybetmek istemiyorsam veya o çekirdek öğütüm ayarı için heba edilemeyecek derecede özel ise reçetede ki klik tavsiyesi büyük avantaj ve kolaylık sağlıyor.

Katılmıyorum maalesef. Ortak bir dil gibi düşünebiliriz bunu. Hele ki özel bir çekirdek demleyeceksem ve uygun ayarı yakalamak için vakit kaybetmek istemiyorsam veya o çekirdek öğütüm ayarı için heba edilemeyecek derecede özel ise reçetede ki klik tavsiyesi büyük avantaj ve kolaylık sağlıyor.

Diğer bütün parametreleri sabitleyebiliyorsunuz yani referans reçetedeki ile. Tebrik ederim .. Döküş süresi, döküş debisi, su, döküş anındaki sıcaklık, döküş tekniği vs. Her değirmenin filtre french press espresso aralığı var. Bu aralıklar içinde kalındığı sürece öyle aman bir etksinin olduğunu düşünmüyorum click mevzsunun.

Diğer bütün parametreleri sabitleyebiliyorsunuz yani referans reçetedeki ile. Tebrik ederim .. Döküş süresi, döküş debisi, su, döküş anındaki sıcaklık, döküş tekniği vs. Her değirmenin filtre french press espresso aralığı var. Bu aralıklar içinde kalındığı sürece öyle aman bir etksinin olduğunu düşünmüyorum click mevzsunun.
Diğer parametler ile klik sayısını aynı tutmak mantıklı diyorsunuz yani ? Sizin için önemli olmayabilir. Benim için veya benim gibi düşünenler için epey önem arz eden bir konu açıkçası. Demleme şiddeti, döküş debisi, sıcaklık bir değişken olduğu gibi klik ve öğütüm derecesi de bir değişken. Tüm bu değişkenlerin içinde kliği ayarlayarak en azından birinden emin oluyoruz. Diğer parametreler ise sizin deneyim ve tecrübenize kalmış bir şey.

referans oluyor bence, üç aşağı beş yukarı size en uygun noktayı bulmanıza yardım ediyor.
espressoda tamamen yalan dolan.
ben v60 veya filtrede de hiçbir faydasını görmedim başkasının kliğini bilmenin. değirmenin aralığı belliyse bi demleme veya iki demlemeniz optimum olmuyor sadece. kliği verse de olmama ihtimali genelde yüksek oluyor. kimse reçetesini erikli, buzdağı veya çeşmeden alıp 4.2 ayarında filtrelediğiniz peak water suyuna göre vermiyor.

alttan ayarlanan değirmen üretimini yasaklamalılar bence. üstten ayar yapmak jx proda elde ettiğim en büyük artılardan birisi oldu.

referans oluyor bence, üç aşağı beş yukarı size en uygun noktayı bulmanıza yardım ediyor.
espressoda tamamen yalan dolan.
ben v60 veya filtrede de hiçbir faydasını görmedim başkasının kliğini bilmenin. değirmenin aralığı belliyse bi demleme veya iki demlemeniz optimum olmuyor sadece. kliği verse de olmama ihtimali genelde yüksek oluyor. kimse reçetesini erikli, buzdağı veya çeşmeden alıp 4.2 ayarında filtrelediğiniz peak water suyuna göre vermiyor.

alttan ayarlanan değirmen üretimini yasaklamalılar bence. üstten ayar yapmak jx proda elde ettiğim en büyük artılardan birisi oldu.

Referans oluyor diye başlayıp neden referans olmayacağına dair bir sürü cümle yazmışsınız. Commandantede18-28 kabaca filtre aralığı. Ben tam ortasından başlıyorum. Yani 23 ten. Diğer parametreler e zaten bana bağlı.
Alta üste götürerek değişiklik yapıyorum.
Reçete işi bence hala faso fiso.

Önemli olan fincandaki tattır diye düşünüyorum. Klik sayısını bilmek sadece bir referans olabilir ancak ne derece önemli bir referanstır tartışılır. V60 için öğütüm kalınlığını az çok biliyoruz örneğin, bunun için birisinin 'CMD'de x klik' demesine ihtiyaç var mı emin değilim. Güzel bir başlangıç noktası olabilir o nokta ancak çoğu kez ne verilen tarifi birebir elde edeceksiniz -diğer parametrelerden dolayı- ne de verilen tarifi elde ettiğinizden emin olacaksınız. Aynı tarifi elinizden geldiğince tekrar edip çıkardığınız iki fincanda bile farklı tatlar almanız mümkünken verilen tarifler bana biraz gereksiz geliyor açıkçası. Ayrıca kahvenin kavrumu, çekirdeklerin günler geçtikçe yaşadığı değişim gibi çok daha kompleks değişkenler de var tarifleri boşa çıkaran bence. Sizin sevdiğiniz tatları ortaya çıkaran yöntem üzerine çalışmak, hangi kahve için hangi öğütüm aralıklarının iyi sonuç verebileceği konusunda öngörü sahibi olacak kadar deneyim sahibi olmak en önemli şeydir bana göre. Gerisi fincandan tatmin olmanıza kalmış.

Öğütüm kalınlığı paylaşılmasının nasıl bir olumsuz yönü olduğunu anlayamadım. Bu mutlak bir paylaşım değil ki, her değirmende de sayılar birebir aynı değil ancak aşağı yukarı normalde yaptığımdan daha ince mi yoksa kalına mi gitmeliyim ile ilgili bir fikir veriyor.

Düzgün kavurucuların tamamı demleme reçetesi paylaşıyor, neden? İlk adımı o kahve için daha uygun bir yere atalım diye, kavurucunun varmak istediği sonucu en yakın şekilde evde yakalayabilelim diye.
Önerilen parametrelerden ne kadar fazlasını evde yakalarsak o kahve için önerilen sonuca yaklaşmış oluruz. O sonucun bize uyup uymaması ayrı konu.

Ben eğer bir öneri yoksa standart olarak başladığım bir tarif var oradan başlıyorum ancak özellikle bir tarif paylaşılmış ise mümkün olduğunca ona yakın başlamaya çalışıyorum sonra çıkan sonuca göre damağıma en uygun hale getirmeye çalışıyorum. Genelde de önerilen tarifler ile başlamak en az 1-2 defa daha az demleme ile benim için optimum noktayı bulmamı sağlıyor. O zaman oranda duymayalım mesela onun içinde hep aynı yerden başlayalım.

Click vermenin mutlak bir değer olmadığını sanırım hepimiz biliyoruz ancak görece olarak nasıl başlamak konusunda bir fikir verdiğini de ben kendi adıma inkar edemem.

Demleyici: -Baba geisha var. V60 yapcam. Kaç klik?
Klikçi Baba: -Kokusuna bakayım. Kaç para verdin?
Demleyici: -Çok para Baba.
Klikçi Baba: -Buna sakın 20'nin altına inme, sakın ola da 22'nin üstünü gösterme! Murdar edersin çekirdeği alimallah

Başlangıç noktası k serisi 65, c40 22 olsun madem. Diğerlerini de siz sallayın, pardon yazın :)

Öğütüm kalınlığı paylaşılmasının nasıl bir olumsuz yönü olduğunu anlayamadım. Bu mutlak bir paylaşım değil ki, her değirmende de sayılar birebir aynı değil ancak aşağı yukarı normalde yaptığımdan daha ince mi yoksa kalına mi gitmeliyim ile ilgili bir fikir veriyor
Olumsuz bir yanı olduğunu söylemiyorum, arkadaşların değirmen seçiminde göz önünde bulundurmaları gereken bir husus olmadığını ifade etmeye çalışıyorum. Yoksa aynı klik (aynı model değirmende aynı mikrona eşit olduğunu söyleyebiliyor muyuz?) beklediğiniz fincanı vermezse karalar bağlarız ki gerek yok.

Arkadaşlar, jx prodani ekstra ayar hassasiyetini bir kenara bırakacak olursak;

jx pro ve k-pro yu karşılaştırsanız hangisini tercih edersiniz?
Aynı büyüklükte burr kullanıyorlar. Jx pro’da kino tipi burr varmış k-pro da comandanteye benzer.

yani fiyatı bir kenara bırakın. Gerçi birde çanta avantajı var k pro’nun. Hangisi daha iyi sorusuna cevap arıyorum.

Aynı büyüklükte burr kullanıyorlar. Jx pro’da kino tipi burr varmış k-pro da comandanteye benzer.

yani fiyatı bir kenara bırakın. Gerçi birde çanta avantajı var k pro’nun. Hangisi daha iyi sorusuna cevap arıyorum.

Ben de sizin gibi arada kalmıştım. Krponun Çantası güzel bunu yazmışsınız ama beni cezbeden üstten ayar mekanizması idi. Büyük rahatlık. Filtre için fark olduğunu düşünmüyorum ancak espresso için jxrpo daha hassas ayar yapmaya yarıyor. İleride krpo ya blue-clix gelir bu fark da ortadan kalkar.

Olumsuz bir yanı olduğunu söylemiyorum, arkadaşların değirmen seçiminde göz önünde bulundurmaları gereken bir husus olmadığını ifade etmeye çalışıyorum. Yoksa aynı klik (aynı model değirmende aynı mikrona eşit olduğunu söyleyebiliyor muyuz?) beklediğiniz fincanı vermezse karalar bağlarız ki gerek yok.
Bir bakıma sanırım kolaylık oluyor diye tercih sebebi oluyor. Fazla kullanıcı olduğunda kavucular bile belli marka için değer açıklıyor. Yoksa a markası için verilen bir değeri aşağı yukarı b markası için de referans olarak kullanabiliriz. En azından başlangıç noktalarına göre inceye mi kalına mı gitmeliyizi anlayabiliriz. Benim burada söylemek istediğim şey sanırım anlaşılmıştır, yeni başlayıp hemen click alayım diyerek yola çıkıp mucize bekleyen kahve severlere destek amacı ile yazmamıştım.

Mikron konusunun aynı olduğunu sanmıyorum üreticiler de değirmenin kendi içinde tutarlı olması gerektiğini söylüyor ancak comandante bu konuda hem kendi içinde hem de diğerleri ile oldukça tutarlı sonuç veriyor. Diğer markaları bilmediğim için birşey diyemiyorum belki onlarda aynı şekilde tutarlıdır.

Son düzenleme:

1zpresso K serisi Comandante mk3 benzeri bir bıçak kullanıyor, tabi ne kadar benzer olsa da yakından incelenince Cmd bıçaklarının farkı kendini belli ediyor. Jxpro ise Kinu benzeri bıçak kullanıyor. Şahsen espresso türevleri ve daha ince öğütümler için jxpro çok iyi bir değirmen, ayar hassassiyeti de bu konuda büyük avantaj. Filtre ve diğer demleme tarzı tüketimlerde ise Comandante ve 1zpresso K sweetspot.

Geri