• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 için sorular

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan omrrcann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

omrrcann

Yeni Üye
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Merhaba arkadaşlar. Elimde şuan 1Zpresso q air, hario v60 plastik dripper mevcut. Kahveyi de sanalbaharattan brownberry markasindan almıştım. Kahve yapıyorum ama hiç memnun değilim. Bazen çok acı bazen ise tadı zehir gibi oluyor kahvelerin. Kahvelerde mi sıkıntı var bende mi anlamadim. Değirmeni sıfır noktasından 60 klikte kullanıyorum. Toz şekerden biraz daha kalın yapıyorum ona rağmen istediğim sonucu alamadım. Bazı arkadaşlar kiraz tadı aldım kavun tadı aldım yazıyor okuyorum hayret ediyorum. Bırak kiraz tadını kahvenin normal tadını alsam yeter bana. Acaba dripper değişikliğine mı gitsem yoksa filtre kahve Makinesi mi alsam karar veremedim.

Merhaba,

Kahvenin kavrulma aralığına göre 1Zpresso Q Air'da 45 - 60 tıkırtı (click) aralığı V60 için uygun. Kabaca açık kavrumlarda inceye, koyu kavrumlarda kalına doğru tercih edebilirsiniz. Hario V60 plastik demleyici de gayet iyi bir alet. Sanal Baharat'ın kahveleri ortalama olarak iş görüyor.

Gerisi kahve çekirdeğinin kalitesi, tazelik durumu, su seçimi, filtre kâğıdı, demleme süresi, sıcaklık gibi ayrıntılara kalıyor.

Satın aldığınız kahvenin adını, kavrulma tarihini ve derecesini yazarsanız, demleme önerisi geliştirebiliriz.

Elinizdeki ekipman ve kahve firması uygun ve yeterli bence.

atlentean'ın bahsettiği gibi burada bir çok etken var.
Bence kavurucunuz bir değiştirin. Spada ,Niji gibi kavurucuları bir deneyin derim. Etiyopya kahveleri size farklı tatlar yaşatabilir.

Merhaba,

Kahvenin kavrulma aralığına göre 1Zpresso Q Air'da 45 - 60 tıkırtı (click) aralığı V60 için uygun. Kabaca açık kavrumlarda inceye, koyu kavrumlarda kalına doğru tercih edebilirsiniz. Hario V60 plastik demleyici de gayet iyi bir alet. Sanal Baharat'ın kahveleri ortalama olarak iş görüyor.

Gerisi kahve çekirdeğinin kalitesi, tazelik durumu, su seçimi, filtre kâğıdı, demleme süresi, sıcaklık gibi ayrıntılara kalıyor.

Satın aldığınız kahvenin adını, kavrulma tarihini ve derecesini yazarsanız, demleme önerisi geliştirebiliriz.

Elinizdeki ekipman ve kahve firması uygun ve yeterli bence.
Hocam merhaba. Kahvelerim yirgacheffe gr1 ve gr2 numaralı olanlar. Bunlara ilaveten colombia supremo . Hepsi de açık kavrum. Kavrum tarihi de Ocak ayının sonu.

Yirgacheffe gr1 ve colombia supremo açık kavrum sanalbaharat'ın beğendiğim kahvelerindendi. Hangi suyu, ne sıcaklıkta kullandınız, demlemeniz ne kadar sürdü acaba?

90-92 derece arası, kuzeyden su, 500-600 mikron arası öğütüm, demleme bitiş 2:20-2:40 arası güzel sonuçlar elde etmişim. Gerekirse daha iri öğütüp çoklu döküş deneyin derim.

Son düzenleme:
Yirgacheffe gr1 ve colombia supremo açık kavrum sanalbaharat'ın beğendiğim kahvelerindendi. Hangi suyu, ne sıcaklıkta kullandınız, demlemeniz ne kadar sürdü acaba?

90-92 derece arası, kuzeyden su, 500-600 mikron arası öğütüm, demleme bitiş 2:20-2:40 arası güzel sonuçlar elde etmişim. Gerekirse daha iri öğütüp çoklu döküş deneyin derim.
Öğütüm sofra tuzundan bir tık daha kalın. Demleme genelde 2:00 gibi bitiyor. Hollanda üretim kağıttan olabilir belki. Şuan japon üretim pakete geçeceğim o daha iyi diyorlar. Su derecesi bilmiyorum çünkü derece yok maalesef. Demek ki kahveler de sorun yok. Sorun bende gibi.

Sanalbaharat'ın açık kavurumları o kadar da açık değil, kendi sitesinde de yazıyor. Kavurumları da her zaman tutarlı olmuyor malesef. Acı tatlar aşırı çözünme ya da yüksek ısı kaynaklı olabilir. Daha fazla detay verirseniz nedenini anlamaya çalışabiliriz.
2:00 bitiş için biraz erken, kalın çekim ya da çok sıcak sudan olabilir fakat underextracted tatlar açıldıktan çok çiğ bir asidite veriyor.
Doğrudan kaynar su kullanıyorsanız, suyu en azından 30-45 saniye bekleyip deneyebilirsiniz. Kullandığınız su da çözünmeyi oldukça etkiliyor. Özellikle yüksek ph, yoğun mineral (ppm) fazla çözünmeye sebep olabilir. Su/kahve oranı da önemli, döküş de.
Suyu, suyun ısısını, kahve/su oranlarını, döküş hızı ve yüksekliğinideğiştirerek deneyebilirsiniz. Bir de aynı koşullarda, farklı bir kavurucudan aldığınız aynı çekirdekleri deneyerek çekirdek kaynaklı olup olmadığını da anlamanız mümkün.

Ekli dosyalar

• 1774021105520.png
    1774021105520.png
    136.4 KB · Görüntüleme: 22
Q-air 2 yıla yakın kullanmıştım. Zaman geçtikçe homojen öğütme konusunda giderek tutarsız olmaya başlıyor. Alakalı mıdır bilemiyorum ama değirmeninizi daha sık söküp temizlemenin öğütüm konusunda yararı olabilir. Onun dışında belki de fazla sıcak su kullanıyorsunuzdur. Isı ayarlı kettle yoksa kapağı açık şekilde 1-2 dakika arası beklemek bir çok kahve için uygun sıcaklığı sağlar diye düşünüyorum.

Öğütüm sofra tuzundan bir tık daha kalın. Demleme genelde 2:00 gibi bitiyor. Hollanda üretim kağıttan olabilir belki. Şuan japon üretim pakete geçeceğim o daha iyi diyorlar. Su derecesi bilmiyorum çünkü derece yok maalesef. Demek ki kahveler de sorun yok. Sorun bende gibi.

Ben de ana sebebin sıcaklık olduğunu düşünüyorum, sıcaklık tahmini 90-92 civarına düşene kadar beklerseniz kettle'ınız kahve yatağını çok ajite etse bile bahsi geçen tadım notalarına ulaşabilirsiniz.

Hocam merhaba. Kahvelerim yirgacheffe gr1 ve gr2 numaralı olanlar. Bunlara ilaveten colombia supremo . Hepsi de açık kavrum. Kavrum tarihi de Ocak ayının sonu.
Yirgacheffe Grade 1 güzel kahve. Sanal Baharat'tan aldığım açık kavrum bana biraz fazla açık gelmişti, bu kahve özelinde biraz daha ortaya yakın kavrulabilirmiş diye düşünmüştüm. Ama standart bir kavurma aralıkları olmadığı için görmeden ne desem boş olur.

Aromaları patlatabilmek için öğütümü ortalamaya göre inceltmiştim. 1Zpresso K-Ultra'da 6,5'u tercih etmiştim, bir ay sonra 5,7'lere kadar düşürdüm.

Siz de bu mantıkla Q Air'da 42-45 arasını tercih edebilirsiniz. 92 - 93 °C'de 1/16 oranla üç veya dört döküşlü denemelerle damağınıza uygun tada ulaşabilirsiniz.

15 gr / 240 ml (45 + 100 + 95 ml) / ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:10 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresiyle

veya

60 + 60 + 60 + 60 ml / ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:20 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, dördüncü basamak 2:20 toplam 03:00 civarı demleme süresiyle deneyebilirsiniz.

Genelde Cafec Abaca iyi sonuç vermişti, zorlamak istediğimde Hario V60 Japon filtreden de memnun kalmıştım.

Yirgacheffe Grade 2

50-52 öğütüm, 93 °C'de 50 + 70 + 60 +60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:20 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, dördüncü basamak 2:20 toplam 03:00 civarı süreyle demleyebilirsiniz. Öğütümde daha fazla toz ürettiği için tıkanma, acılaşma ve ekşimsi aromalar riski nedeniyle hızlı filtre önemli.

Kolombiya Supremo

42-47 öğütüm, 94-95 °C'de 50 + 70 + 60 +60 ml / Cafec Abaca veya Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:10 bitiş, üçüncü basamak 1:40 bitiş, dördüncü basamak 2:10 toplam 02:45 - 03:00 civarı demleme süresi uygun olur diye umuyorum. Traditional ile daha tatlı, Abaca ile daha asidik tatlar yakalarsınız.

*Kahveler için açık kavrum dense bile eğer açık-orta veya orta kavrum aralığındaysa su sıcaklarını 2-4 °C düşürebilirsiniz. Onu da kahveyi öğüttükten sonra fotoğrafını çekip yapay zekâya kavrulma aralığını / derecesini ekteki görseli referans olarak ekleyerek sorup kontrol edebilirsiniz.

Bu arada Hario V60 Japon filtre kâğıdına alışınca iyi sonuçlar alınıyor, illâ Cafec olması gerekmez. Birkaç denemede çözersiniz.

Bol şans ve keyifli demlemeler 🖖🏻

Ekli dosyalar

• _Kahve Kavurma - Aşamalar.jpg
    _Kahve Kavurma - Aşamalar.jpg
    82.7 KB · Görüntüleme: 15
Demlediğiniz kahvenin tadına atlantean'ın da dediği gibi kullandığınız öğütücü, öğütüm kalınlığı, filtre kağıdı, demleme süresi, suyun sıcaklığı ve ppm değeri, döküş hızı gibi pek çok değişken etki edebilir. Fakat kahveyi doğru kavurucudan almanızın hepsinden daha önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Doğru kavrulmuş bir kahvenin ortalama bir ekipmanla bile inanılmaz sonuçlar verdiğini bizzat deneyimledim.

Badtaste'in de belirttiği gibi farklı bir kavurucu (Montag, Niji, Null, Spada, Deal vs.) tercih edebilirsiniz.

Benim şahsi tavsiyem ise son 2 yıldır yegâne kavurucum olan Milestones Coffee.

Farklı kavurucu şart.

Geri