Hocam merhaba. Kahvelerim yirgacheffe gr1 ve gr2 numaralı olanlar. Bunlara ilaveten colombia supremo . Hepsi de açık kavrum. Kavrum tarihi de Ocak ayının sonu.
Yirgacheffe Grade 1 güzel kahve. Sanal Baharat'tan aldığım açık kavrum bana biraz fazla açık gelmişti, bu kahve özelinde biraz daha ortaya yakın kavrulabilirmiş diye düşünmüştüm. Ama standart bir kavurma aralıkları olmadığı için görmeden ne desem boş olur.
Aromaları patlatabilmek için öğütümü ortalamaya göre inceltmiştim. 1Zpresso K-Ultra'da 6,5'u tercih etmiştim, bir ay sonra 5,7'lere kadar düşürdüm.
Siz de bu mantıkla Q Air'da 42-45 arasını tercih edebilirsiniz. 92 - 93 °C'de 1/16 oranla üç veya dört döküşlü denemelerle damağınıza uygun tada ulaşabilirsiniz.
15 gr / 240 ml (45 + 100 + 95 ml) / ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:10 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresiyle
veya
60 + 60 + 60 + 60 ml / ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:20 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, dördüncü basamak 2:20 toplam 03:00 civarı demleme süresiyle deneyebilirsiniz.
Genelde Cafec Abaca iyi sonuç vermişti, zorlamak istediğimde Hario V60 Japon filtreden de memnun kalmıştım.
Yirgacheffe Grade 2
50-52 öğütüm, 93 °C'de 50 + 70 + 60 +60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:20 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş, dördüncü basamak 2:20 toplam 03:00 civarı süreyle demleyebilirsiniz. Öğütümde daha fazla toz ürettiği için tıkanma, acılaşma ve ekşimsi aromalar riski nedeniyle hızlı filtre önemli.
Kolombiya Supremo
42-47 öğütüm, 94-95 °C'de 50 + 70 + 60 +60 ml / Cafec Abaca veya Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:10 bitiş, üçüncü basamak 1:40 bitiş, dördüncü basamak 2:10 toplam 02:45 - 03:00 civarı demleme süresi uygun olur diye umuyorum. Traditional ile daha tatlı, Abaca ile daha asidik tatlar yakalarsınız.
*Kahveler için açık kavrum dense bile eğer açık-orta veya orta kavrum aralığındaysa su sıcaklarını 2-4 °C düşürebilirsiniz. Onu da kahveyi öğüttükten sonra fotoğrafını çekip yapay zekâya kavrulma aralığını / derecesini ekteki görseli referans olarak ekleyerek sorup kontrol edebilirsiniz.
Bu arada Hario V60 Japon filtre kâğıdına alışınca iyi sonuçlar alınıyor, illâ Cafec olması gerekmez. Birkaç denemede çözersiniz.
Bol şans ve keyifli demlemeler