• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Preon Coffee Roastery

Firma:Preon Coffee Roastery
Demleme Ekipmanı:Cafflano Kompresso
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:1 Tam Tur + 3 Küçük Nokta[10,7.5]
Çekirdek Miktarı: 12,5 Gram
Çekirdek:NorthWest Espresso Blend
İşleme:Natural/Yıkanmış
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:06/12/2021
Su Sıcaklığı:95°C - 100°C
Su:Doğal Kaynak Suyu

Demleme Notları:
Sıkıca tamp yaptıktan sonra kettle'a biraz su koyup üstüne aralıklı çelik bir nihale koydum ve ortasında tam portafiktreyi koyacağım kadar bir var ve oraya oturttum.Su haznesinide dar ağzından yani suyu eklediğimiz kısmından nihaleye diktim.Böylelikle hem portafiltresini hemde su haznesini ısıtmaya çalıştım.Ardından ocağa su koyarak kaynamasını sağladım.Ardından 60 ML nin üzerinde su ekledim 2 - 3 sn kadar suyun aşağı inmesini bekledim ve 85 - 90 Gram aralığında olacak şekilde suyu koyup baskı uygulayacağım aparatı taktım.Ardından 10 saniye stabil bir baskı uygulayıp 11.saniye de baskıyı arttırarak 50 saniye var gücümle baskı uyguladım.Yani toplamda 55 saniye sürdü demlemem.

Tadım Notlarım: Konu denlememde elde ettiğim gramajı ne yazık ki ölçemedim.Ne yazık ki yine ekşilikte kurtulamadım.Kompresso çıktısının ne yapılırsa yapılsın net bir espresso olmayacağını biliyorum ve gerek portafiltresinin hacmi ve çapının ufak olmasından dolayı öğütüm derecesi ve kahve gramajı ile oynanamayacağını biliyorum.Bu nedenle eğer yapabileceğiniz bir yönlendirme varsa tatbik etmeye hazırım sevgili @Beytbaba

Benim fikrim aynı öğütüm derecesi ile 12 Gram kahve kullanarak denemek :=))

Son düzenleme:
Ahh be kaçırmışız indirimi 🚬

Öğütüm Derecesi:1 Tam Tur + 1 Step[11]
Çekirdek Miktarı: 13 Gram
Su:Erikli

Demleme Notları:
Sıkıca tamp yaptıktan sonra kettle'a biraz su koyup üstüne aralıklı çelik bir nihale koydum ve ortasında tam portafiktreyi koyacağım kadar bir var ve oraya oturttum.Su haznesinide dar ağzından yani suyu eklediğimiz kısmından nihaleye diktim.Böylelikle hem portafiltresini hemde su haznesini ısıtmaya çalıştım.Ardından ocağa su koyarak kaynamasını sağladım.Ardından 60 ML nin üzerinde su ekledim 2 - 3 sn kadar suyun aşağı inmesini bekledim ve 85 - 90 Gram aralığında olacak şekilde suyu koyup baskı uygulayacağım aparatı taktım.Ardından 10 saniye stabil bir baskı uygulayıp 11.saniye de baskıyı arttırarak 50 saniye var gücümle baskı uyguladım.Yani toplamda 55 saniye sürdü demlemem.

Tadım Notlarım: Konu demlememde 40 Gram çıktı elde ettim.Gövdesi düşük ve ekşimsi bir çıktı elde ettim.Ne yazık ki aromalarıda alamadım,ekşimsilik tadım notalarını fazlasıyla bastırıyor.Gövde ile tadım notalarının nedeni kullandığım su ve ekşimsi tadım nedenide portafiktreyi az ısıttığım ve kahve gramajının yüksek olması sebebi ile olabilir diye düşündüm.Bu yüzden birazdan paylaşacağım demlemede bu değişkenler ile oynadım.

Çekirdek Miktarı: 12,5 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notlarım: Konu denlememde elde ettiğim gramajı ne yazık ki ölçemedim.Ne yazık ki yine ekşilikte kurtulamadım.Kompresso çıktısının ne yapılırsa yapılsın net bir espresso olmayacağını biliyorum ve gerek portafiltresinin hacmi ve çapının ufak olmasından dolayı öğütüm derecesi ve kahve gramajı ile oynanamayacağını biliyorum.Bu nedenle eğer yapabileceğiniz bir yönlendirme varsa tatbik etmeye hazırım sevgili @Beytbaba

Benim fikrim aynı öğütüm derecesi ile 12 Gram kahve kullanarak denemek :=))
Afiyet olsun Vural :) Yol hazırlığı içerisinde olduğum için ayrıntılı şekilde tarif oluşturamadım. Ama northwest harmanı ağırlıklı etiyopya kahvelerinden oluşuyor. biraz da kavrum stili olarak adının geldiği kuzey avrupa stili :) Asiditesi yüksek olmasına şaşırmadım.

Bu arada döndüğümde seninle bir harman hazırlayalım adına da mokpot blend by vural ufuk diyelim ne dersin ?

Geçtiğimiz hafta tüm seçkiden deneme seti almıştım. Öncelikle ellerine, emeklerine sağlık Beytullah. 🙏 Butik olmanın zorluklarını sonuna kadar yaşadığımız ülkemizde böyle senin gibi diğer meslektaşlarımızın emekleri, işletmeleri gibi ürettiği ürüne özen gösteren insanlara ve üretimlere ihtiyaç hep var.

Benim seçkiden favorilerim Etiyopya Bombe ve Peru La Huaca oldu. Peru'dan pakette yazdığının aksine tatlılıktan ziyade yoğun meyvemsilik, mayhoşluk aldım. Mango ve yeşil elma gibi tatlı ekşi mayhoş tatlar çok belirgindi. Ağız sulandıran bir asiditesi vardı.

Etiyopya Bombe klasik eski dost natürel Etiyopya. Orman meyveleri tatları, çilek yaban mersini gibi tatlar vardı. Bu kahvede tatlılık daha baskındı Peru'ya göre bence. O sebeple birinci benim için La Huaca oldu favorilerim arasında. 🔥

Damo efsanesine yetişemedim maalesef. Bir sonraki seferi beklerim mutlaka ama.

Tekrardan eline emeğine sağlık sevgili @Beytbaba
Dostum teşekkür ederim. Doğum günün kutlu olsun :)

İleri tarihli sipariş verdiğimi unutmuştum.

Bugün sürpriz kargo ile karşılaştım. 🥳

Hahaha firmalarda yaprak kımıldasa fiyat inse artsa yeni kahve gelse haberdar eden sistem kur ama kendi siparişini unut :LOL:

Bir kampanya ile ilk siparişimi vermiştim çünkü şimdi öde sonra al çok işime gelmişti açıkçası şimdi Preon 3.siparişimi de verdim bu hafta. 🙂

Her damak zevkine hitap eden bir seçki hazırlamış, kötü sonuç almayı başaramadım. Sanırım kavurucu içmeyeceği kahveyi önümüze koymuyor.

Denediklerim;

Nensebo ve Bombe, bu sene artık içtiğimiz ulusal kahveleri bir yorumu da buradan içmiş olduk lezzetliydi.
El paseo beğenerek içtiğim nadir kolombiyalardan oldu.
Blue flores bana hitap etmedi ama tipik bir Endonezya çekirdeğiydi, onun da alıcısı olduğunu biliyorum böyle bir kahve bulmak da zor açıkçası kavurucularda onu söyleyebilirim.
Beni en çok şaşırtan doch blendi oldu, dürüst olayım sırf ucuz diye misafirlere veririm diye sipariş vermiştim. Bir blendin bu kadar güzel olacağını bilmiyordum, çok katmanlı bir tat profili var ve her demlemeye tepki veriyor, şaka gibi. Kötü sonuç almadım. 🙂

Şimdi Peru ve Sour Blend için bekliyorum bakalım.

Ellerinize ve emeklerinize sağlık, @Beytbaba

İlk denemeden sonra tekrar Damo sipariş etmiştim. Yâ Hû ! Ne kadar eğlenceli, muhabbeti ne güzel bir kahve. Yine farklı tatlar, yine güzel sürprizler. Bu sefer 9. gününde demlemeye başladım. İlk kupa, yıkanmış temiz Etiyopya tadındaydı 😀 , ikinci kupa yoğun tiramisu tadında. Allah izin verir de içebilir isem 3. kupanın hangi tatta olacağını çok merak ediyorum. Oyna dur, yat kalk gel, oyna oyna dur. Damo sevici olduk.

Bu sabah 17/12 kavrumlu bombe ile daha önce hiç denemediğim bir tarifi denedim sizinle de paylaşmak isterim.

Ethiopia bombe (17/12 kavrumlu)
Eski dost V60
Abaca filtre
Kpro 73 klik
Assu (ilk ili bloom için 97 diğer döküşler için 93 derece)
12/200
Lance Hendrick'in bol şapırdatmalı çift bloomlu tarifi
00:00 30gr su ortaya küçük dönüşlerle yüksekten döküş ve birkaç tur spin
01:00 30gr su ortaya küçük dönüşlerle yüksekten döküş ve birkaç tur spin
02:00 70gr su ortaya küçük dönüşlerle yüksekten döküş ve bir tur spin
02:45 70gr su ortaya küçük dönüşlerle yüksekten döküş ve bir tur spin
05:15 bitiş

Karafa burnumu soktuğumda müthiş yoğun bir çiçek bahçesi, tropikal meyve bahçesi gibi kokuyordu. Damakta da bu yoğunluk olabildiğince devam ediyordu. Kafeine edilmiş bir meyve suyu gibiydi. O kadar dolu doluydu ki tam olarak şu tadı aldım demek zordu.

Bu yönteme dair şöyle bir eleştiri bırakayım hem kendime hem de deneyecek olanlara;
-5dk çok uzun görünüyor ama Hendrick de bu yöntemle 5dklara gelebilirsiniz diyordu. Ben yine de biraz süreyi kısaltarak az da olsa aldığım bitter notalardan kurtulmayı düşünüyorum. Bunun için kpro 75 klik ve tercihen suyu tekrar buzdağına çevrebilirim. Ayrıca uzun sürenin kahveyi soğutmak gibi kötü bir yan etkisi oldu ki ben kahvemi sıcakken içmeye başlayıp ısı değişimleriyle tad profillerini gözlemlemeyi severim. Yine de bu kahveyle yaptığım önceki birkaç denemenin hiçbirinde böyle yoğun aromalar alamamıştım.
Çok başarılı bir kavurma olmuş ellerinize emeğinize sağlık @Beytbaba.

Her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz, vakit ayırıp yorumluyorsunuz ve takdirlerinizi sunuyorsunuz. Benim için bu çok ama çok kıymetli. Umarım hep birlikte çok daha güzel kahveler deneriz tadarız yorumlarız. İnşallah ben de beğenilerinizi boşa çıkarmam.

Afiyet olsun Vural :) Yol hazırlığı içerisinde olduğum için ayrıntılı şekilde tarif oluşturamadım. Ama northwest harmanı ağırlıklı etiyopya kahvelerinden oluşuyor. biraz da kavrum stili olarak adının geldiği kuzey avrupa stili :) Asiditesi yüksek olmasına şaşırmadım.

Bu arada döndüğümde seninle bir harman hazırlayalım adına da mokpot blend by vural ufuk diyelim ne dersin ?

Onur ve gurur duyarım 😍

Şimdiden hayırlı yolculuklar,

Bu vesile ile şunuda belirtmeliyim ki,siparişim gelir gelmez güzellerin paketini açtım çekirdekleri koymuş olduğun paket inanılmaz sağlam bir duruşa ve güven hissiyatına sahip.
Blend'in zip'ini açarken bir miktar zorlandım lakin dedim ki bu güçlü zip ile paketin içerisine oksijen girmesi çok zor bir ihtimal.

Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1 Step[21]
Çekirdek Miktarı: 48 Gram
Çekirdek:Etiyopya Bombe Kontema
İşleme:Natural
Kavrum Tarihi:08/12/2021
Su Sıcaklığı:85°C - 86°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Çekirdek ve demlememe ilişkin yorumlarıma başlamadan evvel hoş bir diyalog paylaşmak istiyorum.
Sevgili @Beytbaba siparişimdeki çekirdekleri kavurduktan sonra tarafıma ulaştı.Gerek çekirdeklerine dair gerekse ülkemizin ve piyasanın durumundan,piyasadaki kavuruculardan güzel bir sohbet gerçekleştirdik.Sohbetin her anı benim için büyük bir keyifti lakin benim gövdesi yüksek çıktılar sevdiğimi hatırlıyor olması ve konu çekirdeği klasik espresso kavrumundan öte gövdesini daha yukarı çekebilecek bir profilleme yaptığını söylemesi beni hem mutlu etti hemde gururlandırdı,bana özel bir kavrum yapmış olması göğsümü kabarttı.Herşeyden öte böylesi güzel bir insan ile tanıştığım için inanılmaz mutluyum.Güzel insani ilişkiler güzel esnaflık görmek tadmak bu günlerde görmeyi en çok arzuladığımız şey.

Şimdi gelelim çekirdeğe,herşeyden evvel paketin hissiyatı oldukça güven verici.Paketi açtım ve burnumu içine daldırdım,bir kokladım iki kokladım üç kokladım ve baktım ki koklamaktan demelemeye geçemeyeceğim.Kullanmayı çok seviyorum,gerek çekirdek gerekse öğütülmüş hali insanın yüzüne gülüyor.Demlemen kahve,kahve haznesine akmaya başladığında acaba kahve çekirdeği yerine çikolata mı koydum diye düşündüm,akan kahvenin gövdesine bayıldım.Çıktıyı bardaklara servis ettim ve aldığım ilk yudumda damağımı dolduran kahvenin gövdesine bir kez daha hayran kaldım.Çıktıda alttan altta gelen belli belirsizin biraz üzerinde bir bitterlik vardı lakin kullandığım öğütüm ince gelmiş olmalı ve kahve sepetindeki çekirdeklerin sıcaklık ile ilişiğini daha kısa tutmalıyım.Yarın demlemeni yarım step daha kalın öğüteceğim ve demlemeyi başlattığım suyun sıcaklığını 87° - 89°C civarlarına çekeceğim.
Eline emeğine sağlık güzel insan 🙏 🙏

15 gr ile yaptığım v60 02 demlemelerimde başarısız oluyorum çünkü 30 gr su ile 15 gr kahveyi blooming yapamıyorum. Tüm çekirdekleri homojen ıslatamıyorum, ayrıca süreyi aşıyorum. Özellikle bloomingde 10 saniyede 30 gr suyu dökebilmek çok önemli, bu yüzden 12 gr kahve 200 ml su ile demleme yapacağım Bn de. Yukarıdaki tarif mantıklı geldi bana. 1'er dakikalık çift blooming nasıl bir sonuç verecek merak ediyorum

15 gr ile yaptığım v60 02 demlemelerimde başarısız oluyorum çünkü 30 gr su ile 15 gr kahveyi blooming yapamıyorum. Tüm çekirdekleri homojen ıslatamıyorum, ayrıca süreyi aşıyorum. Özellikle bloomingde 10 saniyede 30 gr suyu dökebilmek çok önemli, bu yüzden 12 gr kahve 200 ml su ile demleme yapacağım Bn de. Yukarıdaki tarif mantıklı geldi bana. 1'er dakikalık çift blooming nasıl bir sonuç verecek merak ediyorum
Blooming aşaması yalnızca *2 su ile yapılır diye bir kural yok. Dilerseniz *3, *4 su ile yapabilirsiniz.

Kahve yatağını sallama ya da küçük kaşık yardımı ile suyun kahve yatağını tamamen ıslatmasını da sağlayabilirsiniz.

Bunlar dışında hafif çukur yatak ve yüksek debili su döküşü ile istenen miktarda su ile yatak ıslatılabilir lakin bazen kahve yatağı kahvenin özelliğine bağlı çok geçirgen olabiliyor. Böyle bir durumda müdahale etmeyi tercih ediyorum ben.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1,5 Step[21,5]
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Öğütümü kalınlaştırmam ve demlemeyi başlattığım su sıcaklığını yükseltmem gerek demlemen kahvenin kokusundaki gerekse tadındaki notaların yükselmesini sağladı.Ne yazık ki alttan alta gelen bitterlik azılmasına rağmen son bulmadı.Fakat öğütülmüş çekirdeği koyduğumuz kahve haznesindeki çekirdeği düzleştirirken daha iyi anlıyorum ki bu öğütüm derecesine göre kullandığım kahve gramajı hala yüksek,bu da elbetteki bitter tadların gelmesine sebep oluyor.Çekirdeğin gramaj ve öğütülmüş boyutlarına baktığım zaman Pink Star'ı anmadan geçemiyorum,aynı o çekirdek gibi bu da kalın öğütüm ve görece düşük gramaj istiyor.Yarın ki demlemeni yine aynı gramaj ve yarım step daha kalın öğüterek yine aynı su sıcaklığı ile deneyeceğim.Sonuçlarını yine hep birlikte göreceğiz.

Bugün yapmış olduğum demleme esnasında yine yine çekirdeklere sanki çikolata bulaşmış gibi görenen kıvamı ile ruhumu okşadı resmen ve gerek gövdesi gerekse lezzeti oldukça yerinde idi birde alttan alta gelen o bitterlik olmasa.Lakin ben çekirdeğin ve sevgili @Beytbaba 'nın kavrumuna güveniyorum,kullandığım gramaja uygun öğütüm derecesini bulduğumda çok daha lezzetli olacaktır.

@Beytbaba, bir süredir etiyopya kahvelerine ara vermiştim. kontema iyi geldi bu aradan sonra. guatemala decaf ise vadettiğinizin üzerinde. blue flores'e henüz karar veremedim, biraz daha beklemeye ihtiyacı var galiba. teşekkürler!

Çekirdek Miktarı: 12 Gram

Demleme Notları:
Sıkıca tamp yaptıktan sonra kettle'a biraz su koyup üstüne aralıklı çelik bir nihale koydum ve ortasında tam portafiktreyi koyacağım kadar bir var ve oraya oturttum.Su haznesinide dar ağzından yani suyu eklediğimiz kısmından nihaleye diktim.Böylelikle hem portafiltresini hemde su haznesini ısıtmaya çalıştım.Ardından ocağa su koyarak kaynamasını sağladım.Ardından 60 ML nin üzerinde su ekledim 2 - 3 sn kadar suyun aşağı inmesini bekledim ve 85 - 90 Gram aralığında olacak şekilde suyu koyup baskı uygulayacağım aparatı taktım.Ardından 10 saniye stabil bir baskı uygulayıp 11.saniye de baskıyı arttırarak 35 saniye var gücümle baskı uyguladım.Yani toplamda 45 saniye sürdü demlemem.

Tadım Notlarım: Gramajıda düşürmüş olmama rağmen ekşiliği sonlandırmadım.After taste'inde o içimdeki ekşiliği silebilsem çok hoş bir kahve içecekmişim hissi uyandıran tadlar alıyorum.Sizce ne yapmalıyım,kahve gramajını mı düşüreyim?yoksa öğütümümü kalınlaştırayım?yada daha az mı su koyayım?yada demlemeyi daha kısa sürede mi bitereyim?Sizce ne yapmalyım?
Yardım ve desteklerinizi rica ederim.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 2 Step[22]
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C

Demleme Notları:

Tadım Notları: Öğütüm kalınlaştıkça demlenen kahvenin kokusuda tadım notalarına daha çok yaklaşıyor lakin alttan alta hala bitterlik geliyor,silemedim bitterliği.Kahve soğudukça bitterlik gidiyor ama yinede yokluyor,hiç bir yere gitmedim diyor.Bugün kü demlememde kahve sepetindeki boşluğu alabilmek ve çekirdekleri bıçağın düz tarafı ile düzleştirmek isterken sanırım elimin ayarı bir miktar kaçıp sertçe vurdum ve partiküller biraz sıkıştı eh tabi bu durumda bitterliğe sebebiyet verecektir.Yarın daha dikkatli olarak ve demlemeyi başlattığım su sıcaklığını daha da yukarı çekerek aynı parametreler ile yeniden deneyeceğim.

Geri