• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Osmotic Flow

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Beyhude
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Deneme yaparken güzel kahveler ziyan olmasından diye daha az güzel veya kötü kahveler kullanıyoruz. Bu bana göre yanlış. Kötü kahveden iyi sonuç zor çıkar.
Elimde aslında çok taze bir kahve var fakat maliyet beni yoruyor :)

Bu konu hakkında bende bir konu açmayı planlamıştım ancak @Beyhude arkadaşımız benden önce davranmış. :)

genellikle 2 kişi ve üst yaptığım demlemelerde bu yöntemi kullanıyorum. Genellikle başarısız olan bir denetleme olmadı şimdiye kadar.

Demleme süreleri biraz daha kısa oluyor genellikle ancak su akışı sürekli olduğu için anladığım kadarıyla parçalı döküşe göre soğuyan su daha düzenli soğuyarak demleme yapıldığı için özellikle yüksek miktarda yapılan demlemelerde daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum.

reçete olarak şöyle bir demleme yapıyorum:

30gr kahve 600ml su Molent 42 klik. Karafta 540ml kahve.

Reçetede kullandığım su miktarı genel reçetelere göre daha yüksek görünüyor olabilir. Ancak genellikle reçetelere kullandığım kahve miktarının iki katı daha su ekleyerek demleme sonucunda karafta kalan kahve ile su oranının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ekstra su bu sebepten.

Aslında bu yöntem daha geleneksel olarak kullanılan bir yöntem, ağırlıklı da kağıt değil bez filtre ile denk gelebilirsiniz.

Bu linkte mantığı anlatılıyor, özetle kahvenin kendisini de bir filtre gibi kullanmak için üstteki kabuğu kırmadan ve giren/çıkan suyu sürekli eşit tutarak yani ozmotik dengeyi koruyarak bir demleme yapmak. Suyu sürekli belli bir yükseklikte kahve yatağından geçirmeye çalışıyor o sebeple döküş çok yavaş ve Kettle in ucu kahve yatağına çok yakın. Kahveyi duvarlara mümkün olduğu kadar yükseltmemek gerekiyor. Demleme sonu görsellerinde farkları anlayabilirsiniz.

Tariflerde çok koyu kavrum kahve görüyorum sürekli ve öğütümler çok kalın.
Ben demlerken bu kadar koyu kahve ile demlemediğim, degass büyük ölçüde tamamlandığı için ve öğütüm daha ince olduğu için videolardaki gibi bir görüntü, kabarma, köpük ve renk ortaya çıkmıyor. Benim ana gözlemim şu oldu, daha az acı ve rahatsız edici kısımları olan bir kahve alıyorsunuz.

Merhabalar;

Forumu incelediğimde bu yöntemin çok da bilinmediğini fark ettim.
Bende Denizhan bey in @mimds paylaşımlarında fark ettim ve araştırmaya başladım.( Açıkçası Denizhan bey in deneyimlerini merak ediyorum ve katkı sağlayacağını düşünüyorum)

Şu sıralar demlemelerimde 1:1:1 yöntemi ve osmotic flow u deniyorum. Osmotic Flow u hep Cafec Th 1 filtresi birlikte denedim ve hiç tıkanma yaşamadım. Su akışı stabil ve düzenli oluyor. 1:15 oranda demlemelerim max 2’ 45” de bitmekte. Demlediğim kahvelerde canlı güzel asidite, orta gövdeli ve belirgin bir şekilde aromalar hissedilebilir oluyor.

Bu yöntemde aşağıdaki videodan çok faydalandım.

Ben de bu yöntemde kendimi geliştirme çabası içerisindeyim ve bu yöntemi deneyen arkadaşların deneyimlerini merak etmekteyim.

Tüm kahve sever arkadaşlara Hayırlı Akşamlar🙋‍♂️

Cafec'in videosu dışında Instagram'da Kohiraifu adlı hesabı takip eder, hatta kendileri ile diyalog kurarsanız Osmotic flow hakkında daha iyi bilgi alabilsiniz. Kendilerinin benimle paylaştığı iki reçeteyi de buraya bırakayım.

Not: 1:1:1 şeklinde uygulanmıyor.

Thank you for your message!

We think there are two ways to start with Osmotic flow:

1st way
(This way tries to have shorter time but more concentration in the early-mid extraction)

27-30 grams: 400-430cc
Temperature: 90 degree Celsius
Grinding level: 27-30 clicks (slightly coarser)

Bloom. 30-50cc
1st pour. 30/50cc - 200cc
2nd pour. 200-400cc
Duration: 3.00-3.15

1st pour - maintain to pour around the centre
2nd pour - expand slowly nearly to the edge to allow full extraction.

2nd way
(This way tries to have slightly longer time but more balance in the extraction, more flavors will come out)

20-25 grams: 300-330cc
Temperature: 90 or lower degree Celsius
Grinding level: 20-25 clicks (slightly finer)

Bloom. 25-40cc
1st pour. 25/40cc - 200cc
2nd pour. 200-300/330cc
Duration: 3.30-4.00

2nd pour - expand a little bit nearly to the edge.
First pour is done around the centre, to allow the osmotic pressure to happen. Let the coffee circulation facilitates inside the cone shape Dripper.
I think for the 1st way, it is better to use filter paper with higher permeability, like abaca filter paper. Then the water can pass through immediately

Cafec'in videosu dışında Instagram'da Kohiraifu adlı hesabı takip eder, hatta kendileri ile diyalog kurarsanız Osmotic flow hakkında daha iyi bilgi alabilsiniz. Kendilerinin benimle paylaştığı iki reçeteyi de buraya bırakayım.

Not: 1:1:1 şeklinde uygulanmıyor.

Thank you for your message!

We think there are two ways to start with Osmotic flow:

1st way
(This way tries to have shorter time but more concentration in the early-mid extraction)

27-30 grams: 400-430cc
Temperature: 90 degree Celsius
Grinding level: 27-30 clicks (slightly coarser)

Bloom. 30-50cc
1st pour. 30/50cc - 200cc
2nd pour. 200-400cc
Duration: 3.00-3.15

2nd pour - expand slowly nearly to the edge to allow full extraction.

2nd way
(This way tries to have slightly longer time but more balance in the extraction, more flavors will come out)

20-25 grams: 300-330cc
Temperature: 90 or lower degree Celsius
Grinding level: 20-25 clicks (slightly finer)

Bloom. 25-40cc
1st pour. 25/40cc - 200cc
2nd pour. 200-300/330cc
Duration: 3.30-4.00

2nd pour - expand a little bit nearly to the edge.
First pour is done around the centre, to allow the osmotic pressure to happen. Let the coffee circulation facilitates inside the cone shape Dripper.
I think for the 1st way, it is better to use filter paper with higher permeability, like abaca filter paper. Then the water can pass through immediately

Merhabalar, osmotic flow’un yanında 1:1:1 yönteminide farklı bir demleme olarak deniyorum demek istemiştim. Yanlış anlaşılma olmuş.

Paylaştığınız reçeteler için Teşekkürler...

Aslında bu yöntem daha geleneksel olarak kullanılan bir yöntem, ağırlıklı da kağıt değil bez filtre ile denk gelebilirsiniz.

Bu linkte mantığı anlatılıyor, özetle kahvenin kendisini de bir filtre gibi kullanmak için üstteki kabuğu kırmadan ve giren/çıkan suyu sürekli eşit tutarak yani ozmotik dengeyi koruyarak bir demleme yapmak. Suyu sürekli belli bir yükseklikte kahve yatağından geçirmeye çalışıyor o sebeple döküş çok yavaş ve Kettle in ucu kahve yatağına çok yakın. Kahveyi duvarlara mümkün olduğu kadar yükseltmemek gerekiyor. Demleme sonu görsellerinde farkları anlayabilirsiniz.

Tariflerde çok koyu kavrum kahve görüyorum sürekli ve öğütümler çok kalın.
Ben demlerken bu kadar koyu kahve ile demlemediğim, degass büyük ölçüde tamamlandığı için ve öğütüm daha ince olduğu için videolardaki gibi bir görüntü, kabarma, köpük ve renk ortaya çıkmıyor. Benim ana gözlemim şu oldu, daha az acı ve rahatsız edici kısımları olan bir kahve alıyorsunuz.
Dediğin gibi açık, orta kavrum kahveler ile o görüntünün oluşması çok zor oluyor ama mantık olarak aynı şekilde demlenmiş oluyor.

Görür görmez elimde specific coffee'nin açık kavrum adadosu ile denedim.

G50 - 42 klik
93 derece
15 gr-250gr

Tek kişilik için demlediğim için haliyle reçetenin referansına göre yüksekten döktüm blooming kısmına kadar herşey çok güzel giderken sonrasında yatakta sızıntılar olmaya başladı yine bozuntuya vermeden devam ettim. Bu benim beceriksizliğimden dolayı olabilir. Fincanda biraz ekşilik aldım klik sayısını 38-40 civarına düşürüp 2.denemlemede bi nebze ekşilikten kurtulmayı umuyorum. Reçete için ilk izlenimim 2 kişilik demlemeler için aranılan reçete olabilir.

Selamlar Arkadaşlar,

Tüm sürprizleri önceden açıklattıracaksınız değil mi :)

Cafec ile etkinlikler planlamıştım İstanbul Festivali için bu sene, maalesef güncel durumlardan ötürü gerçekleştiremedik.

Her şeyin daha iyi olacağını umut ederek yeni planlamamızı yaptık.

Yeni planlamamıza göre Cafec Temmuz başı Türkiye'ye geliyor. World of Coffee Atina'da etkinliklerimiz var, hemen ardından İstanbul özel takvimini başlatıyoruz. Cafec CEO'su Shigeji Nakatsuka bizzat ekibiyle beraber geliyor. Temel amaçlarımız arasında onların demleme felsefesi, Osmotic Flow'u anlatmalarını sağlamak da var.

Beraberce atölyeler yapacağız birkaç gün boyunca. Tabii her şeyin daha iyi olacağını umarak Covid açısından.

Şimdiden ilgi oluşması çok mutluluk verici. Atabileceğimiz tüm katma değerli adımlara devam edeceğiz.

Cafec'le yapılacak daha birçok başka işimiz var diyeyim, ekstra bir bombayı şuraya bırakayım, yorumlaması da size kalsın haydi bakalım. :)

Herkese Sevgiler.

Selamlar Arkadaşlar,

Tüm sürprizleri önceden açıklattıracaksınız değil mi :)

Cafec ile etkinlikler planlamıştım İstanbul Festivali için bu sene, maalesef güncel durumlardan ötürü gerçekleştiremedik.

Her şeyin daha iyi olacağını umut ederek yeni planlamamızı yaptık.

Yeni planlamamıza göre Cafec Temmuz başı Türkiye'ye geliyor. World of Coffee Atina'da etkinliklerimiz var, hemen ardından İstanbul özel takvimini başlatıyoruz. Cafec CEO'su Shigeji Nakatsuka bizzat ekibiyle beraber geliyor. Temel amaçlarımız arasında onların demleme felsefesi, Osmotic Flow'u anlatmalarını sağlamak da var.

Beraberce atölyeler yapacağız birkaç gün boyunca. Tabii her şeyin daha iyi olacağını umarak Covid açısından.

Şimdiden ilgi oluşması çok mutluluk verici. Atabileceğimiz tüm katma değerli adımlara devam edeceğiz.

Cafec'le yapılacak daha birçok başka işimiz var diyeyim, ekstra bir bombayı şuraya bırakayım, yorumlaması da size kalsın haydi bakalım. :)

Herkese Sevgiler.
Süper, eline sağlık Togay :)

Moderatörün son düzenlenenleri:

Bir süredir devamlı osmotic deniyorum. Şunu söyleyebilirim. Bu videodaki arkadaşın kullandığı kahve su oranı ile kesinlikle underextract olur kahve. Ben 30g 400ml su kullanıyorum. Genellikle cafec traditional ve zaman zaman gövdeyi arttırmak için cafec th2 kullanıyorum. Ancak toparlıyor. Öte yandan döküş şekli ve döküş hacimleri aynı. Cafecte daha bloomingte oluşan köpük kubbesi hemen hemen hiç bir zaman oluşmuyor. Cafec videosundaki gibi bir demleme için yeni kavrulmuş kahve kullanmak mantıklı. Sanırım kahve yeni kavrulduğu için demelemde sıkışan gazlar o kubbeyi oluşturuyor.

Bence dikkat edilmesi gereken bir yer de suyun akışı. Videoda döküşte fark ettiyseniz su kahveye damla damla düşüyor. Yani suyun akışı bir yerden sonra laminar dan turbulent a kayıyor. Denemelerimde laminar döküşlerin daha iyi sonuç verdiğini gördüm. Bunu engellemek için ya döküş mesafesini azaltacaksınız ya da akış hızını arttıracaksınız.

Öğütüm için şu ana kadar CMD 30-35-40-45 click kullandım. En iyi sonuçları elimdeki kahveler için konuşursam 35 clikte aldım. Bence çekirdeğe göre optimize edilmesi gereken bir parametre. 30 ve altında filtrenin tabanındaki akış çok tıkanıyor ve bu yöntemi kullanmak için gereken akışı alamıyorsunuz. Böyle olunca da su retantat içinde yükseliyor ve tüm kahve su içinde kalıyor. Bu da standard bir V60-Origami vs. den farksız.

Deneyimledikçe yazacağım ara ara

Geri