• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Morgon Coffee Roasters

benim aslında büyük korkum , türkiye kahve kavuran firmalar toplanıp ek vergi talep istiyoruz bu ürünlere gümrükte derlerse o zaman sıkıntı büyür. Bu tip derneklerin taleplerini devlet çoğu zaman olumlu karşılıyor açıkçası. umarım olmaz.

benim aslında büyük korkum , türkiye kahve kavuran firmalar toplanıp ek vergi talep istiyoruz bu ürünlere gümrükte derlerse o zaman sıkıntı büyür. Bu tip derneklerin taleplerini devlet çoğu zaman olumlu karşılıyor açıkçası. umarım olmaz.

Bunu yanlız ben düşünmemişim demek :)

Yine de dillendirmekten endişe ediyorum tabi, ortada fol yol yumurta yok.

Aynen katılıyorum. Ortada bir suç olması için bir kanuna muhalefet olması lazım. Bunun cezasını belirleyecek kişide mahkemedir hakimdir. Gümrük hangi hak ve yasa ile ceza vermektedir bilemedim.

Bir parantez açıp şu bilgiyi yapıştırayım:

Gümrük işlemleri esnasında yapılan eylemelere ilişkin ceza hükümlerini de kendi içinde kabahatler ve suçlar olarak iki grupta incelemekte fayda bulunmaktadır.

• Kabahatler, 4458 sayılı Gümrük Kanunun hükümlerinin ihlali nedeniyle gümrük idaresi tarafından parasal nitelikte ceza verilmesini gerektiren fiillerdir.
  • Adli suçlar ise 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine aykırı davranışlardan dolayı gümrük kaçakçılığı niteliği taşıyan ve ceza mahkemesine tabi olarak adli merciler tarafından cezalandırılan suçlardır.
Arzu edilmemekle birlikte gümrük işlemeleri esnasında gümrük kabahati işlenerek cezai hükümlerle karşılaşılabilmektedir.

Gümrük kabahatleri, gümrük idarelerine yapılan beyanlarda çeşitli farklılıklar ve eksiklikler nedeniyle vergi kaybına sebebiyet verme veya usul hükümlerine uymama şeklinde davranışlardır. Buna bağlı olarak, gümrük idareleri tarafından verilen ve parasal nitelik taşıyan cezalara gümrük cezaları denir.

Gümrük kabahatleri, esasında kişilerin devlete karşı işlemiş oldukları kabahat niteliğinde suçlardır. Dolayısıyla bu fiiller karşılığında, genellikle parasal nitelikte yaptırım öngörülmektedir. Ancak, bu parasal yaptırım, bir ceza hukuku yaptırımı olan adli para cezası değil, idari yaptırım olarak idari para cezası niteliği taşımaktadır. İdari nitelikteki para cezası bir uyarı fonksiyonu gördüğü gibi, kamu açısından oluşmuş olan zararın giderilmesi amacına da hizmet etmektedir. Bu nedenle idari para cezasının misli nitelikte olması mümkündür.

Yazı alıntı olup, sahibi Gümrük işlemleri Mevzuat Müdürü Önal Yılmaz'dır.

Selamlar,
Geçen hafta söylediğim 417 tl lik Morgon kahve paketime tam 425 tl lik vergi çıktığını bu sabah öğrendim. Aynı durumu yaşayan oldu mu acaba? Gümrük şirketini aradığımda ise kahve gibi gıda maddelerine jumbo vergi uygulandığını söyledi...

Ücretlendirmeyi nasıl yapmışlar. Ne kadar gümrük ücreti ne kadar sunma ücreti vs

Sinirden ayrıntısını soramadım zira ürün 10-20 lira bile olsa böyle vergilendirmelerin olabileceğini söyledi. İstiyorsanız aradan 10-15 gün geçtikten sonra havaalanındaki gümrüğe gidip ürünü almayı talep edersem ordaki memurun 100-120 liraya bırakabileceğini de iletti.. Gerçekten şaka gibi bir olay umarım kimsenin başına gelmez.

Sinirden ayrıntısını soramadım zira ürün 10-20 lira bile olsa böyle vergilendirmelerin olabileceğini söyledi. İstiyorsanız aradan 10-15 gün geçtikten sonra havaalanındaki gümrüğe gidip ürünü almayı talep edersem ordaki memurun 100-120 liraya bırakabileceğini de iletti.. Gerçekten şaka gibi bir olay umarım kimsenin başına gelmez.

Özel kargo şirketleri dışında havalimanı gümrük diye bir şey yok. Ptt ile gelen ürünler için Başakşehir gümrük var. Vergilendirme çıktı ise kapınıza kadar geliyor. Ödemezseniz gümrükte kalıyor sanırım. Geri iadesini isteyebilirsiniz. Yada ödemesini yapıp sonrasında vergi itirazında bulunup geri iade alabilirsiniz.

PTT sorgu sayfasına gümrük ücretlendirmesi detaylı olarak yazıyor.

Özel kargo şirketleri dışında havalimanı gümrük diye bir şey yok. Ptt ile gelen ürünler için Başakşehir gümrük var. Vergilendirme çıktı ise kapınıza kadar geliyor. Ödemezseniz gümrükte kalıyor sanırım. Geri iadesini isteyebilirsiniz. Yada ödemesini yapıp sonrasında vergi itirazında bulunup geri iade alabilirsiniz.

PTT sorgu sayfasına gümrük ücretlendirmesi detaylı olarak yazıyor.

Ek olarak,
İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü yeni havalimanının oraya taşındı. Söyleyen kişi orayı kastetmiştir.

teşekkür ederim ilgilendiğiniz için ödemesini yapıp itirazda bulunacağım başka çare yok bu durumda

Bizim ticari işlerle ilgilinen gümrük müşavirliği ofisini arayıp bir arkadaşın başına böyle bir durum gelmiş, birinin gönderisi de yasaklı ithalat diye gönderilmiş, var mı böyle bir uygulama diye teyit amaçlı sordum.

Söylediği şeyi aktarıyorum,
Her iki işlemin yapılmasını 2011/39 sayılı genelgeye dayanarak yapmış olabilirler. Ancak genelgede kahve adı geçmiyor. Şeker, alkol, puro gibi şeyler olarak geçiyor. Zorlama yorumla kahveyi o yasaklı ürünler/gıdalar arasına dahil etmiş olabilirler. İdari para cezası öderlerse, cezayı neden ödediklerinin açıklamasını, ceza makbuzunu alsınlar onunla itiraz edip ücreti iade alabilirler. Geri gönderilen arkadaş da sadece şikayet yolunu kullanıp, işlemin hatalı olduğunu şikayet edebilir. Bundan başka bir şey yapamaz iade sürecinde.

Şu gelişmelerden sonra yazıp yazıp sildim; insanın sakin kalması imkansız. Marjinalize edilecek grup arıyor birileri cidden. Normalde böyle şeylere prim vermek istemezdim ama işaret parmağını sağa sola doğrultarak gezen kralcılar çok, maalesef laflarını da dinletiyorlar. Yazık...

Bizim ticari işlerle ilgilinen gümrük müşavirliği ofisini arayıp bir arkadaşın başına böyle bir durum gelmiş, birinin gönderisi de yasaklı ithalat diye gönderilmiş, var mı böyle bir uygulama diye teyit amaçlı sordum.

Söylediği şeyi aktarıyorum,
Her iki işlemin yapılmasını 2011/39 sayılı genelgeye dayanarak yapmış olabilirler. Ancak genelgede kahve adı geçmiyor. Şeker, alkol, puro gibi şeyler olarak geçiyor. Zorlama yorumla kahveyi o yasaklı ürünler/gıdalar arasına dahil etmiş olabilirler. İdari para cezası öderlerse, cezayı neden ödediklerinin açıklamasını, ceza makbuzunu alsınlar onunla itiraz edip ücreti iade alabilirler. Geri gönderilen arkadaş da sadece şikayet yolunu kullanıp, işlemin hatalı olduğunu şikayet edebilir. Bundan başka bir şey yapamaz iade sürecinde.
Ben de bildiğim elimden geldiğince ulaşabildiğim tüm mevzuatları ve genelgeleri araştırdım ve okudum bu belirtilen genelge de kahve mevcut değil ancak bu genelge ile geçersiz kılınan bir önceki genelge 2011/23 de yolcunun yanında getirebileceği kalemler listelenip (kahve de mevcut) bunların posta yolu ile getirilemeyeceği yazıyor. Tabi bu yeni genelge ile artık 23 işlevsiz olmuş durumda.

Şu an yürürlükteki benim ulaşabildiğim hiçbir gümrük mevzuatında kahve ile ilgili bir kısıt yok. Ulaşan, bilen varsa ben de merak ediyorum.

bu ayin abonelik kahvelerinden daha once deneyimleyen oldu mu aramizdan?

kenya oreti
costa rica honey islemli catuai
etiyopya chelbesa (bunu az cok bilyoruz)
el salvadaro honey islemli pacamara

Geri