• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Molent G50 El değirmeni

Merhaba,

@Molent g50 ile yapmış olduğum kahve eleme testini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kullandığım Kahve cofferem kenya wasai washed, teste kullandığım elek chemlab 500 micron.

Molent G 50500 mic Altı500 mic Üstü% DeğeriTotal
Cofferem Kenya Masai (38 Klik)2,5 gr7,5 gr25%10 gr
Cofferem Kenya Masai (27 Klik)4,3 gr5,7 gr43%10 gr

Sn. @kahveanalisti yapmış olduğu kruve testinden baya uzak sonuçlar elde ettim. Kendisinin testinde 400 üstünde %82 gibi bir başarı elde etmişti.Tabi ki buna kullanılan kahve çekirdeğinin cinsi ve işlenme prosesi de etki edecektir.
Değirmende burr kısmının bir tarafa daha yakın olduğu ile ilgili daha önce yazmıştım, konu ile ilgili İlhan Beyle görüştük ve kontrol için servise gönderildi.
Klik mekanizmasından bir şikayetim olmama rağmen vidalı sistem klik mekanizması alyanlı ( 2 alyan yuvasından biri yalama durumunda) olanla değiştirilip kontrolü yapıldığı bilgisi verildi. Öğütme kolundaki hafif takılma nedeni ile yenisi ile değiştirildi.

Sonuç olarak ilgi, alaka, müşteri memnuniyeti olarak memnun olsam da, eskisinden daha kötü ( öğütüm olarak) bir durumla karşılaşmak üzdü beni. Günümüzde en değerli şey zaman ve tekrar geri gönder, bekle, geri gelsin, bu süreçte değirmensiz kalmak pek hoş olmuyor. Normalde bu kadar teknik detaya takılmam, kahvede önceliğim keyif almaktır.

Not: İlk kez geldiğinde elek testi yapmadığım için öğütümün daha kötü olduğu kanısına varmam elimde bulunan aynı çekirdek, aynı su, aynı miktarla, aynı öğütüm derecesinde yaptığım V60 demlemelerinde sürenin 15-20 sn kadar uzun olmasıdır.
evet çok ilginç baya fazla 500 micron altı . benide şaşırttı bu sonuçlar. kalibrasyon sonrası tekrar yapabilir misiniz acaba ?

Son düzenleme:
Elek olarak direkt tel mi kullanıyorsunuz hocam yoksa kruve tarzı bir ekipman mı?
Chemlab 500 micron analiz eleği. 2. Karşılaştırma da zaten değirmenler arası farka bakacağım diğer değişkenler sabit olacak. Laboratuvar da kullandığımız elek sonuç olarak en azından bir fikir verir. Kruve ile arasında ki farkı bilmiyorum.

Serdar hocama saygılar ancak bu değerler tam uygun değil benim fikrime göre.

CMD 20, G50'de yaklaşık 38'e denk geliyor.

Furkan hocam merhaba.

Furkan hocamın dediği daha doğru olacaktır çünkü her iki değirmeni de aktif kullanmakta. Hatta ileriki mesajlarda her iki değirmende öğütüm yapıp karşılaştırmasını çıkaracakmış ki bence harika olur. Bir çok kahve severin de kalbini kazanır😍😍

Benim yaklaşımım biraz daha taraflı elbette. CMD ile klik belirterek verilen reçetelere göre G50 ile yakalayabildiğim en iyi fincana göre yorumladım.

Örnegin CMD 21 klik verilmis ve güzel fincan yakalanmış bir reçete de ben 34 35 ile en iyi fincani yakaladıysam benim için CMDnin 21 kligi G50nin 35 kligidir.

Bunun sebebi öğütümün geometrisi, çıkan toz, homojenite vs vs olabilir. Işin bilimini kenara bırakıp fincana bakıyorum biraz da.

Merhabalar,

Molent g50 kutulu setim biraz önce geldi ve açar açmaz 10 klik ile ilk kahvemi yaptım, psikolojik midir bilmiyorum ama sözen değirmen ile yaptığım kahveden çok farklı ve lezzetli geldi, bu arada moka pot ile yapıyorum kahvemi.

Fakat beni rahatsız eden bir durum var ve bence normal değil ama kullanıcı arkadaşlarda da aynı şey varsa değiştirmeyeceğim. Şöyle ki, sanki içindeki mil yatağı eksenleri kayık, aynı doğrultuda değil gibi geldi bana. Değirmenin içinde kahve yokken ilk yarım turda sessiz ve boş dönerken diğer yarım turda sürtme sesi geliyor. Bu dediğim olay 1-20 klik arasında oluyor. Yalpaladığını düşünüyorum milin çünkü en büyük kliğe getirdiğim zaman yalpalaması bariz görünüyor. Bu durum sizde de var mı?

Elek olmadığı için göz ile taneciklere baktım, 10 ve 25 klik ile denedim ve toz yok denecek kadar azdı fakat taneciklerin homojenliği için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Önden söyleyeyim, herhangi bir şekilde firmayı kötülemek değil burada niyetim, her yerinden buram buram kalite akıyor setin. Türk malı olması da ayrıca gururlandırıyor bizleri. Makine sektöründe olduğumdan dolayı söylüyorum, yukarıdaki söylediğim eğer bir imalat hatası ise bu tarz hataların olma ihtimali her zaman vardır.

Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olacak arkadaşlara.

Merhabalar,

Molent g50 kutulu setim biraz önce geldi ve açar açmaz 10 klik ile ilk kahvemi yaptım, psikolojik midir bilmiyorum ama sözen değirmen ile yaptığım kahveden çok farklı ve lezzetli geldi, bu arada moka pot ile yapıyorum kahvemi.

Fakat beni rahatsız eden bir durum var ve bence normal değil ama kullanıcı arkadaşlarda da aynı şey varsa değiştirmeyeceğim. Şöyle ki, sanki içindeki mil yatağı eksenleri kayık, aynı doğrultuda değil gibi geldi bana. Değirmenin içinde kahve yokken ilk yarım turda sessiz ve boş dönerken diğer yarım turda sürtme sesi geliyor. Bu dediğim olay 1-20 klik arasında oluyor. Yalpaladığını düşünüyorum milin çünkü en büyük kliğe getirdiğim zaman yalpalaması bariz görünüyor. Bu durum sizde de var mı?

Elek olmadığı için göz ile taneciklere baktım, 10 ve 25 klik ile denedim ve toz yok denecek kadar azdı fakat taneciklerin homojenliği için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Önden söyleyeyim, herhangi bir şekilde firmayı kötülemek değil burada niyetim, her yerinden buram buram kalite akıyor setin. Türk malı olması da ayrıca gururlandırıyor bizleri. Makine sektöründe olduğumdan dolayı söylüyorum, yukarıdaki söylediğim eğer bir imalat hatası ise bu tarz hataların olma ihtimali her zaman vardır.

Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olacak arkadaşlara.
Bu söylediğiniz durum Comandante de dahil her değirmende var. İlhan Bey öğütüme hiçbir etkisinin olmadığını söylemişti. Aylardır kullanıyorum, ben de bir etkisi olmadığını gözlemledim.

Merhabalar. Ben de g50'mi bugün teslim aldım ve ilk demlememi gerçekleştirdim. Klik sayısı ayarlarken kolun boşa düşmesi yani 1. kliği bulma konusunda biraz sıkıntı yaşadım. Kol oynasa bile hafif bir sürtünme hissettim klikler arasında ve sürtünmenin gitmesi yaklaşık 5. klikte başladı. V60 34 klikte 12 gr. ve su döküşünü 1.40'ta bitirdiğim demlemenin tamamlanması yaklaşık 2.45'i buldu. Klik saysını arttırarak çözebilirim. Yalnız daha ilk kullanımda değirmenden son derece memnun kaldığımı söylemeliyim. Önceki demlemelerimden çok çok daha lezzetli bir fincan elde ettim. Zamanla kullana kullana doğru aralıkları öğrenirim umarım :)

Ekli dosyalar

• 777C9005-8D23-4118-A8F1-B58A14FEA193.jpeg
    777C9005-8D23-4118-A8F1-B58A14FEA193.jpeg
    122.1 KB · Görüntüleme: 174
  • 1AAC7CDA-CD0C-44B1-A804-E978B892071D.jpeg
    1AAC7CDA-CD0C-44B1-A804-E978B892071D.jpeg
    167.9 KB · Görüntüleme: 203
Merhabalar. Ben de g50'mi bugün teslim aldım ve ilk demlememi gerçekleştirdim. Klik sayısı ayarlarken kolun boşa düşmesi yani 1. kliği bulma konusunda biraz sıkıntı yaşadım. Kol oynasa bile hafif bir sürtünme hissettim klikler arasında ve sürtünmenin gitmesi yaklaşık 5. klikte başladı. V60 34 klikte 12 gr. ve su döküşünü 1.40'ta bitirdiğim demlemenin tamamlanması yaklaşık 2.45'i buldu. Klik saysını arttırarak çözebilirim. Yalnız daha ilk kullanımda değirmenden son derece memnun kaldığımı söylemeliyim. Önceki demlemelerimden çok çok daha lezzetli bir fincan elde ettim. Zamanla kullana kullana doğru aralıkları öğrenirim umarım :)

Renk muhteşemmiş

Ben de bugün değirmeni teslim aldım. Öncelikle belirteyim, kahve konusunda aşırı yeniyim, tecrübem ve bilgim yok denecek kadar az. Önceki aşırı kötü markasız değirmenimi saymazsam bu benim ilk değirmenim. İlk izlenimlerimi sıralamak gerekirse:
1) Tasarım son derece subjektif bir konu olmakla beraber ben beğendim. Kırmızı rengi tercih ettim ve kesinlikle memnunum.
2) Ergonomi açısından ele güzel oturuyor, ayrıca satılan anti-slip bant ile kesinlikle bir kayma yaşamadım. Öğütüm işleminde e zorlandığımı söyleyemem.
3) AŞIRI hızlı öğütüyor. 30 gr coffeerem Colombia la gallineta kahveyi 25 saniye içinde öğüttüm.
4) Dediğim gibi son derece tecrübesiz biri olarak homojenlik, öğütüm tutarlılığı, toz üretme ve bunların fincana yansıması konusunda ne yazık ki herhangi bir bilgi veremeyeceğim, zaten 1 kez demleme şansım oldu.
5) Daha önce birkaç kişinin belirttiği gibi milde ufak bir yalpalama ben de gözlemledim. Ancak bu durumun uzun dönemde gerek öğütüm açısından gerek de değirmenin ömrü açısından bir sorun teşkil etmediği belirtilmiş, bunu bekleyip göreceğiz.
6) 1. kliği bulmakta ben de zorladım, çünkü ilk 4-5 klikte bariz bir sürtünme var. Sonrasında sürtünme giderek azalıyor 14. klikte hiçbir sürtünme kalmadı bende. 1. kliği neresi olarak referans almamız gerekli bu konu hakkında herhangi biri aydınlatabilirse çok sevinirim :)
7) Son olarak malzeme kalitesini gayet beğendim. Eldeki hissi kesinlikle çok memnun edici. Boya işçiliği de güzel.

Umarım bu girişim önümüzdeki zamanlarda çok daha güzel şeylere evrilir. Nispeten yeni bir ürün, kullanıcı deneyimi önemli. Bu yüzden herkes kendi tecrübesini buraya yazarsa güzel ve kümülatif bir bilgi birikimi edineceğimizi düşünüyorum, iyi akşamlar :)

Öncelikle bu sürtünme olayı timemore değirmenlerde de vardı ve önemsiz deniyordu içine kahve koyunca düzeliyor deniyor büyük ihtimal bu durum g50 içinde olabilir

Kolun burr kilitliyken düştüğü ilk kliği 1 sayıyorum. Mantıken sürtünmenin geçmesini bekleyip saymaya başlarsanız Türk kahvesi yada espresso için öğütümler çok kalın kalacaktır. Instagramda @kahvekolik.barista Molentle ilgili postlar atmıştı oradan da bakabilirsiniz.

Değirmeni yaklaşık 2 haftadır düzenli kullanıyorum . Ben de yapıcı eleştirilerimi içerecek şekilde tecrübelerimi aktarayım.

Daha önce yıllarca (herhalde 7-8 yıl civarı) hario mini mill kullandım. Başka marka/model bir el değirmeni kullanmadım, kullanan arkadaşım da yoktu. Yani öğütüm homojenliği hususunda hario yu kategori dışı sayarsak herhangi bir görüşüm yok. İşini iyi yapıyor gibi fakat kullandığım çekirdeklerden midir bilemiyorum, sanki fazlaca toz elde ediyormuşum gibi geliyor. Daha önceki mesajlardaki milin bir tarafa yakın gözükmesi hususu benim değirmenimde de var.

Benim topuz yerinden kolaylıkla çıkıyor. En ufak doksan dereceyi geçen çevirmelerde topuzu yerde buluyorum. Bu durum cidden rahatsız edici. Topuzun dönmesinde hissiyatında herhangi bir sorunum yok. Gevşekliği kaynaklı arada öğütürken elimde kaldığı oluyor. Çevirme kolunun mile birleştiği noktanın üst tarafı açık bir vida gibi yapılmış. Buranın üstü kapalı ve pürüzsüz yapılsaydı çok daha iyi olurdu. Sorun sadece kozmetik değil, arada çevirirken dikkatsizlikle kolum o noktaya değiyor ve fena halde çiziyor.

Ben cam hazneyi ilk günden beri beğenemedim bir türlü. Uzun zamandır şeffaf hazneyi bekliyoruz ama İlhan bey bu konuda tedarik sorunu yaşadıklarını zaten belirtmişti. Bir de ben notuma özel yedek şişe yollamayın, şeffaf şişe gelince onun yerine alırım yazmıştım ama sipariş yoğunluğundan olsa gerek kahverengi bir yedek şişem de var. Hazne ve öğütücü birbirine tam olarak oturmuyor. Yani profilden bakınca şişe daha ince kalıyor altta, tamamen kozmetik bir durum, kullanıma en ufak etkisi yok. Fakat şişenin birleştiği nokta ile değirmenin zemini, şişeyi takınca tam birbirine yapışmıyor belli ki. Bu durum alttaki resimdeki soruna yol açıyor. Bu da rahatsız edici bir durum. Şişenin üst kısımları da savrulma etkisiyle kahve ile doluyor.

Değirmen kısmı için ise daha önce de dediğim gibi öğütüm kalitesi için yorum yapamıyorum. Sadece fazla toz elde ettiğime dair bir hissiyatım var. Bu konu ile ilgili şöyle bir önerim var. Firma bulunabilecek en ucuz çekirdekten ciddi bir miktar alsın, yollanacak her değirmen ayı oranda aynı klik değerinde öğütüm yapsın ve en son elek testine girsin. Bu testten geçen müşteriye yollansın. Bu testin değirmen başına maliyeti 1TL falan tutar en fazla ama kullanıcıda oluşturacağı etkiye değer biçilemez. Ben hala acaba benim değirmenimde bir sorun mu var algısını aşamadım. Yoksa minare mi yamuk? Ayrıca değirmendeki statik etki bence fazla ama yine belirtiyorum, karşılaştırma yapabileceğim bir değirmen yok.

Değirmen kesinlikle elden kayıyor, ya da en azından naturel olan. Anti slip band şart. Ben alırken yoktu, ilk fırsatta benim de bir adet edinmem lazım.

Bonus: Cam hazne aeropress in içine silme giriyor. Boyutu için fikir vermek açısından yazıyorum bunu.

İlhan beyin ne kadar yapıcı çalıştığına şahidim. Hatta üst tarafta bir arkadaş daha almadan beğenmezse iadesini sordu, tereddütsüz elbette demiş (Tüketici haklarını biliyorum ama ülkemizde bu durumların ne kadar sıkıntılı olabileceğini de biliyorum). Bu şartlarda böyle bir ürün ortaya koymaya çalışmak bence ufaktan delilik, kendisini tebrik ediyorum.

(Bu mesajı yazarken kolumun masaya değen yeri, tam da kolun çizdiği yer ve kızardı :))

Ekli dosyalar

• unnamed (1).jpg
    unnamed (1).jpg
    57.2 KB · Görüntüleme: 133
  • unnamed (2).jpg
    unnamed (2).jpg
    102.2 KB · Görüntüleme: 108
  • unnamed (4).jpg
    unnamed (4).jpg
    63.6 KB · Görüntüleme: 107
  • unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    64.9 KB · Görüntüleme: 112
Selamlar,

Birkaç gündür değirmeni kullanıyorum. Değirmenin gövdesi ve bıçak arasında eksenel doğruluk açısından bir sıkıntı var gibi geldi bana. Bu konuda sizin de fikrinizi almak istedim. Bu videolarda eklediğim durum normal midir? Sizin değirmenler de bu şekilde mi?

Ayrıca bir sorum da paslanma ile ilgili. Bu değirmende ciddi derecede statik problemi yaşıyorum. Kahve içine bi damla su damlatarka bu problem çözülebiliyor fakat değirmen ve içindeki diğer bileşenler paslanmaz mı bu konuda emin olamadığım için sormak sitedim.

Edit 1 : imla
Edit 2 : Bu mesaj MOLENT'i kötülemek için yazılmamıştır. Sadece bu durumun normal olup olmadığı konusunda bilgi almak için yazılmıştır. Ülkemizde gerçekleşen bu tarz girişimleri desteklemek girişimcilik ekosistemi ve dolaylı olarak hepimizin yararına.

Son düzenleme:
Selamlar,

Birkaç gündür değirmeni kullanıyorum. Değirmenin gövdesi ve bıçak arasında eksenel doğruluk açısından bir sıkıntı var gibi geldi bana. Bu konuda sizin de fikrinizi almak istedim. Bu videolarda eklediğim durum nurmal midir? Sizin değirmenler de bu şekilde mi?

Ayrıca bir sorum da paslanma ile ilgili. Bu değirmende ciddi derecede statik problemi yaşıyorum. Kahve içine bi damla su damlatara bu problem çözülebiliyor fakat değirmen ve içindeki diğer bileşenler paslanmaz mı bu konuda emin olamadığım için sormak sitedim.

Benim bir sayfa öncesinde sorduğum sorun da tam olarak buydu, dediğiniz şekilde bende de yalpalama oluyor fakat normal dedi arkadaşlar. Kahveyi 10-25 klik arasında öğütüyorum, toz veya homojenlik ile ilgili bir sıkıntım olmadı ama daha büyük öğütümde sorun olacakmış gibi geliyor bana.

Selamlar,

Birkaç gündür değirmeni kullanıyorum. Değirmenin gövdesi ve bıçak arasında eksenel doğruluk açısından bir sıkıntı var gibi geldi bana. Bu konuda sizin de fikrinizi almak istedim. Bu videolarda eklediğim durum nurmal midir? Sizin değirmenler de bu şekilde mi?

Ayrıca bir sorum da paslanma ile ilgili. Bu değirmende ciddi derecede statik problemi yaşıyorum. Kahve içine bi damla su damlatara bu problem çözülebiliyor fakat değirmen ve içindeki diğer bileşenler paslanmaz mı bu konuda emin olamadığım için sormak sitedim.

Statiklenme sorununu ben de çok yaşıyorum. Hele natural kahvelerde bütün yüzeu kaplanıyor. Ben de suyu düşündüm ama aynı endişe yüzünden yapmadım. Eğer küf pas gibi bir sıkıntı yapmayacaksa ben de deneyeceğim. Çünkü 15 gr kahvede 0.4-0.5 kayıp bile yaşıyorum bazen

Benimki de fazla toz üretiyor gibi. V60 için 40 klikte öğütmeme rağmen demleme sonunda kahve yatağı çamurumsu gözüküyor. Petra Acme kullanıyorum, bu kahve özelinde böyle bi problem yaşama durumu var mıdır? Bilenler aydınlatırsa sevinirim.

Geri