• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mazzer Philos

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan opare
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Son 2 haftadır acaba bunu alsam mı diye düşündüm ve fazlasıyla araştırma yaptım, artılarını eksilerini yanyana koydum. Güzel görünüyor, dişlilere ayar bozmadan rahatça erişebilmen harika bir olay ama bu kadar. Yarı fiyatına daha çok şey sunan ürünler var. Üzüldüm açıkçası.

Son 2 haftadır acaba bunu alsam mı diye düşündüm ve fazlasıyla araştırma yaptım, artılarını eksilerini yanyana koydum. Güzel görünüyor, dişlilere ayar bozmadan rahatça erişebilmen harika bir olay ama bu kadar. Yarı fiyatına daha çok şey sunan ürünler var. Üzüldüm açıkçası.
Mazzer; falsosuz, al ve unut ürün yapmaya çalışmış, sanırım başarmış da. Ben hakkındaki birçok incelemeyi de izledim. Bana kusursuz bir ürün izlenimi verdi. Mesela bu ürünler fabrikadan çıkarken son incelemeleri çok ayrıntılı yapılıyormuş, hassas elektronik cihazlar kullanılarak bıçak hizalaması yapılması gibi...
Flat bıçaklarda single dose acaba ne kadar single dose ya da retansiyonu ne civarda oluyor kaygısı da var, bu ürün gerçek bir single dose. Çalışma şekli Timemore Sculptor S serisine benziyor. O sayede retansiyonu sıfır, ama Sculptor da Mazzer kadar pahalı olmasa da; ucuz değil.
Ayrıca klikli ya da stepless kullanılabiliyor. Her klik arası 6 mikron... Harika... Bunu başka elektrikli değirmende gördüğümü hatırlamıyorum. Ama çok iyi düşünülmüş bir aksiyon.
Ürünün kullandığı bıçak da çok yenilikçi, hibrit bir değirmen; neredeyse SSP MP kadar clarity ve ondan daha yüksek gövde ve tatlılık imkanı sunuyor. Şurupsu yapısı yok tabii, bu bir dezavantaj ama "Şurupsu klasik espresso istiyorum." diyorsanız ona göre dişli takıp gönderebiliyorlarmış.
Maalesef rekabetçi bir fiyatla sunulmuyor, bu konuda çok haklısınız. İki tane elektrikli değirmen alıp birini filtre birini espresso için kullanmak da akla yatmıyor değil. Keşke ekonomisi biraz daha düzgün bir ülke olsaydık da alıp deneme ve sonrasında tutma ya da elden çıkarma opsiyonumuz olsaydı. :)

@CoFFeePaTh Hocam elinizde bir tane var gibi anlıyorum.

Evet hocam. Arada "factory-fitted upon request" var mı diye sormuşum gibi anlaşılabilir. :)
Hayır elimde yok ama beraber alacaksak indirim yaptıralım. En azından Avrupa fiyatından versinler. :)
Elinde olanlarla da irtibat halindeyim.

Hayır elimde yok ama beraber alacaksak indirim yaptıralım. En azından Avrupa fiyatından versinler. :)
Elinde olanlarla da irtibat halindeyim.
En azından Avrupa fiyatı dediğiniz 15.000TL indirimden bahsediyoruz. Pek mümkün olabilecek gibi görünmedi. Yanlışım varsa düzeltin, 1100 euro sanıyorum Avrupa'da.

En azından Avrupa fiyatı dediğiniz 15.000TL indirimden bahsediyoruz. Pek mümkün olabilecek gibi görünmedi. Yanlışım varsa düzeltin, 1100 euro sanıyorum Avrupa'da.
Farkın sebebi vergi mevzuatları mıdır?

Sevgili @CoFFeePaTh değirmen hakkındaki görüşlerini alabilir miyiz? Satın almayı düşünüyorum ama bir kullanıcı değerlendirmesi çok iyi olurdu.

Sevgili @CoFFeePaTh değirmen hakkındaki görüşlerini alabilir miyiz? Satın almayı düşünüyorum ama bir kullanıcı değerlendirmesi çok iyi olurdu.
Geçen yazmaya başlamıştım sonra biraz daha veri lazım diyerek kalktım başından... Aklımda Philos hakkında uzunca bir şeyler karalamak...

Klasik italyanlarla deneme şansım olmadı henüz. Onu da ayarladıktan sonra uzunca bir metinle gireceğim değirmenden anladıklarımı... :)

Mazzer Philos; tazelik takıntılı nitelikli kahveseverler için tasarlanmış, 64 mm. bir single dose İtalyan… Oldukça ağır bir değirmen olduğunu söylemem gerek… Geldiği paket de oldukça büyüktü; yani yurtdışından bir tanıdıkla getirmek zor olabilir. Nitekim; garantili de olsun diye yurtiçinden aldım.

Philos edinmek istememin bazı sebepleri vardı:

• Modifikasyon sevmeyen bir yapımın olması,
  • Gerçek bir single dose olma iddiası (single dose denilen başka bir elektrikli denedim; içinde biraz kalıntı oluyordu, elimden çıkarırken de alıcıya bu konuda bilgi vermiştim gerçi.),
  • Hem filtre hem espresso için kullanılabiliyor olduğu iddiası,
  • Gövdenin düşmesi pahasına tatların daha temiz alındığı iddiası,
  • Markanın sadece değirmen üretmesi, TR distribütörünün garanti süreçlerinin iyi olması,
  • Stok gelen bıçaklarla temiz bir içim sunduğu iddiası, (aslında pis içimli çekirdekleri de severim, ama çeşit olduğunda farkı daha iyi hissetmek istedim.)
  • Her şey yolunda giderse elektrikli değirmen defterini kapatma isteğim, (high-end olma iddiası)

Dışından bahsetmeye devam edelim. Bir kere ayar kadranı arkada… Ben ortalama bir Türk erkeği boyundayım; 175 cm boyla herhangi bir sorun yaşamadım. Ayrıca küçük çocuklarımın ayarı değiştirme ihtimali de ortadan kalkmış oldu. Yani bu ortalama kullanıcılar için zorlayıcı bir durum değil. 160 cm altında olan insanlar için sıkıntı yaratabilir; bilemiyorum. Ama bence çoğu kişi sorun yaşamaz.

Bu arada değirmenin sıfır noktası kalibre edilebiliyor. İlk geldiğinde koyu kavrum çekirdeklerle denemiştim ve sıfıra yakın bir noktada kalın bir öğütüm sunuyordu. İş görürdü ama açık kavrumlarda sıkıntı yaratabilirdi. Mazzer’in bununla ilgili bir videosu var. Ayar kadranı kısmıyla da alakalı olan videoyu şuraya bırakıyorum:

Değirmen geldiği gün bu ayarı yaparak espresso ayar aralığımı oldukça genişlettim, sıfır noktası da mikron olarak çok daha ince bir noktaya geldi. Dişlerin birbirine değdiği noktadan bir kademe kalın olan yeri 0 (Sıfır) olarak ayarladım ve dişlerin birbirine değme riski olmadan en ince öğütümleri yapabilir hale geldim. Gerçek manada ince; sanıyorum Memedefendi’den daha ince ya da en kötü onunla aynı incelikte bir öğütüm alabiliyorum. Buna gerek duymuyorum zaten ama bazen o incelikte Türk kahvesi çekip içmek keyifli olabiliyor.

Dozaj kabının tabanı ve değirmene denk geldiği yer çiziliyor. Nitekim burada güçlü bir manyetik alan var ve hafifçe bıraksak bile bir şekilde çizilme gerçekleşiyor. Yapacak bir şey yok. Bu arada dozaj kabı 58 mm. portafiltrelere tam uyuyor; altında da bu ibare bulunuyor. Ben yine de dozlama hunisi kullanıyorum.

Değirmenin kabı olmadan değirmeni kullanmak mümkün değil. Bir kez denedim, yani alttan portafiltreye kahve almaya çalıştım; ilk ve son denemem oldu, kahve her yana dağıldı. Sanırım düzgün bir öğütüm için o manyetik alanın yaratılmasına, o kabın orada olmasına ihtiyaç var. Kısaca; doğrudan portafiltreye öğütüm mümkün değil. Başka bir kap kullanmayı da gözüm yemedi, sebebi de yoktu. Çünkü zaten kendi kabı var. 😊

Çalışması titreşim yaratıyor; benim kullandığım masa dümdüz bir zemine sahip değil; hatta bu yüzden hassas tartılarla da sorun yaşıyorum; bu pürüzlü yüzey titreşimin daha fazla hissedilmesine sebep oluyor. Fakat ses seviyesi yüksek değil. Hatta önceki elektrikli değirmenim Eureka ORO’nun daha gürültülü olduğunu söyleyebilirim.

Temizlik konusu… Temizliği çok pratik… Sabit iki uzun vidası var ve bunları serbest bıraktığınızda ön kapak çıkarılmaya hazır hale geliyor. Hafif yukarı kaktırıp çekince ön blok olduğu gibi geliyor. Esasında temizleyecek çok şey de bulamayacaksınız. Nitekim gerçekten retansiyonu oldukça düşük bir değirmen… Sanırım ben yalnızca iki kez temizledim. Bu arada söküp takarken espressoda ayar şaşabiliyor; belki de bana öyle geldi bilemiyorum, çünkü ayar aslında sabit arka dişliyi etkiliyor. Ama bilek torkum ön dişlinin pozisyonunu etkilemiş olabilir. Bu şaşma 3-4 saniye olabilir. Yani 6 mikronluk bir şaşma her zaman mümkün… O yüzden aynı çekirdekle devam ederken temizlememeye çalışıyorum.

Değirmenin espresso öğütümü yavaş… Yani tecrübe ettiğim diğer elektrikli değirmenlere göre… 18-20 gram espressoyu 12 saniye civarında öğütüyor. Bu esasında tamamen değirmenin yapısıyla alakalı; auger denilen bir parça ön kırma yaparak çekirdekleri bıçaklara sırasıyla iletiyor. Bu sebeple Mignon ORO’da 4-7 saniye süren öğütüm Philos’ta daha uzun… Filtre öğütümleri ise hızlı; yani el değirmenine göre. 😊 5-6 saniyede 15-20 gram çekirdeği öğütüyor.

Philos’ta üst kapak mevcut olduğu için, istemedikçe popcorn yaşama ihtimali bulunmuyor. Düğmeye basıp çalıştırdıktan sonra metal bir kilit var, açıyorsunuz ve çekirdekler odacığa iniyor. Sonra kapatıyorsunuz ve öğütümün bitmesini bekliyorsunuz, bittikten sonra değirmeni durdurup yaylı bir sistemle çıkış noktasına birkaç darbe vuruyorsunuz, biraz daha kahve çıkıyor. En son yarı metal, yarı sert plastik bir aparatla çıkış noktasını kurdalıyor ve aparatın içine dolan partikülleri de dozaj kabına boşaltıyorsunuz. İçinde öğütülmeyen çekirdek de kalmıyor. Bununla ilgili kafasında soru işareti olabilir insanların, şimdiden yanıtlamış olalım.

Standart bir workflow şu şekilde:

Philos standart olarak klikli geliyor; her klik aşağı yukarı 3-5 saniyelik sapmalar yaratıyor. Şu ana kadar benim için sorun yaratacak bir durum olmadı; ama değirmeni stepless kullanmak da mümkün. Ayar kısmında 3 klips bulunuyor ve bunları çıkarırsanız değirmen stepless oluyor. Belki de üşendiğimden çıkarmadım; ama sürekli espresso kullanan birisi illa ki oynayacaktır, benim için henüz zamanı gelmedi. 😊

Bununla ilgili Mazzer’in bir videosu da vardı; fakat şimdi bulamadım, bulan olursa mesajla iletebilir; ben de gönderiye eklerim.

Devamı:::

Biraz da tattan bahsedecek olursak, eğer damağım beni yanıltmıyorsa yıkanmış çekirdeklerde farkını ortaya koyduğunu söylemek mümkün… Yani şöyle ki; natural bir çekirdekte 1zpresso K-Ultra ile farkı yine var ama algılamam zorken, açık kavrum ve yıkanmış çekirdeklerde K-Ultra’da daha asidik ve içimi zor bir fincanlar sunabilirken (çavuş bizi andı); Philos’ta asiditeye tatlılık eşlik ediyor, aromalar daha belirgin hale geliyor; yani filtre anlamında tatlılık ranjı da geniş… Grizzly’nin Mango isminde bir espresso çekirdeği vardı, mango aromasını çok net olarak iletmişti. Portakal, şeftali, kayısı,çilek notaları genelde bu değirmenle net alınıyor.

Tüm filtre demlemeleri için kullanılabilir; dünyanın en iyi filtre değirmeni değil, ama çekirdeğin genel karakteristiğini ve tadını; özellikle de yıkanmışsa ortaya çıkarmakta mahir… Dünyanın en iyi espresso değirmeni de değil tabii ki… Nitekim bıçakları bunun için tasarlanmamış; yani en iyi filtre ya da espresso değirmeni olmak için değil de her ikisini de oldukça iyi yapmak için tasarlanmış. Philos’u standart espresso bıçağıyla alır ya da montajlarsanız daha şurupsu ve gövdeli sonuçlar almak mümkün diye düşünüyorum. Ama bunu yapacaksanız; piyasada daha makul fiyatlı ürünler bulunuyor, single dose kısmından vazgeçerek bunları denemek daha akıllıca olabilir. ORO, Specialita gibi… Ama bu değirmenlerle de filtre demleyemezsiniz. Öyle yani…

Bu bıçağın temiz bir tat verdiği ve gövdeyi düşürdüğü doğru… Birkaç gündür Kinu ile karşılaştırma yapıyorum aynı çekirdek özelinde… Denediğim çekirdek ise Standout’un Anoxic adlı hoş kokulu çekirdeği… Bitmek üzere, sanırım son bir doz kaldı. Kinu’da daha gövdeli, daha yuvarlak, daha tatlı ve Philos’ta daha sulu, daha düşük gövdeli, yine tatlı ama bi tık daha asidik ve aromatik çıkıyor. Her ikisi de kahvesever için keyifli… (Not: K-Ultra ile denemedim.)

Filtre-espresso geçişleri muazzam... Çoğu değirmende filtreden espressoya geçerken ilk shotta muhakkak sorun yaşarsınız, bunda yaşamıyorsunuz. Herhangi bir temizlik filan yapmadıysanız filtre öğütümden sonra, espressoda çekirdeği kalibre ettiğiniz yere getiriyor ve aynı shotu alıyorsunuz. Bu benim için çok lüks bir deneyim oldu. Sırf bunun için bir ara Niche Zero kovalamıştım.

Klasik İtalyan kavrum denemek istedim; taze İtalyan yoktu, ben de Boxx blendler için yorum yapacağım. Kinu ile şurupsu, ağdalı, tatlı çıkan fincanlarda, Philos fındık-kakao aromalarını bariz olarak sundu. Tabi gövde düşük kaldı; çekirdeğin kavrulma amacına uygun bir çıktıyı Kinu kadar vermedi. Nitekim bu kavrumlar bize yoğun, şurupsu kıvam, eşlik eden çikolata ve fındık notaları sunmak için varlar. Philos İtalyan koyu kavrumlar için kullanılabilir, bunun da hakkından gelir. Ama zamanı ve bilek gücü olanlar için klasik koyu kavrumda Kinu’yu tavsiye ederim. Ama ben çoğu zaman Kinu değil yine Philos kullandım; çünkü elektrikli… 😊

Açık kavrum, filtre kavrum çekirdeklerin espresso öğütümünde bıçağın SSP MP’ye benzemesinden yani düşük toz üretiminden olsa gerek; düz inen sepetlerde kanallanma yapabiliyor. Bazen hiç yapmıyor; bazen de herşeyi doğru yaptım sanarken bir bakıyorsunuz köşeden fıcıttırıyor. Bu genelde düz inen sepetlerde köşeden oluyor ve aklıma gelen tek şey bu sepetlerde daha geniş bir tamperle daha iyi tamp yapmak gerektiği… Evet; açık kavrum çekirdeklerle espresso yapacaksanız, sağlam bir tamp gerekiyor. Her noktaya basabilen; tercihen 58.5 boyutunda bir tamper… Çünkü bu değirmen tozsuz öğütüyor ve benzer boyuttaki partiküller arasındaki mesafeyi olabildiğince daraltmak gerekiyor. Aynı çekirdeği aynı düz inen sepetle, Kinu ile karşılıklı denerken Philos’ta daha fazla kanallanma yaşadım. Tada olumsuz bir etkisi vardır elbette; ama benim hissedeceğim oranda olmadı. Lavaboya dökülen bir shot olmadı karşılıklı denemelerde, çünkü çekirdek genel olarak güzeldi. Ek olarak; konik inen sepetlerde ise kanallanma yapmıyor. Geniş tamper almam gerek. Hoşgeldin masraf bebek... :)

Filtre demlemelerde hiç tıkanma yaşamadım. Tabi bu biraz da TH-3 filtreyle ilgili ama yatak da tozsuz genel olarak. İnceye gidildiğinde de süre uzuyor ama çamurlaşmıyor. İlk aldığım dönemde demlediğim filtreler aromatik ama bir miktar kuru çıkıyordu ya ağzım alıştı ya da kuruluk gitti. Çekirdek kuruluk bırakır gibi olduğunda bir sonraki demlememi K-Ultra ile yaptığımda onda da aynı kuruluğu aldığım çekirdekler oldu. Çekirdekleri hatırlamıyorum; ama değirmenin size ve çekirdeklerinize, sizin de değirmene alışma süreniz var, bu da ortalama 5 kiloluk bir öğütümü ne kadar zamanda yapacağınıza bağlı… Evet, zamanla tat daha iyi oldu ya da ben alıştım. Ama dediğim gibi Philos’a adapte olmamak için biri filtrede biri espressoda kendini kanıtlamış iki el değirmeniyle beraber ilerliyorum. Açıkçası bunu da forum içi paylaşım için yapıyorum; nitekim elektrikli değirmenden sonra manuel değirmen insanı gerçekten yoruyor. Kızlarım soruyor, “Baba bunlarla öğüteceksen bunu niye aldın? :mad:” diye… Haklılar… Muhtemelen yakında onları satarım; gerçi 5 ay önce de öyle demiştim ama bazı eşyalarla duygusal bağ kuruyorum, vedalaşmak zor oluyor. 😊

Olumsuz denebilecek yanları:

• Açık kavrumlarda ince öğütüm düz inen sepetlerde bazen kanallanma yapıyor.
  • Filtre demlemelerde ilk etapta kuruluk yapıyor.
  • Dozaj kabının tabana temas eden yerinde kılcal çizikler oluyor.
  • Türkiye’de yüksek bir fiyata satılıyor.
Netice itibarıyla, açık kavrum modern espressolarınızda berrak tatlar, tatlı asiditeler arıyorsanız Philos sizin için uygun bir seçenek olabilir. Çoğumuz filtre için elektrikli değirmen kullanmıyoruz; kullananlar var, onlar bir tarafa ama niyetlenenler için bu değirmeni bu fiyatıyla önermek akıllıca olmaz. Çünkü diğer seçenekler P/F oranı daha yüksek seçenekler olacak. Ode Gen, Eureka’nın filtre bıçaklı makineleri gibi… Philos, çoğunlukla espresso, sıklıkla da filtre içen kahvesever değirmeni… 10 demlemenin 6’sını espresso olarak yapıyorsanız ve V60, filtre kahve makinesi kullanımınız da varsa ömürlük bir seçenek gibi duruyor. En azından benim için… 😊

Boyutu artardı motordan dolayı muhtemelen. Çıkar belki, onu da deneriz karşılıklı. 😄
64 mm bıçaklar için boyutu biraz büyük kalıyor sanki, Df83v ile boyutları benzer gibi geldi bana, Mazzer bence 83 mm bıçaklısını ileride çıkarır, Niche Duo, Df83 vs 83 mm burr single dose değirmenler açısından geride kalmayı istemez diye düşünüyorum.

Bu arada fiyat olarak Tr fiyatı şu an indirimli olarak 58 bin görünüyor, 2 tane Niche Duo geliyor bu fiyata, tabi bu fiyat içinde distribütör karı-ithalat-gümrük giderleri vs vardır ama Avrupa fiyatına göre yine de fazla.

Geri