• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sonuç Mayıs 2025 - Kahve Kulübü Toplu Alım Etkinliği

Final touch kullanırken bazen sabunumsu tatlar geliyor özellikle uludağ ve pınar madranda , abant geyiklitepe suyunda bunu çok yaşamadım acaba hangi mineralle oynasam bu durumu düzeltebilirim ?

Çok ekstrasyon problemi gibi duruyor. Sıcaklık ve öğütme boyutu ile oynayarak kabul edilebilir bir noktaya indirebilirsiniz belki.

Çok ekstrasyon problemi gibi duruyor. Sıcaklık ve öğütme boyutu ile oynayarak kabul edilebilir bir noktaya indirebilirsiniz belki.
Pek sanmıyorum aynı reçete neredeyse aynı demleme süreleri ile böyle sonuçlar alındı diğer sulara nazaran ph dengesizliği olabilir sanırım emin değilim. Tadım notaları belirgin ama kurtulamadığım bir sabunumsu tat reçete değişsede gitmiyor.

Colombia Las Flores Ef2 için reçete önerisi olan var mı?
@meetlabcoffee
Merhabalar Sayın Usmblt ,

Reçete 1 ;
Origami
Dose : 15gr / 1:16
Su : 90 ppm
Sıcaklık : 88c
Flitre Kağıdı : Traditional
50 gr blooming / 55 sn 180 a tamamla / 10 sn5 saniye bekle240 a tamamla
Bitiş : 3:10 - 3:30
Comandante: 15-18 click

İyi günler dileriz,

Meet Lab Coffee

Ben de Colombia Monteblanco Blueberry ve Panama kahvelerini aldım. Monteblanco Blueberry'den beklentim yüksekti ama malesef hayalkırıklığı oldu. Kahvedeki ekşimsi garip tat kahve dokusunun üzerine geçmiş durumda. Yıllardır yüzlerce Kolombiya denedim. Böyle tuhaf bir tat ile ilk kez karşılaştım. Damağım gelişsin diye yine de içtim ama zorlandım. içirdiğim kimse de beğenmedi :) Panama'ya henüz geçmedim. Umarım o böyle değildir. Diğer arkadaşlar bu konuda ne düşünüyor bilgilendirirse sevinirim.
Panama bana normal bir kahveden farklı gelmedi. Espresso, origami ve cleverda wow dedirtmedi. Zaten prezeso espresso da hayal kırıklığı oldu kahvede bence bir sorun vardı (tazelik- saklama koşullarının kötülüğü olabilir?) ama üzerine düşülmedi. Kahve akıp gidiyor ve ekşiydi krema hiç oluşmadı. Tazelikle ilgili şüphelerim oldu deneyecez diyene kadar zaten kahveyi bitirdik yaptıklarımıda sütle içebildim. Costa Rica washed ilgimi çekmedi. Bu ay toplu alım açısından bende iyi izlenemim bırakmadı. Ay içinde Rawtown'dan alıdğım çekirdeklerin yanlışlıkla fazladan gönderip onları ekstradan almıştım. Onlar imdadıma yetişti. Aylık alımlara yüksek oranda katılan biriydim yazmasamda ama son zamanalarda ki eleştirilere oldukça hak veriyorum. Bazen garanti seçenekte kalmak daha iyi olacak gibi.

Panama Chevas
Colombia Anibal
Etiyopya benti buku almıştım.

Etiyopya espresso ve v60 ikisinde de bence oldukça iyiydi.
Colombia anibal da iyi

Panama chevas reçetelerde çok güzel sonuç alamadım. İlk chevas .
Tavsiye reçete var mı?

Bir de @meetlabcoffee a şunu sormak istiyorum magnezyum kalsiyum sodyum ve potasyum neye etki ediyor buna ilişkin yaralanacağım bir kaynak var mı?

Ppm arttıkça çözünme ne olur
Sıcaklık artınca ne olur yukarıda bir yorumda okudum sıcaklık çözünme miktarını etkilemez dediniz şaşırttı.
Magnezyum veya diğer mineraller artınca ne olur.

Bir kaynak varsa paylaşırsanız memnun olurum özellikle minerallerin kahveye etkisine ilişkin bir kaynak forumda bir konu var mı varsa da paylaşılmasını rica ederim.

Merhabalar Sayın Usmblt ,

Reçete 1 ;
Origami
Dose : 15gr / 1:16
Su : 90 ppm
Sıcaklık : 88c
Flitre Kağıdı : Traditional
50 gr blooming / 55 sn 180 a tamamla / 10 sn5 saniye bekle240 a tamamla
Bitiş : 3:10 - 3:30
Comandante: 15-18 click

İyi günler dileriz,

Meet Lab Coffee
Merhaba @meetlabcoffee. Genellikle reçetelerinizi ORİGAMİ olarak veriyorsunuz. Fakat buradaki arkadaşların hepsinde origami demleme ekipmanı olduğunu sanmıyorum. Şahsen bende mütevazi bir kahve sever olarak sadece V60 mevcut. Bu durumda paylaştığınız reçetelerden faydalanamıyoruz. Paylaştığınız origami reçetesini V60 ta da kullanabilir miyiz?

Panama Chevas
Colombia Anibal
Etiyopya benti buku almıştım.

Etiyopya espresso ve v60 ikisinde de bence oldukça iyiydi.
Colombia anibal da iyi

Panama chevas reçetelerde çok güzel sonuç alamadım. İlk chevas .
Tavsiye reçete var mı?

Bir de @meetlabcoffee a şunu sormak istiyorum magnezyum kalsiyum sodyum ve potasyum neye etki ediyor buna ilişkin yaralanacağım bir kaynak var mı?

Ppm arttıkça çözünme ne olur
Sıcaklık artınca ne olur yukarıda bir yorumda okudum sıcaklık çözünme miktarını etkilemez dediniz şaşırttı.
Magnezyum veya diğer mineraller artınca ne olur.

Bir kaynak varsa paylaşırsanız memnun olurum özellikle minerallerin kahveye etkisine ilişkin bir kaynak forumda bir konu var mı varsa da paylaşılmasını rica ederim.
Merhabalar Sayın Mvgusez,

Su ile ilgili kapsamlı yazılarımıza ve Final Touch blog yazımıza göz atmanızı öneririz sorularınızın cevabını alacacağınıza inanıyoruz İYONLAR ÜZERİNE başlıklı yazımız sorularınızın kapsamını detaylıca ele almaktadır. Sıcaklık konusu ile ilgilide araştırma yazımızın linkini de ekliyoruz ;

Sabit Demleme Koşullarında Sıcaklığın Etkisi

Kahvede Su

İyi Günler Dileriz ,

Meet Lab Coffee

Merhaba @meetlabcoffee. Genellikle reçetelerinizi ORİGAMİ olarak veriyorsunuz. Fakat buradaki arkadaşların hepsinde origami demleme ekipmanı olduğunu sanmıyorum. Şahsen bende mütevazi bir kahve sever olarak sadece V60 mevcut. Bu durumda paylaştığınız reçetelerden faydalanamıyoruz. Paylaştığınız origami reçetesini V60 ta da kullanabilir miyiz?
Merhabalar Sayın Hasser ,

Evet kullanabilirsiniz değirmen micron ayarınız ile oynamanız gerekecektir. Forumdaki önceki yazılarımızda Origami & V60 kıyaslaması ile ilgili kapsamlı bir tablo paylaşmıştık tabloyu dikkate olarak demleme gerçekleştirebilirsiniz.

İyi günler dileriz ,

Meet Lab Coffee

Pek sanmıyorum aynı reçete neredeyse aynı demleme süreleri ile böyle sonuçlar alındı diğer sulara nazaran ph dengesizliği olabilir sanırım emin değilim. Tadım notaları belirgin ama kurtulamadığım bir sabunumsu tat reçete değişsede gitmiyor.

Hocam su kimyası derya deniz; okudukça daha çok kafa bulandıran bir alan gerçekten ben de başka bir hobimden dolayı biliyorum.
Bol vakit ve uzman ölçüm aletleri olmalı elimizde, sonuçta ppm hassasiyetinde işlere girip "damla" diye bir ölçü birimi kullanamayız.

Yüksek pH için bikarbonatlardan şüphelenebilirsin.

Blueberry japanese cold brewda iyi sonuç verebilir gibi duruyor
Reçete öneriniz var mıdır,hario switch kullanıyorum
@meetlabcoffee

Merhaba @meetlabcoffee

Panama Chevas Catuai ve Colombia Arturo Arango kahvelerinizin puanlarıyla ilgili bir konu dikkatimi çekti. Bu kahvelerde belirtilen 88.5 ve 87 puanları, SCA/Q-Grader skalasına göre biraz yüksek geldi bana.

Bu puanlar resmi bir Q-Grader cupping sonucu mu, yoksa iç ekibinizin değerlendirmesi mi? Puanlama yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi paylaşmanız mümkün mü?

Forumda birçok kahveseverin başta bu kahveler olmak üzere bazı kahvelerinizden verim alamadığını gördüm. Kendi deneyimime göre deneysel olmadan bu denli yüksek puanlanan kahveler, özellikle iyi kavrulduysa demlemelerde daha affedici olur. Bu yüzden sorumun hem şeffaflık hem de topluluk açısından faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Teşekkürler, emeğinize sağlık

Merhaba @meetlabcoffee

Panama Chevas Catuai ve Colombia Arturo Arango kahvelerinizin puanlarıyla ilgili bir konu dikkatimi çekti. Bu kahvelerde belirtilen 88.5 ve 87 puanları, SCA/Q-Grader skalasına göre biraz yüksek geldi bana.

Bu puanlar resmi bir Q-Grader cupping sonucu mu, yoksa iç ekibinizin değerlendirmesi mi? Puanlama yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi paylaşmanız mümkün mü?

Forumda birçok kahveseverin başta bu kahveler olmak üzere bazı kahvelerinizden verim alamadığını gördüm. Kendi deneyimime göre deneysel olmadan bu denli yüksek puanlanan kahveler, özellikle iyi kavrulduysa demlemelerde daha affedici olur. Bu yüzden sorumun hem şeffaflık hem de topluluk açısından faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Teşekkürler, emeğinize sağlık
Merhabalar Sayın Giiizzle ,

Öncelikle forumda deneyimlere saygı duyduğumuzu belirterek konuya giriş yapalım. Ancak forumda ki deneyimler siparişlerin %0,2 sini yansıtıyor ( bunu bir real oran olduğu için belirtiyoruz yoksa her deneyim bizim için önemli 0.2 kötü yorum önemli değil gibi bir anlam çıkmaması adına parantezi kapatalım ) . Biz 2 kahvedende %80 den fazla iyi dönüşler almaktayız buda bizim için ideal bir dönüşüm oranı . Panama şuan espresso barımızda yer alan 1. çekirdeğimiz , Arturo ise en çok demleme de önerdiğimiz çekirdeklerin başında geliyor . Cupping Score kısmına gelince SCA ya bağlı AST ler olsakta skorlamayı yapabilme kabiliyetinde olmamıza rağmen biz yapmamaktayız. Tarladan gelen verileri direk information sheetlere aktarıyoruz şeffaflık adına makale yazarken bunu kendimiz kafamıza göre zaten yazamayız kahveler google yazdığımızda çıkan kahveler yurt dışında. Arturo Arango "Cofinet" seçkisinde yer alan kahve, seçkimizin %80 ni Cofinet ve Volcan Azul , Las Lajas gibi dünyada sürekli iyi kahve denince akla gelen tarlalardan oluşmakta.Hatta bizim scorlamamıza göre Arturo Arango 87 den daha yüksek puanda olması gereken bir kahve fakat Cofinet q grader ekibi ile bunu belirlediği için bizde 87 olarak geçiriyoruz. Scorlama bizim inanılmaz takıldığımız bir konu değil yakın zamanda yeni sistemle içeriğide değişti değişmeyede devam edecek. Forumda gördüğümüz bir yanıltıcı durum Blueberry ile Panama veya Benti Buku ile X birbirinden tamamen farklı kahvelerin beklentileri birbiriyle kıyaslama yapılmış bunada saygı duyuyoruz tabiki ama doğru bir yaklaşım değil kahve tadımı açısından. Benti Buku çok fazla iyi yorum aldığımız en hızlı biten en fazla stokta olan ürün oldu bittiği içinde baya eleştirel yorumda aldık foruma döndüğümüzde aynı kahveyi ücretsiz hediye etmek isteyen arkadaşlarımızda var özetle çok kapsamlı ve damak tadına göre şekillenen bir konu normalde tütün ürünü tüketip arkasından cuppinge girip kahve tadım notalarını konuşmaya çalışmak gibi oluyor bazen 90 cupping score olsa tütün ürünü tüketen birinin o notaları alma ihtimali veya tatma ihtimali dahi yok yorum dahi yapmaması gerekiyor bu gibi konularda çok fazla eğitim verdiğimiz için 10 yıldır anlata analata gelebildiğimiz nokta bu bizlerin hatasıda var yeteri kadar aktaramıyoruz bazı şeyleri. Panamaların scorlaması Chevas den Q Graderlar ve Q grader sistemine olan az inancı için üstüne birde double check olarak AST "John Vaz Matias" artı bunun üstüne yine AST lerin dahil olduğu bizim takım yapmakta. Ve biz tüm bu işleyişe karşı yine scorlama ile bir yere varmayalım tüketici kendi deneyimini oluştursun görüşü altında toplanırız.

Reçete konusunu da takılıyoruz biraz reçeteyle çok bağlı hareket etmeye çalışıyoruz tüm forum olarak fakat bizi doğru yolların hepsinden yine şaşırtıyor. Biz bir referans reçete veriyoruz etrafında gezinilmesi için fakat bizim oluşturduğumuz reçeteyi bile yakalamak %5 ihtimalinde ancak. Biz nitelikli kahve tüketicisinin o kahvede bizden daha iyi bir reçete çıkartabileceğine de inanarız en iyi kahvemizi bizim reçeteyi uygulamaya çalışırken mahvetmesinede inanarız.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın tüm bu konular hakkında ne yapabiliriz nasıl ileriye götürebilirizi yılın belli zamanları foruma özel ücretsiz deneyim günleri düzenleyip cupping söyleşi vb. gibi biriken karmaşaları giderebiliriz diye düşünmeye başladık aklımıza böyle bir fikir geldi. Adminler ile iletişimde kalıp dönemsel etkinlikler düzenlemek faydalı olur gibi duruyor eğer ilgi olursa.

İyi günler dileriz,
Meet Lab Coffee

Blueberry japanese cold brewda iyi sonuç verebilir gibi duruyor
Reçete öneriniz var mıdır,hario switch kullanıyorum
@meetlabcoffee
Merhabalar Arda Bey ,

Kırmızı , mor meyveler doğru co-fermanted kahvelerin %90ı soğuk demlemelerde iyi sonuçlar verecektir. Referans alabileceğiniz reçeteyi ekte tarafınıza iletiyoruz ,

İyi günler dileriz,

Meet Lab Coffee

Ekli dosyalar

• IMG_0667.jpg
    IMG_0667.jpg
    142.8 KB · Görüntüleme: 55
  • IMG_0666 2.jpg
    IMG_0666 2.jpg
    42.8 KB · Görüntüleme: 53
Ben de Colombia Monteblanco Blueberry ve Panama kahvelerini aldım. Monteblanco Blueberry'den beklentim yüksekti ama malesef hayalkırıklığı oldu. Kahvedeki ekşimsi garip tat kahve dokusunun üzerine geçmiş durumda. Yıllardır yüzlerce Kolombiya denedim. Böyle tuhaf bir tat ile ilk kez karşılaştım. Damağım gelişsin diye yine de içtim ama zorlandım. içirdiğim kimse de beğenmedi :) Panama'ya henüz geçmedim. Umarım o böyle değildir. Diğer arkadaşlar bu konuda ne düşünüyor bilgilendirirse sevinirim.
Aynı konudan ben de sıkıntılıyım. Firmayı etkileyebilir düşüncesiyle önce onlara mesaj atmıştım sağ olsunlar önerilerde bulundular ama maalesef bu kahve ile alakalı. İllaki seven çıkacaktır ama genel kesime yönelik bir kahve değil bence. Kokusu güzel ama tadı çok garip, zar zor birkaç yudum alıp bıraktım hep.

tütün ürünü tüketip arkasından cuppinge girip kahve tadım notalarını konuşmaya çalışmak gibi oluyor bazen 90 cupping score olsa tütün ürünü tüketen birinin o notaları alma ihtimali veya tatma ihtimali dahi yok
"Sigara içiyosunuzdur ondan sağlıklı tadım yapamamışsınızdır" inanılmaz sıkıntılı bir bakış açısı sanki ya. Bu tarz ürünleri tüketmeyen/evde tüketilmesine bile izin vermeyen biri olarak Benti Buku'da kavrum kaynaklı baskın bi is(Islay viskilerindeki turba kaynaklı is gibi değil mesela) mevcut. Belki gelen batch sıkıntılıdır bilmiyorum ama bunu sorgulamadan direkt başka varsayımlar yapmak oldukça yanlış bir yaklaşım bence. Profil tercihleriniz de o yönde olabilir, bunu belirtmek de zor değil. Head roaster değişiminiz öncesi aldığım kahvelerden oldukça memnundum mesela, hatta o dönem tadım notları ve künyesi çok çok benzer olan Ajere'den tekrar sipariş vermek istemiştim ama bitmişti. 8 senelik nitelikli kahve geçmişimde de en az 3-4 senedir böyle isli ve ticari hissettiren bir kavruma denk gelmemiştim. İyi yorum almanızın oldukça doğal olduğu bi kavrum bir sıkıntı yoksa, sonuçta ülkenin %80'i de zincir kahvelerini beğenen insanlar, en ufak asidite ile karşılaşınca "e ekşi bu" diyenlerin olduğu bir ortamda çok normal, "içtiğimiz şey kahveye benzesin biraz, meyve suyu gibi olmasın" kitlesi için mükemmel hatta. Benim tercihim değil sadece ama tercih etmeyenler için de "insanlar beğeniyor, sizde sorun var" kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Nitelikli kahve gibi niş bi sektörde, orandan çok size verilen feedbackteki nitelik daha önemli olmalı bu noktada bence. Bi yandan da iyi oldu, rotasyonumdaki diğer 9 kahveyi(sizden aldığım Sidra dahil, memnunum şu an gayet) daha çok takdir etmemi sağladı, bana da palate cleanser oldu.

"Sigara içiyosunuzdur ondan sağlıklı tadım yapamamışsınızdır" inanılmaz sıkıntılı bir bakış açısı sanki ya. Bu tarz ürünleri tüketmeyen/evde tüketilmesine bile izin vermeyen biri olarak Benti Buku'da kavrum kaynaklı baskın bi is(Islay viskilerindeki turba kaynaklı is gibi değil mesela) mevcut. Belki gelen batch sıkıntılıdır bilmiyorum ama bunu sorgulamadan direkt başka varsayımlar yapmak oldukça yanlış bir yaklaşım bence. Profil tercihleriniz de o yönde olabilir, bunu belirtmek de zor değil. Head roaster değişiminiz öncesi aldığım kahvelerden oldukça memnundum mesela, hatta o dönem tadım notları ve künyesi çok çok benzer olan Ajere'den tekrar sipariş vermek istemiştim ama bitmişti. 8 senelik nitelikli kahve geçmişimde de en az 3-4 senedir böyle isli ve ticari hissettiren bir kavruma denk gelmemiştim. İyi yorum almanızın oldukça doğal olduğu bi kavrum bir sıkıntı yoksa, sonuçta ülkenin %80'i de zincir kahvelerini beğenen insanlar, en ufak asidite ile karşılaşınca "e ekşi bu" diyenlerin olduğu bir ortamda çok normal, "içtiğimiz şey kahveye benzesin biraz, meyve suyu gibi olmasın" kitlesi için mükemmel hatta. Benim tercihim değil sadece ama tercih etmeyenler için de "insanlar beğeniyor, sizde sorun var" kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Nitelikli kahve gibi niş bi sektörde, orandan çok size verilen feedbackteki nitelik daha önemli olmalı bu noktada bence. Bi yandan da iyi oldu, rotasyonumdaki diğer 9 kahveyi(sizden aldığım Sidra dahil, memnunum şu an gayet) daha çok takdir etmemi sağladı, bana da palate cleanser oldu.
+1

Teşekkür ederim, düşündüklerimi güzel ifade ettiniz.

Merhabalar ,

Bu yorumdada birkaç yanlış var açıkcası fakat daha önce söylediğimiz gibi forumda yanlışlar üzerine durmak istemiyoruz. Benti Buku da bize göre asla isli bir tadım notası yok öyle almış olabilirsiniz bu sizin damak tadınız ve algınız genelleyemeyiz agtronu ortada olan kahveler hakkında verilere dayalı konuşmayı tercih ediyoruz. Birde düzeltmiş olalım bizim kurulduğumuzdan beri Head roasterımız tek kişi roaster hiç değişmedi sadece yanımızda yetiştirdiğimiz arkadaşlarımız oldu onlarda daha çok ilk etapta paketleme ile ilgilenirler kavurmanın kimyasıyla değil :) Head roaster kurucularımızdan çünkü değişemez bu yanlış bilginizide düzeltmiş olalım. Tütün ürünü örneğinde bir örnek olarak verdik yağlı bir yemek yedikten sonra tadım yapmak da diyebilirdik ve yanlış değil söylediğimiz bilimsel onlarca makaleye dayanmakta. Bir kişi için veya sigara içerseniz tadım yapmayın gibi bir yaklaşımda değil bahsettiğiniz gibi örnekleme bu yargı dağıtmadık sizin yazdığın gibi.

İyi günler dileriz ,

Meet Lab Coffee

Geri