• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Third Wave Water maalesef burada bulunamayan bir urun, son Square Mile tadım paketi ile bir saşet geldi ve ilk kez deneme şansım oldu ancak ben bir galon(3,8lt) saf su ile kullandım, videoda 5lt ile karıştırmış arkadaşımız, bence de daha iyi bir oran... bu arada saf suyun eczane maliyeti 1lt su 13tl :)

Merhaba TDS metre olarak ne önerirsiniz? Bir de çeşme suyu için mutfakta kullandığınız tavsiye edeceğiniz su arıtıcı sistemi var mı ne önerirsiniz?
Bence piyasadaki en uygun fiyatlı tds metreyi alabilirsiniz, prensipleri oldukça basit olduğundan pek fark olacağını sanmıyorum. Su arıtma konusunda özellikle mebranı kaliteli, şebeke suyu ile bypass ayarlayabileceğiniz en uygun fiyatlı arıtmayı öneririm.

Bence piyasadaki en uygun fiyatlı tds metreyi alabilirsiniz, prensipleri oldukça basit olduğundan pek fark olacağını sanmıyorum. Su arıtma konusunda özellikle mebranı kaliteli, şebeke suyu ile bypass ayarlayabileceğiniz en uygun fiyatlı arıtmayı öneririm.
Şebeke suyu ile değilde en azından karbon filtreden geçen suyla karışım olacak şekilde bir valf konursa daha sağlıklı olabilir.

Hangi markayı önerirsiniz brita Musluk üstü filtreleme nasıl önerir misiniz veya daha iyi ne önerisiniz suyum biraz kireçli

Bugün basit bir TDS ölçer edindim ve kendimce bir kaç ölçüm yaptım. Özellikle kahve demlemeye yeni başlayan arkadaşlarımın PPM değerleri hakkında kabaca fikir sahibi olabilmeleri adına sonuçları paylaşmak isterim. Baştan belirteyim bu bilimsel bir çalışma değildir, PPM'in yada diğer herhangi bir parametrenin kahve üzerindeki etkisi vb. anlatabilecek yeterlilikte değilim. Sadece PPM değerlerinin kafamızda canlanabilmesi adına elde ettiğim değerleri paylaşacağım.
  • Musluk suyu : 289 PPM (İzmir şebeke suyu)
  • Brita sürahi : 166 PPM %43'lük bir filtreleme (İzmir şebeke suyu)
Bu noktada Brita sürahi ile hedeflediğim PPM değerlerine ulaşamadığımdan ve halen benim için yüksek PPM değerleri elde ettiğimden filtrelediğim aynı suyu Brita ile tekrar tekrar filtrelemeye karar verdim.
  • Brita sürahi ikinci filtreleme : 126 PPM %24'lük bir filtreleme (Brita sürahi)
  • Brita sürahi üçüncü filtreleme : 108 PPM %14'lük bir filtreleme (Brita sürahi)
  • Brita sürahi dördüncü filtreleme : 96 PPM %11'lik bir filtreleme (Brita sürahi)
Gördüğünüz üzere haneme sağlanan şebeke suyu ile benim için makul sayılabilecek hedeflediğim PPM değerlerine, Brita sürahi kullanarak ancak dördüncü filtreleme girişimimde ulaşabildim. Benim gibi şebeke hattından yüksek PPM değerlerinde su alan arkadaşlar için Brita ya da benzeri sürahileri edinmeden önce basit bir TDS ölçer ile şebeke sularının güncel değerlerini ölçmelerini tavsiye ederim.

Bunun yanında elimde bulunan iki farklı kaynak suyu için ölçüm değerleri şu şekilde:
  • Pınar Madran Damacana Su : 36 PPM
  • Sırma Damacana Su : 67 PPM
TDS ve PPM, su için tabi ki tek parametre değil. Kahveye ve çözünmeye etki eden birçok faktör var. Ama benim naçizane gözlemim, diğer tüm değişkenleri sabit tutma çabalarım ile yaptığım denemelerde, düşük PPM değerlerindeki suyun kahveyi çözmekte zorlandığı, yüksek PPM değerlerindeki suyun ise düşük PPM'li sulara kıyasla kahveyi daha kolay çözdüğü yönünde oldu.

SCA ise 75-250 PPM arası değerlerin kahve için kabul edilebilir olduğunu, hedeflenen değerinse 150 PPM olduğunu belirtmekte.

Tabi bir çok parametrede olduğu gibi kahve için ideal diye bir kavram yok. Burada hangi değerleri nasıl ve ne ölçüde kullanacağınız tamamıyla size kalmış. Ben hep nitelikli kahve demlemeyi iksir hazırlamaya benzetirim. Kullandığımız ekipmanlarımız da iksir kazanı. O kadar çok parametre vardır ki, çok minik bir değişken bile çıkardığı sonuçlar ile bizleri büyüleyebilir. Bu kadar çok değişkenin olması zaman zaman gözümü korkutsa da, her gün yeni bir şey öğrenerek yapabileceklerimizi görmek maneviyatımı hayli tatmin ediyor.

Son düzenleme:

Peak water için ön sipariş verme konusunda firkrimi netleştirmeye çalışırken Hoffman ın bu video sunu izledim. Bwt ile peak neredeyse kafa kafaya fakat fiyatta uçurum var.
Su o kadar önemli bir konumdaki artık 3. nesil kahvede tatmini bu değişken belirleyecek konumda. Bu konuya eğilen arkadaşlar video u izledikten sonra ne derler acaba? Evde arıtma var ama .mineral eklemesi için filtre vs uğraşmak bana zor geliyor değişkenler için devamlı tds ölçümü ph kontrolü yapmak da aynı şekilde zor geliyor. Bu anlamda kullanıcı dostu olduğu için peak mantıklı geldi ama video kafamı karıştırdı. Sanki bu işleri bwt ya da brita çok daha ucuza yapacak gibi geliyor. Video nun altındaki yorumlar ve reddit deki yorumlar da fiyat/performans anlamında peak i çok uygun bulmuyorlar.

Son düzenleme:

Peak water için ön sipariş verme konusunda firkrimi netleştirmeye çalışırken Hoffman ın bu video sunu izledim. Bwt ile peak neredeyse kafa kafaya fakat fiyatta uçurum var.
Su o kadar önemli bir konumdaki artık 3. nesil kahvede tatmini bu değişken belirleyecek konumda. Bu konuya eğilen arkadaşlar video u izledikten sonra ne derler acaba? Evde arıtma var ama .mineral eklemesi için filtre vs uğraşmak bana zor geliyor değişkenler için devamlı tds ölçümü ph kontrolü yapmak da aynı şekilde zor geliyor. Bu anlamda kullanıcı dostu olduğu için peak mantıklı geldi ama video kafamı karıştırdı. Sanki bu işleri bwt ya da brita çok daha ucuza yapacak gibi geliyor. Video nun altındaki yorumlar ve reddit deki yorumlar da fiyat/performans anlamında peak i çok uygun bulmuyorlar.

Peak water, Bwt ya da Brita gibi bir sürahi kullanma niyetiniz varsa, basit bir TDS ölçer edinmenizde fayda olacaktır. Öyle sandığınız gibi sizi yoran ve uğraştıran bir yönü olmayacaktır güvenin bana. Düzenli olarak TDS ölçmenize de gerek yok, benim yaptığım gibi şebeke suyunuz hakkında genel ve kabaca bilgi sahibi olmak için, örnek veriyorum 10 günde bir ara ara ölçüm yaparsanız, fikir sahibi olmanız için yeterli olacaktır.
Bahsettiğimiz sürahilerin filtreleme değerleri kendi içinde farklılık gösterecektir. Lakin siz de şebeke suyundan benim gibi yüksek PPM değerleri alıyorsanız, hemen hemen tüm sürahiler birden fazla filtreleme yapmanızı gerektirebilir. Örneğin ben Brita sürahi ile dördüncü filtrelememde istediğim sonucu elde ettim. Bu Peak water için ilk ya da ikinci filtrelemede olabilir, Bwt için farklı denemelerde vs. Basit bir TDS ölçer bu noktada size yön verecektir.
Siz de benim gibi ağırlıklı olarak filtre kahve tüketiyor ve suyu birkaç defa filtrelemek benim için sorun olmaz diyorsanız Brita ya da Bwt sürahileri işinizi fazlasıyla görecektir.
Lakin filtre kahve yanında, espresso vb. diğer kahve çeşitleri için de farklı değerlerde sular elde etmek ve tekrar filtrelemek ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız Peak water daha iyi bir seçenek olacaktır.

Peak water, Bwt ya da Brita gibi bir sürahi kullanma niyetiniz varsa, basit bir TDS ölçer edinmenizde fayda olacaktır. Öyle sandığınız gibi sizi yoran ve uğraştıran bir yönü olmayacaktır güvenin bana. Düzenli olarak TDS ölçmenize de gerek yok, benim yaptığım gibi şebeke suyunuz hakkında genel ve kabaca bilgi sahibi olmak için, örnek veriyorum 10 günde bir ara ara ölçüm yaparsanız, fikir sahibi olmanız için yeterli olacaktır.
Bahsettiğimiz sürahilerin filtreleme değerleri kendi içinde farklılık gösterecektir. Lakin siz de şebeke suyundan benim gibi yüksek PPM değerleri alıyorsanız, hemen hemen tüm sürahiler birden fazla filtreleme yapmanızı gerektirebilir. Örneğin ben Brita sürahi ile dördüncü filtrelememde istediğim sonucu elde ettim. Bu Peak water için ilk ya da ikinci filtrelemede olabilir, Bwt için farklı denemelerde vs. Basit bir TDS ölçer bu noktada size yön verecektir.
Siz de benim gibi ağırlıklı olarak filtre kahve tüketiyor ve suyu birkaç defa filtrelemek benim için sorun olmaz diyorsanız Brita ya da Bwt sürahileri işinizi fazlasıyla görecektir.
Lakin filtre kahve yanında, espresso vb. diğer kahve çeşitleri için de farklı değerlerde sular elde etmek ve tekrar filtrelemek ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız Peak water daha iyi bir seçenek olacaktır.
Bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uygulayacağım:)

YouTube'da izlediğim Diy su yapım videosunda minerallerin genel olarak görevinden de bahsediyordu.

Magnezyum: Floral ve meyvemsi tatların çözünmesinde etkin rol oynarken

Kalsiyum: Fındıksı, Çikolata tatlarını ve kremamsı aromaları açığa çıkarıyor şeklinde açıklanmış.

Sodyum Bikarbonat: Su alkali seviyesini ayarlıyor. Eğer kahve fazla asidik ise 10mg değil de belki 12 mg sodyum bazından suya eklemek gibi. Arttıkça asidite düşüyor ama fazla gelirse kahvede düz tatlar oluşturabiliyor.

Diyelim biz hazırladığımız bazlardan 60mg magnezyum+40mg kalsiyum ile 900gr saf su ile karışım yaptık. O halde bu suyun sertliği 60+40mg=100ppm genel su sertliği oluyor. (Yanlışım varsa düzeltin)

Bahsettiğim video:

Sanırım bizim bu suları hazırlarken bilmemiz gereken en önemli şey öncelikle kahvenin hazırladığımız suya nasıl bir reaksiyon göstereceği. Yani kahve kimyasal bileşimindeki asit ve şekerlerin bizim hazırladığımız sular ile gireceği reaksiyon.

Meyvemsi ve açık kavrum bir çekirdekte belki Fındıksı ve çikolata tatları dengelemek adına kalsiyumu biraz daha fazla kullanmak!? Emin değilim.

Ama sanırım bu şekilde birden fazla su hazırlayacağım ve denemeleri sizlerle paylaşacağım.

Süper! O zaman şöyle yapalım, gıda tipi CaCl2 de alın (kalsiyum klorür dihidrat), ben GittiGidiyor’dan almıştım. Ters osmoz için de karışım mevcut:

İngiliz Tuzu: 12.51 g
CaCl2•2H20: 12.13 g
İngiliz Bikarbonatı: 8.50 g

Yine bu maddeleri 500g saf suya karıştırıyoruz, sonra 1 litre ters osmoz suya 4 ml döküyoruz.

Başlangıç suyunuz 0 olduğunu varsayarak, bu karışım 87.5 GH (hatta biraz daha fazla, tekrar test etmem gerek), 40 KH ayarında bir su çıkaracaktır.

karışımı ro da kullanmak için n11 den malzeme siparişi vericem ama Cacl2 2H20 yerine Cacl2 6h20 bulabiliyorum sizin aldığınız yerin linki var mı ?

tamam siparişi verdim hesabı nasıl yapılıyor onu da hassas teraziyle ayarlayayım. bir de 500 ml saf suya konacak diyorsunuz ya, saf su dediğimiz akücülerde vs olan saf su mu?

Hekzahidrat/dihidrat molar kütlesi oranı ile çarparsanız, yani 219/147 =~ 1,48 ile çarparsanız cacl2•2h2o kullanmış gibi olursunuz.

Gıdaya uyumlu saf su kullanmanız gerek, ama hiçbir saf suyun üzerinde içilebilir yazısını bulamazsınız. Çünkü saf su tek başına içilmemesi gerekir. Akü suyu uygundur diyemem, vebali boynuma 😆

Hekzahidrat/dihidrat molar kütlesi oranı ile çarparsanız, yani 219/147 =~ 1,48 ile çarparsanız cacl2•2h2o kullanmış gibi olursunuz.

Gıdaya uyumlu saf su kullanmanız gerek, ama hiçbir saf suyun üzerinde içilebilir yazısını bulamazsınız. Çünkü saf su tek başına içilmemesi gerekir. Akü suyu uygundur diyemem, vebali boynuma 😆
peki saf su yerine onu da ro çıkış suyuyla yapayım o halde karışımı

Gelin size RO vereyim 6-7ppm :) onla karıştırsınlar :)

Geri