Bugün basit bir TDS ölçer edindim ve kendimce bir kaç ölçüm yaptım. Özellikle kahve demlemeye yeni başlayan arkadaşlarımın PPM değerleri hakkında kabaca fikir sahibi olabilmeleri adına sonuçları paylaşmak isterim. Baştan belirteyim bu bilimsel bir çalışma değildir, PPM'in yada diğer herhangi bir parametrenin kahve üzerindeki etkisi vb. anlatabilecek yeterlilikte değilim. Sadece PPM değerlerinin kafamızda canlanabilmesi adına elde ettiğim değerleri paylaşacağım.
- Musluk suyu : 289 PPM (İzmir şebeke suyu)
- Brita sürahi : 166 PPM %43'lük bir filtreleme (İzmir şebeke suyu)
Bu noktada Brita sürahi ile hedeflediğim PPM değerlerine ulaşamadığımdan ve halen benim için yüksek PPM değerleri elde ettiğimden filtrelediğim aynı suyu Brita ile tekrar tekrar filtrelemeye karar verdim.
- Brita sürahi ikinci filtreleme : 126 PPM %24'lük bir filtreleme (Brita sürahi)
- Brita sürahi üçüncü filtreleme : 108 PPM %14'lük bir filtreleme (Brita sürahi)
- Brita sürahi dördüncü filtreleme : 96 PPM %11'lik bir filtreleme (Brita sürahi)
Gördüğünüz üzere haneme sağlanan şebeke suyu ile benim için makul sayılabilecek hedeflediğim PPM değerlerine, Brita sürahi kullanarak ancak dördüncü filtreleme girişimimde ulaşabildim. Benim gibi şebeke hattından yüksek PPM değerlerinde su alan arkadaşlar için Brita ya da benzeri sürahileri edinmeden önce basit bir TDS ölçer ile şebeke sularının güncel değerlerini ölçmelerini tavsiye ederim.
Bunun yanında elimde bulunan iki farklı kaynak suyu için ölçüm değerleri şu şekilde:
- Pınar Madran Damacana Su : 36 PPM
- Sırma Damacana Su : 67 PPM
TDS ve PPM, su için tabi ki tek parametre değil. Kahveye ve çözünmeye etki eden birçok faktör var. Ama benim naçizane gözlemim, diğer tüm değişkenleri sabit tutma çabalarım ile yaptığım denemelerde, düşük PPM değerlerindeki suyun kahveyi çözmekte zorlandığı, yüksek PPM değerlerindeki suyun ise düşük PPM'li sulara kıyasla kahveyi daha kolay çözdüğü yönünde oldu.
SCA ise 75-250 PPM arası değerlerin kahve için kabul edilebilir olduğunu, hedeflenen değerinse 150 PPM olduğunu belirtmekte.
Tabi bir çok parametrede olduğu gibi kahve için ideal diye bir kavram yok. Burada hangi değerleri nasıl ve ne ölçüde kullanacağınız tamamıyla size kalmış. Ben hep nitelikli kahve demlemeyi iksir hazırlamaya benzetirim. Kullandığımız ekipmanlarımız da iksir kazanı. O kadar çok parametre vardır ki, çok minik bir değişken bile çıkardığı sonuçlar ile bizleri büyüleyebilir. Bu kadar çok değişkenin olması zaman zaman gözümü korkutsa da, her gün yeni bir şey öğrenerek yapabileceklerimizi görmek maneviyatımı hayli tatmin ediyor.