• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kafein Kültür kahvelerinde başlangıç için referans olabilecek, immersion demleme için (ters aeropress, clever vb.) tarifi olan var mı?
Benim genel tavsiyem genel Clever tarifim. Oran normalden düşük ve su sıcaklığı yüksek sadece.

Önce kahve sonra su
96-97 derece su
16/245
4 Dakika demleme süresi
4. dakika kabuğu kırma
Öğütme değirmeninizde tavsiye edilen normal V60 ayarı.

Süzülme süresi soran olacaktır. Clever'da amacım kısa yoldan, yorulmadan kahve içmek olduğu için süzülme süresine çok bakmıyorum. :) Genelde yorgunken Clever demliyorum ve çok detaya girmiyorum. :)

Afiyetler şimdiden.

Detaylı güzel bir reçete çıkartırsanız paylaşırsanız mutlu olurum. :)

Yıkanmış Honduras sanki pek Cleverda olmuyor. Kahvenin ağızda uzun süre kalan, ağzı kaplayan bir hali var zaten, Clever ile demlemelerimde rahatsız etti beni.
Oldukça umami bir tat alıyor demlemelerde özellikle. Cupping'de ortaya çıkmayan bir durumdu bu. Daha kalın öğütülerek yine iyi sonuç alınabilir belki. Ben de bugün evde müsaitliğimde Caballero #5'i Clever'da deneyeceğim. Sonuçları buraya yazarım. :)

Arkadaşlar e-posta altyapısında problem olduğu için, forumdan kaydolan arkadaşlarımız varsa yayına eğer, kendilerine e-posta ulaşmayanlar varsa bana yazabilir mi?

Dün ve bugün Kenya Ichuga AB'yi denedim.

Önce Aeropress sonra Crystal Eye/V60 ile.

Bugün yaptığım denemede ideale yaklaştığımı düşünüyorum. Bu kahve elinde olanlara tavsiye babında birkaç bilgi vereyim

Su-Aquacode-80 ppm (4.0 ppm Ca, 11.0 ppm Mg, 0.3 ppm Na, 0.4 ppm K, 59 ppm Sertlik - Çok detay oldu, kusura bakmayın).

23 CMD
16/240 oran
Dört döküş (Klasik Orkun Üstel tarifi)
2:18 bitiş

Bu şekilde gayet dengeli bir fincan elde ettim.

İlk izlenimim, çekirdeğin ince öğütümü pek kaldırmadığı yönünde. Ama bu birçok denemeden süzülmüş bir yorum değil, birkaç deneme üzerine serdedilen bir görüş. Denemeye devam...

Netice: Bu çekirdeği içmek için tekrar alırım. O hissiyatı ve lezzeti bana sundu.

Bence de 23 klik güzel sonuç veriyor. 21-22 ile de denemeler yaptım ama aromaları biraz kapatıyor gibi daha ince öğütümler. Ona göre belki döküşleri değiştirmek lazım. Açıkçası bu kahve bende de farklı bir hissiyat oluşturdu. Bazen bakıyorum, elimde 3-4 tane Etiyopya kahvesi oluyor. Özellikle doğal işlenmişlerde tat profillerinin birbirine benzemesi yüzünden zaman zaman gerçekten hangi kahveyi içtiğimi unutuyorum. Bu anlamda bu kahve bana komple farklı bir şey sundu. Elimdeki diğer çekirdeklere benzemiyor, kendine has bir havası var diyebilirim. Daha da güzeli, çok fazla uğraşmadan paketin üstünde ne yazıyorsa hepsini fincana yansıtabildim şimdiye kadar.

Son düzenleme:
Bence de 23 klik güzel sonuç veriyor. 21-22 ile de denemeler yaptım ama aromaları biraz kapatıyor gibi daha ince öğütümler. Ona göre belki döküşleri değiştirmek lazım. Açıkçası bu kahve bende de farklı bir hissiyat oluşturdu. Bazen bakıyorum, elimde 3-4 tane Etiyopya kahvesi oluyor. Özellikle doğal işlenmişlerde tat profillerinin birbirine benzemesi yüzünden zaman zaman gerçekten hangi kahveyi içtiğimi unutuyorum. Bu anlamda bu kahve bana komple farklı bir şey sundu. Elimdeki diğer çekirdeklere benzemiyor, dolayısıyla karıştırma gibi bir durum da mümkün değil. Daha da güzeli, çok fazla uğraşmadan paketin üstünde ne yazıyorsa hepsini fincana yansıtabildim şimdiye kadar.
Bilgi ve deneyim paylaşımı için teşekkürler. Yıkanmış kuvvetli Kenya kahveleri herkes tarafından özlenmiş görüyorum ki. Aranızda bende varım bu konuda. :) İstasyon yöneticilerine ulaşabilirsem eğer yayın amaçlı. Kenya için de bir tarladan fincana buluşması etkinliği düzenleyebilirim ileride belki. :)

TARLADAN FİNCANA Volume-1
İnanılmazdı.
Bağlantıda aksaklık yaşasam da Youtube'dan tamamladım oturumu.
Marysabel'in gülen yüzü ve sorulara içtenlikle verdikleri cevaplar, yaşadıklarıyla ilgili paylaşımları harikaydı.
Bence en faydalı etkinlik ve ihtiyaca yönelik gerçekçi organizasyon budur. Bilginin kaynağına doğrusuna ulaştık.
DEVAMINI DİLERİZ !
Orkun Bey.

Dün la tanairi denedim çok lezzetli bir Natural fakat daha uzun dinlenmesi gerektigini düşündüğüm için vakumlayıp oksijenle ilişkisini kesip en az bir hafta daha "olgunlaşmaya" bıraktım😊

Az önce en merak ettiğim kahveyi Etiyopya kelloo'yu denedim. Süper bir kahve bu da.

Öğütürken ve öğüttükten sonra aldığım kokular çok kompleks olduğunu düşündürdü ve çayımsı karakterde olduğunu düşünürsek 1:17 oranda demlemek istedim. Ve tam olarak oranın bu olması gerektiğini anladım.

Kullandığım su:
97 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta (yaklaşık 30kh 90gh Ca/mg 1:2 120ppm)
16/272 68gr 4 döküş
Ön demleme hario switch kapalı bir şekilde 1dk ve ön demleme sırasında karıştırdım.

Çekirdek kesinlikle çok fazla çözünmesi gerekiyor. sıcak sudan, düşük orandan ve uzun sürelerden çekinmeyin. Kavrumu oldukça güzel.

Sonuçta oldukça meyvemsi kayısı şeftali ve oldukça çiçeksi. Meyveli bir bitki çayı gibi. Oran 1:17 olmasına rağmen gövdesi gayet güzel.

Beyaz üzüm after taste de ve soğudukca daha belirgin.
Oldukça zevk aldım bu kahveden kahvaltı üstüne pazar pazar çok keyiflendim 😊

TARLADAN FİNCANA Volume-1
İnanılmazdı.
Bağlantıda aksaklık yaşasam da Youtube'dan tamamladım oturumu.
Marysabel'in gülen yüzü ve sorulara içtenlikle verdikleri cevaplar, yaşadıklarıyla ilgili paylaşımları harikaydı.
Bence en faydalı etkinlik ve ihtiyaca yönelik gerçekçi organizasyon budur. Bilginin kaynağına doğrusuna ulaştık.
DEVAMINI DİLERİZ !
Orkun Bey.
Gerçekten bilgi dolu bir paylaşım ortamı oldu. Katılan, soru soran, Youtube üzerinden de izleyen herkese teşekkür ediyorum.

Bir ay içerisinde içtiğimiz kahvelerden bir tanesinin daha üreticisini yayına davet etmeye çalışacağım. Bakalım. 🙂

Marysabel'in de söylediği gibi kahvenin üreticisi diyoruz ama bir çuval üretimin içerisinde dahi binlerce insanın el emeği var. Bizler sadece yüzleriz demişti. Emek yoğun bir süreçten geçmiş her zirai ürün çok değerli. Toprağa, iklime, emeğe değer vermemizi bir kez daha tembihleyen kaliteli bir yayın oldu.

Dün la tanairi denedim çok lezzetli bir Natural fakat daha uzun dinlenmesi gerektigini düşündüğüm için vakumlayıp oksijenle ilişkisini kesip en az bir hafta daha "olgunlaşmaya" bıraktım😊

Az önce en merak ettiğim kahveyi Etiyopya kelloo'yu denedim. Süper bir kahve bu da.

Öğütürken ve öğüttükten sonra aldığım kokular çok kompleks olduğunu düşündürdü ve çayımsı karakterde olduğunu düşünürsek 1:17 oranda demlemek istedim. Ve tam olarak oranın bu olması gerektiğini anladım.

Kullandığım su:
97 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta (yaklaşık 30kh 90gh Ca/mg 1:2 120ppm)
16/272 68gr 4 döküş
Ön demleme hario switch kapalı bir şekilde 1dk ve ön demleme sırasında karıştırdım.

Çekirdek kesinlikle çok fazla çözünmesi gerekiyor. sıcak sudan, düşük orandan ve uzun sürelerden çekinmeyin. Kavrumu oldukça güzel.

Sonuçta oldukça meyvemsi kayısı şeftali ve oldukça çiçeksi. Meyveli bir bitki çayı gibi. Oran 1:17 olmasına rağmen gövdesi gayet güzel.

Beyaz üzüm after taste de ve soğudukca daha belirgin.
Oldukça zevk aldım bu kahveden kahvaltı üstüne pazar pazar çok keyiflendim 😊
Benim de reçetelerde en sulu oranlarda denediğim kahvelerden biri de bu kahve olmuştu. Aynı yoldan gitmişiz. 🙂

Keyifli bir Etiyopya gerçekten. Levent söylemişti sanırım Şeftalili Buzlu Çay diye. O öyle dedikten sonra benim de kafama o şekilde takılmaya başladı bu kahve. 😅 Bir de V60'da soğuk demlemesini denemek lazım bu kahvenin havalar soğumadan tam şeftalili buzlu çaya o zaman benzer sanırım. 🙂

Afiyet olsun! ✌️✌️

Yıkanmış Honduras ne güzel bir kahve öyle. Tek seferde istediğim kahveyi yapmayı başardım. Molent pocket 19 click geri kalan her şey Orkun beyin youtube da verdiği tarifiyle aynı.
Günün her anında keyifle içilebilir. Diğer denediğim kahvelerde bir iki büyük hatam oldu hafta içi biraz üzerinde duracağım.
Kenya Ichuga'nın bana mı öyle geldi çok mu yoğun bir kokusu var 😎

Yıkanmış Honduras sanki pek Cleverda olmuyor. Kahvenin ağızda uzun süre kalan, ağzı kaplayan bir hali var zaten, Clever ile demlemelerimde rahatsız etti beni.
Selamlar, dün denemek için akşam yayın öncesinde bir Clever denedim Caballero #5 ile. O ağızda kaplayan halini tat lezzet olarak oldukça umami olarak yorumluyorum ben. Umami tatları sevdiğim için genel olarak o yoğunluk benim hoşuma gidiyor. :)

Dün Clever'da yaptığım reçeteye özellikle Caballero 5 için bir güncelleme yazmış olayım. Kahve bahsettiğiniz gibi damak yoğunluğu olduğu için Clever demlemelerinde normal V60 reçetelerinden farklı olarak 1/16, 1/16,5 arası demleyebiliriz. Öğütümü de normal V60 demlemeleri için verdiğim ayara göre daha kalın öğütebilirsiniz. İmersiyon olduğu için, yöntemde oldukça verimli çözülme oluyor demleme aşamasında V60'a göre. Ondan V60'da ısı kaybı kaynaklı, teknik kaynaklı ekstraksiyonu azaltıcı etkilere karşı geliştirdiğimiz parametreleri Clever'da uygulamaya gerek olmadığını gördüm.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Clever'ı ben şahsen çok seviyorum tam yoğun günün yorgunluk kahvesi ekipmanıdır bendeki yeri. :) Belki Clever'a özel reçeteler çalışabilirim de ileride. Açık kavrulmuş kahvelerde teknik yapısından dolayı iyi performans veriyor bence. :)

Son düzenleme:
Yıkanmış Honduras ne güzel bir kahve öyle. Tek seferde istediğim kahveyi yapmayı başardım. Molent pocket 19 click geri kalan her şey Orkun beyin youtube da verdiği tarifiyle aynı.
Günün her anında keyifle içilebilir. Diğer denediğim kahvelerde bir iki büyük hatam oldu hafta içi biraz üzerinde duracağım.
Kenya Ichuga'nın bana mı öyle geldi çok mu yoğun bir kokusu var 😎
Beğenmenize çok sevindim. :) Karakter olarak iki Caballero kahvesi de Catuai varyetelerinin teruar ve fermantasyon kaynaklı ne denli farklı çıkacağının göstergesi gibi olmuş. Catuai'leri özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan genellikle tatlı düz tatlarıyla bilirken, Honduras Caballero tarafında Natural'i de Yıkanmışı da oldukça farklı tatlara sahip. Bu noktada teruar'ın, iyi bir tarım sürecinin, deneyimli verimli çalışan çiftçilerin ve işçilerin payı çok büyük tabi ki. :) Tariften de verim almanıza mutlu oldum.

Hatam oldu dediğiniz kahveleri ister buradan ister özelden konuşabiliriz, yardımcı olabilirim çözüme ulaşmanızda.

Kenya Ichuga AB kısa sürede efsane statüsüne doğru emin adımlarla ilerliyor sanırım. :)

Beğenmenize çok sevindim. :) Karakter olarak iki Caballero kahvesi de Catuai varyetelerinin teruar ve fermantasyon kaynaklı ne denli farklı çıkacağının göstergesi gibi olmuş. Catuai'leri özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan genellikle tatlı düz tatlarıyla bilirken, Honduras Caballero tarafında Natural'i de Yıkanmışı da oldukça farklı tatlara sahip. Bu noktada teruar'ın, iyi bir tarım sürecinin, deneyimli verimli çalışan çiftçilerin ve işçilerin payı çok büyük tabi ki. :) Tariften de verim almanıza mutlu oldum.

Hatam oldu dediğiniz kahveleri ister buradan ister özelden konuşabiliriz, yardımcı olabilirim çözüme ulaşmanızda.

Kenya Ichuga AB kısa sürede efsane statüsüne doğru emin adımlarla ilerliyor sanırım. :)
Teşekkürler. Tartı kaynaklı problem yaşadım, öğütülmemiş ağırlık ile v60 üzerinde öğütülmüş ağırlığı farklı veriyor . Öğütülmemiş ağırlığı referans almam lazımdı ben ise tam tersini yaptım. Yani bir dahaki denememde bocalamam :D

Benim de reçetelerde en sulu oranlarda denediğim kahvelerden biri de bu kahve olmuştu. Aynı yoldan gitmişiz. 🙂

Keyifli bir Etiyopya gerçekten. Levent söylemişti sanırım Şeftalili Buzlu Çay diye. O öyle dedikten sonra benim de kafama o şekilde takılmaya başladı bu kahve. 😅 Bir de V60'da soğuk demlemesini denemek lazım bu kahvenin havalar soğumadan tam şeftalili buzlu çaya o zaman benzer sanırım. 🙂

Afiyet olsun! ✌️✌️
Kesinlikle benim tadım deneyimim bu şekildeydi :)

Genelde doğal işlenmiş kahveler tatlılığından dolayı tercih ediliyor ama yıkanmış kahveler (iyiyse) damakta çok temiz tatlar bırakıyor.

@Alizrl 'nin yorumlarına da katılıyorum. Sıcak su (97-98C) ile girip, 3:00-3:15 kadar demlemek lazım. Yanlış hatırlamıyorsam ben de 15:255 gibi demlemiştim. Ancak bu şekilde şekerler çözünüyor ve dengeli bir fincan elde ediliyor. 2:20-2:30 gibi sürelerde az demlenmiş hissiyatı baskın oluyor. Diğer arkadaşlar da denedikçe reçeteler gelir.

Eline sağlık.

Genelde doğal işlenmiş kahveler tatlılığından dolayı tercih ediliyor ama yıkanmış kahveler (iyiyse) damakta çok temiz tatlar bırakıyor.

@Alizrl 'nin yorumlarına da katılıyorum. Sıcak su (97-98C) ile girip, 3:00-3:15 kadar demlemek lazım. Yanlış hatırlamıyorsam ben de 15:255 gibi demlemiştim. Ancak bu şekilde şekerler çözünüyor ve dengeli bir fincan elde ediliyor. 2:20-2:30 gibi sürelerde az demlenmiş hissiyatı baskın oluyor. Diğer arkadaşlar da denedikçe reçeteler gelir.

Eline sağlık.
Ben ön demlemeyi uzun tuttuğum için 3:15 de geçtim 3:30 dan aşağı inmeyi planlamıyorum bu kahve için :D Hiç bir rahatsız edici tat almadım uzun süre ile ilgili. Fakat yıkanmış etiyopyalar tıkanmaya meyilli ben th3 ile demledim. Başka bir filtre ile 5 dk falan sürerdi muhtemelen.

Ben ön demlemeyi uzun tuttuğum için 3:15 de geçtim 3:30 dan aşağı inmeyi planlamıyorum bu kahve için :D Hiç bir rahatsız edici tat almadım uzun süre ile ilgili. Fakat yıkanmış etiyopyalar tıkanmaya meyilli ben th3 ile demledim. Başka bir filtre ile 5 dk falan sürerdi muhtemelen.
Kahveler daha açık profillerde olduğu için süre uzaması fazla ekstraksiyona değil, az ekstraksiyona da sebep olabilir bu arada. :) Ters köşe! :) Çok uzun, uzayan sürelerde su soğuyacak çünkü. Fazla ekstrakte etmesi imkansıza yakın kahveler manuel ekipmanlarda. :) Filtre makinelerinde ama su ısısı stabil olduğundan daha kısa sürelerde de düzgün çözünürler.

Eline sağlık.
En az 02:30 tavsiyem zaten. Buzdağı su ile yaptığım denemelerde kahvenin ekstraksiyonu kavurmahanenin arıtma suyunun çözme performansına göre de düşüktü. Kavurmahanedeki su ile bir miktar daha fazla ekstrakte edebiliyorum kahveleri Buzdağına göre. Ama Buzdağı şu an arıtması olmayanlar için gerçekten güzel bir alternatif. 96 derece civarında su sıcaklığı ile çoğu kahvede güzel sonuç veriyor.

Kahveler daha açık profillerde olduğu için süre uzaması fazla ekstraksiyona değil, az ekstraksiyona da sebep olabilir bu arada. :) Ters köşe! :) Çok uzun, uzayan sürelerde su soğuyacak çünkü. Fazla ekstrakte etmesi imkansıza yakın kahveler manuel ekipmanlarda. :) Filtre makinelerinde ama su ısısı stabil olduğundan daha kısa sürelerde de düzgün çözünürler.
Isı ayarlı kettle her döktüğüm su 97 civarı, benim de su ısım stabil😂. Bir de demleme öncesi switch kapatıp içerisinde sıcak su bekletip iyice ısıtıyorum. O kadar ısı kaybı olmaz yav 😂

Son düzenleme:
Geri