İyi haftalar!
Espresso ve filtre için oldukça öneri talebi var. Buradan genel bir açıklama/öneri/naçizane çiziktirme yapmak istedim.
Öncelikle çekirdek seçimi, içecekten ne beklediğinize göre değişir. Espressodan beklentiniz, "ben sabah çakayım yoluma devam edeyim, beni düşündürtmesin" ise daha geleneksel çerçevede fındık, karamel, belki çikolata gibi tonlardan hoşlanıyor olabilirsiniz. Buna göre daha düşük takımlı, Robusta içeren, Natural işlemleri ya da blendleri tercih edebilirsiniz. Aynı şey filtre kahve için de geçerli aslında. Çekirdekten alacağımız randıman da ekipmanımızla alakalı. Yanlış anlamayın, iyi ya da kötü, pahalı ya da ucuz, kaliteli ya da adi ikililerinden bahsetmiyoruz. Biz bu ekipmanı kullanabiliyor muyuz, ürünü içinde işleyebiliyor muyuz bununla alakalı aslında. Bu yüzden önce nasıl bir kahve içmek istiyorsunuz ve bu kahveyi hangi ekipman ile yapacaksınız diye soruyorum. Bu açıklama kısmı.
Şimdi öneri kısmına geçiyorum.
Bundan yola çıkarak, Tetra Seçkisi'nde yer alan kahvelerden öneride bulunabilirim.
Dediğim gibi geleneksel espresso/filtre konusuna dokunduk. Kahveden beklentimiz daha dengeli ve tatlılık ağırlıklı ise Brezilya Cerrado olabilir. Etiyopya Konga ve Rwanda Abakundakawa gibi daha yüksek rakım natural işlem çekirdekler hem denge hem tatlılık için uygun olabilir. Eş Salvador Atzumpa Kahveyi hazırlama yöntemine göre kompleks sonuçlar da elde edilebilir (bu çoğu kahve için de geçerlidir aslında).
Canlılık ve asidite! Dilimde patlasın ama ağız buruşturmasın (eşki olmasın lol) mı dedik, o zaman Kolombiya'dan Casa Negra ve El Capricho olabilir. Guatemala Acetenango olabilir. Blendlerden All Day de olabilir.
Gelelim değirmenin zortladığı yere. Fermente gurubu. O biçim işleme yöntemleri, kısaltmalı ama uzun açıklamalı süreçler. Buralar kişinin damak algısını hem zorlayan hem de sınırlarını genişleten bölgeler. Bu noktada öneride bulunmayı çok faydalı bulmuyorum çünkü fermente kahveyi seven çok seviyor, başka bir şey içmiyor; sevmeyen de sayfalarca sövüyor. Benim bakış açım ise "güzel kahveler vardır, bu kahvelerin bir kısmı fermente de olabilir" şeklinde. Bu kadar.
Tetra Seçkisi özelinde, Jairo Arcila Pink Bourbon bence özel. Yıkanmış bir kahve, tertemiz. Zarif. Espressoda çok acayipti. Ayrıca kavurmahanedeki gelişimini de bilen biri olarak bu kahveyi size sunabildiğimiz için gurur duyuyorum. Zordu yani, anlatabiliyor muyum. Onu ayrıca konuşuruz belki.
Yarışma kahvesinden bahsetmiyorum bile, böylesi bir kahveyle çalışabildiğim için inanılmaz şanslı hissediyorum.
Bu da naçizane çiziktirme kısmı idi, hadi afiyet olsun.
From Ankara with Love.