• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kavurucu: Niji
Çekirdek: Ethiopia - İdido
Demleme Yöntem ve Detayları:
Öğütüm:
CMD 25 klik
Ekipman : Aeropress (inverted)
Su: Nestle, 93°C
Kavrum Tarihi: 04.11.2025
Toplam Süre: 03.45
Kahve Miktarı: 13 gr
Demleme Basamakları: 80-200

Gövdesi çok düşük olduğundan ameuus metal filtreleriyle (çift filtre) çok güzel sonuç aldım. Mutlaka denemenizi öneririm.
-80 g suyu, 10 sn den kısa sürede dökün. İleri-geri 15 sn ajite. 01:00 a kadar bekleyin. 01:15 e kadar 200 gr. tamamlayın ve 1:25 e kadar ileri-geri ajite, kapağı takıp 03:00 a kadar bekleyin ve 03:00 te çevirip 1-2 swirl sonrasında 3.30-3:45 e kadar presleyin. Yoğun tatlılık ve çiçeksilik eşliğinde daha gövdeli güzel bir çıktı sizi karşılayacak.

Tim Wendelboe (Oslo) - Finca el Puente Geisha
Torch Mountain - Kalita Filtre
Fellow Ode Gen II - 6
Erikli 20 / 300 96° Fellow Stagg EKG
0:00-0:45 | 50 ml 1:00-1:20 | 175 ml 1:40 300 ml Finito: 3.10

Finca El Puente Geisha, Honduras’ta Marysabel Caballero ve Moises Herrera tarafından üretilen, çiçeksi ve narenciye tonlarıyla bilinen zarif Geisha çeşidinin karakteristiğini taşıyan özel bir kahve hakikaten. Panama Geisha’larına kıyasla daha dolgun bir gövdeye, daha düşük yoğunlukta bir asiditeye ve fincanın sonunda hafifçe hissedilen bitkisel bir aromaya sahip. Bu lot, üreticilerin 2025 yılındaki ilk hasat dönemine aitmiş ve yılın ilerleyen dönemlerinde gelen daha konsantre lotlara göre biraz daha yumuşak bir yoğunluğa sahipmiş.

Honduras’ta yetişen bu yıkanmış geisha daha yoğun gövdeli, çaya benzer yüreğim bitişi sunuyor. Finca El Puente’nin ünlü olduğu Geisha kahvesinin çok güzel bir örneği diyor büyükusta Tim.

Bu kahve epey su tutuyor ancak GM Tim'in de dediği gibi filtre yöntemleriyle demlediğinde, bazen suyun kahveden süzülme süresinin (drawdown) biraz yavaş olduğunu görüyormuş ve bizlerin de aynı şeyi yaşıyorsak ki yaşandı, bunu telafi etmek için öğütümü daha kalın yapmak yerine, demlemenin biraz daha uzun sürmesine izin vermemizi öneriyor. Nedeni de kahve hafif kavrulduğu için, demleme süresi uzun olsa bile daha dengeli bir sonuç elde edecek olmamızmış. Hatta kendisi bu kahveyi, yine meşhur Finca El Puente’den catuai çeşidine kıyasla biraz daha ince çekmeyi tercih ediyormuş. Böylece kahvedeki tatlılık, meyvemsi ve çiçeksi aromaları en üst seviyede elde edebiliyormuş.

Bu arada lafta değil cidden açık kavrum. Kavruma özel Cafec'ten T-92 aldım ancak demleme 5.2 ayarda neredeyse 7 dakika sürdü. O nedenle sonraki demlemeleri Torch ve Kalita 155'te kalita filtre ile icra eyledim. Önerdiği gibi 3 haftaya yakın bekledim. Kavrum tarihi 22 Ekim. 250 gr. 345 kr yaklaşık 29 EUR.

Herkese afiyet olsun.

IMG_4579.jpegIMG_3167.jpegIMG_3169.jpeg

Kavurucu: Tone
Çekirdek: Colombia Las Flores
Öğütüm:
CMD 17 click
Ekipman : TimeMore B75
Su: Erikli, 95°C
Toplam Süre: 02:30
Kahve Miktarı: 18 gr
Demleme Basamakları: 60-145-220-300 (30'ar saniye aralıklarla)

Buram buram limon otu, limonata, çok hafif portakal kabuğu acılığı. Bitterlik var ama rahatsız edici şekilde değil. Toplu alımda tanıştığım Tone Coffee'den genel olarak hem seçkide hem de kavrumlarda çok memnun kaldım.

Günün 2. kahvesi ofiste 2-3 kişilik :)

Kavurucu: MileStones
Çekirdek: Colombia Diego Horta
Öğütüm:
TimeMore C3PRO 14 click
Ekipman : Hario V60 02
Su: Erikli, 96°C diye tahmin ediyorum :)
Toplam Süre: 02:45
Kahve Miktarı: 30gr
Demleme Basamakları: 90-250-500

Bu kahve forumda çok övülmüştü ve çok yükseldiğim için geç de olsa satın aldım. Kesinlikle üzen bir kahve değil ama beklentim yüksek olduğu için bir tık beklentimin altında kaldı. Kokuda kesinlikle çilek var ama tada fazla yansımamış, kavrum her zamanki gibi çok iyi. Sıcakken çok hoşuma gitmedi bitter tatlardan dolayı ama soğudukça bitterlik tamamen gidip yoğun bir asiditeye bıraktı kendini. Cold Brew'da çok iyi sonuç veren bir kahve olur büyük ihtimal veya aeropress'te denemek lazım.

Kavurucu: @Montag Coffee Roasters
Çekirdek: Landrace, Kolombiya (Anaerobik Yıkanmış)
Demleme Aracı: Kinto SCS - 2 Cups
Oran: 15:245
Öğütüm: Sculptor 078 - 5,0
Filtre: Hario 01
Su: Abant, Geyiktepe. (96C)
Demleme Yöntemi: Double Bloom + 1 döküş
Tds: 1,58 Ext: %22,23

Alttakinin kahve versiyonu. Enteresan gerçekten. 1 kez daha alırım.

https://images.migrosone.com/sanalmarket/product/07033456/07033456-20fe60-1650x1650.jpg

Son düzenleme:
Kavurucu: Coffee Department
Çekirdek: Indonesia / Prau / Double Fermentation Exotic Washed
Öğütüm: MHW-3BOMBER Racing M1-32 klik
Ekipman : Hario Plastik V60
Su: Fuska , 94°C
Toplam Süre: 02:27
Kahve Miktarı: 16 gr
Demleme Basamakları: 50-250

Double Fermentation olmasına rağmen baymayan, rahatsız etmeyen bir çekirdek. Reyhan, diplerde damla sakızı, limonotu ve tatlılığı ile damakta bir şölen etkisi yaratıyor. Orta seviye gövdeye sahip.
Paketi yeni açtım ve ilk demlemem olmasına rağmen premium bir kahve içiyormuş hissi sarıyor ilk yudumda. Mutlaka daha iyi bardaklarım olacaktır ama ilk yudumu aldığımda aşırı heyecanlandım. Sanki hazine bulmuş gibiydim. Sevincim stoğun bittiğini görene kadardı. Daha önce aynı kavurucu Coffee Departmentten Finca Milan içtiğimde aynı şeyleri hissetmiştim.

Kavurucu: Deal Coffee
Çekirdek: Monteblanco Geisha
Demleme Aracı: Origami Dripper M
Oran: 20:320
Öğütüm: 1Zpresso K-Pro 7,0 klik
Filtre: Cafec TH-3
Su: Abant, Bolu. (90C)
Demleme Yöntemi: Bloom + 2 döküş

Tadım notalarında limonotu yok, daha çok bodrum mandalinası olarak adlandırılmış gelen bu parlak turunçgil notası. Bana çok limonotu ve bergamot'u andırdı, çiçeksilik ise ifade edildiği gibi tam yasemin tatlılık ve ferahlığında. Ustaca kavrulmuş bir lot, keyifli bir "her zaman" kahvesi. :)

Rum Baba - Kenya Gichathaini (Washed)
Comandante 22 Klik
Fellow Aiden (1:15 Ratio, 1:3 Bloom 30 s 94C/ +2 döküş (35 s ara 93.5 ve 93 C)

Kenya sevdiğim bir bölge fakat damak tadıma uyanına nadiren denk geliyorum. Rum Baba da hakkını vermiş. En son Coffeenutz ve Null'ün Kenyalarından böyle keyif almıştım. Asiditesi ve tatlılığı yüksek, gövdesi düşük, mayhoş. Böğürtlen gibi orman meyveleri tadı baskın .

Ekli dosyalar

• IMG_9151.jpeg
    IMG_9151.jpeg
    107.4 KB · Görüntüleme: 19
Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Milestones Coffee Roastery
Çekirdek: Mohamed Mosleh Yemen Anaerobik Natural/Udaini
Demleme Yöntem ve Detayları: Timemore 01 Dripper / Hario 01 filtre
Öğütüm Detayları: Kinu Phoenix + Pour Over Burr 3.5 klik
Su Detayları: 96 ° Abant+Arıtma Su (50 ppm)
Toplam Süre: 2:45
Oran: 1/17 oran; 16 gr çekirdek/272 gr su

Demleme Basamakları: 40 sn 60 ml bloom ardından 150 ml’e tamamla 1.15 civarında
210 ml’e tamamla 2.00 civarında
272 ml’e tamamla sonlara doğru küçük bir sallama, ortalama 2.35-2.45 arası demleme bitir.

Tadım Detayları: Kavurucu notlarında belirtilen notalarda çilek, vişne, kola, safran belirtilmiş. Kendi damak tadımda bunları net olarak aldım. Çilek belki daha yoğun beklerdim ilk başta olduğu için ama iki ay önce kavrulmuş bir kahve olduğunu düşününce bu normal geldi. Ağırlık damakta uzun bir süre kalan vişne suyu derim ben bu kahveye. Safran tadı damakta kola asiditesi ile buluşunca mayhoş ve tatlı bir his bırakıyor. Kavurucunun daha önce Almaa Yemen kahvesini de denemiş biri olarak bu iki lot gerçekten neden kahve Yemen’den gelir sözünü bir kere daha çok iyi hatırlattı bana. Sonuç keyifli bir o kadar değerli bu iki güzel kahve ağızda sulu sulu kalışı, hiç bitmesin az daha içeyim lıkır lıkır gidiyor düşüncesi ile damağımı şenlendirdi.

A4 Kahve'den tattığım üç kahve için Hario V60-01 plastik dripper ile demleme önerilerim:

Kosta Rika Finca Frailes / Anaerobik Natürel (Açık-Orta Filtre Kavrum)
(15 gr / 240 ml su / 1Zpresso K-Ultra'da 7 öğütüm / 92 °C) Cafec Abaca ile dört döküşte aroma ve gövde dengeli oldu. Aromalar için daha uzun sürede süzen Hario V60 klasik veya Cafec TH-3 filtre kağıdı daha uygun olur. Tat zenginliği olan, uzun süre koruyan, hatırda kalacak bir kahve. Comandante C40'ta 18 tıkırtı (click) gibi düşünülebilir.

Honduras Las Delicias / Honey (Açık / Açık-Orta Filtre Kavrum)
(15 gr / 240 ml su / 1Zpresso K-Ultra'da 6,8 öğütüm / 94 °C) ile dört döküşte gövdesi yerinde, aromalar biraz zayıf kalıyor. Öğütümle oynamaya uygun bir kahve. Kosta Rika gibi daha ağır filtre kağıtlarını seviyor.
İkinci haftada (10. günden) sonra aromalar hızla zayıfladığı için aynı reçeteyi üç döküşle, 45 ml (merkezden çepere döndürerek) + 105 ml (merkezden çepere döndürerek) + 90 ml (merkeze), demlemek daha iyi sonuç veriyor. Son döküşte merkezde kalıp çevresel dolaşımı (bypass) azaltmak aromaların fincanın merkezinde kalmasını sağlar, acımtırak tadı önler. Sonrasında demliği iyice çalkalamak ve biraz ılımasını beklemek aromaları ateşlemeye yardımcı oluyor.

Etiyopya Tomas Ganamo / Natürel (Açık Filtre Kavrum) *Çekirdek açık kavrum olduğu halde sıcağı sevmiyor. Demlemesi zor bir kahve, uygun çözümü bulunca, günler ilerledikçe aroma lezzeti keyiflendi.
(15 gr / 235 ml su (1:15,6) / 1Zpresso K-Ultra'da 7 öğütüm / 91 °C) Cafec Abaca (bu kahve özelinde hızlı filtre kağıtları daha uygun) ile dört aşamalı döküm, toplam 2:40-45 demleme ile önceki denemelerde karşılaştığım olumsuz sulu gövde hissi kayboldu, acımtırak tat gitti, aromalar az da olsa ortaya çıktı. Aromaları belirginleştirmek için öğütüm kalınlığı biraz artırılabilir (7,2 gibi) veya su miktarı 245 ml'ye (1:16,3) çekilebilir. Ancak gördüğüm kadarıyla su bu çekirdekte zorlayıcı bir etken. Çözünmeyi tutturabilmek için ikinci döküşte yukarıdan, hafif darbeli akıtmak gerekebilir. Ayrıca döküş sırasında merkezden çepere hafif döndürmek iyi fikirken çeperde fazla takılmamakta yarar var. Çeperden merkeze gerek yok, acılaştırıyor. Dengeyi yakalayınca Kosta Rika gibi hafızada kalacak bir çekirdek.

(18 gr / 280 ml su / 91 °C / 7 öğütüm) Cafec Abaca ile üç aşamalı döküm de lezzet, gövde, aroma için iyi sonuç verdi. İkinci hafta itibariyle belirmeye başlayan acımtırak tatlar azaldı. 40 ml / 0:35–0:45 - 120 ml / 1:00’a kadar - 280 ml / 2:15 Toplam: 2:45-3:00

Son düzenleme:
Ankara'da son iki gün birkaç kahveciye uğrayıp ellerinden içme fırsatım oldu. Öne çıkanlardan üçünü paylaşıyorum:

Main Coffee'de Etiyopya Asefa Dukamo Natural orta kavrum (kendi kavrumları) / Her şeyiyle dengeli ve etkileyici bir espressoydu. Unutulmazlar arasına girdi. Demleyen arkadaşı kutlarım.

3 Cores Coffee & Roastery'de Etiyopya Rumudamo Anaerobic Washed (tedarik ve kavrum kendilerine ait) / Mekanlarda denk geldiğim en iyi v60'tı. Kahvenin yağı ve kremamsı dokusu damak çatlatır. Nezaketleri ve hoş sohbetleri dikkate değer. Nitelikli kahveciler arasında denk geldiğim kadarıyla daha ekonomik.

Yiti Kahve'de Colombia Finca Milan Washed Nitro Caturra / v60'ta yumuşak içimli, aromatik, dengeli. Misafirperverlikleri, hoş sohbetleri, bilgiyi paylaşma arzuları takdire şayan.

Bilen bilir, Ankara'da oldukça iyi kahve dükkanları ve demleyicileri var. Genel olarak güleryüzlü, sabırlı, nazik ve misafirperverler. Çıta hızla yükseliyor, son üç dört yılda çağ atlamış. Umarım Ankaralılar'ın farkındalıkları, kahve bilinci artar da kaliteli mekanların ömrü uzun olur.

Kavurucu: Spada
Çekirdek: Colombia El Mirador Carbonic Maseration
Filtre: Cafec Traditional
Su: Abant, Bolu. (92C)

Çarkıfelek, mango, kumkat... Hepsini her yudumda tek tek alabiliyorsunuz. Spada'nın bu kahvesi, bana göre yılın en başarılı kavrumlarından biri.

Kavurucu: Spada
Çekirdek: Colombia El Mirador Carbonic Maseration
Filtre: Cafec Traditional
Su: Abant, Bolu. (92C)

Çarkıfelek, mango, kumkat... Hepsini her yudumda tek tek alabiliyorsunuz. Spada'nın bu kahvesi, bana göre yılın en başarılı kavrumlarından biri.
Fermente tat yoğunluğu nasıl?

Deal Coffee Lalesa Washed
23.12.25
145 X-Ultra
30g-500ml
120ml bloom + tek yavaş döküş
93C
Evdekilere demledim hos bir kahve çiceksi ve temiz sadece daha kompleks olsa daha keyifli olabilirdi ama demleme kaynaklı da olmuş olabilir.

"Kahve nasıl seçilir?" ana başlığında; varyete (çeşit), işlem, kavurma derecesi ve tarihi, hasat ve tabi ki maliyet şeffaflığı üzerine aydınlatıcı bir derleme videosu.

Forumda en çok takip edilen başlık burası ve özellikle yeni katılan arkadaşlarımızın merakını giderebilecek nitelikte bir özet olduğundan, daha görülür olması için burada paylaşayım dedim.

Merhabalar,

Kahve satıcılarının çoğunda kiloluk paketler 250 gr'lık paketlerden daha ucuz oluyor. Hatta bazılarında oranladığımızda ciddi farklar ortaya çıkıyor. Ancak 250'şer gr'dan toplamda 1 kg ve üzeri sipariş verdiğimizde herhangi bir indirim olmuyor. Ambalaj o kadar fiyat farkı etmeyeceğinden bu konuda da birtakım indirimler planlansa, biz tüketiciler olarak talep etsek, forumlar bu konuda bir kolektif oluştursa güzel olur. Çünkü bireysel olarak firmalara kendimiz teklif ettiğimizde olumlu cevap alamıyoruz. 250 gr kahve alanlar adeta cezalandırılmış oluyor.

Benzer şekilde dükkandan satın alma imkanı olanlar kendi kavanozları ile gittiğinde ambalaj ve kargo muafiyetinden indirim olarak yararlanabilmeliler.

Bu tür olumlu (kazan / kazan) yaklaşımların tüm firmalara sirayet etmesi kanımca değerli olur.
Forum yöneticilerinin organizasyonu ve bizlerin talepleriyle gerçekleşmeyecek iş değil.

Ne dersiniz?

Ambalaj fiyatı konusunda sektörün içinden gelen birisi olarak fiyatların sanıldığı kadar ucuz olmadığını bilmenizi isterim. Hiç bir baskı olmayan 250 Gr doypack paketler 60 TL civarında. Buna baskıda eklenince renk sayısına ve dizayna göre fiyat 100 TL civarında oluyor. 1000 Gr doypack paketler ise 250 gram seçeneklerinden daha ucuz yani baskılı doypack 70-80 TL civarında oluyor. Yani aslında 1000 gramlık bir paket aldığınız da pakete 80 TL öderken, 250 gramlık 4 paket aldığınızda pakete en iyi ihtimalle 320-400 TL arası para ödüyorsunuz

Geri