• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Degassing tamamlanmamış kahvede akış hızı ne olur? 18 Mayıs tarihli montag ididoyu her zamanki ayarda öğüttüm.
18gr 25sn 40gr çıktı aldığım bu ayarda bu sefer idido ile biraz hızlı akış oldu 17sn civarı 40gr.
Bir kaç gün bekleyelim mi yoksa az daha ince denenir mi?
Daha yavaş oluyor bariz bir şekilde, öğütüp biraz bekletin şu anda demlemek istiyorasanız

5 günlük kahve, 8 click ile 30 saniyede istediğiniz shotu alıyorsanız 10 15 günlük kahvede aynı shotu almak için daha inceye gitmeniz gerekecek. bitter tatlara çok yaklaşınca öğütümü inceltmek yerine dozu 0.5g kadar artırabilirsiniz aynı shotu yavaşlatma etkisini görebilirsiniz.
yaşadığınız durum normal. muhtemelen 9 bar gördüğünüzde kahvenizin üzerine 8 8.5 bar bir basınç oluyor ve az channeling ile güzel shot alabiliyorsunuz. 8 9 bar aralığında kalarak 1:2 oranını 25-32 saniye gibi bir aralıkta almaya çalışın. kahveniz çok düz, veya tuzlu bir tat veriyorsa 1:2.5 oranını benzer basınçlarda 30 saniye üzerinde almaya çalışın.

sepetiniz standart lelit sepetlerse delikleri çok homojen ve temiz değil. imkan bulunca ims 26h 20g veya dark roast kahveler tercih ediyorsanız ims 18g 24h bir sepet alın veya bulabilirseniz vst 20g competition sepet alın. vst 20 21g dozlamalarda çok stabil, güzel çalışıyor. bu iki marka sepet de tıkanmadan daha ince öğütüme gitmenize izin veriyor. biraz channeling yaşarsınız kalitesiz sepetlere kıyasla bir süre ama alışınca tekrar stok sepetlere dönmek istemezsiniz.
yukarıdaki üç sepet de portafiltrenize tam oturuyor, naked kullanmak zorunda kalmazsınız 26.5h ve kavisli tabanlı sepetlerde.

vst basketlerin borderları, kenarları imslerden biraz daha dik açılı. milimetrik bir fark olsa da makinaya kilitlenirken grup contanızı biraz daha bastırır. makinanız e61 olduğu için conta değişimi çok basit ama yine de aklınızda bulunsun. portafiltreniz kullandıkça alışıp doğru pozisyonda kilitlenmeye başlayacak, eski sepete dönünce de saat 6 değil de 5e doğru kilitlenecek. bir tane yedek gasket bulundurmak bence her zaman faydalı, ucuz bir parça ileride kargo ödemeye değmez ve bir iki sene içinde yıpranıp değişim isteyecek.
IMS 26h 20gr. sepet Gelbura'da yok maalesef, alabileceğim başka bir adres var mı ? @etozlu

Son düzenleme:
Katalogdan incelediğim kadarı ile bu sepet senin işini görmesi lazım bendeki C Conic taban bu F Flat düz tabanlı bir sepet , sanki düz olması daha kullanışlı olur diye düşündüm ama tahmin ediyorum sadece , kullanan varsa yada tecrübeli olan bir arkadaş yorumlarsa daha iyi fikir verir.

gelburada bu var gördünmü bilmiyorum abi , bende olan
B70 2T C h26 E kodların anlamları ile ilgili aşağıda bilgiler var; kullanımı
nasıl etkiler bir fikrim yok. Konuyu daha iyi bilenler açıklarsa seviniriz.

Burayı inceleyebilirsin abi
Çok ilginç,
Gelbura'da Menüden, Kahve Makinaları Yedek Parçası dediğinde açılan sayfada bu ürün çıkıyor.
Ancak aynı seçenekte Filtrele deyip IMS seçtiğinde bu ürün yok. Sadece 6 adet ürün çıkıyor.
Ben filtreleyip IMS'yi seçtiğim için bulamamıştım. Sanırım @etozlu'nun dediği bu ürün.🙂

Abi hatırlarsan ben makineyi ve ekipmanı @etozlu Emre Beyden aldım , bir önceki mesajda verdiğim sepet kodu onun bana verdiği ürünler arasından , bu ürün sadece konik değil flat taban birde sondaki kodu farklı deliklerin birbirine olan mesafesi ile ilgili , yorumu o yüzden daha iyi bilenlere bıraktım.

Abi hatırlarsan ben makineyi ve ekipmanı @etozlu Emre Beyden aldım , bir önceki mesajda verdiğim sepet kodu onun bana verdiği ürünler arasından , bu ürün sadece konik değil flat taban birde sondaki kodu farklı deliklerin birbirine olan mesafesi ile ilgili , yorumu o yüzden daha iyi bilenlere bıraktım.
Anladım sağolasın. 👍🙂

ben bu nano kaplama sepeti de denemiştim, ercüment beye verdiğim sepet conveks tabanlı. düz tabanlının da avantajları var, nano kaplama kolay temizleniyor. bence hangisi bulunabilirse onu tercih edin. şimdilik nano kaplama sepet türkiyede rahat bulunuyor. diğerleri içinse bolca kargo ödeniyor

ben bu nano kaplama sepeti de denemiştim, ercüment beye verdiğim sepet conveks tabanlı. düz tabanlının da avantajları var, nano kaplama kolay temizleniyor. bence hangisi bulunabilirse onu tercih edin. şimdilik nano kaplama sepet türkiyede rahat bulunuyor. diğerleri içinse bolca kargo ödeniyor
Teşekkürler. 🙏

Ben evde espresso yapmaya yeni başladım. Makinem Beko, bir de daha yeni lelit fred öğütücü aldım. Henüz tartım olmadığı için göz kararı sepeti dolduracak kadar kahve çekip plastik tamper ile bastırıyorum. Yaptığım espressonun baskın mayhoş bir tadı oluyor. Değirmen gediğinde 3 ayarındaydı, onu biraz incelttim ama değişmedi. Kahve de zaten çok ince görünüyor. Köpük resmini koymadım ama köpük biraz açık renkli, underextract resimlerine benziyor. Dolu sepet ile yaklaşık 30 saniyede espresso bardağının yarısına gelecek kadar çekim yapıyorum. Çekirdek montag huabal, 18.05 kavrumu.
Neleri değiştirmem gerektiğine dair her öneri makbule geçer.

Ben evde espresso yapmaya yeni başladım. Makinem Beko, bir de daha yeni lelit fred öğütücü aldım. Henüz tartım olmadığı için göz kararı sepeti dolduracak kadar kahve çekip plastik tamper ile bastırıyorum. Yaptığım espressonun baskın mayhoş bir tadı oluyor. Değirmen gediğinde 3 ayarındaydı, onu biraz incelttim ama değişmedi. Kahve de zaten çok ince görünüyor. Köpük resmini koymadım ama köpük biraz açık renkli, underextract resimlerine benziyor. Dolu sepet ile yaklaşık 30 saniyede espresso bardağının yarısına gelecek kadar çekim yapıyorum. Çekirdek montag huabal, 18.05 kavrumu.
Espresso konusunda tecrübem yok ama espresso kavrumlarda degassing süresi 21 güne kadar çıkabiliyor diye biliyorum. Sizdeki çekirdekler kavrum sonrası 11'inci gününde. Belki de degassing süresi dolmadığı için mayhoş tat geliyordur. Elinizde degassing süresini tamamlamış başka bir çekirdek varsa onunla deneyebilirsiniz 😊

Hızla ucuzundan da olsa bir tartı almanızı öneririm,
Girdi(gr) /Çıktı(gr) /Süre(sn) hesabı başlangıçta çok önemli.
Parametrelerin birini sabit tutup diğerleriyle oynamak daha kolay, şu an için her şey göz kararı gidiyor muhtemelen o da işinizi çok zorlaştırır, sonra da muhtemelen bıktırır.
Burada gramajı sabitleyip öğütüm kalınlığıyla, süreyle, sıcaklıkla oynamak daha kolay bir yöntem. Gramajı sabitlemek için de bir tartı şart.
Sonrasında da yine ikinci el ya da ucuzundan, hepsi burada da vardı galiba, bir çelik tamper almanızı öneririm. Plastik tamperle ne yaparsanız yapın istediğiniz baskıyı yapmayacaksınız çünkü.

Hızla ucuzundan da olsa bir tartı almanızı öneririm,
Girdi(gr) /Çıktı(gr) /Süre(sn) hesabı başlangıçta çok önemli.
Parametrelerin birini sabit tutup diğerleriyle oynamak daha kolay, şu an için her şey göz kararı gidiyor muhtemelen o da işinizi çok zorlaştırır, sonra da muhtemelen bıktırır.
Burada gramajı sabitleyip öğütüm kalınlığıyla, süreyle, sıcaklıkla oynamak daha kolay bir yöntem. Gramajı sabitlemek için de bir tartı şart.
Sonrasında da yine ikinci el ya da ucuzundan, hepsi burada da vardı galiba, bir çelik tamper almanızı öneririm. Plastik tamperle ne yaparsanız yapın istediğiniz baskıyı yapmayacaksınız çünkü.
Çok teşekkürler, ikisini de sipariş verdim aslında ama henüz elime geçmedi.

Bugün metal tamper ve tartı elime geçti. 18 gr kahveyi ölçerek koydum, metal tamper ile olabildiğince bastım. Düğmeye bastıktan sonra 31 sn de 40 gr çıktı aldım. Bu arada makineyi ısıtmak için buhar düğmesine de basıp biraz buhar yaptım kahveyi çekmeden önce. Tat daha iyiydi, ekşilik bariz azalmıştı. Ancak hala ekşi bir tat belirgindi.
bundan sonra neyi değiştirmem gerekir.

Bugün metal tamper ve tartı elime geçti. 18 gr kahveyi ölçerek koydum, metal tamper ile olabildiğince bastım. Düğmeye bastıktan sonra 31 sn de 40 gr çıktı aldım. Bu arada makineyi ısıtmak için buhar düğmesine de basıp biraz buhar yaptım kahveyi çekmeden önce. Tat daha iyiydi, ekşilik bariz azalmıştı. Ancak hala ekşi bir tat belirgindi.
kahveniz nedir? kavrulma tarihi?
tampı da çok abartmayın. 15 kg baskı derler ölçü için.

kahveniz nedir? kavrulma tarihi?
tampı da çok abartmayın. 15 kg baskı derler ölçü için.
Montag idido, 18.05 espresso kavrumu. Muhtemelen 15 kg dan fazla basmışımdır, el yordamı ayarlamak zor. Kahveyi biraz daha inceltip baskıyı biraz azaltmayı düşünüyorum bundan sonraki seferde. Ama görüntü olarak kahve çok ince duruyor.

Merhabalar, standart ayar olan 18 gram kahve için yaklaşık 25-30 saniyede 36 gram çıktı yaparsanız ilk ayarını yapmış olursunuz. Eğer tadı size ekşi geliyorsa kahvenizi biraz daha ince öğütüp bu sefer 36 gram çıktıyı 30-35 saniye civarlarında elde edip tadını tekrardan değerlendirin. (Eğer tam tersi standart ayar yaptıktan sonra size tadı acı gelmiş olsaydı bu sefer de tam tersi olarak öğütümü biraz daha kalınlaştırıp 36 gram çıktıyı 20-25 saniyede elde etmeye çalışıp tad değerlendirmesi yapmanız gerekirdi).
Özet olarak, standar ayarı yaptıktan sonra kahve ekşi ise öğütümü biraz daha inceltip daha uzun sürede, acı ise öğütümü kalınlaştırıp daha kısa sürede elde etmeye çalışın. Hala size aşırı acı ya da ekşi gelirse kahvenizin taze olup olmadığını ya da yeni kavrulmuşsa degassing süresinin geçip geçmediğini kontrol etmelisiniz.
Afiyet olsun

Merhabalar, standart ayar olan 18 gram kahve için yaklaşık 25-30 saniyede 36 gram çıktı yaparsanız ilk ayarını yapmış olursunuz. Eğer tadı size ekşi geliyorsa kahvenizi biraz daha ince öğütüp bu sefer 36 gram çıktıyı 30-35 saniye civarlarında elde edip tadını tekrardan değerlendirin. (Eğer tam tersi standart ayar yaptıktan sonra size tadı acı gelmiş olsaydı bu sefer de tam tersi olarak öğütümü biraz daha kalınlaştırıp 36 gram çıktıyı 20-25 saniyede elde etmeye çalışıp tad değerlendirmesi yapmanız gerekirdi).
Özet olarak, standar ayarı yaptıktan sonra kahve ekşi ise öğütümü biraz daha inceltip daha uzun sürede, acı ise öğütümü kalınlaştırıp daha kısa sürede elde etmeye çalışın. Hala size aşırı acı ya da ekşi gelirse kahvenizin taze olup olmadığını ya da yeni kavrulmuşsa degassing süresinin geçip geçmediğini kontrol etmelisiniz.
Afiyet olsun
Çok teşekkürler, bunu deneyeceğim.

Çok teşekkürler, bunu deneyeceğim.
Rica ederim, bu arada tamplemek ile ilgili 15kg standart ancak siz ayar tutturduysanız her seferinde aynı baskıyla tamplemeniz kahvenizin lezzet istikrarını tutturmanıza daha yardımcı olacaktır. Yani örnek olarak 10kg da olsa ayarı yaptıysanız hep 10kg tamplemek, 15e göre ayar yapıp bir 10 bir 20 istikrarsız şekilde yapmanızdan daha iyi olacaktır.

Geri