• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Su sıcaklığını nasıl ölçtünüz.

Merhaba, portafiltre boşken suyu açıp kanallardan birinin içine ikea termometresi sokup yaklaşık 10sn ölçtüm. Bilimsel bir ölçüm sayılmaz elbet ama en azından yaklaşık bir değer elde ettim :)

ppm çok düşük daha sert su deneyin. Direk sürahiden süzmeden erikli ile demleyebilirsiniz.

@NoDRaC Erikli su ile de aynı sonucu aldım maalesef.

Sanırım benim öğütüm çok ince ve makinem 9bar dan daha yüksek basınç uyguladığı için kanal oluşuyor. Çünkü ilk başta birkaç damla akarken sonra birden her iki kanaldan da ikişer spagetti kalınlığında akış oluyor :). Ama posada, özellikle de alt tarafında bir sorun görünmüyor. Kanallanma varsa posanın altından anlaşılır mı?

Merhaba, portafiltre boşken suyu açıp kanallardan birinin içine ikea termometresi sokup yaklaşık 10sn ölçtüm. Bilimsel bir ölçüm sayılmaz elbet ama en azından yaklaşık bir değer elde ettim :)

@NoDRaC Erikli su ile de aynı sonucu aldım maalesef.

Sanırım benim öğütüm çok ince ve makinem 9bar dan daha yüksek basınç uyguladığı için kanal oluşuyor. Çünkü ilk başta birkaç damla akarken sonra birden her iki kanaldan da ikişer spagetti kalınlığında akış oluyor :). Ama posada, özellikle de alt tarafında bir sorun görünmüyor. Kanallanma varsa posanın altından anlaşılır mı?
10 saniyede gruba oda sıcaklığında 120 ml su girişi olmuştur. Dolayısıyla akan suyun sıcaklığı düşmüştür. Tavsiyem çok ince plastik(ısı kaybı az olması icin) piknik tipi bir bardağa 2-3 saniye akıtın.

10 saniyede gruba oda sıcaklığında 120 ml su girişi olmuştur. Dolayısıyla akan suyun sıcaklığı düşmüştür. Tavsiyem çok ince plastik(ısı kaybı az olması icin) piknik tipi bir bardağa 2-3 saniye akıtın.

Merhaba Kerem Bey, dediğiniz şekilde denedim. 80-83 derece çıktı. Bu değer yüksek mi düşük mü bilmiyorum espresso için. Herkes kazan sıcaklığı 93 derece civarı diyor ama elbette bardağa o sıcaklıkta gelmiyordur. Sizce sıcaklık normal mi?

Genel yaşadığım sorunla alakalı olarak; internette gördüğüm neredeyse bütün tariflerde eğer kahve ekşi/tuzlu ise öğütümü inceltin kahve miktarını artırın diyor. Ben incelttikçe ekşiliğin yanı sıra acı tat almaya başlıyordum. Uzman değilim ama anladığım kadarıyla (posada belirgin bir iz olmasa da) kanallanma oluyor .Öğütümün çok ince olmasından dolayı kahvenin büyük kısmı yüksek basınçtan kanallaşarak az çözülüp ekşi bir tat verirken geri kalan kısmı ise yine ince öğütümden dolayı acı geliyor. Yani kahve pusulasının sağ ve sol uçlarında aynı anda geziyorum :).

Çözüm olarak küçük düzeltmelerle her seferinde öğütümü kalınlaştırarak Turco 2 ye kadar indiğim perfetto öğütücüde Turco 3' den biraz daha kalına kadar çıktım. Sonuç mükemmel değil ancak acılık gitti, krema koyu kahverengiden karamel rengine döndü, akış esnasında kaplan deseninini görmeye başladım. Biraz asidite, tuzluluk ve çiğ badem tadı almaya devam ediyorum ama eskisine nazaran suratımı ekşitecek kadar kötü değil.

Bu ayarlarda ilk birkaç damla sonrasında ince çubuk gibi akıyor, rengi açılmaya başlayınca biraz fışkırır gibi olup daha kalın bir halde stabil akmaya devam ediyor. Sanırım öğütüm ayarım ideale yakın. Şimdi girdi/çıktı miktarını, tamp şiddetini değiştirerek neler olacağını görmeye çalışıcam ancak sorun şu ki...

700gr kahveyi 24 saatte bitirdim :)

Merhaba Kerem Bey, dediğiniz şekilde denedim. 80-83 derece çıktı. Bu değer yüksek mi düşük mü bilmiyorum espresso için. Herkes kazan sıcaklığı 93 derece civarı diyor ama elbette bardağa o sıcaklıkta gelmiyordur. Sizce sıcaklık normal mi?

Genel yaşadığım sorunla alakalı olarak; internette gördüğüm neredeyse bütün tariflerde eğer kahve ekşi/tuzlu ise öğütümü inceltin kahve miktarını artırın diyor. Ben incelttikçe ekşiliğin yanı sıra acı tat almaya başlıyordum. Uzman değilim ama anladığım kadarıyla (posada belirgin bir iz olmasa da) kanallanma oluyor .Öğütümün çok ince olmasından dolayı kahvenin büyük kısmı yüksek basınçtan kanallaşarak az çözülüp ekşi bir tat verirken geri kalan kısmı ise yine ince öğütümden dolayı acı geliyor. Yani kahve pusulasının sağ ve sol uçlarında aynı anda geziyorum :).

Çözüm olarak küçük düzeltmelerle her seferinde öğütümü kalınlaştırarak Turco 2 ye kadar indiğim perfetto öğütücüde Turco 3' den biraz daha kalına kadar çıktım. Sonuç mükemmel değil ancak acılık gitti, krema koyu kahverengiden karamel rengine döndü, akış esnasında kaplan deseninini görmeye başladım. Biraz asidite, tuzluluk ve çiğ badem tadı almaya devam ediyorum ama eskisine nazaran suratımı ekşitecek kadar kötü değil.

Bu ayarlarda ilk birkaç damla sonrasında ince çubuk gibi akıyor, rengi açılmaya başlayınca biraz fışkırır gibi olup daha kalın bir halde stabil akmaya devam ediyor. Sanırım öğütüm ayarım ideale yakın. Şimdi girdi/çıktı miktarını, tamp şiddetini değiştirerek neler olacağını görmeye çalışıcam ancak sorun şu ki...

700gr kahveyi 24 saatte bitirdim :)
80-83 derece bana düşük geliyor hala, Kahvenin bu sıcaklıkta çıkması normal olabilir çünkü kahve-sepet-portafiltre ile temas sırasında su ısı kaybedebilir, direkt boşta akıtınca bu kadar düşük gelmesi pek normal gelmedi bana hala.

Ben de işin acemisiyim ancak araştırdığım kadarıyla tamp kuvveti sanıldığı kadar büyük etki yaratmıyor. Hatta fazla tamp yapmak kahve yatağının daha kırılgan olup mikro çatlakların daha kolay oluşmasını sağlayıp kanallanmaya fayda bile sağlıyor olabilir. Tamp yapmadan sırf leveler tool ile alınan shot videoları da izledim gayet düzgün akış geliyordu öyle diyeyim.

Bir video buldum, çıkan espresso sıcaklığı 75 derece civarı görünüyor mesela.

80-83 derece bana düşük geliyor hala, Kahvenin bu sıcaklıkta çıkması normal olabilir çünkü kahve-sepet-portafiltre ile temas sırasında su ısı kaybedebilir, direkt boşta akıtınca bu kadar düşük gelmesi pek normal gelmedi bana hala.

Ben de işin acemisiyim ancak araştırdığım kadarıyla tamp kuvveti sanıldığı kadar büyük etki yaratmıyor. Hatta fazla tamp yapmak kahve yatağının daha kırılgan olup mikro çatlakların daha kolay oluşmasını sağlayıp kanallanmaya fayda bile sağlıyor olabilir. Tamp yapmadan sırf leveler tool ile alınan shot videoları da izledim gayet düzgün akış geliyordu öyle diyeyim.

Bir video buldum, çıkan espresso sıcaklığı 75 derece civarı görünüyor mesela.

Teşekkürler, ben de emin değilim kahve alınca espressonun da sıcaklığına bakayım.

Elimde biraz bayat 50 günlük 50 gr hindistan kahvesi vardı, önceki kahve için yazdıklarım bunda olmadı, zamanlama iyi tadı gayet içilebilir geldi . 18.6 gr /42 gr 28 sn. Kahve kekini de çektim aslında çok iyi wdt yaptım ama 2-3 delik zannedersem kanallama olmuş. Tavsiyeleriniz ne olabilir.

Ekli dosyalar

• 143B475C-26B1-41CE-BDE9-ACCF2B92E324.jpeg
    143B475C-26B1-41CE-BDE9-ACCF2B92E324.jpeg
    120.2 KB · Görüntüleme: 56
  • 77BDD4F2-E777-485B-986C-CA3BF4CC3638.jpeg
    77BDD4F2-E777-485B-986C-CA3BF4CC3638.jpeg
    82.3 KB · Görüntüleme: 53
FP2 yi yeni aldigim ve espresso kavrum cekirdekleri henuz siparis etmedigimden filtre kavrumlarla test yapiyorum, pre-inf sure olarak 20 sn yi pek gecmiyorum 3-5 bar arasi. daha uzun orn 45 sn pre-inf yapsam ornegin daha dengeli bir sonuc elde edebilir miyim?

not: yarin denicem bunu ama espresso gurularimizin deneyimlerini ogrenmek istiyorum filtre icin kavrulan cekirdeklerin asiditesini espressoda almak da keyifli aslinda..

FP2 forum sayfasinda soyle bir oneri buldum, acik kavrum icin daha yuksek isi, daha ince cekim, daha az basinc ve daha uzun pre inf sure ve ratio onermisler...

I've gone very light roast (filter Nordic style). You want as high temp as possible, go with a bit longer ratio (1:3 for example, but I typically just push all the water out when going for a longer shot, I've had mindblowing shots at 1:5 on some electric machines using light roasts), when doing longer shots its also good to ease up on the pressure, don't go full 9 bars and gradually lessen the pressure as you brew. You might also want to go finer since light roasts are harder to extract but the longer shot might work against that, just play around with grind size while being aware of that

Merhaba
Shower screen den su daha çok çemberin dış kısmına doğru yoğunlaşıyorsa sorun nerede olabilir ? Yeni temizledim bir tıkanıklık ta görünmüyor ama ..

700gr kahveyi 24 saatte bitirdim
Cihazı bilmiyorum ama ortalama 15 gramdan 50 shot yapar. Giriş seviyesi bir cihaz ard arda toparlanıp bu kadar kahve demleyemez.

Demlemenin videosunu çekerseniz tahmin yürütmek daha kolay olabilir.
Hangi kahveyi kullanıyorsunuz?

Selamlar, espresso itibariyle uzman değil bilgili bile sayılmam, ama Matt Perger’ın Dialling In videosu o kadar çok şey kattı ki anlatamam.

Bütün işlem reçete çıkarmak üzerine olduğu için, tek tek değişkenleri kilitleyip bir sonraki adıma geçmek en doğrusu.

1. Doz
2. Çıktı
3. Öğütüm (süre)

Bütün bunlar Extraction - Sertlik tablosunda doğru noktaya gelmemizi sağlayacak.

16g kahve kullanmayı düşünüyorsanız 16’ya kilitlediniz, 32g çıktı memnun ediyorsa zaten sorun çözülmüştür. Ama ekşilik mevcutsa, kahveden biraz daha çıktı almayı deneyiniz. 16-40 yaptığınızda 16-32’den daha mı çok beğendiniz? Tabi daha çok su geçtiği için sertlikten taviz verdik. Süreyi şimdilik umursamadan “extraction’ı arttırmalıyım” demelisiniz. Bundan sonraki adım ise sertliği arttırmak olmalı ki öğütümü değiştirdiğinizde hem sertlik hem extraction artacaktır. Belirli bir incelik sonrası ise extraction dramatik bir şekilde düşecek, o yüzden o inceliğe gelmeden önceki öğütümünüz en güzel sonucu almanızı sağlayacaktır.

Edit: sorunuza cevap vermemişim 🤦🏼‍♂️ Red clix olmadan 0.5g fazla doz kullanmak ara değerlere çözüm olabiliyor. Ama üstteki kısma pek ayak uyduramıyorsunuz. Çünkü doz değişince işe baştan başlamak gerek...

Tekrar iyi günler
Geçen haftaki istikrarsız denemelerin ardından artık oldukça ıstikrarlı sonuçlar almaya başladığımı düşünüyorum. En azından öğütüm sonrası ve tamp yaptıktan sonra portafiltreye baktığımda nasıl bir sonuçla karşılacağımı tahmin etmeye ve anlamaya başladım ve bana göre işin en zor kısmına geldim. Bu videoda çok güzelbilgiler var ancak yarısından sonrasını anlayamadım. Doz ve çıktıya karar verdikten sonra ki kısım karışık geldi bana. Bu konuyu daha detaylı anlatan kaynaklar var mı? Aklımdaki bazı sorular ben sanki 18,5 / 41-45 çıktı gibi oranlar ile başlıyordum ama video 1 e 2 ile başlangıç anlatıyor yeni bir kahve denerken böyle mi başlamayı tavsiye edersiniz ? Ya da mesela hiç sıcaklıktan bahsedilmemiş sıcaklık elbette açık koyu kavrum a göre belirleniyor ama belli başlangıç değerinden sonra değiştirmek ne tür etkiler yapar, preinfusion hangi durumda ve kaç sn olması gerektiği gibi espressoya yönelik toplu halde bulunan bir konu var mı ben kaçırmış olabilirim çok konuda okuduğum bilgiler var ama biraz parça parça diye düşünüyorum. Teşekkür ederim şimdiden.

Aklımdaki bazı sorular ben sanki 18,5 / 41-45 çıktı gibi oranlar ile başlıyordum ama video 1 e 2 ile başlangıç anlatıyor yeni bir kahve denerken böyle mi başlamayı tavsiye edersiniz ? Ya da mesela hiç sıcaklıktan bahsedilmemiş sıcaklık elbette açık koyu kavrum a göre belirleniyor ama belli başlangıç değerinden sonra değiştirmek ne tür etkiler yapar, preinfusion hangi durumda ve kaç sn olması gerektiği gibi espressoya yönelik toplu halde bulunan bir konu var mı ben kaçırmış olabilirim çok konuda okuduğum bilgiler var ama biraz parça parça diye düşünüyorum. Teşekkür ederim şimdiden.

1:2 olarak başlıyorum demlemelerim önemli bir kısmında bu oran değişmiyor.

Standart 93 derece sıcaklık ile başlamak ideal, kış aylarında 94 derece olabilir sonuca göre artı eksi azaltabilirsiniz. Demlemelerim yüzde 80-90 ında 93-94 derece kullanıyorum.

Preinfusion çok karmaşık bir kavram giriş orta segment cihazlar genel olarak yüksek basınça su verip sonra pompayı birkaç sn durdurup tekrar aktifliyor doğru bir preinfusion şekli değil. Başlangıç için çok kullanılmasını önermem. Yıllarca preinfusion olmayan cihazlar kullandım bir sıkıntısını görmedim. İşe yaradığı nokta özellikle açık kavrumlar( kuzey avrupa) gibi su tutma özelliği az olan çekirdekler ince cekebilme imkanı tanıyor kahveyi yavaş ıslattığınız için homojen bir ıslanma ve kanallanma az oluyor.

Peki Suat hocam preinfusion yaparsak zamanlama ya dahil edilmeyecek doğrumudur? Bir önceki video güzel bir başlangıç referansı ozaman buna benzer Türkçe bir kaynak tavsiye edebilirmisiniz?

Tekrar iyi günler
Geçen haftaki istikrarsız denemelerin ardından artık oldukça ıstikrarlı sonuçlar almaya başladığımı düşünüyorum. En azından öğütüm sonrası ve tamp yaptıktan sonra portafiltreye baktığımda nasıl bir sonuçla karşılacağımı tahmin etmeye ve anlamaya başladım ve bana göre işin en zor kısmına geldim. Bu videoda çok güzelbilgiler var ancak yarısından sonrasını anlayamadım. Doz ve çıktıya karar verdikten sonra ki kısım karışık geldi bana. Bu konuyu daha detaylı anlatan kaynaklar var mı? Aklımdaki bazı sorular ben sanki 18,5 / 41-45 çıktı gibi oranlar ile başlıyordum ama video 1 e 2 ile başlangıç anlatıyor yeni bir kahve denerken böyle mi başlamayı tavsiye edersiniz ? Ya da mesela hiç sıcaklıktan bahsedilmemiş sıcaklık elbette açık koyu kavrum a göre belirleniyor ama belli başlangıç değerinden sonra değiştirmek ne tür etkiler yapar, preinfusion hangi durumda ve kaç sn olması gerektiği gibi espressoya yönelik toplu halde bulunan bir konu var mı ben kaçırmış olabilirim çok konuda okuduğum bilgiler var ama biraz parça parça diye düşünüyorum. Teşekkür ederim şimdiden.

Merhabalar, video daha çok extraction teorisi üzerinde bir fikir almanızı sağlıyor. Belli bir öğütüm seviyesi sonrası aslında daha çok çözünme olmayacağını, düşeceğini, aksine çözünme için oranı düşürebileceğinizi (1:2 yerine 1:2.5) göstermek istiyor. Ama aynı zamanda hissiyatın da azalacağını, öğütümle beraber hareket etmek gerektiğini anlatıyor. Bu yüzden 1:2 ile başlamak değil de, çekirdeği tutturana dek ne değişiklikler yapabileceğinizi anlatmak istemiş.

Merhaba, espressoda çok yeniyim. Evimde Gaggia'nın Gran Prestige modeli var. Bir de Graef CM 702 öğütücüm var.

Bazen -her zaman olmuyor- espressoyu yapıp aldıktan sonra temizlemek için portafiltreyi aldığımda birikmiş su olduğunu görüyorum. Bu neyden kaynaklanıyor olabilir? Kahvenin öğütümü yanlış denirse öğütücüde her zaman aynı kademede öğütüyorum ve bu durum sürekli başıma gelmiyor. Acaba tamp'ı fazla veya az yapıyor olabilir miyim?

Bir de yine 4 ayda 2-3 kez karşılaştığım bir durum var; portafiltreyi temizlemek için makineden almak istediğimde basınçla tepti ve makineyi koyduğum masanın üzeri kahve oldu. Bu basınç da yine tamp'dan kaynaklı olabilir mi?

Dediğim gibi zaman zaman başıma geldiğinden ve çok tecrübeli olmadığımdan tam teşhisi koyamadım, sizlere danışmak istedim.

Bir de yine 4 ayda 2-3 kez karşılaştığım bir durum var; portafiltreyi temizlemek için makineden almak istediğimde basınçla tepti ve makineyi koyduğum masanın üzeri kahve oldu. Bu basınç da yine tamp'dan kaynaklı olabilir mi?
Espressoyu aldıktan sonra süt köpürttünüz mü, portafiltrenin içinde kahve varken süt köpürtürseniz bu durumla karşılaşmanız mümkün, bunun dışında espressoyu almayı bitirirken shot düğmesini kapatmak yerine önce buhar vanasını açın (buhar çubuğunun altına bardak yerleştirin yoksa etraf su olur) sonra shot düğmesini kapatın öyle çıkartmayı deneyin, çok aşırı tamp de yapmayın.

Edit: Kullandığınız makinada basınçlı sepet varmış o da çok ince öğütümlerde sebep oluyor olabilir.

Espressoyu aldıktan sonra süt köpürttünüz mü, portafiltrenin içinde kahve varken süt köpürtürseniz bu durumla karşılaşmanız mümkün, bunun dışında espressoyu almayı bitirirken shot düğmesini kapatmak yerine önce buhar vanasını açın (buhar çubuğunun altına bardak yerleştirin yoksa etraf su olur) sonra shot düğmesini kapatın öyle çıkartmayı deneyin, çok aşırı tamp de yapmayın.

Edit: Kullandığınız makinada basınçlı sepet varmış o da çok ince öğütümlerde sebep oluyor olabilir.

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ben espresso içiyorum, eşime de daha sonra süt köpürtüp flat white, cappucino vb şeyler yapıyorum. Söylediğiniz şeylere dikkat edeyim bir sonraki sefer.

Merhabalar barista express ile aldığım shotlarda sorun yaşıyorum 54 mm portafiltreye sahip 18 gram kahveyi kendi öğütücüsünde hemen hemen her ayarı deneyerek öğüttüm 36-40 ml çıktı alacak ayara getirdim sorun şu 9-10 -11 bar basınca ulaşmasına rağmen akış her seferinde pre infusion dahil 20 snyi geçmiyor. Çok hızlı bir akış oluyor. Çok ince öğütüp shot alırsam akış bir tık iyileşiyor ama bu seferde basıç espresso aralığının üstüne çıkıyor neredeyse en sona geliyor. Kahve çekirdeklerinin kalitesinden pek emin değilim çekirdek böyle bir sıkıntıya yol açar mı ? .Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı

Merhabalar barista express ile aldığım shotlarda sorun yaşıyorum 54 mm portafiltreye sahip 18 gram kahveyi kendi öğütücüsünde hemen hemen her ayarı deneyerek öğüttüm 36-40 ml çıktı alacak ayara getirdim sorun şu 9-10 -11 bar basınca ulaşmasına rağmen akış her seferinde pre infusion dahil 20 snyi geçmiyor. Çok hızlı bir akış oluyor. Çok ince öğütüp shot alırsam akış bir tık iyileşiyor ama bu seferde basıç espresso aralığının üstüne çıkıyor neredeyse en sona geliyor. Kahve çekirdeklerinin kalitesinden pek emin değilim çekirdek böyle bir sıkıntıya yol açar mı ? .Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı
çekirdek çok farkeder. çekirdeğinizin kavrum tarihi nedir?

3 haftalık olduğunu söylediler gaziantep de yerel bir kavurucudan aldım ama ne yaparsam yapayım dozajla oynamaktan sıkı tampe öğütüm ayarını değiştirmekten daha yüksek sıcaklıklara çıkmaya kadar 9 bar civarında o videolarda izlediğim akışı hiç alamıyorum

Geri