• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,
bottomless portafilter edindikten sonra aşağıda görmüş olduğunuz shot'ı aldım. Yine daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi 17gr in/35 gr out olacak şekilde 30 saniyede videodaki shot'ı alabildim. Fakat benim farkettiğim çok fazla kanallanma sorunu olmamasına rağmen bana göre early blonding durumu oluyor. Makinemde pre-infusion 9-10 saniye sürüyor ve maalesef bu süreyi değiştirme gibi bir seçeneğim bulunmuyor. Bu sürenin bu sorunu yaşamamda etkisi var mıdır sizce ? Veya videoda görmüş olduğunuz akışla ilgili yorumlarınızı da yapabilirseniz çok sevinirim.

Makineniz neydi eğer pre infusionu ayarlayamıyorsanız pre infusionu kapatıp shot alırken düğmeyi açıp kapayarak manuel bir pre infusion yapıp deneyebilirsiniz bir de sorun burda mı anlarsınız

Nerden başlasamm, nasıl anlatsamm? Yanlış kahvelerle mi başladım acaba ?
resimlerini attığım ekipmanları kullanıyorum kabul acemiyim ama epey yol katettiğimi düşünüyorum. Bu konudaki tüm yazıları tekrardan baştan sona bir daha okudum, sevgili @fonder başta sorunlarını paylaşan birçok kişinin sorunlarını yaşadım , bir çoğunun çözümünü bularak yola devam ediyorum. Önceki makinamda işler kolaymış daha doğrusu süt girdimi işin içine her türlü gidiyor gibi. Ama 1:2 veya 1:2.5 çıktıları iyi bir ekipmanla almak uğraştırıyor hele bir de haftada 5-6 ortalama ile bunu yapmak epey zor. vcf125x den sonra Elibath ve VST sepet ile Perfetto da aldığım öğütümlerin bu kadar kalın geleceğini hayal bile edemezdim. Neyseki bir kaç denememde Türk kahvesi inceliğinin orta ayarlarında makine tıkandı da inmemem gereken yerleri buldum ve en azından öğütücü masrafından şimdilik yırttım. 1 aydır Clean Cup toplu alımından gelen 2 espresso kavrum ile deniyorum 28 Şubat kavrulmuşlar ama degassing sonrası hep vacuvin ile vakumlandı kahve, bayatlamadığını düşünüyorum.
Neyse kullandığım suda şöyle bugün 250-300 ml kadar Buzdağı üzerine BWT arıtıcıdan 240 ppm sonrası peakwater 4 sonrası 165 ppm 1200 ml su koymuştum ilk shut.
Ben 18.4 gr kahve koydum öğütücüyü ancak portafiltre ölçümüm 17.2 gr idi.
93 derece sıcaklık ile 27 sn 42 gr çıktı. Öğütümüm oldukça inceydi.
1. Bu kahveler 4/6 puck a yapışıp kalıyor ,engelliyemiyorum.
2. Bugünkü çıktı ve zaman oranı iyi gözükmesine rağmen ben günün espresso konusunda paylaşılan tatlılığı bir türlü alamadım. Hep asidik bir ekşilik alıyorum ama bunu da yanlış tarif ediyorumdur muhtemelen henüz damağımın gelişmediğinin farkındayım V60 ve Türk kahvesi demlemezlermiş içinde geçerli reçetelere tam uyum olmasına rağmen net notaları yakalıyamıyorum en son Lotx deki çilek 🍓 dahil kahve güzel ama benim damak az gelişmiş .☺️ Tavsiyeleri bekliyorum . Özellikle puck a yapışması konusunda. Ne olur daha inceye git demeyin ölçü eleğim yok ama gözle görülen birşey var Türk kahvesini daha kalın çekiyorum Commandante ile. Benim aklıma bir sonraki denememde portafiltrede en az 18 gr olması geliyor onu deneyeceğim. Aslında kalına gitmem gerek biraz ama süre çok düşer diye korkuyorum.
Pucka
resimlerini attığım ekipmanları kullanıyorum kabul acemiyim ama epey yol katettiğimi düşünüyorum. Bu konudaki tüm yazıları tekrardan baştan sona bir daha okudum, sevgili @fonder başta sorunlarını paylaşan birçok kişinin sorunlarını yaşadım , bir çoğunun çözümünü bularak yola devam ediyorum. Önceki makinamda işler kolaymış daha doğrusu süt girdimi işin içine her türlü gidiyor gibi. Ama 1:2 veya 1:2.5 çıktıları iyi bir ekipmanla almak uğraştırıyor hele bir de haftada 5-6 ortalama ile bunu yapmak epey zor. vcf125x den sonra Elibath ve VST sepet ile Perfetto da aldığım öğütümlerin bu kadar kalın geleceğini hayal bile edemezdim. Neyseki bir kaç denememde Türk kahvesi inceliğinin orta ayarlarında makine tıkandı da inmemem gereken yerleri buldum ve en azından öğütücü masrafından şimdilik yırttım. 1 aydır Clean Cup toplu alımından gelen 2 espresso kavrum ile deniyorum 28 Şubat kavrulmuşlar ama degassing sonrası hep vacuvin ile vakumlandı kahve, bayatlamadığını düşünüyorum.
Neyse kullandığım suda şöyle bugün 250-300 ml kadar Buzdağı üzerine BWT arıtıcıdan 240 ppm sonrası peakwater 4 sonrası 165 ppm 1200 ml su koymuştum ilk shut.
2. Bugünkü çıktı ve zaman oranı iyi gözükmesine rağmen ben günün espresso konusunda paylaşılan tatlılığı bir türlü alamadım. Hep asidik bir ekşilik alıyorum ama bunu da yanlış tarif ediyorumdur muhtemelen henüz damağımın gelişmediğinin farkındayım V60 ve Türk kahvesi demlemezlermiş içinde geçerli reçetelere tam uyum olmasına rağmen net notaları yakalıyamıyorum en son Lotx deki çilek 🍓 dahil kahve güzel ama benim damak az gelişmiş .☺️ Tavsiyeleri bekliyorum . Özellikle puck a yapışması konusunda. Ne olur daha inceye git demeyin ölçü eleğim yok ama gözle görülen birşey var Türk kahvesini daha kalın çekiyorum Commandante ile. Benim aklıma bir sonraki denememde portafiltrede en az 18 gr olması geliyor onu deneyeceğim. Aslında kalına gitmem gerek biraz ama süre çok düşer diye korkuyorum.
Benim de kahvelerim yapışıyordu graceda kahve miktarını azalttığım zaman bu sorun çözüldü 16 gram civarı koyuyorum sepete düzgün oluyor. Ben kendi makinemde miktar artınca yapışma gözlemledim

Bu kahvelerde preinfusion yapmıyorum . Birde VST 20 gr sepet ile 17,2 gr da yapışıyor diye miktar azaltarak çözüm bulmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
başka bir çare olması lazım.

Ben son zamanlarda yaşadığım sorunlardan bir nebze kurtuldum o yüzden bir yorum yazmak istedim. Bence ekipmanlarınız oldukça iyi, ben elektrikli bir öğütücüye geçince yaşadığım sıkıntılar azaldı. Kullandığınız kahveleri denemedim ama clean cuptan aldığım çekirdeklerde espressoda sorun yaşamıştım, kontrol etmesi çok zordu ve tutarsız sonuçlar aldım her seferinde. Dolayısıyla farklı kahveler denemek iyi olabilir diye düşünüyor. Şu an Null’dan aldığım kahveleri kullanıyorum tatları güzel ve hep tutarlı sonuçlar aldım, denemenizi öneririm.
Son olarak WDT yapmak, naked portafilter ile akışı izlemek vs. oldukça öğretici oluyor ancak zaman geçtikçe el alışkanlığının oluşması da çok önemli. Makineyi ilk aldığımda olmuyor diye inat edip 10-12 shot art arda aldığımı hatırlıyorum :)
Kahveler beni de çok şüphelendiriyor ama bunu söyleyebilmek için çok kahve denemiş olmam gerek ki bunlar bu makine ile ilk denemelerimdi. Ancak çok daha uygun ve daha bayat bir kahve ile (sütlüler için kullandığım) daha kalın öğütümle süreleri tutturuyorum . Puck a da yapışmıyor.

Makineniz neydi eğer pre infusionu ayarlayamıyorsanız pre infusionu kapatıp shot alırken düğmeyi açıp kapayarak manuel bir pre infusion yapıp deneyebilirsiniz bir de sorun burda mı anlarsınız
Sage bes810 kullaniyorum, maalesef pre-infusion kapatma gibi bir secenegim de yok makinede. Shot almak icin cevirdigim zaman otomatik olarak pre-set 9-10 saniyelik pre infusion ile birlikte shot alabiliyorum.

Kahveler beni de çok şüphelendiriyor ama bunu söyleyebilmek için çok kahve denemiş olmam gerek ki bunlar bu makine ile ilk denemelerimdi. Ancak çok daha uygun ve daha bayat bir kahve ile (sütlüler için kullandığım) daha kalın öğütümle süreleri tutturuyorum . Puck a da yapışmıyor.
Merhaba, espresso için olması gerekenden daha az kavrulmuş kahveler espresso yaparken çok şişiyor. Fazla su tutuyor. Bu da sepet içinde fazla yükselip duş başlığına temas etmelerine neden oluyor. Bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Yapışma olayı da bazı kahvelerde başıma geliyor. Bazı kahvelerde de ilginç şekilde hiç olmuyor. Bence farklı kahveler denerseniz kendinize daha net bir yol çizebilirsiniz.

Sage bes810 kullaniyorum, maalesef pre-infusion kapatma gibi bir secenegim de yok makinede. Shot almak icin cevirdigim zaman otomatik olarak pre-set 9-10 saniyelik pre infusion ile birlikte shot alabiliyorum.
O zaman şöyle bir fikrim var portafiltre takılı değilken shot almayı başlatın pre infusion suyunu dökmeyi bitirince portafiltreyi takın işe yarar mı

Gerektiğinden ince çekilince puck yapışıyordu dozu arttırdım 16 gram yerine 17 gram yaptım kesildi yapışması. Aynı öğütümde dozu azaltınca çözülmezse arttırmayı deneyin bir de.
Vista hermosa filtre kavrumdu bendeki çok farkeder mi ama espresso'da iyi sonuç alamadım, hiç su tutmuyordu. Farklı kahveyle denemeler yapın.

kahve yapışma olayı yeni sepetten sonra olduysa en önemli neden sepet. Çünkü bu tarz sepetlerde yüzey direnci daha az oluyor. 3 yönlü valfteki negatif basınçla Puck gruba yapışıyor. Tamp kuvvetini azaltın.

Clean Cup ın kahvelerini en son 5-6 ay önce denedim sanırım. Espressoda pek randıman alamadım. Ne yaparsam yapıyım çekirdekler hep çiğ geliyordu. Bende filtrede kullandım. Kahvenizi değiştirebilirsiniz.

Gerektiğinden ince çekilince puck yapışıyordu dozu arttırdım 16 gram yerine 17 gram yaptım kesildi yapışması. Aynı öğütümde dozu azaltınca çözülmezse arttırmayı deneyin bir de.
Vista hermosa filtre kavrumdu bendeki çok farkeder mi ama espresso'da iyi sonuç alamadım, hiç su tutmuyordu. Farklı kahveyle denemeler yapın.
Null Coffeenin espresso kavrumlarına bakabilirsiniz

kahve yapışma olayı yeni sepetten sonra olduysa en önemli neden sepet. Çünkü bu tarz sepetlerde yüzey direnci daha az oluyor. 3 yönlü valfteki negatif basınçla Puck gruba yapışıyor. Tamp kuvvetini azaltın.

Clean Cup ın kahvelerini en son 5-6 ay önce denedim sanırım. Espressoda pek randıman alamadım. Ne yaparsam yapıyım çekirdekler hep çiğ geliyordu. Bende filtrede kullandım. Kahvenizi değiştirebilirsiniz.
Suat hocam çok teşekkür ederim cevap İçin , takip edebildiyseniz ben ekipmanın tamamını @etozlu dan aldım sanırım Emre bey puck a yapışma sorunu yaşamamıştır hiç. Kahveyi değiştiriyorum hemen siz tek kelime ile çok güzel açıklamışsınız çiğ geliyor. Yapışma sorunuda bence zamanı tutturmak İçin indiğim incelik ve sıkı tamp den kaynaklanıyor. Deneyip göreceğiz .🙏

Suat hocam çok teşekkür ederim cevap İçin , takip edebildiyseniz ben ekipmanın tamamını @etozlu dan aldım sanırım Emre bey puck a yapışma sorunu yaşamamıştır hiç. Kahveyi değiştiriyorum hemen siz tek kelime ile çok güzel açıklamışsınız çiğ geliyor. Yapışma sorunuda bence zamanı tutturmak İçin indiğim incelik ve sıkı tamp den kaynaklanıyor. Deneyip göreceğiz .🙏
yaşamaz olur muyum ercüment bey, beni tattan çok kupkuru, portafiltreyi knockboxa tık diye vurunca düşen kahveler mutlu etti (en çok stres yaratan ve çözmek için en çok kahve ziyan ettiğim şey de buydu) :) sepetteki boşluğun bir mesafesi var. bunu yabancılar 1 penny olarak tanımlıyor, onu geçince yapışır. altında kalınca da basınç kahveyi fazla yukarı kaldırıp yapıştırıyor. şeffaf portafiltre ile yapılan denemeleri izleyince kafamda yanlış yaptığım şeyler netleşmişti.
20g çok ince öğütülmüş kahve ile 20g kalın öğütülmüş kahve farklı yer kaplıyor sepette, yarım gram 1 gram oynayarak ayarlamaya çalışın.
tamp çok sert yapıyorsanız puckun altı kuru, üstü sulu kalıp yapışır. zaten bu şekilde oluyorsa erkenden akışınızın rengi açılır, aldığınız espressolar ekşi/tuzlu olur.

clean cupun çok beğenilen santa rosasından hiç verim alamamıştım, specialitada burrler birbirine en yakın konumdan 0.5 ayar ötede ancak 30 saniyede 1:2 shot alabiliyordum. ama etiyopya limusu biraz daha orta kavruma yakındı ve gayet güzel sonuçlar alabildim. filtre için aldığım kahveleri çok daha güzel açıkçası.

genelde kahvelerim bayatladıkça daha ince öğütüm istiyor. mesela şu an içtiğim pedra azul 10. gününde 14. kademe öğütüm istiyordu, şu anda 13. kademede aynı girdi ile aynı çıktıyı alabiliyorum, 4 click var aralarında her kademe 12.5 mikron. vaktiniz olursa clean cuptan verim alamadığınız kahveden bir miktar getirin ben de robotta deneyeyim, size forza espresso veya pedra azul vereyim siz de onu denersiniz :)

En erken haftaya Cuma getirebilirim müsait olursanız,kalan kahveyi size ayıracağım @etozlu .unutmam inşallah 😊
Yarından itibaren 9 mm blend var elimde Calibre coffee den onu deneyeyim bari.

Herkese merhaba,

Bütün konuyu satır satır okudum ve yaşadığınız sorunun neredeyse aynısını yaşamaktayım. Başka bir konu altında yaptığım bir iki denemenin videosunu göndermiştim ve bütün değerler normal görünürken aldığım ekşi/tuzlu tadı henüz elimde iyi bir öğütücü olmadığı için sözen değirmene yormuştuk.

Nasıl oldu bilmiyorum ama ikinci el lelit fred ararken kendimi sıfır Eureka mignon perfetto almış halde buldum :) Bugün geldi ve geçen hafta aldığım Gaggia new classic proyla beraber neredeyse 300-400gr kahveyi telef ettim :) Sonuç hala ekşi/tuzlu tat...

29 mart ve 5 nisan kavurma tarihli iki farklı kahve çekirdeği ile denemeler yaptım. Öğütücünün ayar kısmında Türk kahvesi 2-3 arasına kadar inince zaman/gram (18/36, 25sn) dengesini yakalayabildim diyebilirim ama tat hala ekşi. Sizin sorununuza yazılan cevapları da okudum, puck yapışmasını dozu arttırarak çözmek dışında her şeyi denedim. Biraz daha inceltince süre uzayıp acı bir tat gelmeye başlıyor. Turco 3 ve üzerine çıkınca da su gibi akıyor. Turco 2-3 arasındaki kahve gözüme o kadar ince görünüyor ki, mehmet efendi türk kahvesi kadar olmasa da neredeyse ona yakın bir incelikte. Videolara bakıyorum genelde espresso ve turco arasında ayar yapıyorlar ve en fazla 3. denemede istedikleri ayarı buluyorlar. Ben o kalınlıkta denediğimde 15 saniyede 50gr çıktı alıyorum. Tabi bu arada her öğütüm ayarında tamp kuvvetini azaltıp/arttırarak ayrıca denemeler de yapıyorum hani belki çok fazla ya da az tamp yaptığım için oluyordur diyerek ama nafile.

WDT, leveling vs. her şey özenli, posada herhangi bir channeling göremedim, tek parça halinde genelde kupkuru tertemiz çıkıyor. Ama hala tat yok :) Salami shot denilen tekniği denesem, 5sn de bir farklı fincana akış sağlasam ve diyelim ki 2-3. fincan en lezzetlisi, bu lezzeti tek bir shotta almak için ne yapmam gerekiyor?

Sonuç olarak uzman değilim ama ben bu kadar ince öğütümün doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü Turco 2-3 arasındaki öğütüme dokunup sofra tuzunu ellediğimde sofra tuzu kum tanesi gibi kalın hissettiriyor.

Neyi düzeltmem gerekir acaba? Ya da İstanbul Tuzla tarafında ikamet eden varsa lütfen buyursun bir el atsın şu işe :) Bu kadar beceriksiz olamam kafayı yemek üzereyim :)

Hangi suyu kullanıyorsunuz?

Hangi suyu kullanıyorsunuz?
Onu da sizin gibi farklı varyasyonlar denedim. Şu an damla suyu britadan arıtarak kullanıyorum.

Sudan bahsetmişken, grup başlığından çıkan suyun sıcaklığı 75-80 derece arası. Youtube da birisi shot almadan önce 20sn buhar düğmesine basarak suyun sıcaklığını artırıyor. Gerçi ben de 10sn basıp denediğim oldu ama sanki daha acı oldu.

Son düzenleme:
Onu da sizin gibi farklı varyasyonlar denedim. Şu an damla suyu britadan arıtarak kullanıyorum.

Sudan bahsetmişken, grup başlığından çıkan suyun sıcaklığı 75-80 derece arası. Youtube da birisi shot almadan önce 20sn buhar düğmesine basarak suyun sıcaklığını artırıyor. Gerçi ben de 10sn basıp denediğim oldu ama sanki daha acı oldu.
Su sıcaklığını nasıl ölçtünüz.

Son düzenleme:
Geri