• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

CoffeeNutz

Comandante ile 20 klik öğüttüğüm ve Hario 01 bol poşet kağıt kullandığım demlemelerde, Siadomo Bombe tam 3 dk, Shantawane 2.50, Refisa 2.45 dk süre aldı. Oran 15/240, sıcaklık 93 derece. Bu lahvelerde 21 klik öğütümde 2.30'larda biten demlemelerdense 3 dk ve hemen altındaki sürelerdeki demlemelerin tadını daha bir beğeniyorum.
19 klik öğütümle, Cafec th3 kullanarak da deneyeceğim.

Sidamo bombe demlemesi, 19 klik öğütüm ve Cafec th3 ile 2.45'de bitti. Kağıdın yarattığı süre farkını anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz. 😄

Kavurucu: CoffeeNutz
Çekirdek: Etiyopya Damo (Anaerobik/Doğal)
Kavurma Tarihi: 13.08.21
Demleme Metodu: Plastik V60 (Hario 40'lı)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante - 19 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Sırma 93°
Demleme Süresi: 2'25''
Tadım Notları: Konkord üzüm, bitter çikolata.

Notlar: Uzunca bir süredir -yaklaşık 8 ay- dolabımda bekleyen kahveyi sonunda demledim. Açıkçası demlemeden önce nasıl bir sonuç verecek diye merak ediyordum çünkü sonuçta 8 ay geçmiş üstünden :d

Öncelikle kahve paketini yeni açtığımı belirteyim, yani mühürlü bir şekilde bekliyordu eğer açılmış ancak zipli şekilde bekleseydi muhtemelen sonuç farklı olacaktı. Açar açmaz Damo'nun kendine has parfümümsü ve çiçeksi kokusu buram buram geldi. İlk şoku burada yedim çünkü neredeyse aromada zayıflama olmamış gibiydi. Elbette biraz zayıflık vardı lakin 8 aylık kahve performansı için epey iyiydi. Kuru kokuda çikolatamsı, tropikal meyve notaları hakimdi.

Demleme öncesi kafamda kabaca bir reçete oluşturdum. Malum 'bayatlığından' ötürü normalden daha ince ve bir tık daha sıcak su kullanmak istedim ancak Damo'nun fazla çözünmeye gelmediğini bildiğimden abartmamak adına dengeyi bulmaya çalıştım. Yaptığım değişikliklere karşın demleme sırasında ajitasyondan olabildiğince kaçındım, özellikle döküşlerde epey nazik ve yavaş debili döktüm diyebilirim. Bloom esnasında kanallanma olmaması adına agresif spin ve son döküş sonrasıda nazik spin yaptım.

Sonuç ise harikaya yakın. Kokudan da beklediğim üzere neredeyse bir şey kaybetmemiş. Ancak kahvede bir takım şeyler değişmiş, komplekslik azalırken konkord üzüm notası öne çıkmış, parlak bir asiditeye daha önceki kavrum tarihleri eski anaerobik kahvelerde de deneyimlediğim çikolatamsı gövde eşlik etmiş. Bununla birlikte demleme bana overextraction'ın sınırlarında gibi geldi. Aftertaste'de bitter çikolatamsı tatlar vardı, kesinlikle rahatsız edici değildi ama pekte keyifli sayılmazdı. Hata olmamakla birlikte hataya yakın bir tattı diyebilirim.

Eğer ikinci demlemeyi yapacak olsam su sıcaklığı 91-92'ye düşürülebilir belki klik sayısı 20'ye çıkarılabilir. Toparlayacak olursam bu kadar eski kavrum tarihli bir kahve için -kaldı ki dondurularak saklanmadı- beklentimin üstünde bir deneyim oldu.

Kavurucu: CoffeeNutz
Çekirdek: Etiyopya Damo (Anaerobik/Doğal)
Kavurma Tarihi: 13.08.21
Demleme Metodu: Plastik V60 (Hario 40'lı)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante - 19 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Sırma 93°
Demleme Süresi: 2'25''
Tadım Notları: Konkord üzüm, bitter çikolata.

Notlar: Uzunca bir süredir -yaklaşık 8 ay- dolabımda bekleyen kahveyi sonunda demledim. Açıkçası demlemeden önce nasıl bir sonuç verecek diye merak ediyordum çünkü sonuçta 8 ay geçmiş üstünden :d

Öncelikle kahve paketini yeni açtığımı belirteyim, yani mühürlü bir şekilde bekliyordu eğer açılmış ancak zipli şekilde bekleseydi muhtemelen sonuç farklı olacaktı. Açar açmaz Damo'nun kendine has parfümümsü ve çiçeksi kokusu buram buram geldi. İlk şoku burada yedim çünkü neredeyse aromada zayıflama olmamış gibiydi. Elbette biraz zayıflık vardı lakin 8 aylık kahve performansı için epey iyiydi. Kuru kokuda çikolatamsı, tropikal meyve notaları hakimdi.

Demleme öncesi kafamda kabaca bir reçete oluşturdum. Malum 'bayatlığından' ötürü normalden daha ince ve bir tık daha sıcak su kullanmak istedim ancak Damo'nun fazla çözünmeye gelmediğini bildiğimden abartmamak adına dengeyi bulmaya çalıştım. Yaptığım değişikliklere karşın demleme sırasında ajitasyondan olabildiğince kaçındım, özellikle döküşlerde epey nazik ve yavaş debili döktüm diyebilirim. Bloom esnasında kanallanma olmaması adına agresif spin ve son döküş sonrasıda nazik spin yaptım.

Sonuç ise harikaya yakın. Kokudan da beklediğim üzere neredeyse bir şey kaybetmemiş. Ancak kahvede bir takım şeyler değişmiş, komplekslik azalırken konkord üzüm notası öne çıkmış, parlak bir asiditeye daha önceki kavrum tarihleri eski anaerobik kahvelerde de deneyimlediğim çikolatamsı gövde eşlik etmiş. Bununla birlikte demleme bana overextraction'ın sınırlarında gibi geldi. Aftertaste'de bitter çikolatamsı tatlar vardı, kesinlikle rahatsız edici değildi ama pekte keyifli sayılmazdı. Hata olmamakla birlikte hataya yakın bir tattı diyebilirim.

Eğer ikinci demlemeyi yapacak olsam su sıcaklığı 91-92'ye düşürülebilir belki klik sayısı 20'ye çıkarılabilir. Toparlayacak olursam bu kadar eski kavrum tarihli bir kahve için -kaldı ki dondurularak saklanmadı- beklentimin üstünde bir deneyim oldu.
Risk almışsın ama değmiş, belki de buzluğa atma yerine mumyalamayı denemeliyiz :LOL:

Detaylı incelemen için teşekkür ederim ve tecrübenin olumlu sonuçlanmasına sevindim @Androge0s (y)

Arkadaşlar, birkaç haber vereyim:

- Kavrum tarihi 1 ayın üstüne çıkan birkaç paket Geisha, Fincamigos ve Peru'yu %40 indirim ile anasayfada kahveler altında "outlet" (daha iyi isim önerisine açığım) bağlantımızda bulabilirsiniz, bu fırsatı kaçırmayın derim çünkü bunlarda hala iş var: Outlet Kahveler
- Yeni Sucafina'ları yarın 12'de sakince tatmayı planlıyorum, sosyalden duyurusunu yapmayacağım ama yarın katılmak isteyen olursa beklerim yabancı değilsiniz:) Gelmeden 02322342912 den de arayabilirsiniz...
- Karataş atölyemiz çekirdek alımları hariç artık sadece Cumartesi'leri açık ama iyi ki de açık diyeceğimiz etkinliklere az kaldı diyerek heveslendireyim.
Az önce 15 Mart kavrumlu Geisha honey ile
15/240 93 derece PW 4.1 107 ppm su
Redclix 40 Origami Donut Lilydrip Traditional filtre
4x60 hedefledim ,yanlışlıkla
0-30 70 gr
30 sn 60 gr
58.sn 50 gr
1:25 sn 60gr şeklinde 2:12 gibi bitti
Oldukça keyifli ve asidik bir fincan oldu.

Teşekkürler @Ömer Aydın

Aynı reçete ile Fincamigos da denedim dün 38 klik ile idi şimdiye kadar ki iyi fincanlardandı ama bunun kadar keyifli değildi. Fincamigos daha çok var elimde
Sanırım bana hitap etmedi yada ben daha potansiyelli kahveyi çıkaramadım.
Yinede en iyi sonucu Donut lilydrip ile aldım biraz daha ince deneyeceğim.

Az önce 15 Mart kavrumlu Geisha honey ile
15/240 93 derece PW 4.1 107 ppm su
Redclix 40 Origami Donut Lilydrip Traditional filtre
4x60 hedefledim ,yanlışlıkla
0-30 70 gr
30 sn 60 gr
58.sn 50 gr
1:25 sn 60gr şeklinde 2:12 gibi bitti
Oldukça keyifli ve asidik bir fincan oldu.

Teşekkürler @Ömer Aydın

Aynı reçete ile Fincamigos da denedim dün 38 klik ile idi şimdiye kadar ki iyi fincanlardandı ama bunun kadar keyifli değildi. Fincamigos daha çok var elimde
Sanırım bana hitap etmedi yada ben daha potansiyelli kahveyi çıkaramadım.
Yinede en iyi sonucu Donut lilydrip ile aldım biraz daha ince deneyeceğim.
Afiyetler (y)

Biraz daha fazla özütleme çikolataya götürür, sizinki muhtemelen canlı tropikal meyve tarafında oldu, ben dönüşümlü demliyorum.

Yorumunuz için teşekkürler.

Sidamo Bombe'yi Tchibo dripper'da Melitta Gourmet filtre kullanarak Comandante 25 klik öğütümle, 95 derece suyla demledim. 3.15'de demleme bitti, içtiğim en lezzetli Bombe demlemesi oldu dersem herhalde yalan olmaz. Neredeyse Damoyla yarışacak kadar şarabımsı, uzun süre ağızda kalıcı, buram buram aromatik bir kahve oldu. 40 ml/40 sn bloomingin ardından kesintisiz, ince ince tek döküş yaptım.
Bazen V60'a gereğinden fazla odaklanıp bu kesik dripper ve kağıtlara yeterli şansı vermediğimi düşünüyorum. Markasız ve en kalitesiz kağıtlarla da, son denediğim Melitta Original ve Gourmet kağıtlarla da Tchibo dripper'la hep çok iyi sonuçlsr aldım.
20220421_001813.jpg

Afiyet olsun @Haggard . Büyüğü mü küçüğü mü bu tchibo dripper?
Teşekkür ederim, Küçük, 1/2 olarak geçen ama büyük kağıt kullanıyorum.

Bu arada üstteki iletimdeki tamamen aynı parametrelerle, demleme Refisa'da 2.45 ve Shantawane'de 3.45'de bitti. Bu dripperda favori demleme sürem genel olarak 3.15 oluyor.

CoffeeNutz son paket Damo mu açıyorum artık, keşke hiç bitmese 😋 Ellerine sağlık @Ömer Aydın

En memnun olduğum reçetem;

Buzdağı 88 derece su, traditional (th-3 te olabilir), cmd 18 klik, plastik V60, 1/16 oran 16gr/256ml. Klasik Orkun Üstel tarifini uyguladım. Döküşlerim biraz debiliydi. Su sıcaklığını artırmadan çözünmeyi artırmayı istedim, döküşün biraz agresif olmasının tatlılığa olumlu etkisini gözlemledim.

00:00 - 60 gr döküş ve spin ile blooming
00:30 - 60 gr dairesel döküş
01:00 - 60 gr dairesel döküş
01:30 - 76 gr dairesel döküş hafif spin.

Aricha için aeropress reçetesi önerebilecek var mı? Acemi olduğum için çekirdeğin potansiyelini çıkarana kadar biraz fazla kahve harcıyorum. Güzel sonuç aldığınız bi reçete varsa duymak isterim.

Aricha için aeropress reçetesi önerebilecek var mı? Acemi olduğum için çekirdeğin potansiyelini çıkarana kadar biraz fazla kahve harcıyorum. Güzel sonuç aldığınız bi reçete varsa duymak isterim.
Kahve :Aricha Washed
Kavurucu : Coffeenutz
Öğütme: Commandante 25 klik
Ekipman : Aeropress
Miktar: 18 Gr
Metod : Ters
Tek filtre kağıdı
Su:Nestle Pure Life,Sıcaklık:94 derece

50 gr blooming 5 sn kadar aeropressi sallama 30.saniyeye kadar bekleme,ardından 250 ml'ye kadar tek döküş (aeropresse 250 ml sığdırmak eğer pay bırakarak ters çevirdiyseniz çok zor,baştan dikkat edin) ardından 10 sn kadar karıştırma 2 dk ya kadar bekleme ve 30 sn'de press.Yıkanmış kahvelerde aeropress için bu reçeteyi kullanıyorum,tavsiye ederim.

Kahve :Aricha Washed
Kavurucu : Coffeenutz
Öğütme: Commandante 25 klik
Ekipman : Aeropress
Miktar: 18 Gr
Metod : Ters
Tek filtre kağıdı
Su:Nestle Pure Life,Sıcaklık:94 derece

50 gr blooming 5 sn kadar aeropressi sallama 30.saniyeye kadar bekleme,ardından 250 ml'ye kadar tek döküş (aeropresse 250 ml sığdırmak eğer pay bırakarak ters çevirdiyseniz çok zor,baştan dikkat edin) ardından 10 sn kadar karıştırma 2 dk ya kadar bekleme ve 30 sn'de press.Yıkanmış kahvelerde aeropress için bu reçeteyi kullanıyorum,tavsiye ederim.
Çok teşekkür ederim.

Geri