• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Calibre Coffee

Dün kahveler elime ulaştı. Okan Bey'den bir de denemek için 9 mm espresso blend de ekleyip ekleyemeyeceğini sordum. Kendisi sağolsun bayağı bir miktar göndermiş. 9 mm espresso blende bayıldım. 1'e 2.5 çıkış aldım. Muhtemelen elimdeki kahveler bitince espresso blend olarak uygun fiyatını da göz önünde bulundurarak tekrar sipariş vereceğim.

Sabah da tanzanya'yı v60'de demledim. 16/250, 50 blooming + 100 ml + 100 ml olarak. Süre 3.10 civarındaydı. Bir sonrakinde öğütümü biraz kalınlaştıracağım. Ama benim için biraz klasik bir kahveydi. Tadım notlarında yer alanları net bir şekilde aldığımı söylemeyeceğim. Yine de denemeye devam :)
Tesekkuler, sevindim begenmenize.
tanzanya icin birde 1/17 ve blooming miktari biraz dusurup 2x olacak gibi deneye bilirsiniz.

Geçen hafta 1 paket Ethiopia Debelo, 1 paket de Peru Crush sipariş etmiştim, Okan bey de sağolsun bir miktar Tanzania Manyara eklemiş denemem için. Paketleri yarıladıktan sonra tecrübelerimi aktarmak istedim. Kavrum olarak gözüme koyu gözükmesine rağmen çekirdeklerde mikro yanık vb. kavrum hataları yoktu. (Gözüme koyu gözükmesinin bir sebebi Kahve Fabrikası'nın deneme setini yeni bitirmem olabilir, oradaki kahveler acayip açık kavrulmuştu, hatta Ana Sora şu ana kadar gördüğüm en açık kavurmlardan biriydi diyebilirim. )Yine çok ince ayıklama yapmadım ancak her paketi 1 kere geniş bir kaba döker bakarım, çekirdeklerde göze çarpan defect de yoktu. Yani tüm çekirdekler olması gerektiği kalitedeydi diyebilirim.

Tadımdan bahsedecek olursam, en çok Peru Crush'ı beğendim. Kokuda net olarak Vanilya alınabiliyor. Tat olarak hoş, orta dereceli bir gövdeye sahip. Açıkçası katman katman tüm tadım notlarını hissedemesem de tadım notlarını yansıttığını söyleyebilirim. Hibiskusun ekşiliği de özellike soğudukça hissediliyor.

Ethiopia Debelo konusunda kararsızdım açıkçası. Ancak bu sabah blooming + tek döküş ile yaptığm demlemeden gayet keyif aldım. Bu çekirdeği demleyeceklere tavsiyem 2.30 civarını hedefleyerek mümkünse iki döküş ile demleme yapmaları. Acı tatlar kolaylıkla bardağa yansıyabiliyor. Fazla demlenmiş çay gibi oluyor. Bu şekilde yapılan demlemede ise o çayımsı gövdeye hafif baharat ve tatlılık eşlik ediyor.

Tanzani Manyara'yı kız arkadaşımla parkta içmek için termosa 30/500 oranında demledim. İkimiz de o kadar beğendik ki şu an 1 paket de ondan mı alsam diyorum. Termos'a demlenen kahveler genelde taze içime göre daha kötü olur. Bu kahve ise bal gibiydi. Diğerleri kadar çok tüketmediğim için ayırntılı yorum ypamıyorum ancak termosta kahve taşıyorsanız bu kahveyi tavsiye edebilirim. İki kere demledim bu şekilde ve ikisinde de gerçekten çok tatlı sonuçlar elde ettim. Blooming + 2 döküş yapıyorum. Comandante Red Clix 45 clik, 100 ml ile blooming, 40. saniyede 1. dakikaya kadar 300'e tamamlama, kahve yatağı gözüktüğünde kalan suyu 20-30 saniyede dökme ve hafif spin ile süzülmesini bekleme şeklinde.

Ben de gecen hafta Peru Crush siparisi vermistim. @OkanT Bey sagolsun cok hizli bir sekilde ve yaninda Etiyopta numunesi ile yolladi.
Peru'yu 2-3 gundur demliyorum fakat bir acilik var ve bi turlu kurtulamadim. Ama sogudugunda guzel bir eksilik kendini hissettiriyor.
Tadımdan bahsedecek olursam, en çok Peru Crush'ı beğendim. Kokuda net olarak Vanilya alınabiliyor. Tat olarak hoş, orta dereceli bir gövdeye sahip. Açıkçası katman katman tüm tadım notlarını hissedemesem de tadım notlarını yansıttığını söyleyebilirim. Hibiskusun ekşiliği de özellike soğudukça hissediliyor.
@oguzhanata Peru icin kullandiginiz yontemi paylasabilir misiniz?

Geçen hafta 1 paket Ethiopia Debelo, 1 paket de Peru Crush sipariş etmiştim, Okan bey de sağolsun bir miktar Tanzania Manyara eklemiş denemem için. Paketleri yarıladıktan sonra tecrübelerimi aktarmak istedim. Kavrum olarak gözüme koyu gözükmesine rağmen çekirdeklerde mikro yanık vb. kavrum hataları yoktu. (Gözüme koyu gözükmesinin bir sebebi Kahve Fabrikası'nın deneme setini yeni bitirmem olabilir, oradaki kahveler acayip açık kavrulmuştu, hatta Ana Sora şu ana kadar gördüğüm en açık kavurmlardan biriydi diyebilirim. )Yine çok ince ayıklama yapmadım ancak her paketi 1 kere geniş bir kaba döker bakarım, çekirdeklerde göze çarpan defect de yoktu. Yani tüm çekirdekler olması gerektiği kalitedeydi diyebilirim.

Ethiopia Debelo konusunda kararsızdım açıkçası. Ancak bu sabah blooming + tek döküş ile yaptığm demlemeden gayet keyif aldım. Bu çekirdeği demleyeceklere tavsiyem 2.30 civarını hedefleyerek mümkünse iki döküş ile demleme yapmaları. Acı tatlar kolaylıkla bardağa yansıyabiliyor. Fazla demlenmiş çay gibi oluyor. Bu şekilde yapılan demlemede ise o çayımsı gövdeye hafif baharat ve tatlılık eşlik ediyor.

Tanzani Manyara'yı kız arkadaşımla parkta içmek için termosa 30/500 oranında demledim. İkimiz de o kadar beğendik ki şu an 1 paket de ondan mı alsam diyorum. Termos'a demlenen kahveler genelde taze içime göre daha kötü olur. Bu kahve ise bal gibiydi. Diğerleri kadar çok tüketmediğim için ayırntılı yorum ypamıyorum ancak termosta kahve taşıyorsanız bu kahveyi tavsiye edebilirim. İki kere demledim bu şekilde ve ikisinde de gerçekten çok tatlı sonuçlar elde ettim. Blooming + 2 döküş yapıyorum. Comandante Red Clix 45 clik, 100 ml ile blooming, 40. saniyede 1. dakikaya kadar 300'e tamamlama, kahve yatağı gözüktüğünde kalan suyu 20-30 saniyede dökme ve hafif spin ile süzülmesini bekleme şeklinde.
Detaylı yprumunuz icin tesekkurler, begenmenize sevindim.
Genelde renk konusuna oldukca deginilmis, rahat bir zamanımda bende komuyla ilgili detaylı dusuncelerimi yazacagim.

Ben de gecen hafta Peru Crush siparisi vermistim. @OkanT Bey sagolsun cok hizli bir sekilde ve yaninda Etiyopta numunesi ile yolladi.
Peru'yu 2-3 gundur demliyorum fakat bir acilik var ve bi turlu kurtulamadim. Ama sogudugunda guzel bir eksilik kendini hissettiriyor.

@oguzhanata Peru icin kullandiginiz yontemi paylasabilir misiniz?
Comandante Red Clix 48 click (medium-coarse).
Buzdağı Su 93 derece (78 ppm)
15/245
Cafec Traditional
Orkun Üstel 60-60-60-60 Yöntemi. 60 ml ile 30 saniye blooming, 40. saniyeye kadar 120'ye tamamlama, 55-1.05 arası 180'e tamamlama, 1.15-1.25 arası 245' e tamamlama. 2.10 civarı bitti. Dripper'a hiç müdahele etmiyorum.

Az önce tanzanya sipariş verdim. Rica etsem degassing süresi tamamlanmaya en yakın kavrum tarihli kahveyi gönderebilir misiniz ? :) Sipariş numaram : 556263662
@OkanT

Tanzanya ve Honduras elime ulaştı. Peru numunesi için de teşekkür ederim.
29 Mart kavrumlu kahveler için 10 gün kadar bekledikten sonra filtre ve moka pot denemelerimi burada da paylaşırım.

Az önce tanzanya sipariş verdim. Rica etsem degassing süresi tamamlanmaya en yakın kavrum tarihli kahveyi gönderebilir misiniz ? :) Sipariş numaram : 556263662
@OkanT
Cok tesekkur ederiz, mesajınızı yeni gordum fakat, yukarıda bahsetmistim malesef eski kahvemiz kalmadi 29.03 veya 31.03 gonderebiliyoruz.

Siz de;
"Bir gün herkes Omni kavuracak" mı diyorsunuz :)
Hem oyle, hem degil aslinda gibi politik cevap vereyim :)
soyle acıklayayım dusuncemi, manuel demleme metodlarinda ekipman etkisi cozunmeye daha az etki ettigi icin cok acik kavrumlar bile olsa iyi sonuc alinabiliyor, fakat espresso da ekipman performansi cok on plana cıkıyor, ozellikle degirmen. Ev tipi degirmenler hatta iyi ayar yapilmamis ust segment degirmenler ile bile olumlu sonuc almak cok cok zorlasiyor.
ben kendim icin genellikle filtre icinde, espresso icinde filtre icin kavrulmus cekirdekler tercih ediyorum cogu kavurucudan yerli/yabanci. Cok az yer veya kahve varki ozellikle espresso kavrumu tercih ettigim. kullandigim ekipmanlar cogu zaman iyi sonuc almama yetiyor.
Eekipman konusu bu hızla gelismeye ilerlemeye devam ederse, fiyatlat duser ulasilabilir olursa. O zaman herkes bir gün omni kavuracak diyebilirim.
Renk konusundada birkac sey soylemek, ornek vermek isterim. Ideali tabi bir renk olcerle olculup bunun paylasılması, ben daha pratik, ama hata payı olan bir sekilde ornekleyeyim.
Bir kahvenin renk olarak acik veya koyulugunu etkileyen bir numarali etmen, kavrulma sırasinda cıktıgı en yuksek ısı, bununda normal sartlarda kavurmanın en son noktasında olması gerekiyor.
X kahvenin 1. Catlamasının 200C de oldugunu farzedelim;
200-201.5 very light (friedhats, leutchfeuer)
201.5 - 203.5 light. (April, morgon, gardelli)
203.5 - 205.5 medium light (tim wendelboe, onyx)
206 - 209 medium (five elephant kısmen)
gibi ben degerlendiriyorum, ilk aklima gelenlerde boyle ornekledim, lutfen sadece yabancı kavurucuları yazmam ukalalık olarak algılanmasın hem bazı kategorilerde ozellikle very light olarak bildigim bir yerli kavurucu yok, hemde baska firmalar, arkadaslarım, meslektaslarım adina boyle bir tartismaya acik olabilecek kategorilendirme yapmak istemedim, elimde cok somut veri olmadan. yine bu kategorilendirme kesinlikle iyi veya kotu kavrulmus olma manasina gelmiyor sadece renk olarak acik veya koyu siralamasi. Yine cekirdekten cekirdegede degisim gosterebiliyor kavurucularin tarzlari ama bunlar genelde aklıma gelen daha istikrarli olanlar. Ben bizdeki mevcut kahvelerin medium light kategorisinde oldugunu soyleyebilirim.
Tekrar dedigim gibi cok bilimsel bir ornekleme degil, tartismayada acik olabilir, sadece daha kolay anlasilabilir, ornek vermek istedim, tamamen sahsi gorusum ve duyusal gozleme dayali. Rakamlarda orantısal olarak dusunulmesi icin genelleme, tek baslarına bir anlam ifade etmesin.

Son düzenleme:
Tesekkuler, sevindim begenmenize.
tanzanya icin birde 1/17 ve blooming miktari biraz dusurup 2x olacak gibi deneye bilirsiniz.
Okan Bey,

Cok tesekkurler. Soylediginiz sekilde denedim. Benden sonra deneyenlere tavsiye olur belki.

Tanzanya:

Okan Bey’in dedigi gibi 1/17 yaptim. 16/272. Molent 31 Klik. 30 blooming + 121 ml + 121 ml

Sure: 2.42

Bir onceki demlememe gore kesinlikle daha iyi oldu. Biraz meyvemsi tat aldim.

Bir sonrakini 33 klikte deneyecegim. Sureyi biraz daha dusurecegim.

Dipnot: Nedense espressoya yakisacagini dusunuyorum. Bir de oyle deneyecegim :)

Peru Crush'ı dün 1:1:1 ile demledim. 2:45'te bitti ve açıkçası çok fazla bitter tatlar vardı.

Bugün aşağıdaki reçeteyle lezzetli bir kahveye ulaştım;
Timemore C2 18klik
15/240
93derece Buzdağı su
50ml su ile 45sn blooming
Ardından 1:10'a kadar 240'a tamamlama ve sonra küçük bir spin
2:10 demleme bitiş süresi

Peru crush siparişim tadımlık Honduras Comsa hediyesiyle beraber salı günü elime ulaştı. Peru'yu önce espressoda denedim ama yüksek asiditesiyle beni filtre olarak tüket diyordu adeta :) Ben de öyle yaptım ve v60'da güzel sonuç aldım, keyifli bir meyve çayına benzettim tadını. Hondurasla aldığım shot ise beni oldukça şaşırttı, beklediğimden çok daha iyiydi. Elinize sağlık çok teşekkürler keyifli bir alışveriş oldu benim için. @OkanT

Honduras ile flair'de aldığım shot: 7dadda56-f0cb-47d8-b60d-4c396aab2645.JPG

Son düzenleme:
samatta'dan sonra tanzayaya karşı önyargım vardı. :D

Degassing bence tam bitmeden ilk denememde fena olmadı. Potansiyeli yüksek bence kahvenin. İleriki günlerde tekrar yazacağım.

Deneme Honduras için de teşekkür ederim.

Peru Crush'ı dün 1:1:1 ile demledim. 2:45'te bitti ve açıkçası çok fazla bitter tatlar vardı.

Bugün aşağıdaki reçeteyle lezzetli bir kahveye ulaştım;
Timemore C2 18klik
15/240
93derece Buzdağı su
50ml su ile 45sn blooming
Ardından 1:10'a kadar 240'a tamamlama ve sonra küçük bir spin
2:10 demleme bitiş süresi

Peru crush siparişim tadımlık Honduras Comsa hediyesiyle beraber salı günü elime ulaştı. Peru'yu önce espressoda denedim ama yüksek asiditesiyle beni filtre olarak tüket diyordu adeta :) Ben de öyle yaptım ve v60'da güzel sonuç aldım, keyifli bir meyve çayına benzettim tadını. Hondurasla aldığım shot ise beni oldukça şaşırttı, beklediğimden çok daha iyiydi. Elinize sağlık çok teşekkürler keyifli bir alışveriş oldu benim için. @OkanT

Honduras ile flair'de aldığım shot: Ekli dosyayı görüntüle 10542
Guzel yorumlarınız ve memnun kalmanız cok mutlu etti. Teşekkür ederiz.

Peru için moccamaster CMD ile kaç klik onerirsiniz

Çarşamba günü hem tanışmak hem de aldığım kahveleriyle ilgili sorular sormak için Okan beyin yanına uğradım. Çok hoş sohbetli çok kibar birisi kendisi. Oradayken bana moccamaster da demlenmiş güzel bir kahve ikram etti, ayrıca denemem için farklı bir çekirdek de hediye etti. Güzel kahvenin güzel esnaflıkla birleşmesi benim için her zaman çok önemli. Kendisine buradan tekrar teşekkür ederim 😊

Geri