Siz de;
"Bir gün herkes Omni kavuracak" mı diyorsunuz
Hem oyle, hem degil aslinda gibi politik cevap vereyim

soyle acıklayayım dusuncemi, manuel demleme metodlarinda ekipman etkisi cozunmeye daha az etki ettigi icin cok acik kavrumlar bile olsa iyi sonuc alinabiliyor, fakat espresso da ekipman performansi cok on plana cıkıyor, ozellikle degirmen. Ev tipi degirmenler hatta iyi ayar yapilmamis ust segment degirmenler ile bile olumlu sonuc almak cok cok zorlasiyor.
ben kendim icin genellikle filtre icinde, espresso icinde filtre icin kavrulmus cekirdekler tercih ediyorum cogu kavurucudan yerli/yabanci. Cok az yer veya kahve varki ozellikle espresso kavrumu tercih ettigim. kullandigim ekipmanlar cogu zaman iyi sonuc almama yetiyor.
Eekipman konusu bu hızla gelismeye ilerlemeye devam ederse, fiyatlat duser ulasilabilir olursa. O zaman herkes bir gün omni kavuracak diyebilirim.
Renk konusundada birkac sey soylemek, ornek vermek isterim. Ideali tabi bir renk olcerle olculup bunun paylasılması, ben daha pratik, ama hata payı olan bir sekilde ornekleyeyim.
Bir kahvenin renk olarak acik veya koyulugunu etkileyen bir numarali etmen, kavrulma sırasinda cıktıgı en yuksek ısı, bununda normal sartlarda kavurmanın en son noktasında olması gerekiyor.
X kahvenin 1. Catlamasının 200C de oldugunu farzedelim;
200-201.5 very light (friedhats, leutchfeuer)
201.5 - 203.5 light. (April, morgon, gardelli)
203.5 - 205.5 medium light (tim wendelboe, onyx)
206 - 209 medium (five elephant kısmen)
gibi ben degerlendiriyorum, ilk aklima gelenlerde boyle ornekledim, lutfen sadece yabancı kavurucuları yazmam ukalalık olarak algılanmasın hem bazı kategorilerde ozellikle very light olarak bildigim bir yerli kavurucu yok, hemde baska firmalar, arkadaslarım, meslektaslarım adina boyle bir tartismaya acik olabilecek kategorilendirme yapmak istemedim, elimde cok somut veri olmadan. yine bu kategorilendirme kesinlikle iyi veya kotu kavrulmus olma manasina gelmiyor sadece renk olarak acik veya koyu siralamasi. Yine cekirdekten cekirdegede degisim gosterebiliyor kavurucularin tarzlari ama bunlar genelde aklıma gelen daha istikrarli olanlar. Ben bizdeki mevcut kahvelerin medium light kategorisinde oldugunu soyleyebilirim.
Tekrar dedigim gibi cok bilimsel bir ornekleme degil, tartismayada acik olabilir, sadece daha kolay anlasilabilir, ornek vermek istedim, tamamen sahsi gorusum ve duyusal gozleme dayali. Rakamlarda orantısal olarak dusunulmesi icin genelleme, tek baslarına bir anlam ifade etmesin.