Aslında hayır, tam olarak doğru değil. Çekirdeklerin salınım yaptığı gazı tekrar içine almıyorsa bayatlaması mümkün değil. Bayatlaması için kutunun dışardan atmosfer gazlarını ve nemi alması gerekir. Eğer metal kutulardaki valfler ile normal ambalajlardaki valfler aynı kalitedeyse yada metal kutudaki valf bozuk değilse bayatlamaya sebep olması teknik olarak mümkün değil. Sizin normal ambalajlardaki hava boşaltmak için paketi sıkmanız, bozuk valf sorunu varsa dışarıdan içeri giren nemi ve havayı atmanıza yarayacağı için faydalı olur.Şöyle bir öngörü iliştireyim bu konuya. Normal ambalajlarda paketi sıkarak içerisindeki havayı minimuma indirebiliyoruz. Ama o metal kutuda kahve miktarı azaldıkça ambalaj içerisindeki hava artacaktır. Bu da ister istemez bayatlamayı hızlandırır.
Bu arada normal ambalajları olabildiğince içerisinde hava bırakmadan kapatmak bu süreci olumlu yönde etkiler.
Bu kahveyi doğal olduğunu bekleyerek aldıysanız biraz sizin hatanız olmuş. Co fermented diye yazıyor aslında, infüze ve co fermented doğal değil yapay bir tatlandırma işlemi zaten… bu kahve herkese hitap etmeyebilir katılıyorum ancak 320 tlye monte blanco kahvesini farklı bir lezzette sundukları için teşekkür etmek gerekli diye düşünüyorum.Monteblanco Nectar Citrilus nam kahveyi dayanamayıp aldım.
Kahve serüvenim dahilinde içtiğim kahveden en uzak 'şey' oldu. Bu kahvenin doğallığına inanmıyorum.
Bu kahveyi doğal olduğunu bekleyerek aldıysanız biraz sizin hatanız olmuş. Co fermented diye yazıyor aslında, infüze ve co fermented doğal değil yapay bir tatlandırma işlemi zaten… bu kahve herkese hitap etmeyebilir katılıyorum ancak 320 tlye monte blanco kahvesini farklı bir lezzette sundukları için teşekkür etmek gerekli diye düşünüyorum.
Tüm süreç doğal işliyor aslında iki turşu yaptığınızı düşünün biri acı biber biri acısız salatalık turşusu, biber bittikten sonra suyu boşa gitmesin diye salatalık kavanozuna eklediniz ve beklettiniz zamanla o salatalıklar da acılaşır ya da biber tadını alırsınız.Hocam doğal değil derken o ifadeyi "Natürel" anlamında değil "yapay" anlamında kullandım. Kahveyi işleme yöntemini bilerek aldım ama bu kahve Co-fermented ise de, neyle Co edildiği şüpheli benim gözümde. Damaktaki hissiyatı da oldukça yapay.
Öte yandan infuse ve co-fermented yapay değil doğal bir yöntem. Kahveyle muzu aynı bidona koyup maya eklerseniz bu doğaldır. Muz koymayıp çekirdeklere isoamil asetat püskürtürseniz bu yapaydır.
Onun dışında her kahvenin pekala seveni sevmeyeni olur, saygı duyuyorum.
hocam kutunun kendi hacmi var, o hacim kadar hava ile kahveyi bekletiyorsun onu dışarı atamıyorsun metal kutuda.. ama paketi sıkarak içerideki havayı (özellikle kahvede sona yaklaştıkça) metal kutuya nispeten belki de %90dan fazla oranda azaltabiliyoruz.. şahsen seçenek sunsalar ben metal kutuyu tercih etmem.. ama tüketimi azaltmak istediğin şeyleri koymak çok mantıklıymışAslında hayır, tam olarak doğru değil. Çekirdeklerin salınım yaptığı gazı tekrar içine almıyorsa bayatlaması mümkün değil. Bayatlaması için kutunun dışardan atmosfer gazlarını ve nemi alması gerekir. Eğer metal kutulardaki valfler ile normal ambalajlardaki valfler aynı kalitedeyse yada metal kutudaki valf bozuk değilse bayatlamaya sebep olması teknik olarak mümkün değil. Sizin normal ambalajlardaki hava boşaltmak için paketi sıkmanız, bozuk valf sorunu varsa dışarıdan içeri giren nemi ve havayı atmanıza yarayacağı için faydalı olur.
nestle ve erikli (uzunca bir süredir) birebir aynı sular diye biliyorum..Şahsen erikli ile ne yaptıysam inanılmaz acı ve bütün notaların birbirine geçtiği demlemeler elde ettim hep, nestle ile de acılık olmasada dümdüz bir tat profili.
Kuzeyden ve özkaynak benim sevdiğim tat profiline en yakın sonuçları sağlıyor şahsen. Çok övüldüğü için Pınar madran denemek istiyorum fakat bu şehir efsanesi suya henüz rastlamadım, diğer Pınar kaynakları da erikli gibi sonuç verdi.
Genel olarak su meselesi arıtma ve istenilen minerallendirme sistemi olmayanlar için hep bi muallak. Günün sonunda demlediginiz kahve size güzel geliyorsa kafi.
bi arkadaş kavun notası açıldı tüm kahvelerde almaya başladım demişti, ekipmanlara bulaşıp çıkmadığı için olabilirkarpuzlu çekirdek muhabbetine dayanamayıp ben de aldım.
gerçekten karpuzluymuş arkadaşlar denendi onaylandı.
lezzetini tarif etmem gerekirse: normal bir kahve ile filtre kahve yapıp içine karpuz, kavun tozu (oralet) atmışsınız gibi.
Derdini seveyim butonu bu foruma da gelmeli diyorumEkstra suzme islemi icin hocam , ustte th3 altta th1 kagit var , cok hizli tuketmedigim icin partikul kalmamasina ozen gosteriyorum ve ekstra ugraş olsun diye![]()
Monteblanco Sidra Bourbon çok keyifli kahve. Benim bu zamana kadar Sb den aldığım en iyi çekirdek diyebilirim. Ekim 2024 kavrumu hala var elimde vakumdan çıkarıp demliyorum. Akşam demledim aeropress'le varsa tavsiye ederim.Sidra Bourbon 92-93 deniyordum ancak ne yaparsam yapayım yavan gelmişti. 95 derecede ise adeta bambaşka bir şeye dönüştü. Bitişten baya sonra limonotu devam ediyor.
4x60 demledim sadece. Ancak bunu da deneyeceğim. Gerçekten tatlar ve aralarındaki geçişler damağı yormuyor.Monteblanco Sidra Bourbon çok keyifli kahve. Benim bu zamana kadar Sb den aldığım en iyi çekirdek diyebilirim. Ekim 2024 kavrumu hala var elimde vakumdan çıkarıp demliyorum. Akşam demledim aeropress'le varsa tavsiye ederim.
90° Buzdağı
Cmd 20 klik
12,5 × 200 ml su
Ters metod 100ml su ekleyip 3-4 tur dairesel spin + 1.dakika 200ml e tamamlayıp yine spin ve 2.30 basıyorum.
Floral, lavanta, limonotu çok belirgin tatlar. Dengeli bir çıktı alıyorum bu tarifle.
degass için biraz bekleyin, 4. haftadan sonra tekrar deneyinSabah kahvesi diye costa rica tarrazu aldım, açık kavrum(20.05). Uzun zamandır bu kadar hiç bi şekle sokamadığım kahve olmamıştı. Kahvenin resmen tadı yok, üstüne su çekilmiş haşlama çay gibi resmen.
Panama Los Naranjos(17.05 std kavrum) da aynı durumda, bir tık buruk bir asidite var ekstra olarak.
Bu zamana kadar hep çok kavrulmuş diye şikayet ederken bu defa da tam tersini yaşıyorum.
Almayı düşünen varsa Costa rica özelinde açık kavrumdan uzak durmanızı tavsiye ederim.