• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

JX Pro deneyimlemediğim için bir şey diyemem; ama size yanıt vermek adına beş gönderi üstte @DragonFly arkadaşımız X Pro tercih etmiş, eğer indirim bitmedi stok tükenmedi ise tercih edebilirsiniz.
ilk tercihim X Pro idi fakat tükenmiş ne yazık ki :(

JX-Pro yerine Amazon veya Aliexpressten 3600 civarına x-pro alınabilir.
150 Euro ve üstü alışverişlerin gümrükte kalması çok yüksek bir ihtimal diye biliyorum o yüzden yurtdışı olayına pek girmiyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen

150 Euro ve üstü alışverişlerin gümrükte kalması çok yüksek bir ihtimal diye biliyorum o yüzden yurtdışı olayına pek girmiyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen
Aliexpress zaten göndermiyor şimdi baktım Amazon.com.tr alımda peşin vergi kesiliyor kapıya teslim 3600 civarına alan arkadaşlar vardı.

Son düzenleme:
Yanlış olmasın, @nuclearmoonrise k-pro aldığında ben de k-pro almıştım. Kendisi de herhalde ilk dönemler 7.5-8.0 aralığında öğütüyordu filtre için. Benim için de öyle verimli oldu ancak zamanla ne olduysa 6.0 ayarlarına doğru inmeye başladım. Zamanla değişiyor bence öğütümü.
Öğütüm zamanla değişiyor mu bilmem ama ben hala %99 75-80 klik arasını kullanıyorum. Kahveden çok kötü sonuç almışsam inceltmeyi deniyorum ancak. Mesela şu an 69'a kadar indim Fam - Ethiosar'da ve bariz daha iyi oldu ki aylardır buraları denememiştim bile. Bunun dışında acaba birkaç klik inceltsem nolur diye düşünüp bazı kahvelerde denediğimde kötü sonuçlar aldığımdan aynı civarlarda dolanmaya devam ediyorum. Ha belki yanlış kahvelerde denemişimdir. Daha sık denemeliyim.

K Ultra'yı bugün teslim aldım. Uykum yok, o yüzden bir ön inceleme bırakıyorum:

Birkaç on dakika içinde filtre ve espresso için referans noktalarımı tayin ettim gibi. Sanırım filtrede kadranda 75, espressoda 25-30 gibi bir yerlerden başlamam gerek.
Öğütümü gayet tozsuz. Rodaj ihtiyacı yok gibi, ama zamanla daha iyi olacaksa kullandığım en iyi filtre değirmeni K-Ultra olacak demektir. Şu haliyle çok iyi.

Hızlı öğütümde statik ve toz artıyor, dengeli bir hızda öğütmek tozu ve statiği çok azaltıyor.

Filtre fincanları Kinu'ya göre berrak ve daha asidik. Tatlılık olarak da neredeyse Kinu seviyesinde... Yani tatlılık ve asidite anlamında dengeli...​

IMG-20230428-WA0004.jpeg

Söz konusu demleme, hızlıca ve özensiz yapılmış bir 30/500 demlemesi, 80 klikte 2.5 dakikada tamamlandı. Biraz kalın kaçtı sanki. Ama vurgulamak istediğim tozsuz oluşu.
Buraya V60 yatak resmi koyalım:​

20230428_221035.jpg

İlk izlenimim espressoda da çok başarılı olduğu yönünde... 18 gramı 35-40 saniyede, yormadan öğütüyor.
Değirmen başarılı bir şekilde 0 noktası üzerinde kalibre edilmiş. Rakamlar arasında 10 klik var ve bir tam tur üzerine 7 rakamına kadar gidiyor. 170 klik demek. Espressoda ise her klik yaklaşık 2 saniye fark yaratıyor: Fam Idido 18/42 espressoyu 30 klikte 24 saniyede; 29 klikte 26 saniyede verdi. Espressocular bilir ki bu çok iyidir. 🙂

Espressoda negatif tarafı; öğütümü topaklı... Kinu'da topak neredeyse yok. K-Ultra espressoda baya baya topak yapıyor ve wdt daha uzun sürüyor.
Tat olaraksa Kinu'ya göre daha parlak, daha asidik, ama yine tatlılık da ön planda... Kinu ise daha tatlı ve çok daha yüksek gövdeli... Bu; iki değirmen arasındaki toz üretme farkı sebebiyle olsa gerek. Çekirdeğe göre 1zpresso'yu Kinu'ya tercih edeceğim senaryolar olabileceğini hissediyorum. Bakacağız.

18/42 oranlı 26 saniyelik Fam İdido espressoyu da koyalım:​

20230428_220808.jpg

Özetle, değirmen, yapması gereken her şeyi üst düzeyde, kısa sürede yapıyor gibi. Bununla birlikte malzeme dayanımı hissiyatı Kinu'nun yanından bile geçmiyor. Kinuyu kızım istediğinde veriyorum oynuyor, ayağına filan düşürecek diye kızı koruyorum. K-Ultrayı da istedi ama Ultra düşer müşer diye veremedim. Comandante gibi bunu da pamuklara sarmam gerekecek.
Haznesinin mıknatıs kuvveti Kinu'nun yarısı kadar... Öğütüm esnasında K-Ultra da açılmaz ama Kinu'yu öğütümden sonra da açmak için ısrar etmek gerekiyor; hemen açmıyor içini oğlan... K-Ultranın haznesinde kahve kalmıyor, bu da Kinu'ya kıyasta iyi bir yönü...

Sıfır ayarı için Levent'in YouTube videosunu izledikten sonra üst ayar kadranını çıkardım ve tekrar taktığımda kilitlendiğini farkettim. Düzeltmek biraz uğraştırdı ama sonunda düzeldi. Mantık yürütüp "bunu ne tarafa doğru döndürmeliyim." demek işe yaradı.​

IMG-20230428-WA0011.jpeg

Değirmen fonksiyonel ve komplike. Basitlik arayışı olanların alışması zaman alabilir.

Dişleri çok keskin, temizlik esnasında dikkatli olmakta fayda var.

Sıfır noktasına ayarlama, kalibrasyon ilk etapta sancılı olabilir, bir şekilde sıfır noktasına geliyor ama. 🙂 :
IMG-20230428-WA0019.jpeg

Son düzenleme:
K-ultra dün ulaştı bana da. Söküp parçalarını detaylıca kontrol ettim. Kalibrasyon işiyle uğraştım. Mekanik aksamı ilk olarak gözümü korkuttu. Comandante’ye göre karmaşık geldiyse de biraz vakit geçirdikten sonra her şeyin çok basitleştiğini söyleyebilirim.

1682773765742.jpeg1682773802483.jpeg1682773835532.jpeg

Kutu açılımı esnasında Comandante’de yaşadığım heyecanı yaşamadım. İş performans noktasına gelince bayağı şaşkınlık yaşadım.
Filtrede 70 klikte 15 gram kahveyi 17 saniyede, 65 klikte 15 gram kahveyi 20 saniyede, espessoda 25 klikte 14,5 gram kahveyi 26 saniyede öğüttü Ultra. Filtrede Fam'ın Pacamara Siberia çekirdeğini kullandım. Demleme 2.35'te tamamlandı. Espressoda Bishan Wate çekirdeğini kullandım.

25 klik La Pavoni için aşırı ince kaçtı. 3 dakikanın üzerine çıktı demleme süresi. Diğer çekimi aynı kahve ve aynı gramajla 30 klik ayarında yaptım. Öğütüm 21 saniye sürdü. 1’e 2 oranda çıktıyı 40 saniyede aldım. Bir sonraki çekimi 35 klik ile denedim ve 1'e 2 oranda 25 saniye demleme süresini yakalamış oldum.

30 klikte öğütüm inceliği aşağıdaki gibi;

1682774560426.jpeg

Öğütüm hızıyla beraber öğütüm kalitesi de çok iyi Ultranın. Filtre öğütümde toz neredeyse hiç yok. Espressoda biraz topaklanma olsa da neticede çekimlerdeki performansa hayran kaldım. Hem espresso hem filtrede performans ve fincandaki lezzet anlamında Comandante’den önde olduğunu düşünüyorum. Tatlılık çok belirgin. Asidite benzer.

Temizlik konusu da Ultra pratik bir değirmen.

Değirmenin bıçağı çok keskin. Dikkat etmekte fayda var.

1682774829772.jpeg

Ses yalıtımı yönünden bakılırsa Comandante'ye göre çok sessiz çalışan bi değirmen. Comandante Ford’un Torino Cobra’sı gibi bağırırken Ultra yeni nesil Toyota Corolla gibi.

Neticede çok olumlu bir izlenim veriyor değirmen. En kötü biraz kullanır satarım diyordum, deneyimledikten sonra başucu değirmenim olacak gibi görünüyor. Çavuşu emekli ettik gibi anlaşılmasın. Onun yeri her daim ayrı.

Aliexpress zaten göndermiyor şimdi baktım Amazon.com.tr alımda peşin vergi kesiliyor kapıya teslim 3600 civarına alan arkadaşlar vardı.

Ben "x-pro" diye aradım fakat ürün x-pro s" diye mi geçiyor acaba? Ürünü araştırıyorum da, yanlış gitmeyim. Ürün en hesaplı nerden alınır bilginiz var mı?

Ben "x-pro" diye aradım fakat ürün x-pro s" diye mi geçiyor acaba? Ürünü araştırıyorum da, yanlış gitmeyim. Ürün en hesaplı nerden alınır bilginiz var mı?
X-pro S katlanır kolla geliyor. En uygun Amazon'da şu an Aliexpress yüksek fiyat, yurt içinde de stok yok görünüyor. Yukarıdaki linkten alabilirsiniz.

ZP6 yine stoklarda ama 200 dolar. Türkiyeye 150 euro gümrük sınırı mevzusundan dolayı sipariş veremiyorum :( Çözüm için herhangi bir yol var mı? Avrupadaki birine mi söylesem acaba, gümrük daha mı az çıkar 😄

ZP6 yine stoklarda ama 200 dolar. Türkiyeye 150 euro gümrük sınırı mevzusundan dolayı sipariş veremiyorum :( Çözüm için herhangi bir yol var mı? Avrupadaki birine mi söylesem acaba, gümrük daha mı az çıkar 😄
ZP6 Türkiye'ye zaten gelmedi diye biliyorum. Aliexpresste gümrük limitinin bir hayli üstünde. Almanya veya diğer Avrupa ülkelerinden el bagajında bile getirebilirsin. Ama o değirmen o para eder mi zahmet verdiğine değer mi bilemedim.

K-max ile V60'da Null Urago demleyen oldu mu acaba? Olduysa hangi aralıklarda kullandınız acaba?

K-max ile V60'da Null Urago demleyen oldu mu acaba? Olduysa hangi aralıklarda kullandınız acaba?
Öğütüm kalınlığını demleme sürenize göre ayarlamanız daha sağlıklı olur. Bire bir rakama takılmamanızı tavsiye ederim.

Birçok aralıkta demledim ama bir türlü ekşi tattan kurtulamadım. Farkli farklı reçeteler de denedim ama sonuç aynıydı. Kahve aşırı ekşi çıkıyor. Ben de değirmen bazlı mı diye bir öğrenmek istedim açıkçası.

Birçok aralıkta demledim ama bir türlü ekşi tattan kurtulamadım. Farkli farklı reçeteler de denedim ama sonuç aynıydı. Kahve aşırı ekşi çıkıyor. Ben de değirmen bazlı mı diye bir öğrenmek istedim açıkçası.
Demleme yaparken hedef süreniz örneğin 2 dk civarı bunu sağlamak için x kahvesinde cmd üzerinde 20 klik ise siz bunu değirmeninize göre deniye deniye ayarlamalısınız. O yüzden bire bir rakamlara takılmayın dedim.

Bir aralık olsa o da yeter bana :). 60'tan başladım 80'e kadar çıktım ama değişiklik yok. Yoksa dediğiniz gibi birçok deneme yaptım. Kalibre mi etmem gerek acaba?

Herkese selam, belki daha önce konuşulmuştur fakat merak ettiğim bir konu var, bilen varsa ve aydınlatabilirse sevinirim. Comandante kullanırken çekirdekleri öğütmeden önce 1 damla su ile çekirdekleri nemlendiriyordum, bu ritüeli 1zpresso da da yapabiliyor muyuz? (K plus kullanıcısıyım)

Bir aralık olsa o da yeter bana :). 60'tan başladım 80'e kadar çıktım ama değişiklik yok. Yoksa dediğiniz gibi birçok deneme yaptım. Kalibre mi etmem gerek acaba?
Kalibreden ziyade döküş şeklinizde çok önemli değişken. Hızlı mı dönüyorsunuz yoksa yavaş mı? Tek basamaklı mı, çok basamaklı mı? Kahvenin su direnci bile ayrı değişken

Konchero kullanıyorum ve döküş kısıtlayıcı var içinde fakat yine de döküş bir tık hızlı gibime geliyor. Ayrıca genelde çok basamaklı kullanıyorum.Kahvenin su direnci de düşük.

Geri