• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin V60 Demleme Tekniği 101

V60 kullanıyor musunuz?

• Evet

Oy: 745 94.1%
  • Hayır

Oy: 47 5.9%

• Kullanılan toplam oy
    792
Genelde Nordic tarzı kavrumlar düşük sıcaklıklarda sonuç verebiliyor ben daha bu tarz kavrum yapan Türk kavurucuya denk gelmedim. Yurtdışı çekirdek alımı yapıyorsanız coffeacirculor çekirdekleri ile deneyebilirsiniz
Peki diğerlerine baktığımızda 92-95 derece Kolombiya ve Etiyopya için yeterli midir?

Peki diğerlerine baktığımızda 92-95 derece Kolombiya ve Etiyopya için yeterli midir?
Türkiyedeki kavurucularda genele baktıgımızda istisnalar hariç 95 Çok bence ben genel olarak Türk kavurucu çekirdeklerinde 91- 92 - 93 derece kullanıyorum iyi oluyor sonuçlar

Giriş:

Basit bir üstten dökerek demleme (pour over brew) nasıl yapılır bunun üstünden gideceğiz. Detaylara ve yardımcı demleme ekipmanlarına (melodrip, lilydrip, vs…) girmeyeceğiz.

Kahve çekirdeği ve damak tadınıza göre aşağıdaki parametreler ile ufak oynamalar yapabilirsiniz.

Birçok V60 tarifi olduğundan bu sadece bir öneri ve V60’a yeni başlayanlar için bir kılavuz olabilir. V60 da doğru ya da yanlış, siyah beyaz gibi değil. 😊 Güzelliği de bence burada.

Not: Hatalar ya da eklenmesi gereken bir detay varsa iletirseniz hemen düzeltirim.

Gerekli Olanlar:
  • V60 demleyici ve filtre kağıdı
  • İyi bir kahve değirmeni (mümkünse konik çelik kesicili - (burr))
  • Tartı ve zaman sayacı (kronometre)
  • Kuğuboyun su ısıtıcı (gooseneck kettle)
  • Servis sürahisi ya da kupa bardak
  • İyi bir su (kahvenin 99% u su olduğundan, kaliteli su önemli!
Ekli dosyayı görüntüle 268
Kahve/Su Oranı:

Kabul edilen kahve su oranı 1:15-1:17 arasındadır. Bu da demek oluyor ki, her 1 gram kahve çekirdeği için, 15 ile 17 gram su kullanmamız gerekiyor.

Sıcak Su:

91C - 95C arası sıcak su kullanılması tavsiye ediliyor. Açık kavrumlarda ve daha yoğun kahve çekirdeklerinde dem almak (çözünme, ekstraksiyon) biraz daha zor olduğundan, aralığın üst tarafına yakın daha sıcak su kullanılması tavsiye ediliyor. Bunu anlamak için bir adet çekirdeği yemeye çalışabilir ya da öğütücünüzün zorlanmasından anlayabilirsiniz.

Isı kontrollü bir su ısıtıcınız varsa, daha kolay olur. Suyu kaynatıp, ardından soğutmak pek tavsiye edilmese de büyük bir fark yaratacağını şahsen düşünmüyorum. Bunun için suyu kaynatıp, 30-40 saniye civarı beklemeniz yeterli.

Kahve-Öğütücü-Öğütüm Kalınlığı:

Demlemeden hemen önce öğüttüğünüz güzel bir kahve çekirdeği gerekiyor. Öğütme demlemedeki en kritik parametrelerden birisi. Önceden öğütülmüş bir kahvede maalesef aromaların çoğu kaybedilmiş oluyor.

Öğütüm kalınlığı ve homojenliği, demleme sürenize doğrudan etki edeceğinden kaliteli bir öğütücü edinmenizi tavsiye ederim.

Tipik bir V60 demlemesi için bize orta-ince bir öğütüm gerekiyor. Comandante için 20-25, Timemore için 18-22 arası iyi bir başlangıç olabilir. İnce öğütüm demleme süresini uzatacağından acı tatlara sebep olacaktır. Benzer şekilde kalın öğütümler de demleme süresini azaltıp ekşi tatlara sebep olacaktır.

Ayrıca demleyeceğimiz çekirdeğin de tercihen açık ya da açık-orta kavrum olmasını tavsiye ederim. Orta kavrumun üstüne çıkıldıkça, acı tatlar baskınlaşacaktır.

Demleme Parametrelerimiz:
  • 233 gram istediğimiz sıcaklıkta su (94C)
  • 14 gram ince-orta öğütüm güzel bir doğal işlenmiş kahve (Timemore 20 klik)
  • Kahve/Su = 1:16.7
  • Hedef süre: 2:45 (süre hedeften uzun kalırsa öğütümü kalınlaştıracağız, kısa kalırsa incelteceğiz)

Nasıl Demledim:
Görsellerde geçecek terimler:
Blooming (Ön demleme, çiçeklenme): Kahvedeki hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının sıcak su ile buluştuğunda baloncuklar oluşturarak salınımı.

Faydaları..
1) CO2 ekşi/acı tatlar verir.
2) demleme sırasında su kahveye daha iyi temas eder.

Rao Spin: Demlemenin bir aşamasında, V60 ekipmanını hafifçe dairesel döndürerek bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak ve kanallanmanın önüne geçmek için yapılan bir hareket. Düz bir kahve yatağı elde edilir. Zorunlu değildir. Bazı tariflerde görebilirsiniz. Gövdeyi biraz arttırıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 269Ekli dosyayı görüntüle 270Ekli dosyayı görüntüle 271

...ve keyif zamanı...... verdiğim örnekte bu kahveyi demlemedim ama görselini sevdiğim için paylaşmak istedim :) Fotoğraf bana ait olduğundan, bir sakınca görmedim :)

Ekli dosyayı görüntüle 272
keşke switch model için de böyle bir rehber olsa🙏🏻

Yıllardır V60 kullanıyorum ama yeni şeyler öğrendim teşekkür ederim

V60 demlemede kullanılan minimum kahve gramajı kaç olmalıdır? Benim kahve porsiyonlarım düşük oluyor, tek kişilik demlediğimde 10gr kahveden yaptım 1:16 oranında 1:45dk da demlenme bitti ve kahve biraz fazla soft kaldı. acaba kahve gramajı az olduğu için yeterli sürede demlenmemiş olabilir mi?

V60 demlemede kullanılan minimum kahve gramajı kaç olmalıdır? Benim kahve porsiyonlarım düşük oluyor, tek kişilik demlediğimde 10gr kahveden yaptım 1:16 oranında 1:45dk da demlenme bitti ve kahve biraz fazla soft kaldı. acaba kahve gramajı az olduğu için yeterli sürede demlenmemiş olabilir mi?
12.5 gramın altına inmemeniz fayda sağlıyacaktır

En az 12.5 - 15 gr arası demleme denemenizi tavsiye ederim. 1:16 oran sabit kullanabilirsiniz. Ancak kahve türüne göre 1:15 veya 1:17 kullanmaktan çekinmeyin. Öğütüm kalınlığına da dikkat edin. Görece fazla kalın öğütüm bir de düşük gramaj ve düşük sıcaklık olursa soft çıktı almanız kaçınılmazdır.

Teşekkürler, en az 12.5tan yapacağım bir dahakine. Genelde çok değiştirmemekle birlikte comandante red clix 42-45 aralığında öğütüyorum. Sıcaklık da 94 oluyor.

Merhabalar,

4 ya da 3 basamaklı döküşlerde V60 kenarındaki partikülleri toplamak ya da toplamamak arasındaki fark asiditeye etki eder mi?
Selamlar hocam mutlaka etkiler ama daha çok gövdeyi etkileyeceğini düşünüyorum tabi bu kahveyle de alakalı

Merhabalar,

4 ya da 3 basamaklı döküşlerde V60 kenarındaki partikülleri toplamak ya da toplamamak arasındaki fark asiditeye etki eder mi?
Döküş sırasında kenara çok yaklaşılırsa, filtreyi tıkayıp su bypass'ını engelleyen mikropartiküller yerinden oynar, ve su kahve yatapını bypass edip kenardan süzülür ve asidite, gövde çok hafif olur. Demlemenize dışarıdan su eklediğini varsayın, tüm değişkenler seyrelir.

Aksine döküşler çok ajiye etici olursa, ya da dripper döküş sonrasında çok sallanırsa mikropartiküller filtreyi tıkar, toplam döküş sayısı arttıkça her seferinde filtre gitgide tıkanır ve demleme süresi 4dk'nın üstüne dahi çıkabilir. Uzun süren demleme = düşük asidite, yoğun gövde ve muhtemelen ağızda hafif kekremsi damak kurutucu bir bitiş.

Kahvenin boyutu, filtre, ajitasyon; su kalitesinden sonra en önemli süre belirleyici etkenler kanımca. Çok sayıda pour yapıyorsanız ya da 4/6 gibi bir metod tercih ediyorsanız TH3 gibi hızlı bir filtre öneririm

Sitede ayın kahvelerini alıyorum 2 seferdir. Hangi çekirdeği aldıysam ekşi tat alıyorum kahveden. Demleme süresi vs tuttursam da ekşilik var kahvelerde. Çekirdek kahve alıyorum degass süresine dikkat ediyorum ancak bir türlü yapamıyorum. Sizce hata nerede olabilir? Suyu da değiştirdim yine yok :)
Su sıcaklığı nedir demlemelerinizde?

Uzun zamandır demlemelerimde koku ve tat olarak bir bozukluk var, nedenini bir türlü çözemedim. Değirmenden kaynaklandığını düşünmüyorum, değirmenim 1zpresso q2s. Suyu her seferinde değiştirip tekrar denedim ara ara yine oldu. Sıcaklıkları genellikle (termometrem yanlış göstermiyorsa) 90 - 95 arası ayarlamaya çalışıyorum. Eskiden böyle değildi nedense anlamadım gitti.

Uzun zamandır demlemelerimde koku ve tat olarak bir bozukluk var, nedenini bir türlü çözemedim. Değirmenden kaynaklandığını düşünmüyorum, değirmenim 1zpresso q2s. Suyu her seferinde değiştirip tekrar denedim ara ara yine oldu. Sıcaklıkları genellikle (termometrem yanlış göstermiyorsa) 90 - 95 arası ayarlamaya çalışıyorum. Eskiden böyle değildi nedense anlamadım gitti.
nasıl bir bozukluk ? açabilir misiniz biraz

Koku olarak kahve kokusunu bastıran acımsı değişik bir koku oluyor ve kahve kokusu gelmiyor bile diyebilirim. Tat olarak nasıl tarif edebilirim emin değilim, özellikle demledikten ilk birkaç dakika içerisinde hafif bozuk ve acı bir tat oluyor.
ortalama demleme parametreleriniz ve kahve ile ilgili bilgi verebilir misiniz peki? işleme yöntemi,kavrumu vs. bir de kaç döküş yapıyorsunuz,süre genelde ne oluyor?

ortalama demleme parametreleriniz ve kahve ile ilgili bilgi verebilir misiniz peki? işleme yöntemi,kavrumu vs. bir de kaç döküş yapıyorsunuz,süre genelde ne oluyor?
Mesela en son El Salvador - Los Prienosu 95 derece nestle su ile, 16/250 olacak şekilde 3 döküşte demledim. Yaklaşık olarak 2 dakika 20 saniye civarlarında bitiyor demlemem. Kettle olarak şunu kullanıyorum: https://www.karaca.com/urun/karaca-martina-borosilikat-cam-coffe-kettle-green-600-ml acaba kettle uygun değil ve kahve yatağını çok dağıttığı için mi böyle oluyor anlamadım. Çünkü moka pot ile yaptığım kahvelerde aynı tarzdan bir koku olmuyor. Yeterli bilgi veremediysem kusura bakmayın, çok bilgili olduğum alanlar değil.
PS: Kahve markaları ve firmalarıyla alakalı bir durum olduğunu zannetmiyorum, onları kötülüyor gibi anlaşılmasın lütfen.

Hatırladığım kadarıyla black honey anaerobik işlenmiş olması lazım o kahve, o yüzden 95 derece fazla çözünmeye sebep olmuş olabilir. 91/92 derecede yatağa yakın ince 3 döküşle fazla ajite etmeden deneyebilir misiniz? kettle akış hızı olarak hızlı ise daha kontrollü ve kahve yatağını fazla bozmadan dökmenizi tavsiye ederim.
Mesela en son El Salvador - Los Prienosu 95 derece nestle su ile, 16/250 olacak şekilde 3 döküşte demledim. Yaklaşık olarak 2 dakika 20 saniye civarlarında bitiyor demlemem. Kettle olarak şunu kullanıyorum: https://www.karaca.com/urun/karaca-martina-borosilikat-cam-coffe-kettle-green-600-ml acaba kettle uygun değil ve kahve yatağını çok dağıttığı için mi böyle oluyor anlamadım. Çünkü moka pot ile yaptığım kahvelerde aynı tarzdan bir koku olmuyor. Yeterli bilgi veremediysem kusura bakmayın, çok bilgili olduğum alanlar değil.
PS: Kahve markaları ve firmalarıyla alakalı bir durum olduğunu zannetmiyorum, onları kötülüyor gibi anlaşılmasın lütfen.

Hatırladığım kadarıyla black honey anaerobik işlenmiş olması lazım o kahve, o yüzden 95 derece fazla çözünmeye sebep olmuş olabilir. 91/92 derecede yatağa yakın ince 3 döküşle fazla ajite etmeden deneyebilir misiniz? kettle akış hızı olarak hızlı ise daha kontrollü ve kahve yatağını fazla bozmadan dökmenizi tavsiye ederim.
Termometrem mutfak tipi düz termometre, belki sıcaklığı olması gerekenden az/fazla gösteriyor olabileceğinden şüphelenmeye başlamıştım. Tekrar sizin dediğiniz gibi deneyip yazayım. Teşekkür ederim.

Merhabalar, değirmen dışındaki değişkenler hakkında öneriler halihazırda sunulmuş zaten.

Sorun değirmenin performansından kaynaklanmıyor olabilir evet. Daha önce benzer bir sorunu değirmeni demonte edip güzelce temizliğini yaparak çözmüştüm. Nacizane önerim, şayet ekarte etmediyseniz, değirmen temizliği olur.

Onun dışında honey işlenmiş çekirdeklerin çıktısı her damak tadına uymayabiliyor, benim damak tadıma uyan bir çıktı için honey işlenmişlerde biraz fazla deneme yapmam gerekiyor mesela.

Umarım damak tadınıza uygun bir sonuç çıkar.

Geri