• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Wacaco Picopresso ile Espresso deneyimi

msinanyildiz

Barista
İsim
Mustafa Sinan YILDIZ
Manuel bir yöntem olduğu için sonuç olarak tam anlamıyla bir espresso diyemesek de yakın lezzetlerin alındığı yorumların etkisiyle aldım.

Bu konuda fazlasıyla tecrübe edip aktarmak isteyen olursa merakla dinlerim.

Ben 2 yıldır Picopresso kullanıyorum ve çok memnunum. Öğle aralarında çok lezzetli Americano ve Latte'ler yapıp arkadaşlarımla da paylaşıyorum.
Sevdiğim asidik meyveli açık kavrum çekirdeklerle ideal kalınlık ve ideal çekirdek gas salınımı seviyesini yakalayınca dışarıda espresso beğenmiyorum diyebilirim. Ayrancı, Tunalı, Bahçeli dışında dışarıda espresso içmek Ankara gibi bir 3.nesil kahve cennetinde bile Starbucks'tan yumuşak içimli filtre kahve içme deneyimlerine benziyor . Çoğu işletme süt bazlı içeceklerinde altlık olarak kullanmak için aşırı kavrulmuş, yoğun çikolata ceviz notalı ucuz blendler kullanıyor.

Picopresso'dan iyi espresso çıkartmanın temelinde iki şey var. Aleti çok iyi ısıtmak ve kullandığınız çekirdeğin ideal öğütüm derecesini bulmak. Ekstra olarak pre-infusion süresi, belirli bir basınca ulaştığını düşünüp bekle yeniden basınç ürettir gibi teknikler kullanabilirsiniz. (Basınç göstergesi parçasını ekeleyip kazanlı espresso makinesi benzeri farklı ayarlarda shotlar almak için). Ben daha geleneksel koyu kavrum italyan tipi çekirdek ve espresso istiyorum diyorsanız işiniz daha kolay Tschibo'dan, marketten aldığınız görece taze çekirdeklerle daha kolay başarılı çıktılar alabilirsiniz.
Özet olarak Picopresso ile İyi Espresso çıktıları almak için
1)Mikkron hassasiyeti ince ve öğütüm skalası geniş bir espresso değirmeni kullanmak.
2)Picopresso'yu ısıtmak. (Esas su koyumu öncesi iki kez neredeyse su bitene kadar kaynamış suyu pompalayarak dışarı çıkarmak. Esas espressoyu üçüncü seferdeki kaynar su dolumuyla almak.)
3)İçinden çıkan iğneyi sabırla kullanarak öğütülmüş kahvenin topaklarını açmak.
4)Toz kahve yükleme çemberi(funnel) içindeyken tamp yapmak.
5) Makineyi korumak için pompalarken aşırı zorlanma hissettiğinizde süreci tamamen iptal edip soğumaya bırakma veya her saniye pompalamaya çalışmak yerine gerekirse pompalamalar arası 10 saniye beklemek (basınç sağlayan silikon contaya zarar görünce alet servislik oluyormuş) Böyle sıkışmalar fazla Tamp yaptığınızı veya olması gerekenden daha ince öğüttüğünüzü gösterir. Keza çok hızlı akış, kahvenin kremasının çıkmaması da kalın öğütüm ve kötü sıkıştırmayı işaret edebilir.

Ben 2 yıldır Picopresso kullanıyorum ve çok memnunum. Öğle aralarında çok lezzetli Americano ve Latte'ler yapıp arkadaşlarımla da paylaşıyorum.
Sevdiğim asidik meyveli açık kavrum çekirdeklerle ideal kalınlık ve ideal çekirdek gas salınımı seviyesini yakalayınca dışarıda espresso beğenmiyorum diyebilirim. Ayrancı, Tunalı, Bahçeli dışında dışarıda espresso içmek Ankara gibi bir 3.nesil kahve cennetinde bile Starbucks'tan yumuşak içimli filtre kahve içme deneyimlerine benziyor . Çoğu işletme süt bazlı içeceklerinde altlık olarak kullanmak için aşırı kavrulmuş, yoğun çikolata ceviz notalı ucuz blendler kullanıyor.

Picopresso'dan iyi espresso çıkartmanın temelinde iki şey var. Aleti çok iyi ısıtmak ve kullandığınız çekirdeğin ideal öğütüm derecesini bulmak. Ekstra olarak pre-infusion süresi, belirli bir basınca ulaştığını düşünüp bekle yeniden basınç ürettir gibi teknikler kullanabilirsiniz. (Basınç göstergesi parçasını ekeleyip kazanlı espresso makinesi benzeri farklı ayarlarda shotlar almak için). Ben daha geleneksel koyu kavrum italyan tipi çekirdek ve espresso istiyorum diyorsanız işiniz daha kolay Tschibo'dan, marketten aldığınız görece taze çekirdeklerle daha kolay başarılı çıktılar alabilirsiniz.
1)Mikkron hassasiyeti ince ve öğütüm skalası geniş bir espresso değirmeni kullanmak.
2)Picopresso'yu ısıtmak. (Esas su koyumu öncesi iki kez neredeyse su bitene kadar kaynamış suyu pompalayarak dışarı çıkarmak. Esas espressoyu üçüncü seferdeki kaynar su dolumuyla almak.)
5) Makineyi korumak için pompalarken aşırı zorlanma hissettiğinizde süreci tamamen iptal edip soğumaya bırakma veya her saniye pompalamaya çalışmak yerine gerekirse pompalamalar arası 10 saniye beklemek (basınç sağlayan silikon contaya zarar görünce alet servislik oluyormuş) Böyle sıkışmalar fazla Tamp yaptığınızı veya olması gerekenden daha ince öğüttüğünüzü gösterir. Keza çok hızlı akış, kahvenin kremasının çıkmaması da kalın öğütüm ve kötü sıkıştırmayı işaret edebilir.
👏👏👏 çok sağlam tespitler

Bende comandante var sizce ideal öğütüm kaç klik olmalı ve kaç gr kahve kullanıyorsunuz?
Ben daha önceki denemelerimde tıkanmalar yaşamıştım son olarak da sadece funnel takılı iken mi tamp yapılmalı yeterli oluyor mu ?

Bende comandante var sizce ideal öğütüm kaç klik olmalı ve kaç gr kahve kullanıyorsunuz?
Ben daha önceki denemelerimde tıkanmalar yaşamıştım son olarak da sadece funnel takılı iken mi tamp yapılmalı yeterli oluyor mu ?
Funnel takılı iken tamp yapılmalı 18 gr kullanıyorum sürekli ama r3 kullanıyorum 35 klik ideal oluyor , çok güzel çıktılar alıyorum
Kendi wdt yeterli değil bilginiz olsun

Commandante ile hiç demlemedim. Mevcut değirmeni aldığım arkadaş Commandante'yi RedClix'le kullanarak gerekli mikron aralığı kademelerini yakaladığını söylemişti. Sanırım espresso kavrum çekirdekle denerseniz işiniz biraz daha kolay olur. Kendi WDT'si 9 iğneli bir topak çözücüye göre tabi yetersiz ve çok zaman alıyor. Ben olabildiğince minimalist kalmak için hala almadım düzgün bir Weiss Distribution Tool namı değer topak çözücü kanallama engelleyici. Aynı mantıkla topak çözümü sonrası tamperi de tek başına yetmez öğütümü bastırmadan düzleyen kesik profilli hizalama aracı lazım. Sonra daha şekilli baskı veren bir tamper. Sonra daha suyu eşitleyen duşlama filesi. Sonra kağıt 51mm filtre. Sonra basıncı da görseniz ah ne güzel olur basınç saati. Sonra Platform olsa elde tutmasak afilli kendinden aynalı....
Liste böyle uzar gider. Su sıcaklığı, öğütüm boyutu, tamp şiddeti, pompalama sayısı/şiddeti, su markası vs... gibi değişkenlerden yalnız birinin hareket ettirileceği deneme uygulamalarına büyük bir tevekkülle devam etmenizi öneririm.
Niyetiniz salih olsun yeter. Mühim olan kahveye iman :)

Manuel bir yöntem olduğu için sonuç olarak tam anlamıyla bir espresso diyemesek de yakın lezzetlerin alındığı yorumların etkisiyle aldım.

Bu konuda fazlasıyla tecrübe edip aktarmak isteyen olursa merakla dinlerim.
Picopresso ile espressoya yakın değil gerçek bir espresso shotı alırsınız. Hatta; iyi bir makineye sahip acemi br kahve severe kıyasla, paletini belli bir seviyeye getirecek kadar kahve içmiş ve ne yaptığını bilen bir Piko kullanıcısı bence daha iyi shotlar alır.
Picopresso'da malûm olduğu üzere bu aleti ısıtmak önemli. Ben kahveyi öğütmeye başlamadan önce alete kaynar su doldurup screeni de içine atıp bırakıyorum. Kahve sepetini hazırlayınca bir tur daha kaynar su doldurup boşaltıyor ve akabinde göz göze kaynar su doldurup sepeti takıyorum. Su haznesi maksimum 100 ml su alıyor; daha çok su daha geç soğuma demek olduğu için ben bu şekilde doldurup biraz dikkatli kapatıyorum.
Öğütüm elbette tüm espresso cihazlarında olduğu gibi kilit nokta. Pompanın çoz zor basıldığı hatta suyun kahvenin içinden geçemeyip pompadan havanın geri kaçtığı inceliklerdeki öğütümler kullanılmamalı. Bence ideal olan tatlı bir sertlikle, dolu bir hisle olacak şekilde pompayı kullanmak. Öğütüm fazla kalın olduğunda kol çok yumuşak oluyor, bu da elbette düşük bir çözünme demek. Ben city+ ve full city kavrum kahvelerle çok lezzetli shotlar alıyorum.
Hugh ve Normcore'un 51-52 mm sepetleriyle daha yüksek çözünme ve daha açık kavrum kahve kullanımı mümkün olur fakat böylesi portatif bir ekipman için gerekliliği elbette tartışılır. 🙂
Comandante ile ben 5 klikte verim aldım ama 18 gr kahve için dahi bu öğütüm hafiften kalın gbi kaldı diyebilirim. 20 gr kahve ile Cmd ile 5 klik muhtemelen daha ideal olacak ama bence imkan varsa Picopresso için dahi Comandante yerine farklı bir el değirmeni kullanılmalı.
18 gr kahvede funnel üzerinden tamp yaptıktan sonra az miktarda da funnel olmadan bastırıyorum. 20 gr'da buna gerek olmayacaktır muhtemelen.

Ben 18 gr kahve ile cmd 7 klik yaptığımda dahi kol çok zor basılıyor tabiki ısıtma işlemlerini de yapıyorum ama kalınlık incelik olarak c60 ile 10 klik yapıyorum (cmd ile 8 klik eder ) ama sanırım tam bir ayar bulamadım ya da yaptığım bir yanlış var

Tat harika hiç acilik yok notaları bariz belli
Akış da bir problem var mı?

Ben 18 gr kahve ile cmd 7 klik yaptığımda dahi kol çok zor basılıyor tabiki ısıtma işlemlerini de yapıyorum ama kalınlık incelik olarak c60 ile 10 klik yapıyorum (cmd ile 8 klik eder ) ama sanırım tam bir ayar bulamadım ya da yaptığım bir yanlış var
Yaklaşık 3 senedir Picopresso kullanmaktayım.Çok fazla denemeler yaptım ve bana göre en ideal ölçü 16 gram kahve kullanmak,18 gr kahve biraz pico'yu zorluyor.Yapılamaz değil yaparsınız fakat 16 gr kullanmanızı tavsiye ederim.
Bana göre sizin öğütüm ayarınızda da sıkıntı var,durumu size şöyle anlatayım.Picopresso yaklaşık 500 mikron tane boyutunda öğütüm seviyor ve bu da CMD nin klik başına 30 mikron öğütüm yaptığını düşünürseniz 16-17 klik'e denk geliyor.
Siz 7-8 klik CMD öğütme yaptığınızı söylüyorsunuz,bence öğütüm çok ince olduğu için kol zorluyor,16 gr kahve ve 16-17 klikte denemenizi tavsiye ederim.

Tat harika hiç acilik yok notaları bariz belli
Akış da bir problem var mı?

Mustafa merhaba,

Espresso'nun ratio'su 1:2 / 1:2.2 / 1:2.5 gibi olmalıdır.Ortalama prefusion 11-13 sn olmalı ve sende bu sürelerde ilk damlalar zaten gözüküyor fakat benim gördüğüm yaklaşık 15-16 gram kahve için 35ml veya max. 40 ml çıktı alman gerekirken gördüğüm kadarıyla yaklaşık 60-70 ml çıktı alıyorsun.
Bu da espresso'nun çok sulu olması demek,belki de damak zevkin daha yumuşak içimden yana bilemedim ama hassas terazi üzerinde çıktı miktarını kontrol ederek ilerlemen,pico'nun daha iyi sonuçlar vermesine sebep olacaktır.

Yaklaşık 3 senedir Picopresso kullanmaktayım.Çok fazla denemeler yaptım ve bana göre en ideal ölçü 16 gram kahve kullanmak,18 gr kahve biraz pico'yu zorluyor.Yapılamaz değil yaparsınız fakat 16 gr kullanmanızı tavsiye ederim.
Bana göre sizin öğütüm ayarınızda da sıkıntı var,durumu size şöyle anlatayım.Picopresso yaklaşık 500 mikron tane boyutunda öğütüm seviyor ve bu da CMD nin klik başına 30 mikron öğütüm yaptığını düşünürseniz 16-17 klik'e denk geliyor.
Siz 7-8 klik CMD öğütme yaptığınızı söylüyorsunuz,bence öğütüm çok ince olduğu için kol zorluyor,16 gr kahve ve 16-17 klikte denemenizi tavsiye ederim.
Yanlış mı yazdınız acaba, 16-17 klik mi?

Yanlış mı yazdınız acaba, 16-17 klik mi?
Ben kendi değirmenimde 500 mikron ayarlıyorum,CMD de faklı bir klik numarası olabilir,emin değilim.Benim değirmenimin klik aralığı 33 mikron ve bildiğim kadarıyla CMD 30 mikron,dolayısıyla bu hesap üzerinden CMD 16-17 klik dedim.

Mustafa merhaba,

Espresso'nun ratio'su 1:2 / 1:2.2 / 1:2.5 gibi olmalıdır.Ortalama prefusion 11-13 sn olmalı ve sende bu sürelerde ilk damlalar zaten gözüküyor fakat benim gördüğüm yaklaşık 15-16 gram kahve için 35ml veya max. 40 ml çıktı alman gerekirken gördüğüm kadarıyla yaklaşık 60-70 ml çıktı alıyorsun.
Bu da espresso'nun çok sulu olması demek,belki de damak zevkin daha yumuşak içimden yana bilemedim ama hassas terazi üzerinde çıktı miktarını kontrol ederek ilerlemen,pico'nun daha iyi sonuçlar vermesine sebep olacaktır.
Merhaba değerli bilgiler için çok teşekkürler Normalde 1/2.5 yapıyorum ama bu sefer tartıyı katmayı unutmuşum fincan dolunca farkına vardım. 18 gr kahve den 40 ile 45 ml çıktı alınca demlemyi sonlandiriyorum . Aslında burda sormak istediğim akış şekli. Espresso'da akış hataları gösteriyor diye biliyorum. Cozunme ile ilgili kötü tatlar yok
Notalarda yazan tatlar var ve ağızda çok uzun kalıyor. Bu demleme ile anladığım espresso filtre ye göre daha baskın tatlar veriyor

Son düzenleme:

5. maddeyi yaşamış biri olarak şiddetle dikkat edilmesini tavsiye ederim. Aksi halde pompadan dışarıya doğru su kaçırmalar başlıyor, makine kullanılmaz hale geliyor.

Alet zorlanıyorsa, ki bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz, kahveyi çöpe atıp daha kalın çekim kahveyle baştan başlayın. Kahve ziyan olmasın diye picopresso'nuzdan benim gibi olmayın :/

Turk kahvesi 20 ile 25 klik arasında 17 klik çok çok az olur
Size benim Comandante hakkında bildiğimi aktarmak isterim,CMD normalde espresso için pek önerilmiyor,tek şartla RED CLİX varsa Türk kahvesi için 3-16 klik ve Espresso için de 14-27 klik aralığı öneriliyor.

Comandante değirmeniniz RED CLİX değilse,sıkıntı olabilir ve sizin çektiğiniz görüntüye baktığımda pico pek basınca maruz kalmadan rahatlıkla koldan preslenebiliyor,bu da bende kahve kalınlığınızın fazla olduğu imajını yarattı.Öğütümünüz daha ince olsaydı kol hissedilir derecede mukavemet gösterecekti.

Bence 100 gram kahvenizi (ucuz yollu) feda ederek ve bu denemeleri kaydederek farklı gram ve kliklerde birkaç deneme yapmanızı şiddetle öneririm.Sonuçta aldığınız çıktı sizin damak zevkinize uygun mu değil mi ona siz karar vereceksiniz.

Geri