Merhaba arkadaşlar,
Doğru başlığa mı yazıyorum emin değilim ama oylama kapandığından “omni kavurma” konusuna açıklık getirmek için doğru zaman gibi geldi.
Aslında “Omni Kavurma” konusu çok konuşulmasına rağmen biz bu konuda bir duruşumuz olsun omniyiz ya da değiliz gibi bir söylemimiz hiç olmadı. Hatta biraz günlük niyetine de kullandığım bloğumda yazdığım yazıda omni kelimesinin çok kullanılmasına tepki olarak da “Omni Babe Yea” gibi bir başlık atmıştım

Orada bahsettiğim de “sen de mi omnicisin ne olur şöyle eski stil kavursan diyerek” esasında düşük kalite çekirdeği, sadece krema vb. gibi pratik avantajları sebebiyle koyu kavurma ile isteyen kafelerin omniyi dillerine pelesenk etmelerine bir tepkiydi, bu tabii yaşadığımız bazı eski tarihli tecrübelerle ilgiliydi.
Kısaca çekirdeklerin kavrulması ve seçkimizde espresso seçeneğinin şu anda olmaması ile ilgili bir kaç kelam edeyim. Biz aslında 3-4 yıl önce blend yapıyor ve espressoya uygun kavuruyorduk. Sonraki süreçte gittikçe daha üst segment çekirdekler ile ilgilenmeye başladık ve bu kalitedeki çekirdeklerin sadece single origin sunulmasını tercih ettik. Ayrıca onların en doğru halinin, özellikle cupping de yakaladığımız olasılıklarına odaklandık. Bu, espressoya uygun kavurma yoktur anlamına gelmiyor. Böyle bir şey tabii ki vardır, gövde ve diğer özelliklerini 9 bar basınçta göreceği reaksiyonlara göre hesaplayıp kavurmak elbette mümkün. Bunu bir seçenek olarak koyacak olursak normal girdiğimiz çekirdekten başka o çekirdeğin “espressoya göre kavrulmuş” seçeneğini de ek olarak gireriz büyük ihtimalle. Sadece şu anda bunu yapmıyoruz, bu yapmayacağız anlamına da gelmiyor. “Omni’den başkasına elvermiyor gönlüm” demiyoruz elbette

))
Özetle omni kavramı (öyleysek de değilsek de) pek de umurumda değil anlayacağınız gibi. Biz güzel kahve içelim, güzel iletişim kuralım. Türkiye’deki ismi lazım değil ama bildiğiniz nitelikli kavurucular, “rahata kaçan” değil “ellerinden geleni yapan” taraftalar daha çok… Öyle değiliz diye demiyorum ama emeğin hakkını verip yapıcı yaklaşmaya gayret ettikçe hepimiz bundan faydalanacağız. Sadece kahve için değil tüm “alış-veriş”lerimizde bu bize fayda sağlar diye düşünüyorum.
Yine uzun oldu ve burada yazarken fark ediyorum ki yanlış anlama olasılığı beni önce çekingen sonra da “eeeh” diyen bir hale getiriyor. Bunda yalnız olmayabilirim ve hepimiz “eeeh” demeyi o veya bu sebepten tercih etmediği için de; forumun entropisi bence biraz hareketsiz ama varsın öyle olsun her şey dengeye geliyor bir şekilde.
Ayrıca yarattığım markaya duyduğunuz güven, sevgi ve beklentiyi buradan hissedebiliyorum, bunun için çok teşekkür ederim, oylamanızın sonucundan ziyade bu benim için çok değerli, bunu boş çıkarmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Bu vesileyle hepimizin bayramını kutlarım

))
Sevgiler.