• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tanışma ve tavsiye

HafriyatKamyonu

Barista
İsim
Hafriyat Kamyonu
Daha fazla  
İsim
Hafriyat Kamyonu
Yeniyetme bir nitelikli kahve meraklısından selamlar,
Merakımın henüz başlarında böyle bir platformu keşfetmek beni çok mutlu etti. Harika bir bilgi ve deneyim toplanması...
Kahve kulübüyle karşılaşmamı, beni nitelikli kahve merakına götüren süreci ve tercihlerimi ve beklentilerimi anlatmak isterim. Böylece hem biraz tanışmış oluruz hem de tavsiyelerinizle daha doğru seçimler yapabilirim diye düşünüyorum. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Kahve ile tanışmam ilkokul öncesi yıllara dayanıyor. Annemle babam, ofise gelen misafirlerine kahve ikram ederken, bir orta şekerli de ben içiyorum. Tadına bayıldığımı hatırlıyorum. Bakıyorlar kahve tüketimi artıyor, "kahve içersen kararırsın" demek yerine fazla kahve tüketiminin çocuklar için zararlı olduğunu anlatıyorlar ve uzun bir süre kahve içmiyorum :)

İlerleyen yıllarda daha çok filtre kahve ve americano tüketmeye başladım. Acı ve sert kahveleri seviyordum. Kahvenin henüz incelikli bir zevk halini almaya çok uzak olduğu bu yıllar Lavazza, İlly, Tchibo gibi markaların koyu kavrulmuş çekirdekleri ve bir filtre kahve makinesiyle geçti. Arkasından envantere bir moka pot eklendi. Zamanla içtiğim acı kahvelerin ağzımda bıraktığı çamursu tat beni rahatsız etmeye başladı.

Farklı kahve üreticilerinin deneme setlerini almaya başladım. Çeşitlilik ve çekirdekere ait bilgi arttıkça karşılaştırma imkanım oldu. Deneme setlerinin ne kadar faydalı olduğunu zaman içinde daha iyi anlamaya başladım. Aynı kavurucunun farklı çekirdeklerini denemek, kurum standartlarının aşağı yukarı sabit olduğunu varsayarak çekirdekler arasındaki farkları keşfetmeme yardımcı oldu. Sonrasında, aynı/benzer çekirdekleri farklı kavuruculardan alarak, kavrumlar arasındaki farklılığın lezete etkisini görmeye başladım. Çok keskin verilere dayanmasa da daha lezzetli kahveler tüketmeye başladım.
Genelde V60, nadiren moka pot ile kahve yapıyorum. Şu ana kadar yerel kavurucular haricinde hatırlayabildiğim kadarıyla A Roasting Lab, CoffeTropic, Coffee Manifesto, Voluptas Coffee, Montag Coffee kahvelerini deneyimledim. İnternette bir araştırma yaparak demleme teknikleri ile ilgili bilgi edinmeye çalıştım ve elimdeki ekipmanlarla bu reçetelerin pek de mümkün olmayacağını farkettim: Çaydanlık, cep tartısı ve piyasadaki en ucuz seramik değirmen. Genel olarak en önemli ekipmanın değirmen olduğu söylendiğinde değirmen arayışına girdim.
Kahve kulübü ile karşılaşmam da bu sırada gerçekleşti. Müthiş bir Time More vs Comandante karşılaştırma yazısı okudum. Bu özenli çalışma için teşekkürler. Sonrasında, toplu kahve alıp etkinliği dikkatimi çekti. Derken vakit buldukça incelemeye başladım. Genel tavsiyenin aksine, öncelikle ısı ayarlı bir kettle aldım. Birkaç demlemede çaydanlıkla suyun ısısını ayarlayamadığı için mutsuz olunca tercihimi ısıtıcıdan yana kullandım. Başka ilgi alanlarım da olduğundan, düşük bütçeli ve yavaş adımlarla ilerliyorum. Kahve tartım olmadığından, suyu ölçerek ısıtıyorum. Bir sonraki hedefim, bir el değirmeni almak olacak. Time more almayı düşünüyorum, tavsiyelere açığım.
Henüz yüksek bütçeli "specialty coffee" çekirdekler almayı düşünmüyorum, zira elimdeki ekipman ve deneyimle hakkıyla demleyebileceğimi düşünmüyorum. An azından homojen öğüten bir değirmen alana kadar. Aylık tüketimim 1 kg kadar ve 1000-1200₺ civarı bir bütçe ayırabiliyorum. Ancak ucuza gelsin diye tek bir kahveden kiloluk paket almak da istemiyorum. Farklı çekirdekler de denemeyi tercih ederim. Önyargılı davranıyor olabilirim, ancak kahve seçerken 1100-1800m gibi fazla rakım aralığı olan çekirlekleri tercih etmemeye çalışıyorum. Kahve toplayan işçilerin fotoğraflarıyla uzun uzun romantize edilmiş hikayeler ilgimi çekmese de çekirdeklerle ilgili ne kadar çok bilgi alabilirsem o kadar tercih edilebilir oluyor.
Başta bu ürün açıklamaları olmak üzere kavurucu firmaların çoğunun e-ticaret sistemlerinde belli başlı eksiklikler olduğunu da gözlemledim. Genel olarak kullanıcı deneyiminin yer yer çok zorlaştığı, kategorizasyon ve filtreleme seçeneklerinin yetersiz olduğunu ve çekirdeklere dair açıklamaların (fiyat yazıp gramaj yazmayanı bile gördüm) eksik kaldığını gözlemliyorum.

Demleme yöntemleri, pratik bilgiler, kavurucular, takip edebileceğim öğretici kaynaklar vb tavsiyelere açığım

Sevgiler, selamlar
 
Merhaba, hoş geldiniz.

Doğru okuduysam elinizde french press ve moka pot ve ısı ayarlı kettle var.

Naçizane tavsiyem en ucuza v60 takımı dizmenizdir.

-0,1 g hassasiyetli kuyumcu tartısı,
-V60 dripper. Kütahya porselenin çok ucuz dripperları vardı piyasada. Onlardan denk getirebilirsiniz belki. Plastik hario v60 da olur.
-Server yerine kavanoz kullandım yıllarca. Tek kişiyseniz doğrudan bardağa da demleyebilirsiniz.

Bunlar çok pahalı tutmayacaktır. Öğütücü için de forumun ikinci el ilanlarından ucuz bir timemore bulabilirsiniz. Ya da molent, 1zpresso, kingrinder olabilir. Seramik değirmenler safi israf olacaktır.

Aylık tüketiminizi günde 1 bardağa düşürmeyi de tavsiye ederim.
 
Merhaba, hoş geldiniz.

Doğru okuduysam elinizde french press ve moka pot ve ısı ayarlı kettle var.

Naçizane tavsiyem en ucuza v60 takımı dizmenizdir.

-0,1 g hassasiyetli kuyumcu tartısı,
-V60 dripper. Kütahya porselenin çok ucuz dripperları vardı piyasada. Onlardan denk getirebilirsiniz belki. Plastik hario v60 da olur.
-Server yerine kavanoz kullandım yıllarca. Tek kişiyseniz doğrudan bardağa da demleyebilirsiniz.

Bunlar çok pahalı tutmayacaktır. Öğütücü için de forumun ikinci el ilanlarından ucuz bir timemore bulabilirsiniz. Ya da molent, 1zpresso, kingrinder olabilir. Seramik değirmenler safi israf olacaktır.

Aylık tüketiminizi günde 1 bardağa düşürmeyi de tavsiye ederim.
Merhaba, teşekkürler.

Genellikle V60 demliyorum. Seramik ile başladım, kırılınca plastik Hario aldım. Küçük bir tartım mevcut. Kahveyi tartabiliyorum, suyu da baştan ölçerek ısıtıyorum.

Önümüzdeki yıl bir comandante almayı planlıyorum. Bir senemi geçirecek ikinci el değirmen fikri oldukça makul.

Günlük 2, bazen 3 fincan kahve tüketiyorum. Genelde 12gr kahve 200ml su ile demliyorum. Misafir, ikram derken aylık 1 kiloyu geçiyor.
 
Geri
Üst