• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sizce Melodrip mi lily drip mi?

Hollanda 100’lü ile cmd de 30 klik ayarında boqurbone u 4 dk da demleyebiliyordum. 24 klikte 5 dk yı buluyordu hatta bazen demleme bitmiyor du çünkü filtre tamamen tıkanıyor du. Melodrip ile 18 klik te aynı filtre ve aynı çekirdek ile 2.30dk da demlemeyi bitirebiliyorum.

Kalın çekerek, fazla karistirmayarak, parçalı dökmeyerek falan belki demlemeyi öne alabilirsiniz ama istediğiniz lezzetlere ulaşamazsınız. Arkadaşlarınızın önerdiği reçeteleri de yapamazsınız. Bunlar için ya elinizde melodrip olacak yada lilydrip. Yada japon 40'lık veya 100lük bol poşetteki filtre. Diye düşünüyorum. Sizler kadar uzman değilimdir belki ama gözlemlerim ve deneyimlerim bu yönde.
Keşke bu kadar pahalı olmasaydı melo:). Diğer denemeleri de yapacağım. Ayrıca bir süre bekliyecem belki uygun fiyatlı burda üretim yapılır.

Bu kadar şartlamayin kendinizi bu ekipmanlar olmadan kahve demlenemez diye.
Sadece kahveyle zaman geçirelim, demleme süresine aşırı takılmayalim ve sebep sonuç ilişkisini iyi kuralım. Demleme sonunda ortaya çıkan sonucu iyi yorumlayabilir ve ne yaparsak neyi nasıl degistirecegimize vakıf olursak, çözüm bulabilecegimizi düşünüyorum. Önce tekniği doğru oturtmak lazım bence.
O kadar fazla parametre var ki müdahele edebileceğimiz. Öğütüm kalınlığı, suyun seçimi, suyun ısısı, kullanılan dripper, oran, tekli/çoklu döküş, döküş hızı, debisi, yüksekliği, stabilitesi, karıştırma, çalkalama, ara verme, filtre kağıdı vs.
Sadece örnek vermek için söylüyorum Colombia paraiso yu elimde japon 40lik filtre olmasına rağmen Hollanda 100 lük ile demlemeyi tercih ediyorum çünkü bununla daha iyi sonuç alıyorum.

ilk demlememden şu güne kadar daha 3 dakikayayı bulmadı demlemelerim. önceden çaydanlıkla döküyordum suyu yine 2.30 civarı bitiyordu. japon üretimi 100lü filtre kullanıyorum. değirmenim de timemore. buradaki yorumları hayretle okudum. parçalı döküyorum aynı tek seferde döküyorum aynı suyu boca ediyorum yine aynı. asla süre uzamıyo. galiba ben olmuşum :)

Bu kadar şartlamayin kendinizi bu ekipmanlar olmadan kahve demlenemez diye.
Sadece kahveyle zaman geçirelim, demleme süresine aşırı takılmayalim ve sebep sonuç ilişkisini iyi kuralım. Demleme sonunda ortaya çıkan sonucu iyi yorumlayabilir ve ne yaparsak neyi nasıl degistirecegimize vakıf olursak, çözüm bulabilecegimizi düşünüyorum. Önce tekniği doğru oturtmak lazım bence.
O kadar fazla parametre var ki müdahele edebileceğimiz. Öğütüm kalınlığı, suyun seçimi, suyun ısısı, kullanılan dripper, oran, tekli/çoklu döküş, döküş hızı, debisi, yüksekliği, stabilitesi, karıştırma, çalkalama, ara verme, filtre kağıdı vs.
Sadece örnek vermek için söylüyorum Colombia paraiso yu elimde japon 40lik filtre olmasına rağmen Hollanda 100 lük ile demlemeyi tercih ediyorum çünkü bununla daha iyi sonuç alıyorum.
Evet bir yorumunuz da gördüm 500ml oranlı kahveyi cmt 28 klikte 3.30dk da demlemissiniz Hollanda 100’lü filtre ile . O demleme için Ekipman olarak aynı şartlara sahip olsakta tecrübe olarak ben sizinle aynı yerde değilim çünkü mümkün değil aynı şartlarla ben o sürede o demlemeyi bitiremem. Onun için bana melodrip şart çünkü kısa yoldan lezzetli kahve içmek istiyorum. Hayatımda sahip olduğum herşeyi çok zor elde ettim bari kahve zevkim biraz kısa yoldan olsun dedim 😋 gittim melodrip aldım ama işe yaradı 😁

Son düzenleme:
Bir çoğumuz aynı durumlarla karşılaşmışızdır, gerek öğütüm kalınlığı gerekse döküm tarzı ve bir çok parametre etkiliyor akış hızını, ben hollanda filtrelerini (tm16-19 click tek döküş) daha çok tek kişilik demlemelerde, japon imalat bol poşet olanları (tm26-29 click kasuya parçalı) 2-3 kişilik demlemelerde kullanıyorum başarılı sonuçlar (bana göre) elde ediyorum, selamlar.

Evet bir yorumunuz da gördüm 500ml oranlı kahveyi cmt 28 klikte 3.30dk da demlemissiniz Hollanda 100’lü filtre ile . O demleme için Ekipman olarak aynı şartlara sahip olsakta tecrübe olarak ben sizinle aynı yerde değilim çünkü mümkün değil aynı şartlarla ben o sürede o demlemeyi bitiremem. Onun için bana melodrip şart çünkü kısa yoldan lezzetli kahve içmek istiyorum. Hayatımda sahip olduğum herşeyi çok zor elde ettim bari kahve zevkim biraz kısa yoldan olsun dedim 😋 gittim melodrip aldım ama işe yaradı 😁

Ali bey yazdiklarinizdan sonra bende melodrip alacagim gibi hatta almak üzereyim :) evet cok parametre var ama bazen diger parametreleri kullanma ve çesitlendirme gibi seceneklerimiz olmayabiliyor.

Ali bey yazdiklarinizdan sonra bende melodrip alacagim gibi hatta almak üzereyim :) evet cok parametre var ama bazen diger parametreleri kullanma ve çesitlendirme gibi seceneklerimiz olmayabiliyor.
Bazen ne yapsan olmuyor. Çünkü yapılan herşey mekanik. Kahveyi ve suyu tart, cmd ile söylenen ayarda öğüt bitti. Ama o suyu dökme kısmı ne kadar önemsiz gibi gözükse de işin en önemli ve en büyük tecrübeyi isteyen kısmı bence. Melodrip bunu sağlıyor hatta çok samimi söylüyorum melodrip alacağımı bilseydim kuğu boyunu kettle almazdım kesinlikle. Belki sonradan lazım olabilirdi kettle ama ilk etapta melodrip varken hiç gerek yokmuş yani. Melodrip kettle ile aynı para birde. İkiside gereksiz pahalı ama ben oyumu melodrip ten yana kullanırdım kesinlikle.

Açıkcası bir tecrübe avantajım var mı inanın bilmiyorum ama ben oldukça basit ve tekrarlanabilir bir rutin ile demliyorum. Tamamen kendi adıma işleri komplike hale getirmek bazen işin içinden cikilamayacak yere götürüyor insanı :) şu işler geçsin istanbuldaysaniz beraber demleme yaparız ama aynı şekilde demlerken pek fark çıkacağını sanmam.

Açıkcası bir tecrübe avantajım var mı inanın bilmiyorum ama ben oldukça basit ve tekrarlanabilir bir rutin ile demliyorum. Tamamen kendi adıma işleri komplike hale getirmek bazen işin içinden cikilamayacak yere götürüyor insanı :) şu işler geçsin istanbuldaysaniz beraber demleme yaparız ama aynı şekilde demlerken pek fark çıkacağını sanmam.
Çıkıyor inanın. Siz kendinize göre bir demleme bulmuşsunuz ya işte o sizin tecrübeniz. O suyu döküş rutini çok önemli cidden. Ben ayarlayamiyorum mesela ya çok yavaş oluyor ya çok hızlı. İstanbuldayım. İnşallah beklerim her zaman.

Ben normal demlikle boca ediyorum.Bazen daha dikkat ediyorum ama kontrol çok zor.3 dakikanın üzerine çıkmıyor genelde.Timemore 20 kullaniyorum hep.Bence en buyuk etken filtre kağidi.Japon 100 lü deneyin yine olmazsa o zaman bakın çaresine.Ama filtre kagidini degistirmeden önyargili olmayin.
Ama şoyle bir şey de var kahve işinde hep önemi yoktur canim o da etkiler mi dedigim şeyleri er ya da geç aldim :) o yüzden işe yaramiyordur demiyorum eminim işe yariyordur ama önce kağidinizi degistirin

Melodrip yada türevi bir ekipmanın demlemede sağladığı artıları, bu süreçteki katkılarını pour over a başlayacak birine yönelik baştan sona nasıl anlatabiliriz?

Son düzenleme:
Melodrip yada türevi bir ekipmanın demlemede sağladığı artıları, bu süreçteki katkılarını pour over a başlayacak birine yönelik baştan sona nasıl anlatabiliriz?
Bütün parametreleri tamamıyla sağlandıktan sonra olay suyu döküş işine geldiği zaman(ki bence en önemli aşama) yapılabilecek bütün acemilikleri absorbe eden ve iyi kahve çıkaran bir ekipman diyebilirsiniz. Aynı zamanda filtre kağıdından kaynaklanan zamanlama sorunlarını da minimuma indirerek demleme kontrolünü hem zaman hem de lezzet olarak tamamen sizin ellerinize bırakıyor.

Bütün parametreleri tamamıyla sağlandıktan sonra olay suyu döküş işine geldiği zaman(ki bence en önemli aşama) yapılabilecek bütün acemilikleri absorbe eden ve iyi kahve çıkaran bir ekipman diyebilirsiniz. Aynı zamanda filtre kağıdından kaynaklanan zamanlama sorunlarını da minimuma indirerek demleme kontrolünü hem zaman hem de lezzet olarak tamamen sizin ellerinize bırakıyor.

Zaman sorunu ve yavaş akış gerekliliğini nasıl anlatabiliriz?

Zaman sorunu ve yavaş akış gerekliliğini nasıl anlatabiliriz?
Anlayamazsınız onu yaşayıp öğrenmesi lazım. Çünkü dışarıdan bakınca küçümsenen bir iş. 'Amaaaan ne var onda ver bak ben nasıl yapıyorum' kafası var. Ama mükemmele ulaşmak öyle kolay değil. Büyük ustalar bile hala beğenmedikleri kahveler çıkartabiliyorlar. Bence amaç iyi kahveyi basitçe içmek ise v60 dan vazgeçilmeli diğer dripper lar da hata payı daha düşük. Ama benim gibi v60 takıntısı varsa baya bi ders çalışması lazım. Benim kendimi acemi görmemin sebebi de budur. V60 ile kahve demlemenin pek bi sonu olduğunu düşünmüyorum keza mutfak camının açık olması bile istediğin lezzeti yakalamana engel olabiliyorken.

Geri